Kedi Aşıları Nelerdir?

Kedi Aşıları Nelerdir? 2022 Kedi Aşı Takvimi ve Fiyatları

Hem kendinize hem de kedinize sağlık açısından düzenli bir şekilde aşılarınızın yaptırılmasını öneririz. Bu kaçınılmaz, sağlıklı bir yaşam için gerekli unsurlardan biridir. Kedi aşıları, kendi içerisinde zorunlu ve zorunlu olmayan aşılar olarak ikiye ayrılır.  Zorunlu aşı dediğimiz, her sene tekrarlanan herhangi bir koşul gerektirmeyen aşılardır. Zorunlu olmayan aşı grubu ise her kedi için önerilmez. Söz konusu zorunlu olmayan aşılar, veteriner hekim tarafından aşı sonrası meydana gelebilecek yan etkileri tespit edip özel durumlarda yapılması öngörülür.

Eğer ki kedinize aşı yaptırmıyorsanız tüm hastalıklara bu bulaşıcı hastalık da dâhil olmak üzere davetiye çıkarmış olursunuz. Onları bu hastalıklara maruz bırakmamak adına kedinize zamanında gereken aşılarını yaptırmalısınız. Kedinize aşı yaptıracağınız zaman da bir veteriner hekiminiz tarafından size verilmiş olan karneden bunun takibini yapabilirsiniz.

Kedi Aşısı Nedir?

Yukardaki yazımızda da belirttiğimiz gibi kedi aşıları zorunlu ve zorunlu olmayan aşı olarak ikiye ayrılır. Zorunlu aşılar herhangi bir koşul gerektirmeden vurulması gereken aşılardır. Bu aşılar; Felin, panlökopeni, felin herpesvirüs, felin kalisivirüs ve kuduz aşılarıdır.  Zorunlu olmayan aşı grubuna lösemi aşısı girmektedir. Bunların yanı sıra zorunlu olmayan aşılar; Klamidya, felis, bordetella ve FIV aşılarıdır.

Zorunlu olmayan aşılar her kedi için önerilmez. Bu aşılar yaptırılmadan önce uzman bir veteriner hekim tarafından hastalık sonrasında kedi de meydana gelebilecek zararlar göz önünde bulundurularak sadece ama sadece özel durumlarda yaptırılması gereklidir. Bu aşılar; Mantar, periton enfeksiyonları ve cinsel yol ile bulaşan hastalıklar gibi durumlarda yapılması öngörülür.

Kedi Aşısı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedi Aşısı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Aşı öncesi dikkat edilmesi gereken durumlar kapsamında ilk olarak öncelikle uzman bir veteriner hekim tarafından kedinin sağlık kontrolleri gözden geçirilip aşı programına ondan sonra geçilmelidir.
  • Hamilelik döneminde aşının yapılmaması daha uygun olacaktır çünkü önemli strese yol açabilir.
  • Antibiyotik alan kedilerin kullandıkları ilaçları aşıdan en az 1 hafta öncesinde bırakması önerilir.
  • Yavru kedilere ise aşı yapılmadan önce iyi bir bakımdan geçirilerek genel anlamda bir düzenleme sağlanıp ondan sonra aşılarının yaptırılması gereklidir.
  • Sağlık problemi olan kedilere asla aşı uygulanmamalıdır. Kedinize aşı vurdurmadan önce uzman bir veteriner hekimle görüşüp herhangi bir sağlık problemi olup olmadığını gözden geçirmelisiniz.
  • Her aşı öncesi vücut ısısı önerilen dereceye gelmesi önemli bir husustur. Söz konusu vücut ısı derecesi ise 38 ve 39 derecedir.

Kedilerin Olması Gereken Aşılar Nelerdir?

Kedilerin olması gereken 3 tane temel aşısı bulunmaktadır. Bu aşılar karma aşısı (Hibrit), kuduz aşısı ve lösemi aşısıdır. Bu aşıların dışında tüm kedilerde 3 ayda bir uygulanması gereken iç parazit aşısı da bulunur. Aynı zamanda parazit aşısı da kedilerin hayatı boyunca uygulanması gereken aşı türlerinden biridir. Kediler de tıpkı insanlar gibi düzenli aşılarını olmak zorunda oldukları için sahipleri özellikle bu durumu göz ardı etmemelidirler. Gelin birlikte kedilerin olması gereken aşıları detaylı bir şekilde inceleyelim.

