Kedi Hastalıkları Nelerdir?

Kedilerde En Sık Görülen Hastalıklar ve Belirtiler

Kediler halk arasında ‘’dokuz canlı’’ olarak bilinirler. Genellikle kediler kendilerine iyi bakan, rahatına düşkün canlılardır ve kolay kolay hasta olmadıkları düşünülür. Ancak kediler de tıpkı insanlar gibi zaman zaman hasta olabilmektedirler. Bir kedinin hasta olması için birçok farklı sebep bulunur. Kedi hastalıkları her yaş grubundan kedide olabilmektedir. Ancak bu hastalıklar çoğunlukla aşısız ev kedilerinde ve sokak kedilerinde yaygın olarak görülmektedir. Bazı kedi hastalıkları bulaşıcı ve viral olabilirken bazıları bulaşıcı değildir. Aynı zamanda bazı kedi hastalıkları ölümcül nitelikte olabilmektedir.

Kedilerde en sık görülen hastalıklar; kuduz, saç mantarı, deri mantarı, üst solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, mide, göz, kulak zarı iltihabı, hipertiroid, kalın bağırsak iltihabı, apse gibi hastalıklar olarak bilinmektedir. Ayrıca kedilerde ölümcül riske sahip hastalıklar da bulunmaktadır. Bir kedinin hasta olduğunu anlamak için kedide birtakım belirtiler izlenmelidir. Kedilerde en sık görülen hastalık belirtileri; kusma, ishal, iştahsızlık, aşırı miyavlama, aşırı temizlenme, ağız kokusu, idrar düzensizlikleri, depresyon, aşırı su içme olarak sıralanabilir. Kedilerde bu tip belirtiler gözlemleniyorsa kesin bir tanı ve tedavi için veteriner hekime gidilmesi gerekir.

Kedilerde Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Kediler de tıpkı insanlar gibi zaman zaman hasta olabilmektedir. Kediler hasta olduklarında ise hastalıklar birtakım belirtilerle ortaya çıkar ve kendini gösterir. Her hastalığın belirtileri birbirinden farklıdır. Bazı kedi hastalıklarında da erken tanı ve tedavi önemli olmaktadır. Bu nedenle hastalık belirtileri iyi izlenmeli ve herhangi bir hastalık belirtisinde kesin tanı için veteriner hekime gidilmelidir. En yaygın kedi hastalık belirtilerine aşağıdaki içeriğimizde detaylıca değinilmiştir.

Kusma

Kedilerin nadiren kusması veya tüy yumağı kusması sorunu bir hastalık belirtisi değildir ve bu durum bir endişe gerektirmez. Ancak bir kedi sık sık kusuyorsa ve kusmaya ek olarak ateş, ishal, iştahsızlık veya halsizlik gibi belirtiler varsa bu durumun ciddiye alınması gerekir. Böyle bir sorunla karşı karşıya kaldığınızda kedinizi veteriner hekime götürmeniz faydalı olacaktır.

İştah Artması veya Azalması

Kedilerde iştah azalması genellikle normal sayılabilecek bir durumdur. Fakat kedilerde iştah azalması sorunu uzun süredir devam ediyorsa bu durum karşısında önlem almak gerekir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında kedi veteriner hekime götürülmelidir. Çünkü kedilerde iştah azalması bir hastalık belirtisi olabilir. Kedilerde iştahsızlık sorununun birkaç gün sürmesi karaciğer yağlanması, hepatit lipidoz gibi hastalıkların habercisi olabilir. Kedilerde iştah azalmasının yanı sıra iştah artışları da göz ardı edilmemelidir. Özellikle yaşlı kedilerde ani iştah artışları ayrı bir dikkat gerektirir. Yaşlı kedilerde ani iştah artışı hipotiroidizm belirtisi olabilir. Ani iştah artışı yaşayan tüm kedilerin veteriner hekim tarafından muayene edilmesi gereklidir.

İshal

Kedilerde ishal, bağırsak parazitleri, sık sık yapılan beslenme değişiklikleri ya da çeşitli sağlık sorunları gibi faktörlere bağlı olarak oluşmaktadır. İshal dikkat edilmesi gereken durumlardan biridir ve böyle bir durumla karşılaşıldığında kedi veteriner hekime götürülmelidir. İshal tedavi edilmediği zamanlarda dehidrasyona ve bağırsak iltihabı gibi durumlara neden olabilir. Ayrıca ishal olan bir kedi zayıflar ve gücünü kaybeder.

Aşırı Miyavlama

Kedilerde aşırı miyavlama genellikle kedinin sıkıldığında veya dikkat çekmek istediği için yaptığı bir davranıştır. Ancak miyavlama sıklığında oluşan artışlar aynı zamanda; stres, ağrı ya da farklı bir hastalık sebebi ile de olabilmektedir. Kedinizin son zamanlarda daha çok miyavladığını düşünüyorsanız kedinizin davranışlarını iyice gözlemlemelisiniz. Artan miyavlamalara ek olarak farklı hastalık belirtileri bulunuyorsa kedinizi veteriner hekime götürmelisiniz.

Aşırı Temizlenme

Kediler kendi kendilerini yalayarak temizlerler. Oldukça titiz canlılar olan kediler, kendilerini saatlerce yalayarak temizlemeleri herkesçe bilinen bir davranıştır. Kediler günlük hayatlarında kendilerini temizleyen canlılardır ve bunun için saatlerini ayırırlar. Ancak bir kedinin aşırı temizlenmesi ciddi bir sorun olarak düşünülmelidir. Aşırı temizlenme bir cilt sorunundan veya ağrı gibi durumlardan kaynaklı olabilmektedir. Bu nedenle kedinizde aşırı temizlenme gibi bir sorun varsa onu veteriner hekime götürmeniz gerekmektedir.

kedi-hastaliklari-belirtileri.jpg

Davranışlarda Değişiklik

Kedilerin yaş aldıkça yeni davranışlar edinmesi gayet normal bir durumdur. Ancak kedilerin davranışlarında kısa sürede belirgin farklılıklar gözlemleniyorsa bu durum ihmal edilmemelidir. Kedilerde davranış değişiklikleri farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Örneğin; normalde uysal olan bir kedi saldırgan davranışlar gösteriyorsa bu durum davranış değişikliği olarak değerlendirilmelidir. Aynı zamanda kendini her zaman sevdiren bir kedi, kendini sevdirmemeye başlamışsa veya sevmek istediğinizde size saldırıyorsa bu ve buna benzer davranışlar, davranış değişikliği olarak algılanmalıdır. Kedilerin yaşadığı ani davranış değişikliklerinde veteriner hekim muayenesi önemli rol oynar.

