Kedilerde Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrası

Kedilerde Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrası Bakım ve Davranışları

Kedilerde kısırlaştırma ameliyatı en sık yapılan ameliyat türlerinden biridir. Dişi ve erkek kedilerde yapılan kısırlaştırma ameliyatı kontrolsüz üremeyi engellediği gibi birtakım sağlık sorunlarının da önüne geçmektedir. Ayrıca kısırlaştırılmış kedilerin daha uzun ve daha sağlıklı yaşadığı da bilinen bir gerçektir. Gerekçeniz ne olursa olsun kedinizi kısırlaştırmaya karar verdiyseniz ve bu konuda yeterli bilginiz yoksa veya kısırlaştırma ameliyatı konusunda korkuyorsanız bu konudaki tereddütleriniz oldukça yersiz olacaktır. Bununla birlikte, kısırlaştırma ameliyatı her ne kadar kolay bir ameliyat olsa da yine de önemli bir operasyondur ve bu ameliyattan önceki ve sonraki süreç kedilerde oldukça önemlidir.

Kısırlaştırma ameliyatından önce ve sonra ne yapılması, kediye nasıl davranılması ve kedinin bakımı konusunda yeterli bilgiye sahip olmak, kedinin bu süreci en iyi şekilde atlatmasına yardımcı olacaktır. Kısırlaştırma sonrasında yapılması gerekenler ve kısırlaştırmanın kediye nasıl bir etkisi olduğu konusunda bilgiler bu yazımızda detaylıca incelenmiştir.

Kedilerde Kısırlaştırma Ameliyatı İçin Karar Aşaması

Birçok kedi sahibi kedilerini kısırlaştırıp kısırlaştırmama konusunda kararsızlık yaşar. Gerek erkek kedi sahipleri gerekse dişi kedi sahiplerinin bu konuda farklı gerekçeleri bulunur. Erkek kedi sahipleri kedilerinin hamile olmaması ve doğurmuyor oluşu sebebiyle kısırlaştırmaya gerek duymaz. Dişi kedi sahipleri de ‘kedimin çiftleşmesini engellerim, kısırlaştırmaya gerek yok’ yönünde düşünebilir. Bu düşüncelerin dışında kısırlaştırmayı hayvanın doğasına aykırı ve üreme haklarının ellerinden alınıyor gibi bir düşünceye sahip olanlar da vardır. Her şeyin dışında kedilerin kısırlaştırılması oldukça sağlıklı ve normal bir şeydir. Eğer kedinizin üremesini istemiyor, sağlıklı ve uzun bir ömrü olsun istiyorsanız onu kısırlaştırmayı düşünebilirsiniz. Kedinizi kısırlaştırmaya karar vermeden önce kısırlaştırmanın avantajlarını ve dezavantajlarını incelemeniz ve kısırlaştırma öncesi ve sonrası konularına vakıf olmanız faydalı olacaktır.

Kısırlaştırma ameliyatının avantajları ve dezavantajları kısaca şunlardır:

  • Erkek kedilerin kısırlaştırma operasyonları dişi kedilere göre daha basit gerçekleşir. Kısırlaştırılan erkek kedilerde testis ve prostat gibi sağlık sorunları görülmez. Sağlık sorunu dışında kızgınlık döneminde olan erkek kedi dışarı kaçmak ister ve sokakta başını belaya sokabilir. En basitinden diğer erkek kedilerle kavga eder, yaralanır, araba çarpar veya sokakları iyi bilmiyorsa kaybolur. Durum ne olursa olsun sokak hayatına alışkın olmayan bir hayvan için oldukça kötü sonuçlara sahiptir. Ayrıca kızgınlıkta olan erkek kedi çiftleşemezse mutsuz olur.
  • Dişi kediler kısırlaştırıldığında hamile kalamazlar ve bu durumda yavrular da doğamaz. Bunun dışında kedinin üreme organları çıkartılacağı için bu organlarda görülen hastalıklar da önlenmiş olur. Ayrıca dişi kediler de erkek kediler gibi kızgınlık dönemlerinde kaçma eğilimindedir. Dışarıya kaçan dişi kedi için sonuç iyi olmayabilir. Dişi kedilerin kısırlaştırılmasının tek olumsuz tarafı ise anne olamayacak oluşlarıdır.