İç ve Dış Parazit Aşısı

Kedilerde parazit son derece çoğalabilen bir hastalık türüdür. Parazit aşıları kedilerin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olmaktadır. Aşılardan önce uzman hekimler muhakkak ama muhakkak önermektedir. Aşılar kedilere çok daha fazla bağışıklık kazandırmaktadır.

Karma Aşı

Bu aşı türü kedi ırkları ve cinsleri için 2 doz olarak uygulanan bir aşı türüdür. İçerisinde birçok kötü hastalığa karşı ölü virüs ve güçsüzleştirilmiş virüs bulunmaktadır. Yani her türlü hastalığa karşı korumaktadır. Genelde 15 ya da 20 gün ara ile yapılan karma aşı kedilerin vücuduna tam bağışıklık kazandırmaktadır.

Kedi Aşıları Nelerdir?

Kuduz Aşısı

Genelde bu aşı 3 aylık civarlarında olan kediler için uygulanmaktadır. Bu kuduz aşısı kedilerin karnesinde muhakkak olmalıdır. Kanunların mecbur gördüğü tek aşıdır diyebiliriz. Hem kedinizin sağlığı için hem de kendinizin sağlığı için kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken bir aşı türüdür.

Lösemi Aşısı

Lösemi aşısı her sene tekrarlanması gereken bir aşı türüdür. Bu aşı FeIV virüsüne karşı da kedinizin bağışıklık kazanmasına yardımcı olur.

FIV Aşısı (Kedi Aids’i)

Kedilerde yol açtığı etkiler benzerliği ile kedi aidsi veya kedi HIV olarak da adlandırılır. Kedilerde FIV teşhisi konduktan sonra farklı bir hastalık belirtisi ortaya çıkmadan önce kediler bu virüsle uzun senelerce yaşamayı öğrenmişlerdir.  Bu hastalıkla birlikte virüs ve bağışıklık sistemi arasında devam eden mücadelede bağışıklık sistemi oldukça zayıflayacak ve kediler ikincil enfeksiyon olaylarına karşı savunmasız hale geleceklerdir.

Yavru Kedi Aşı Takvimi ve Süreleri

Aşılar kedileri önemli hastalıklara karşı koruma sağlayan ve virüsleri öldürme konusunda en etkili yöntemdir. Özellikle yavru kedilerin bağışıklıkları çok düşük olduğu için mutlaka ama mutlaka aşı yapılması gereklidir. Kedi aşıları kendi vücudundaki antikor oranını yükselterek bağışıklık kazandırır. Aşılara başlamadan önce muhakkak uzman bir veteriner hekim tarafından muayene ve kan tahlili yapılmalıdır. Kedilerde 1 yaşından itibaren her sene 1 adet karma aşısı yaptırılmalıdır. 1 yaşından sonra her sene 1 tane lösemi aşısı yaptırılmalıdır. 1 yaşından sonra her sene 1 adet kuduz aşısı yaptırılmalıdır. 3 ayda bir olarak da iç parazitleri ve dış parazitleri için uzman bir veteriner hekime başvurulmalıdır. Bu süreç 8-10 haftalıkken karma aşısı yaptırılmalıdır. 10-12 haftalıkken karma aşının tekrarı yapılmalıdır. 11-13 haftalıkken lösemi aşısı yaptırılmalıdır. 12-14 haftalıkken ise kuduz aşısı yaptırılmalıdır. Bu aşılar ise temel aşılar kapsamında yer almaktadır. Eğer kedi aşılarına ulaşma konusunda sıkıntı yaşayacağınızı düşünüyorsanız hiç düşünmeyin çünkü bu aşılara birçok veteriner hekimden ulaşabilirsiniz.