Kilo Değişimleri

Kedilerde görülen kilo değişimlerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Kilo değişimleri kedinin kilosunun belirgin bir oranda artması veya azalması durumunu ifade eder. Kedilerde kilo değişimleri çoğunlukla başka bir hastalık belirtisidir. Özellikle kedi aniden zayıflamaya başladıysa bu durum hafife alınmamalıdır. Böyle durumlarla karşılaşıldığında veteriner hekime gidilmelidir. Kedinin zayıflaması gibi kilo alması da bir sağlık sorunu olabileceğinin göstergesidir. Yani kedilerde kilo değişimleri iyi izlenmeli ve kısa sürede oluşan kilo değişimleri ciddiye alınmalıdır.

Çok Fazla Su Tüketme

Kedilerin normalden daha fazla su tüketmesi dikkate alınması gereken bir durumdur. Kedilerde çok su tüketme durumunun altında genellikle farklı bir hastalık yatar. Özellikle böbrek hastalıklarında veya idrar yolu hastalıklarında kedilerde aşırı su tüketme davranışı gözlemlenir. Bu durum göz ardı edilmemesi gereken ciddi bir durum olabilir. Bu nedenle kedinizin içtiği su miktarları düzenli takip edilmelidir. Kedinizin çok fazla su tükettiğini düşünüyorsanız onu veteriner hekime götürmeniz faydalı olacaktır. Veteriner hekim kediyi muayene ederek bu durumun nedenini tespit edecektir. Ayrıca kedide bir hastalık bulunuyorsa kedinin erken tedavi şansı da sağlanmış olacaktır.

İdrar Değişimleri

Bir kedinin hasta olup olmadığı idrarına bakılarak da anlaşılabilmektedir. Kedilerde idrar değişimleri genellikle böbrek hastalıklarında veya idrar yolu hastalıklarından kaynaklı oluşabilmektedir. İdrar değişimleri; idrar yapmada artış, idrar yapma sıklığında azalma ya da idrarda kan olması şeklinde olabilir. Bu tip idrar değişimleri önemlidir ve kedi bir an önce veteriner hekim tarafından muayene edilmelidir.

Ağız Kokusu

Sağlıklı bir kedide ağız kokusu olmaz. Bir kedinin hasta olup olmadığını anlamak için ağzına bakılabilir. Kedilerde ağız kokusu durumu genellikle diş ve diş eti hastalıklarından kaynaklı oluşmaktadır. Kedide hafif bir ağız kokusu olması korkulacak bir durum değildir. Fakat ağız ve diş hastalıkları çok kısa bir süre içerisinde ilerleyebileceği için hafif bir ağız kokusunda bile veteriner hekime gidilmesi faydalı olacaktır. Kedide keskin bir ağız kokusu varsa bu durum önemsenmelidir ve en kısa zamanda veteriner hekime gidilmesi önemlidir. Ağız kokusunun yanı sıra; ağızdan kan gelmesi, salya akması gibi durumlar bir enfeksiyondan kaynaklı olabilmektedir. Böyle durumlarda kedinin acilen tedavi ettirilmesi gereklidir. Kedi acil tedavi edilemezse diğer organlar ve kalp enfeksiyondan etkilenebilir.

Kedilerde diğer hastalık belirtileri şunlardır: Tüylerde aşırı dökülmeler, kulak kirinde artış, gözlerde ve burunda akıntı, halsizlik, huzursuzluk, oyun oynamak istememe, nefes alış verişlerinde değişme olarak sayılabilir.

Kedilerde En Sık Görülen Hastalıklar

Kediler, küçük sevimli ve evcil canlılardır. Birçok insan kedileri çok sever ve kedi bakmak onlar için bir tutku haline gelmiştir. Çok sevdiğimiz bu canlıların sağlıklı ve uzun bir ömür geçirmesi de aslında bir noktada bizim elimizde. Yani bir kedinin hastalıklardan korunması ve hasta olduğunda bu süreci kolay bir şekilde atlatabilmesi için ona iyi bakmamız oldukça önemli olacaktır. Öncelikle kedilerde aşılamanın hastalıklardan korunmak için en önemli şey olduğu bilinmelidir. Çünkü birçok kedi hastalığı bulaşıcı ve viral hastalıklardır. Aşılama ile kedilerde yaygın olan birçok hastalığın önüne geçilebilmektedir. Aşılama hariç kedilerin bakımına dikkat edilmesi ayrıca önemlidir. En sık görülen kedi hastalıkları ve belirtileri aşağıda detaylıca anlatılmıştır.

Bkz.: Kedi Aşıları Nelerdir?

Kuduz

Kuduz genellikle bir köpek hastalığı olarak bilinir. Ancak bu büyük bir yanılgıdır. Zira kuduz; kedi, köpek, insan gibi memeli canlılarda ortak olan viral bir hastalık türü olarak tanımlanmaktadır. Bu hastalık memeli canlıların beyin ve omuriliğini etkiler. Kuduz oldukça önemli sayılabilecek tehlikeli bir hastalıktır. Kuduzun oldukça korkutucu olmasının en önemli sebebi hastalık belirtileri ortaya çıkmaya başladığında belirtiler ile birlikte hastalık kesin ölümü getirir.

Kuduz belirtileri hemen ortaya çıkmaz. Belirtilerin ortaya çıkması günlerce hatta aylarca sürebilir. Kuduzun en önemli belirtileri ise; iştahsızlık, sinirlilik hali, dengesizlik, zayıflık, felç ve ani ölümdür. Kuduz genellikle enfekte olmuş bir hayvanın ısırığı ile bulaşır. Ancak nadir durumlarda enfekte hayvanın salyasının açık bir yaraya temas etmesi sureti ile de bulaşabilmektedir. Kuduz hastalığından korunabilmek için kedilere kuduz aşısının muhakkak yaptırılmış olması gerekir. Kuduz hastalığı bulaştığı takdirde sonuç %100 ölümdür. Bu nedenle kedinizde, kendinizde veya diğer evcil hayvanlarınızda kuduz aşısı yaptırmayı ihmal etmeyin.