Kedi aşı takviminde mutlaka ama mutlaka yapılması gereken 3 adet aşı türü bulunmaktadır. Bunlar: Karma, kuduz ve lösemi aşısıdır. Bunun yanında mantar aşısı da vardır. Tabi ki kedi aşılarının olmazsa olmazı parazit aşısıdır. Diğer aşılara başlamadan önce muhakkak yapılmalıdır. Anne sütünü almış kediler 45 güne kadar aldıkları bağışıklık hücreleri antikorlar ile korunur fakat 45 günden itibaren aşılar yapılmaya başlanmalıdır. Yani bir yavru kedi 45 gün kadar anne sütü almalıdır. Yavru kedilerde aşılama takvimi en az 45 günlük iken yapılmaya başlanır. Yapılacak aşılar ve süreleri ise şu şekildedir;

  • 45 günlük kedilerde İç ve dış olarak uygulanan parazit aşısı
  • 60 günlük kedilerde 1. doz karma aşısı (adeno, HCC, parvo, distamper, leptospira, parainfluenza)
  • 75 günlük kedilerde 2. doz karma aşı (HCC, adeno, parvo, distamper, leptospira, parainfluenza)
  • 90 günlük kedilerde kuduz aşısı (rabies)
  • 105 günlük kedilerde lösemi aşısı
  • 120 günlük kedilerde mantar aşısı

Yukarıda belirttiğimiz aşılar muhakkak ama muhakkak ihmal edilmemesi gereken aşılardır ve bu süreler dâhilinde ihmal edilmeden vurulması şarttır. Bu aşıları vurdurduktan sonra kedileriniz %80 oranında kedi hastalıklarına karşı bağışıklık kazanmış olacaktır.

Yavru Kedi Aşı Takvimi

Yetişkin Kedi Aşı Takvimi ve Süreleri

Yetişkin kedilerde ise her yıl yapılması gerekli olan 3 aşı türü bulunmaktadır. Bu aşılar kedilere %80 oranında bağışıklık sağlamaktadır. Aşağıda belirtmiş olduğumuz aşılar ortalama olarak 1 ve 2 haftalık periyotlar dâhilinde yapılmaktadır.

  • Karma Aşı
  • Kuduz Aşısı
  • Lösemi Aşısı

Bununla birlikte, ortalama olarak 2 ya da 3 ayda bir olacak şekilde bir iç ve dış parazit uygulamaları da yapılması gerekmektedir.

Kedilerde Aşılama Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kediler aşı olduktan önce ve sonra asla banyo yaptırılmamalıdır. Su ile temas halinde olmamalıdırlar. Aksi halde bu durum olumsuz sonuçlar doğurabilir.
  • Kedinizin veteriner hekim tarafından sağlık kontrolleri yapılmalı ve sorun yoksa eğer aşılama işlemine başlanılmalıdır.
  • Kediler stresli dönemlerindeyse aşılama yapılmamalıdır. Kediniz rahat olduğu dönemlerde aşı çok iyi şekilde bağışıklık sağlamaktadır. Buna dikkat etmenizde yarar var.
  • Kediniz herhangi bir ilaç kullanıyorsa uzman bir veteriner hekim tarafından sağlık kontrolleri yapılıp öyle aşılarına başlanmalıdır.
  • Kedilere aşı vurulmadan önce ateş kontrolleri yapılmalıdır. Kedilerin ateşleri 38,5 veya 39,5 değilse aşılama yapılmamalıdır. Bknz: Kedilerin Ateşi Nasıl Ölçülür?
  • Kedilerde aşılama yapılmadan önce parazit uygulaması muhakkak yapılmalıdır. Çünkü parazitler bağışıklık sistemini aydınlatmaktadır.
  • Aşılama kedilere asla 45 günden önce yapılmamalıdır. Aksi halde olumsuz durumlarla karşılaşabilirsiniz. Kedilere aşı öncesi tüm sağlık kontrolleri düzgün bir şekilde yapılmalıdır.

2022 Kedi Aşı Fiyatları

Kediler ilk doğdukları andan itibaren biraz zayıf olurlar. Bizler onları dışarıdan sağlıklı ve canlı bir şekilde görsek de onlar içlerinde birçok sağlık sorunları ile mücadele ederler. Ev ortamında beslenen sahipli kediler dışarıda yaşayan sokak kedilerinden daha iyi konumda olsalar da direnç bakımından geri planda kalmaktadırlar. Bu sebeple evimizde beslediğimiz kedilerin bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için aşılarını düzenli bir şekilde yaptırmak zorundayız. Kedilerdeki aşılamanın önemini sizlere oldukça vurgulamaya çalıştık.