Bkz.: Kedilerde Kuduz Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Saç Mantarı

Saç mantarı, halk arasında saçkıran olarak bilinen cildi, tırnakları ve tüyleri etkileyen bir hastalık türüdür. Kedilerde saç mantarına nadiren rastlanılmaktadır. Fakat bu hastalık bulaşıcı olma özelliğine sahiptir. Bu nedenle kedilerde saç mantarlarına dikkat edilmesi gerekir. Kedilerde saç mantarını anlamak için kedinin gözlemlenmesi yeterlidir. Kedide yuvarlak şeklinde kelleşmeler görülüyorsa bu durum saç mantarı olduğunun bir göstergesidir. Saç mantarları; evdeki diğer hayvanlara ve insanlara kolay bir şekilde bulaşabilir.

Kedilerde saç mantarlarını anlamak için kedinin baş, kulak ve ön ayak bölgelerine bakılması gerekmektedir. Bu bölgelerde cilt lezyonları varsa ve ortası kızarık, yuvarlak şeklinde kelleşmeler varsa bu durum saç mantarı sorunu olduğunun kesin göstergesidir. Saç mantarı genellikle bölgeseldir yani tek bir bölge ile sınırlıdır. Ancak bazı durumlarda saç mantarlarının tüm vücutta görüldüğü de olmuştur. Saç mantarları her ne kadar belirgin bir şekilde kedinin vücudunda belli olsa da bazı durumlarda belirgin olmadan da var olabilir. Yani saç mantarı kedide bir konak olarak yaşar ve herhangi bir belirti vermeyerek kedinin vücudunda yaşamaya devam eder.

Mantar Enfeksiyonları (Deri)

Mantar enfeksiyonları deri hastalıklarından biridir ve tüm canlılarda oluşabilmektedir. Kedilerde mantar enfeksiyonlarına sıklıkla karşılaşılmaktadır. Deri mantarları tedavi edilmezse vücuda yayılır. Bu nedenle hastalığın tedavisi oldukça önemlidir. Bir kedide mantar hastalığı olduğunu anlamak için kedinin davranışlarına ve vücuduna dikkat edilmesi gereklidir. Mantar hastalığı en çok kendini kaşınma ve bölgesel tüy dökülmesi şeklinde kendini gösterir. Ayrıca kedilerde mantar; baş, boyun, kulak dipleri, patilerde de görülebilmektedir. Kedilerde mantar olan bu bölgelerde aşırı kaşınma ve tüylerde bölgesel dökülmeler gözlemlenecektir. Ayrıca mantarlı bölgelerde dairesel kızarıklıklar ve pullanmalar gözlemlenir.

Mantar bulaşıcı bir hastalık olması nedeni ile ayrıca dikkat edilmesi gereklidir. Kedilerden kedilere, kedilerden diğer canlılara bulaşabileceği gibi kedilerden insanlara da bulaşabilmektedir. Bu nedenle kedilerde mantar belirtileri iyi gözlemlenmeli ve belirti görüldüğü takdirde hemen veteriner hekime gidilmesi gereklidir.

Üst Solunum Yolları Enfeksiyonu

Üst solunum yolu; boğaz, burun ve sinüs bölgesinden oluşan alanı ifade eder. Üst solum yolu enfeksiyonları bu bölgelerde gözlemlenen virüs ve bakterilerden kaynaklı oluşmaktadır. Üst solunum yolu hastalıkları yaygın görülen kedi hastalıklarından biridir.

Bu hastalıkların belirtisi; hapşırma, öksürme, burun akıntısı, balgam, iştah kaybı, ateş, halsizlik, depresyon, ağız açarak nefes alma, ağızda ya da burunda ülser şeklinde olabilir.

Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonları genellikle virüslerden kaynaklı oluşur. Feline herpesvirüs ya da deline calicivirüs bulaşıcı üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan virüs türlerindendir. Bu virüsler genellikle çok sayıda kedinin beraber olduğu alanlarda, barınaklarda yaygın olarak görülür. Kedilere öksürük, hapşırma, birbirlerini yalama ya da aynı yemek ve su kaplarından yiyip içme yolu ile kediden kediye bulaşmaktadır. Kediler bu virüs ile bir kez enfekte olduğunda virüsü ömür boyu taşırlar.

Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonları çoğunlukla virüslerden kaynaklı olduğunu ifade etmiştik. Fakat bazı durumlarda viral enfeksiyonlara bağlı çeşitli bakteriyel enfeksiyonlar da oluşabilmektedir.

İdrar Yolları Enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonları ölümcül kedi hastalıklarından biri olması sebebi ile önemli hastalıklar arasında yer alır. İdrar yolu enfeksiyonları günümüzde kedilere konulan tanıların sadece %3’lük bir kısmını oluşturmaktadır. Hastalığın belirtileri; aşırı su tüketimi, alışılmadık yerlere idrar yapma, kanlı idrar, idrar yaparken zorlanma, idrar esnasında ağlama, iştah kaybı, depresyon, kusma ve idrar bölgesini yalama şeklinde olabilir. Kedilerde idrar yolu enfeksiyonlarına yol açan pek çok faktör bulunur. Dişi veya erkek fark etmeksizin tüm kedilerde oluşabilmektedir. Ancak aşırı kilolu, stresli ve kuru mama yiyen kedilerde daha yaygın olarak görülmektedir. Ayrıca birden fazla kedinin yaşadığı yerlerde idrar yolu enfeksiyonlarının daha yaygın bir şekilde görüldüğü bilinmektedir. Bu durumların dışında kedinin hayatında meydana gelen ani değişikliklerin idrar yolu enfeksiyonlarının bir başka nedenidir.

İdrar yolu enfeksiyonlarının tedavileri, hastalığın nedenine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Kedilerin tuvaletini yaparken zorlanması durumu ciddi bir durumdur ve böyle bir durumla karşılaşıldığında vakit kaybetmeden kedi veteriner hekime götürülmelidir.

kedilerde-deri-hastaliklari.jpg

Mide Enfeksiyonu

Kedilerde yaygın görülen hastalıklardan biri de mide enfeksiyonlarıdır. Mide enfeksiyonları çoğunlukla kedilere yedikleri mamalardan bulaşmaktadır. Mamaların içerisinde bulunan çeşitli virüsler mide enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. Bu sebeple kedinize mama alacağınızda aldığınız mamanın içeriğine dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca mama seçimi yaparken her zaman bilindik ve veteriner hekimlerce önerilen mamalar tercih edilmelidir.

Kalın Bağırsak İltihabı

Kedilerde kalın bağırsak iltihapları, kedilerin yedikleri besinlerden ve besinlerde bulunan virüslerden dolayı oluşabilmektedir. Bu rahatsızlığı önlemek için kedilerin yedikleri besinlere ve onların sağlıklı beslenmesine dikkat edilmelidir.