Hem sizin sağlığınız açısından hem de kedinizin sağlığı açısından aşı oldukça önemlidir. Kedilerde karma aşı oldukça önemli bir yere sahiptir. Kedilerde ciddi hastalıkların önüne geçebilmek için hatta ve hatta ölümcül riski ortadan kaldırmak için muhakkak bu karma aşı yapılmalıdır.  Ülkemiz de bu 3’lü karma aşı şeklinde uygulanıyor. 2022 yılında kedilerde karma aşı fiyatları 175 TL’den yapılmaya başlanmıştır. Veteriner Hekimler Odası’nın açıklamış olduğu rakam bu şekildedir. Tabi bu rakam kliniklere ve bölgelere göre değişiklik gösterebilmektedir. Kedilerde veteriner hekim önerisi ile karma ve kuduz aşısı haricinde çeşitli aşılar da önerilir. Bu aşıları yaptırmakta birçok avantaj vardır. Bu sayede kedinizin yaşama ömrünü uzatabilir ve daha sağlıklı bir yaşam sunabilirsiniz. Kedilere uygulanan aşı fiyatları aşağıda belirtildiği gibidir;

  • Kedi karma aşı fiyatı: 175 TL
  • Kedi kuduz aşı fiyatı: 175 TL
  • Kedi lösemi virüsü aşısı fiyatı: 175 TL
  • Kedi FIV aşısı fiyatı: 250 TL
  • Kedi mantar aşısı fiyatı: 250 TL
  • Kedi Tetanoz aşı fiyatı: 250 TL
Kedi Aşı Fiyatları Nelerdir?

Kedi Aşısı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kedimi Aşı Yaptırmazsam Ne Olur?

En azından kedinizin ilk aşılarını iç-dış parazit, karma ve dilerseniz kuduz aşısını da muhakkak yaptırın. Bunları yaptırmadığınız sürece kedilerinizin bağışıklık sistemi oldukça düşecek ve hastalığa göz göre göre davetiye çıkarmış olacaksınız. Aşısı yapılmamış olan kedilerde sanılanın aksine çok daha fazla viral enfeksiyon bulaşma ve kapma riski görülür. Özellikle ve özellikle yavru kedilerde bu durum sıklıkla ölümle sonuçlanmaktadır. Bu ölümlerin nedeni ise bilinen bir tedavi yönteminin olmayışıdır. Aşısı yapılmamış ve virüs kapmış olan bir kediye yapılacak tek şey serum veya ilaçlarla onu ayakta tutmak olacaktır. Bu tek çözüm gibi görünse de genelde olumlu sonuçlar vermez.  Bu hastalıkların yıkıcı etkisini göz önünde bulundurmuş olacak olursak kedilerimize aşı yaptırmadığımızda ne olur sorusunun cevabını hepimiz artık sanırım tahmin edebiliriz.  Onları bulaşıcı hastalıklar ile karşı karşıya bırakacağınız gibi bu durumdan sizler de oldukça nasibinizi alırsınız. Aşı takvimine tam uyulmayan ve eksik bırakılan kedilerde ciddi oranda ölüm ile sonuçlanan hastalıklar tüm riskleri ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Eğer kedinize iç parazit uygulaması yaptırmazsanız bu, sizin ve kedinizin iç parazit hastalıklarından korunmamanız anlamına gelmektedir. İç parazitler de mide ve bağırsak başta olmak üzere akciğer, karaciğer gibi organlarda yaşamlarını sürdürür ve bunların sayıca artması halinde ise hem kedinizde hem de sizde ciddi sağlık problemleri ile karşı karşıya kalmış olunur. Evde yaşayan kedilerinize iç parazit bulaşma hali;

  • Evde yemiş oldukları sinek, böcek gibi canlı hayvanlar
  • Dışarıda seveceğiniz sokak çocuklarından kıyafetinize gelmiş olan tüyler
  • Dışarıda dolaştığımız ayakkabılarımızın tabanlarındaki mikroplar
  • Çiğ et, balık ve yumurta veriyorsanız bunların etleri
  • Kedinizi sokağa çıkarıyorsanız, diğer hayvanların yaşamış olduğu yerlerde bulunurlar.

Kedi Aşılarının Yan Etkileri Var mıdır?