Apse Hastalığı

Apse hastalığı çoğunlukla sokak kedilerinde ve sokağa sık sık çıkan ev kedilerinde görülür. Çevrenin temiz olmaması nedeni ile iyileşmesi uzun sürer. Ayrıca acil tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık olduğu bilinmektedir.

Göz Hastalığı

Kedilerde göz hastalıkları çoğunlukla, çeşitli virüslerden kaynaklı olmaktadır. Kedilerde en sık görülen göz hastalığı ise konjonktivite hastalığıdır.

Kulak Yolu İltihabı

Kedilerde kulak yolu iltihabı en sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Kulak yolu iltihabı, çeşitli virüsler yolu ile bulaşmaktadır. Bu şekilde bulaşan kulak yolu iltihapları mikroorganizmalara bağlı olarak gelişmektedir.

Bkz.: Kedi Kulağı Nasıl Temizlenir?

kedi-kulak-yolu-iltihabi.jpg

Hiper Tiroidi Hastalığı

Kedilerde yaygın görülen hastalıklardan biri de hipertiroidi hastalığıdır. Bu hastalık kedilerde hızlı kilo kaybına neden olmaktadır.

Tüy Dökülmesi

Kedilerde tüy dökülmesi sorunu çeşitli hastalıklar veya çeşitli virüslerden kaynaklı olabilmektedir. Kedilerde tüy dökme nedenleri ise çoğunlukla; çeşitli hastalıklar, stres, yanlış beslenme düzeni ve yanlış tüy bakımı gibi nedenler sonucu oluşmaktadır. Bu sorunu önlemek için kedinin sağlıklı beslenmesi ve stresten uzak tutulması gereklidir. Kedinin sağlıklı beslenmesi için doğru mamalar tercih edilmeli ve mamaların belirli bir beslenme rutininde verilmesi gereklidir. Ayrıca doğru tüy bakımı ve kedinin stresli olmaması için kedinizle ilgilenmeli ve onun seveceği oyunları oynamalısınız.

Bkz.: Kedilerde Tüy Dökülme Nedenleri ve Çözüm Önerileri

Depresyon

Kediler de tıpkı insanlar gibi sık depresyona girebilir. Depresyon fiziki hastalıklar kategorisinde olmayıp tamamen psikolojik bir sorundur. Ancak birçok hastalığın da en önemli belirtilerinden biri olduğu için önemsenmesi gereken bir hastalık olduğu bilinmelidir. Kediler depresyona en çok çiftleşme dönemlerinde ya da doğumdan sonra girerler. Bir kedinin depresyonda olduğunu anlamak için kedinin davranışlarını incelemek yeterli olacaktır. Kedilerin depresyon belirtileri; sürekli kaçma, çekingenlik, korkma, saklanma, iştahsızlık, anormal davranışlar ve vücut ısısının yükselmesi şeklinde oluşmaktadır.

Salya Hastalığı

Salya hastalığı kedilerde en çok görülen hastalıklardan biridir. Bu hastalık diğer hastalık ve virüslere bağlı olarak görülmektedir. Kedilerde salya hastalığı, çevredeki diğer hayvanlara çeşitli hastalıkların bulaşmasına neden olur. Salya ile hastalıklar ve virüsler diğer hayvanlara bulaşabilmektedir. Bu durum aynı mama ve su kabını kullanan kedilerde bulaşma olmaktadır. Çeşitli hastalıklar veya virüs haricinde kedilerde salya akması sıcak havalar veya heyecanlanma gibi durumlarda oluşabilmektedir.

Kedilerde salyaya sebep olan diğer faktörler; diş çürükleri, diş eti hastalıkları, böcek sokmaları, ağız mukus zarı rahatsızlıkları, yemek borusunda yabancı madde kalması, kimyasal madde yemek ya da solumak, mide bulantısı veya çeşitli hastalıklardan kaynaklı çiğneme ve yutma gibi sorunlardan kaynaklı olabilmektedir.

İshal

Kedilerde yaygın görülen hastalıklardan biri de ishaldir. İshal tüm canlılarda da olan ortak bir hastalıktır. Kedilerde ishal genellikle beslenmeden kaynaklı oluşur. Çeşitli enfeksiyonlardan veya kedilerin yedikleri mamalardan kaynaklı oluşur. Bu şekilde görülen ishal tedavisi ishale neden olan duruma bağlı olarak yapılmaktadır. Ancak kedilerin yaşadığı ishal bazı hastalıkların belirtisi olabildiği için bu durum ciddiye alınmalıdır. Ayrıca ishalin birkaç gün sürmesi ciddi olabilir, bu nedenle kedi ishal durumunda veteriner hekime götürülmelidir.

Bkz.: Kediler Neden İshal Olur?

Kusma

Kedilerde kusma genellikle mevsimsel olarak ortaya çıkmaktadır. Kedilerin kusmasına oldukça sık rastlanılır. Kedilerde kusma 2 nedene bağlı olarak gelişir. Öncelikle kedi kendi tüylerini sık sık yalar ve bu yalama sırasında tüylerini yutar. Böylelikle kedinin midesi bulanır ve kedi kusar. Bu şekilde kusma da kedinin kusmasıyla tüyler dışarı çıkmış olur. Kedilerde kusmanın 2. sebebi ise; çeşitli hastalıklara bağlı olan kusmalardır. Bu kusma sorunu oldukça önemlidir ve bir hastalığın belirtisini taşır niteliktedir. Bu nedenle kedi iyi gözlemlenmeli ve kedinin kusmasının yanı sıra başkaca belirtiler de varsa kedi veteriner hekime götürülmelidir.

yasli-kedilerde-gorulen-hastaliklar.jpg

Yaşlı Kedilerde Sık Görülen Hastalıklar

Yaşlı kediler olarak ifade edilen kedi grubu 10 yaş üstünde olan kedileri ifade etmek için kullanılır. Yaşlı kediler de tıpkı yaşlı insanlarda olduğu gibi hastalıklara karşı daha açıktır. Yaşlı kediler yaşla birlikte çeşitli hastalıklara karşı daha açık hale gelir ve bedensel fonksiyonlar yavaş yavaş etkinliğini yitirir. Yaşlı kedilerde en çok görülen hastalıklar; ağrı, artrit, diyabet, zayıflama veya obezite olarak sayılabilir.