Minik dostlarımızın sürekli aşılanması hem bizim hem de kedilerimizin sağlığı açısından son derece öneme sahiptir. Ancak her tıbbi uygulamada olduğu gibi aşı sonrasında da bazı olumsuz tepkiler olabilir. Böyle durumlarda da aşı reaksiyonları hayvan sahipleri için oldukça stresli ve çekinceye neden olabilecek durumlar oluşturabilir. Fakat bu reaksiyonlar hakkında bilgi sahip olursanız ve nasıl davranmanız gerektiğini bilirseniz bu durumlar ile başa çıkmanız da o kadar kolaylaşacaktır. Aşı yapılmasının canlılar üzerinde illaki çeşitli etkileri olabilir. Bu durum oldukça normaldir ve geçici olarak görülmektedir. Bazen ciddi reaksiyonlar gözlemlenebilir. Bunlardan en riskli olanı ise anafilaksidir. Aşılamadan kısa bir süre sonra nefes almakta zorluk çekebilir kusma, kaşıntı, yüzde şişlik gibi durumlar ortaya çıkabilir. Kedilerde çok düşük bir ihtimalde görülen başka bir reaksiyon da aşı bölgelerinde oluşmuş olan tümördür. Kedinizde aşı sonrasında ciddi bir reaksiyon gözlemlerseniz veya ciddi bir olumsuz olayla karşılaşırsanız hiç vakit kaybetmeden uzman bir hekimden yardım almalısınız.

Aşı olmanın genel olarak olumsuz yönde bir reaksiyona sebep olmayacağını küçük dostlarımızı ciddi ve önemli hastalıklara karşı koruyacağını unutmamanızı tavsiye ederiz. Onlarda daha fazla sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürmek için aşı programlarını takip etmeli ve özen göstermelisiniz. Kedilerde yan etkiler diğer yan etkiler ile benzerlik gösterebilir. Eğer aşı sonrasında şiddetli semptomlar gözlemlenir ise söz konusu olan semptomlar bir günden uzun sürede devam edecek olursa mutlaka ama mutlaka uzman bir veteriner hekime başvurmalı, bu durumun çözümüne baktırmalısınız.

Kedi aşılarının tabii ki de her aşıda olduğu gibi yan etkileri vardır. Fakat söz konusu durumun birçok kedide görülme oranı oldukça düşük seviyelerdedir. Ola ki sizin kediniz bu düşük oran içinde yer aldı, bu durumda paniğe kapılmanıza hiç gerek yoktur. 24 saat gibi bir süreçte bu etkiler geçmiş olacaktır. Ancak ve ancak 24 saati geçen belirtiler için veteriner hekiminize başvurmanız ve görüşlerini almanız gerekmektedir.

Kedi aşılarının yan etkilerini şöyle sıralayabiliriz:

  • İştahın kapanması
  • Keyifsizlik ve şişlik
  • Ateş
  • İshal
  • Kusma
  • Topallama
  • Kurdeşen dökme
  • Enerji kaybı
  • Enjeksiyonun uygulandığı bölgelerde şişme olma olasılığı
  • Halsizlik
  • Uyuşukluk
  • İştah kaybı

Karma Aşılarının Yan Etkileri Nelerdir?

  • Aşı olan bölgede şişlik söz konusu olabilir. Kedinizin canı yanabilir.
  • Aşının ardından 1-5 saat içinde etki yükselebilir ve şiddetli halsizlik görülebilir.
  • Yüksek ateş
  • Kusma
  • İshal
  • Hapşırık
  • Durgunluk ve yatma isteği
  • Topallayarak yürümek
  • Agresif ve bir o kadar da sakin olması

Bu şekilde yan etkiler ile karşılaşma durumu vardır. İnsanlarda bile aşının yan etkileri olurken kedi veya köpeklerde de bu kaçınılmaz bir durumdur. Özellikle kedilerde karma aşısı yaptırdıktan sonra iştahsız olması gibi durumlar sık sık görülür. Kediniz yemekten uzaklaşır, yemek yemek istemezse üzerine gitmeyin ve onu bir şeyler yemesi için zorlamayın. Kedinizi stresten uzak tutmalısınız. Kediniz kendisini çok halsiz ve bitkin hissedeceği için onu kızdıracak hareketler yapmamalısınız. Onu kendi haline bırakmalısınız. Kedi karma aşısının yan etkisi 24 saat boyunca şiddetli ya da normal bir derecede olabilir. Eğer ki bu süre 24 saati aşkın bir zaman dilimini kapsarsa bahsetmiş olduğumuz etkiler dışında da değişiklikler fark edecek olursanız mutlaka ama mutlaka uzman bir hekim veterinerden yardım almalısınız.

Ayrıca Bu İçerikleri de Okuyabilirsiniz:

Yorum Yap!