Artrit

Artrit, yaşlı kedilerde sıklıkla görülen bir hastalıktır. Bu hastalık, ağrılı ve acılı bir eklem hastalığı olarak tanımlanabilir. Artrit kedilerde çoğunlukla dirseklerde ve kalçalarda görülmektedir. Ancak bazı durumlarda vücudun başka eklemlerinde artrit olabilmektedir. Artrit durumunda eklemlerde iltihaplanmalar ve sertleşmeler gözlemlenir. Yaşlı kedilerin eklemleri zamana yenik düşerek aşınmış ve yıpranmış olduğu için artrit yaşlı kedilerde sıklıkla görülmektedir. En önemli artrit nedenlerinden birinin de yaşlılık olduğu bilinir. Yaşlanmanın haricinde obezite de artrit oluşumunda önemli bir yere sahiptir.

Yaşlı kediler ve genel olarak kediler, acıyı ve ağrıyı tolere edebilen canlılardır. Bu nedenle kedilerde ağrı olup olmadığı kolay kolay anlaşılamamaktadır. Özellikle yaşlı kedilerin davranışlarının iyi gözlemlenmesi bu noktada oldukça önemli olacaktır. Yaşlı kedilerde artrit belirtileri ise genel olarak şu şekildedir: Hareketlerde yavaşlık ve atlayıp, zıplarken dikkat etme, merdiven inip çıkarken yorulma, ağrıyan bölgelere dokunulduğunda acımaya bağlı olarak ani reaksiyonlar, uyku süresinde artış olarak sıralanabilir. Yaşlı kedinizde bu tarz belirtiler gözlemleniyorsa kesin bir tanı için veteriner hekime gidilmesi önemli olacaktır.

Obezite

Obezite, en basit tabir ile vücutta aşırı yağ birikmesi olarak ifade edilir. Bu sorun her yaş grubundan kedide olabileceği gibi yaşlı kedilerde de sık sık rastlanılan bir rahatsızlıktır. Genellikle orta yaşlı kedilerde obezite 5-10 yaş arasında oluşmaktadır. Yaşlı kedilerde hasta hareket kısıtlanmasına bağlı olarak kedi yediklerini eritemez ve vücutta yağ birikimi olarak kendini gösterir. Yaşlı bir kedinin obez mi yoksa sadece fazla kiloya mı sahip olduğunun belirlenmesi uygulanacak diyet açısından önemli olacaktır. Bunun için öncelikle kedide yağ ölçümü yapılacaktır. Bu yağ ölçümüne göre kedinin obez olup olmadığı belirlenir. Obezite yaşlı kedinin hayatını ciddi bir şekilde etkileyen bir hastalıktır ve birçok zararı bulunur. Bu nedenle tedavi edilmesi gerekmektedir.

Obezite kedilerin hayat konforunu kısıtlar ve yaşam süresini de belirli bir oranda azaltır. Ayrıca obezite birçok hastalığa da davetiye çıkarması bakımından dikkat edilmesi gerekir. Yaşlı bir kedinin obezite olduğunu anlamak için şu belirtilere bakılmalıdır; aşırı vücut yağı, kilo artışı, hareketsizlik. Yaşlı kedinizde obezite olduğundan şüpheleniyorsanız öncelikle veteriner hekime gidilmelidir. Veteriner hekim kedinin durumuna uygun diyet programları ve çeşitli egzersizler önerecektir.

Diyabet

Kedilerde diyabet, insülin hormonunun az salgılanmasından ya da insüline yetersiz cevap vermekten kaynaklı oluşan kompleks bir hastalık olarak tanımlanır. Kedilerdeki diyabet hastalığı insanlardaki diyabet sorununa benzemektedir. Kediler yemek yedikten sonra sindirim sistemi bu yemeği içerisinde glikoz olacak şekilde eşit parçalara bölmektedir. Glikoz ise kana insülin taşır. Kediler yeterli miktarda insülin salgılayamazsa veya insülin hormonunu normal kullanamazsa kanda şeker miktarında bir atış olur ve bu durumun sonucunda da hiperglisemi adı verilen bir durum oluşur. Kedilerle diyabet olup olmadığını anlamak için diyabet belirtilerinin iyi bilinmesi ve kedinin davranışlarının gözlemlenmesi gerekir. Diyabet belirtileri ise; iştahsızlık, kilo kaybı, güzel kokan bir nefes, aşırı su içme, idrara çıkmada artış, idrarını başka yerlere yapma, idrar yolu enfeksiyonları, uyuşukluk ve halsizlik olarak sayılabilir.

Kedilerde diyabet ölümcül sonuçlara neden olmaz. Kedilerdeki diyabet de yönetilebilen bir hastalıktır. Yaşlı kedilerde diyabete sıklıkla rastlanılmaktadır. Kedilerdeki diyabet de insanlarda görülen diyabet hastalığı gibi Tip1 ve Tip2 şeklinde olmaktadır. Tip2 diyabet doğru tedavi edildiği takdirde tamamen geçmektedir. Tip1 diyabette ise insülin desteği ile hastalık kontrol altında tutulmaktadır. Bu nedenle kedilerin düzenli veteriner kontrollerinin olması ve tedavilerinin aksatılmaması önemlidir.

diyabetli-kedi.jpg

Ölümcül Kedi Hastalıkları

Kediler halk arasında 9 canlı olarak bilinir. Bir kedi genellikle rahatına düşkündür ve kendine iyi bakar. Ayrıca sevimli ve dost canlısı hayvan olmalarından dolayı da insanlar tarafından sevilerek ve özenle bakılmaktadırlar. Ancak her ne kadar bir kedinin bakımına özen gösterilse de kedi de bir canlıdır ve her canlıda olduğu gibi yaşamları boyunca bir dizi sağlık sorunları yaşayabilirler. Sokak kedileri ve barınak kedileri ne yazık ki şansız gruptadır. Bu sağlık sorunları kimi zaman basit, geçici ve tedavisi mümkün olan hastalıklar olabiliyorken bazı hastalıklarda ise durum tam tersi şekilde olabilmektedir. Yani bazı kedi hastalıkları ölümcüldür ve bu hastalıkların tedavisi oldukça zordur. Hatta bazı kedi ölümcül hastalıkları içerisinde tedavisi mümkün olmayan kedi hastalıkları da bulunmaktadır. Bu hastalıkların önüne geçmek için öncelikle ilk adımın aşılama olduğu unutulmamalıdır. Aşılamanın haricinde kedinin bakımına ve sağlığına dikkat edilmelidir. Kedide herhangi bir sağlık sorunu varsa kedi derhal veteriner hekime götürülmelidir.

Kanser

Kedilerde ölümcül hastalıklardan biri olan kanser, insanlarda görülen kanser hastalığı gibidir. Yani; kedilerde de bazı hücreler kontrol dışı bir şekilde çoğalır ve tutunduğu dokuya ve çevre dokulara zarar verir. Ayrıca kanser hücreleri çevre dokulara yayılmakla kalmayıp diğer organlara da sıçrayabilmektedir. Kedi kanserlerinin de insanlarda olduğu gibi farklı kanser tipleri vardır. Kedilerdeki kanser tümör gibi tek bir bölgede görülebileceği gibi vücudun farklı farklı bölgelerinde de görülebilmektedir. Kedilerde kanserin tek bir nedeni bulunmaz ve genellikle birçok faktöre bağlı olarak oluştuğu bilinmektedir. Kedilerde kanser olduğunu anlamak için birtakım belirtiler izlenmelidir. Bu belirtiler; kötü kokulu bir nefes, iştahsızlık, kilo kaybı, ani halsizlik yaşanması, kusma, ishal, ciltte enfeksiyon görülmesi, yumru veya yassı şeklinde olabilen şişlik olarak sayılabilir. Bu tip belirtilerde kediye bir tanı konulabilmesi için veteriner hekim muayenesi gereklidir.

Kedilerde kanser görülmesinin tek bir nedeni bulunmaz. Ancak genellikle çevresel faktörler ve genetik faktörlere bağlı olarak kedilerde kanser görülmektedir. Kedilerde en sık görülen kanser tipi cilt kanseridir. Yassı hücreli kanserler genellikle cilt kanseridir ve kulak, burun veya göz kapağında görülür. Kedilerde oluşan bu tip cilt kanserleri sürekli güneşe maruz kalındığında oluşur ve beyaz ve açık renkli kedilerde daha sık görülür.

Kedilerde en sık görülen bir diğer kanser türü de lenfomadır. Kedilerde lenfomanın en büyük nedeni kedi lösemisi virüsü olarak bilinen bir virüstür. Bu virüs sadece gastrointestinal formlara neden olmaz. Kedi lösemisi virüsü; salya ya da direkt temas yolu ile bulaşmaktadır ve çoğunlukla genç kedilerde görülmektedir. Ayrıca bu virüs her zaman belirti vermeyebilir. Bu nedenle kedilerde düzenli lösemi aşısı yaptırılması oldukça önemlidir.

Kalp Kurdu

Kedilerde kalp kurdu, enfeksiyon riski taşıyan sivrisineklerin ısırması sonucu bulaşmaktadır. Kalp kurdu evcil kedilerde birtakım sağlık sorunlarına yol açması bakımından önemli kedi hastalıkları arasında yer alır. Kedilere sivrisinekler aracılığı ile geçen kalp kurtları kediden kediye geçmez. Yani kedi kalp kurdunun taşıyıcısı değildir. Bu rahatsızlık kediye bulaştığı takdirde kedinin akciğerleri etkilenmektedir. Sivrisineklerin yoğun olarak yaşadığı yerlerde kalp kurtlarına ayrıca dikkat edilmesi gerekmektedir.  Kalp kurdu evcil hayvanlar arasında çoğunlukla köpekleri etkilediği bilinse de kedileri de etkilemesi bakımından kedi sahipleri tarafından göz ardı edilmemesi gerekir.Dirofilaria immitis adı verilen kalp kurdu kedilerin vücudunda konak olarak yaşayamaz. Yani kalp kurdu kedinin vücudunda küçük ve az sayıda kalp kurdu yaşayabilir. Bu kalp kurtları da kedinin kalbine ulaşamaz. Ancak kedinin vücudunda yaşamaya devam eden kalp kurtları bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesine neden olur ve bu durumda da kedide birtakım sağlık sorunları gözlemlenir.

Kedilerde kalp kurdu olup olmadığını anlamak oldukça kolaydır. Hastalığın belirtileri; iştah kaybı, kilo kaybı depresyon, nefes almada zorluk, sürekli öksürük, halsizlik, uyuşukluk, kusma olarak sıralanabilir. Ayrıca kalp kurdu ani ölümle de sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle sivrisineklere dikkat edilmeli ve en ufak bir kuşkuda kedi veteriner hekime götürülmelidir.

Kedi Gençlik Hastalığı (Feline Panlökopeni)

Kedi gençlik hastalığı ölümcül kedi hastalıkları arasında ilk sırada yer alan tehlikeli bir hastalıktır. Aşısız ev kedileri ve sokak kedileri risk grubundadır ve her yıl bu risk grubundan birçok kedi bu hastalığa yenik düşerek hayatlarını kaybetmektedir. Hastalık etkeni Panleukopenia virüsü adında bir virüstür. Bu virüs kediye bir kez bulaştığında tedavi edilmesi oldukça zordur ve çoğunlukla tedavi edilemez. Kedi gençlik hastalığı her yaştan kedide görülse de özellikle yavru kedilerde yaygın bir şekilde görülür. Yavru kedilerde bu hastalığın kuluçka süresi 2-12 gün arası değişmektedir. Hastalığın en önemli belirtileri; halsizlik, ishal, ateş, iştahsızlık, depresyon, karın ağrısı ve kusma olarak ifade edilebilir. Ayrıca bu hastalık ani ölüme de sebep olmaktadır. Ani ölüm de aynı zamanda kedi gençlik hastalığı belirtileri içerisinde yer almaktadır.

Bkz.: Kedi Gençlik Hastalığı (Panlökopeni) Nedir?

FIV (Feline Immunodeficiency Virus – AIDS)

Kedi aidsi ölümcül kedi hastalıkları arasında sayılan bir hastalıktır. Hastalık; kedileri enfekte eden, bulaşıcı ve ölümcül viral hastalıklardan biridir. Bu hastalık bir kediye en çok aidsli bir başka kedi tarafından ısırılması ve kan yolu ile bulaşmaktadır. Ayrıca hapşırmak, aynı mama ve su kabının kullanılması ya da kedilerin aynı yerde uyuması şeklinde bir bulaşma ihtimali oldukça zayıftır.  Kedinin vücuduna giren FIV, bağışıklık sistemi içerisinde yer alan sağlıklı hücrelere saldırarak onları yok eder veya bu hücrelerde ciddi hasarlara yol açar. Ölümcül bir seyre sahip olan kedi aidsini önlemenin tek yolu kedinin aşılanmasından geçer. Kedi aidsi belirtileri ise; sürekli ishal, kilo kaybı ve diş eti iltihapları, lenf yumrularının şişmesi olarak sayılabilir.

olumcul-kedi-hastaliklari.jpg

FIP (Feline Infectious Peritonitis)

Kedi hastalıklarından biri olan FIP, oldukça tehlikeli ve ölümcül viral hastalıklardan biridir. FIP hastalığın etkeni korona virüsün mutasyona uğramış halidir. Her yaştan kedide görülebilen FIP hastalığının en yaygın belirtisi kedinin karnında aşırı bir şişlik görülmesidir. Karın şişliğinin yanı sıra; nezle, iştahsızlık ve nefes almada zorlanma da hastalık belirtisi olarak sayılabilir. Bu hastalıktan korunmak için kesin bir aşılama veya bir tedavi yolu bulunmamaktadır. Bu nedenle kedinize dikkat etmeli ve herhangi bir sağlık sorunundan endişelenmeniz durumunda derhal veteriner hekime gitmelisiniz.

Bkz.: Kedilerde FIP Hastalığı Nedir?

Böbrek Hastalıkları (Böbrek Yetmezliği)

Kedilerde böbrek yetmezliği, özellikle yaşlı kedilerde ölümcül olabilen hastalıklardan biridir. Böbrek yetmezliği akut veya kronik olmak üzere 2 farklı şekilde görülmektedir. Akut böbrek yetmezliğinde böbrek fonksiyonları aniden durur ve çalışmaz. Kronik böbrek yetmezliğinde ise böbrek fonksiyonları bozulmuştur. Kedilerde böbrek yetmezliği yaş, genetik ve zehirli maddelerin yutulması gibi çevresel faktörler sonucu oluşabilmektedir.

Kedilerde böbrek yetmezliğini anlamak için birtakım belirtiler izlenmelidir. Böbrek yetmezliğinin en yaygın belirtileri ise şunlardır: Aşırı idrara çıkma, dehidrasyon, su içme ihtiyacının artması, iştahsızlık, kabızlık ya da ishal, mide bulantısı, depresyon, idrarın kanlı veya bulanık olması, uyuşukluk şeklinde sayılabilir. Kedinizde bu tip belirtiler mevcut ise kesin bir tanı konulabilmesi adına veteriner hekim muayenesi gereklidir. Veteriner hekim kedide böbrek yetmezliği olup olmadığını anlamak için birtakım testler uygulayacaktır. Kediye genellikle bu noktada idrar testi ve kan testi yapılır. Bu testler sonucu tanı konulduktan sonra hastalığın tedavi aşamasına geçilebilir. Ne yazık ki bu hastalığın net bir tedavisi bulunmamaktadır. Bu nedenle çeşitli ilaçlar ve diyet programları ile hastalık yönetilmeye çalışılır. Bu hastalığın iyi yönetilmesi durumunda kedi uzun yaşayabilecektir.

Kedi Lösemisi (Feline Leukemia)

Kedi lösemisi, aşısız kedilerde görülen ölümcül viral bir hastalıktır. Kedi lösemisi oldukça bulaşıcı ve ölümcül bir hastalıktır. Felika Leukemia virüsü ile ortaya çıktığı bilinmektedir. Hastalığın en yaygın belirtileri; lenf yumrularında şişlikler, iştahsızlık ve zayıflama şeklinde sayılabilir. Kedi lösemisi yavru, yetişkin kedi fark etmeksizin her yaştan kedide görülmektedir. Bu hastalığı önlemenin tek yolu kedinin düzenli aşılanmasıdır.

Kedi Hastalıkları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kediler Neden Hasta Olur?

Kediler; küçük sevimli ve dost canlısı canlılardır. Yaşayan her canlı hastalandığı gibi kediler de hastalanmaktadır. Yani yaşamın özü itibari ile her canlı doğar, büyür ve ölür. Ölme olayı doğal bir olay olduğu gibi hastalıklar da oldukça doğal bir durumdur. Bir kedi hayatı boyunca pek çok hastalık geçirebilir. Bir kedinin hasta olmasına neden olan birçok neden bulunabilir. Kedi hastalıkları; beslenmeden, çevresel faktörlerden, bakterilerden, virüslerden, çeşitli enfeksiyonlardan, genetik faktörlerden, başka hayvanlardan veya metabolizmadan kaynaklı nedenlere bağlı olarak farklı hastalıklar yaşayabilmektedirler.

Kedi hastalıklarının neler olduğunun bilinmesi ve kedilerin hangi faktörlere bağlı olarak hasta olduklarının anlaşılması hastalığı önlemek adına önemlidir. Öncelikle bu noktada bilinmesi gereken en önemli şey birçok hastalığın aşılama eksikliğinden kaynaklı olduğunun bilinmesidir. Aşısız olan kediler bulaşıcı hastalıklara karşı oldukça açıktır ve bu hastalıkların birçoğu da ciddi ölümcül hastalıklardır. Bu nedenle kedilere mümkün olduğunca gerekli olan birçok aşının yaptırılmış olmasına dikkat edilmelidir. Aşılamanın haricinde kedilerin hasta olmasına neden olan çevresel faktörler de sınırlandırılarak kedi bazı hastalıklardan korunabilir.

Kedinin Öleceğini Nasıl Anlarız?

Bir kedinin yaşam süresi ortalama 12-18 yaş arası değişmektedir. Bu süre zarfında kediler zaman zaman hastalanır, tedavi olur, hastalıkları atlatır veya hastalığa yenik düşerek hayatını kaybeder. Çok sevdiğimiz kedimizin sağlıklı ve uzun ömürlü olması herkesin istediği bir şeydir. Fakat ölüm de hayatın vazgeçilmez kuralıdır. Bu nedenle kedinin nasıl yaşadığı, nasıl bakıldığı uzun ve sağlıklı bir hayat geçirmeleri bakımından oldukça önemlidir. Her ne kadar bir kedi sahibi için kedinin ölmesi çok zor bir şey olsa da kedi sahipleri kedilerin ne zaman öleceğini anlamak ister. Bunun için bazı ölüm belirtileri izlenmelidir.

Kedilerde ölüm belirtileri; ani kilo kaybı, aşırı iştahsızlık, körlük, kalp yetmezliği, sersemlik, kansızlık, tuvaletini tutamama, uyanmada zorluk çekme, vücutta kötü bir koku, nöbet geçirme, devamlı olarak kaçma ve saklanma, rulo şeklinde yatma ve seğirme ve düşük kan basıncı olarak sıralanabilir. Bu belirtilerden birçoğu farklı bir hastalık belirtisi de olabilir. Bu nedenle kedinin yine de bir veteriner hekime götürülmesi faydalı olacaktır. Ancak kedi son günlerini yaşıyorsa yapılacak çok fazla bir şey yoktur. Bu tip bir durumda kedinin son günlerini mutlu ve huzurlu geçirmesi sağlanmalıdır.

saglikli-kedilerin-gelisimi.jpg

Kedinin Sağlıklı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bir kedinin sağlıklı olup olmadığını anlamak oldukça basittir. Öncelikle sağlıklı ise yukarıda bahsedilen hastalık belirtileri kedide olmaz. Ayrıca kedinin sağlıklı olup olmadığını kedinin vücuduna ve davranışlarına bakarak öğrenebilirsiniz. Sağlıklı bir kedi;

  • Tüyleri parlak ve temizdir. Tüylerde dökülmeler, kepeklenmeler ve sararmalar yoktur. Ayrıca kedinin tüyleri yatık olmalıdır. Dikleşmiş tüyler bir hastalık belirtisi olarak algılanır. Bu nedenle tüyler yatık olmalıdır.
  • Sağlıklı bir kedinin derisi esnektir. Bunun için kedinin iki kürek kemiği arasındaki deri çekilip bırakıldığında hemen eski haline dönüyorsa kedi sağlıklıdır. Derinin elastikiyetini kaybetmesi bir hastalık belirtisi olarak değerlendirilmelidir.
  • Kedilerin burunları nemli olmalıdır ve kedide burun akıntısı olmamalıdır. Kedinin burnunda kuruluk, çatlaklık ve akıntı bulunuyorsa bu durum hastalık belirtisi olarak değerlendirilmelidir.
  • Sağlıklı bir kedinin diş eti pembe, dişleri de beyaz renkte olmalıdır. Ayrıca kedinin ağzında koku olmamalıdır. Ağız kokusu, diş eti kanamaları bir hastalık belirtisi olarak değerlendirilmelidir.
  • Sağlıklı bir kedinin kulakları temiz ve kokusuz olmalıdır. Kulakta koyu bir akıntı, kaşıntı ve pullanma uyuz problemi olduğunu gösterir. Sağlıklı bir kedinin kulak kepçesi pürüzsüz ve kabuksuzdur.
  • Sağlıklı bir kedinin gözleri parlaktır. Ayrıca gözde akıntı, kızarıklık ve donukluk olmaz. Kedilerin gözler ışıkta küçülür, karanlıkta ise büyür. Kedinin gözleri izlenerek kedinin sağlıklı olup olmadığı kolaylıkla anlaşılabilmektedir.
  • Kedilerin su tüketimi ve mama tüketimi izlenmelidir. Kedi normalden az veya çok su tüketiyorsa bu durum hastalık belirtisi olarak değerlendirilmelidir. Ayrıca kedide iştahsızlık olması ya da kedinin normalden fazla yemesi yine bir hastalık belirtisidir.
  • Sağlıklı bir kedinin kakası ve idrarı normal seviyededir. Kedide bir sağlık sorunu olduğu şüphelenildiğinde kedinin tuvaletine bakılmalıdır.
  • Sağlıklı bir kedinin cinsel organında görülen bir sorun yoktur. Yani kedinin cinsel organında koyu, kokulu bir akıntı bulunmamalıdır. Böyle bir durum varsa bu bir hastalık belirtisi olarak değerlendirilmelidir.
  • Sağlıklı bir kedinin karın bölgesinde şişlik bulunmaz. Bu nedenle sık sık kedinin karın bölgesi elle kontrol edilmelidir. Bu bölgede herhangi bir sıra dışı durum gözlemlendiğinde veteriner hekime gidilmelidir.
  • Sağlıklı bir kedi sağlam bir iskelet sistemine sahiptir. Yani kedi herhangi bir hareket kısıtlaması yaşamamalıdır.

Kedim Nasıl Daha Sağlıklı ve Uzun Ömürlü Olur?

Kedi sahiplerinin en çok merak ettiği konuların başında kedinin nasıl sağlıklı ve uzun ömürlü olması gelir. Bunun için yapılması gerekenler ise şunlardır:

  • Öncelikle aşılama kedinin birtakım hastalıklara maruz kalmaması açısından koruyucu olduğu için ihmal edilmemesi gereken durumdur. Yavruluk dönemlerinden itibaren yapılan düzenli aşılamalar kedinin sağlıklı ve uzun bir hayat sürmesine yardımcı olacaktır.
  • Aşılamanın ardından kedinin belirli periyotlarla sağlık kontrolleri yapılmalıdır.
  • Kedinin düzenli beslenmesi, doğru ve sağlıklı gıdalarla beslenmesi sağlık açısından oldukça önemlidir.
  • Kedinin düzenli egzersiz yapması önemlidir. Hareket eden bir kedide kilo problemleri ve kiloya bağlı görülen hastalıklarının oluşması ihtimali düşük olacaktır.
  • Kedinin yaşam alanı temiz ve konforlu olmalıdır. Kediler rahatına çok düşkündür ve konforsuz durumlar stres yaşamalarına neden olabilir. Ayrıca temiz bir alanda yaşamaları bakteriler ve virüslerin kediye bulaşmasını engelleyeceği için temiz bir ortamda bakılan bir kedi daha sağlıklı olacaktır.
  • Kedinin tüy bakımı, tırnak bakımı ve diş bakımı ve kulak bakımı düzenli bir şekilde ve doğru olarak yapılması önemlidir.
  • Son olarak kedi olsun diğer canlılar olsun sevgi ve ilgi sağlıklı olmaları için en önemli şeydir. Sevgi ile bakılan bir kedi her zaman daha sağlıklı ve enerjik olacaktır.

Kediler, insanlar ve diğer canlılar anatomik olarak birbirlerinden farklı olsalar da hastalıklar bakımından ortaktırlar. Kediler de tıpkı insanlar gibi zaman zaman hastalanmakta ve bu hastalıkları atlatabilmektedir. Burada önemli olan kedinin sağlıklı olmasını sağlamak ve kediye dikkat etmektir. Kediye yeterli özeni gösterdiğiniz takdirde daha az hastalanır, sağlıklı, uzun ve mutlu bir ömür geçirir.

Yorum Yap!