Kısırlaştırma Ameliyatından Önceki 24 Saatlik Süreç

Kısırlaştırma ameliyatından önce kedinin akşam saatlerinde bir şey yiyip içmemesi gerekir. Bu konuda ne zaman yemeği keseceğinizi bilmiyorsanız ameliyat saatine bakmanız gerekecektir. Ameliyattan 12 saat önce kedinize mama ve su vermemelisiniz. Ancak kedi erken saatlerde ameliyat olacaksa iş biraz daha rahat olacaktır. Çünkü acıkma, susama yaşamadan işlem gerçekleştirilir. Ayrıca kedi acıkmadığı için de stres yaşamaz.

Kısırlaştırma Ameliyatından Sonra Yaşanabilecek Olası Komplikasyonlar

Kısırlaştırma ameliyatından sonra kedinizi eve getirdiğinizde onun daha sağlıklı bir şekilde iyileşmesi için ekstra özen göstermelisiniz. İyileşme dönemine giren kedilerin beslenmesi, sıcak tutulması ve fiziksel aktivitelerden uzak tutulması gerekir. Ameliyattan sonra görülebilecek komplikasyonlar kedinin bakımına göre değişiklik gösterir.

Eğer kedi ameliyattan sonra koşma, zıplama gibi aktivitelerde bulunursa yaşanabilecek komplikasyonlar şunlardır:

  • Kedi bir yere çarpabilir, düşebilir ve bunun sonucunda ameliyat yeri zarar görebilir.
  • Ameliyat dikişleri gevşeyebilir, açılabilir ve bu durum iyileşmeyi yavaşlatır. Ayrıca dikiş yerinin zarar görmesi sonucunda buradaki ameliyat yarası enfeksiyonlara ve virüslere karşı oldukça açık hale gelir.
  • Kedi ani ve aşırı hareketlerde bulunursa dikiş yerinde kanama görülebilir. Bandaj altında biriken kanla birlikte burada çeşitli bakteriler ürer ve bu dikiş hattının enfekte olmasına neden olur. Bu süreç kedi için oldukça ağrılı ve acılı geçer. Ayrıca kedinin iyileşme süreci de uzar.
  • Bandajlar açılır ya da bandaj kayar. Bu durumda kedi ağrı ve acı yaşar.

Kısırlaştırma sonrası kedide komplikasyon yaratabilecek diğer durumlar ise kedinin dışarıya çıkması ve dış ortamdan etkilenmesi de sayılabilir. Dışarıdan virüs, bakteri veya pire gibi kediyi olumsuz etkileyecek şeyler de kedide komplikasyon yaratabilir.

kedilerde-kisirlastirma-ameliyati-sonrasi.jpg

Kısırlaştırma Ameliyatından Sonra Kedinin Muhafazası

Kısırlaştırma ameliyatından sonra kedinizin sağlıklı bir şekilde iyileşmesi ve rahat etmesi için ona uygun hazırlıklar yapmanız oldukça önemlidir. Kısırlaştırma ameliyatından sonra kedinin sıcak tutulması, yalnız olması ve fiziksel aktivitelerden uzak olması önemlidir. Tüm bunları sağlamak adına kedinize özel bir yer ayarlayabilirsiniz. Kediniz yeni yuvasında rahat ederek daha sağlıklı bir iyileşme sürecine girer.

Büyük Bir Taşıyıcı

Kısırlaştırma ameliyatından sonra kedinizin sağlıklı bir şekilde iyileşmesini sağlamak için onu plastik köpek sandığına koyabilirsiniz. Plastik köpek sandıkları kedinin rahat edebileceği bir ortama sahiptir. Bu taşıyıcılarda kediler uzanabilir ve rahatça dinlenebilir. Ayrıca bu taşıyıcının içine mama ve su kabı da konulabilir.

Köpek Kafesi

Kısırlaştırma ameliyatından sonra kediler için tercih edilen bir diğer ürün de köpek kafesidir. Köpek kafesleri, yavru köpeklerin tuvalet eğitimi için üretilmiş çift panelli tel kafeslerdir. Bu kafeslerin içine kedinizin ihtiyacı olanları koyarak kedinizin dışarı çıkmasını engelleyebilirsiniz. Ayrıca hareket kısıtlığı da olacağı için ameliyattan sonraki süreç daha iyi atlatılacaktır.

Banyo veya Çamaşır Odası

Taşıyıcılar, kafesler gibi kedinizi koyabileceğiniz bir şey yoksa kedinizin hareketlerini kısıtlayabileceğiniz bir alan oluşturabilirsiniz. Bunun için ona banyo veya çamaşır odası ayarlayabilirsiniz. Ancak burada kedinizin atlayabileceği ya da zarar görebileceği pencere pervazı gibi yerlere dikkat etmeniz önemlidir. Ayrıca kedinizi burada çamaşır, bulaşık deterjanı gibi tehlikeli maddelerden de uzak tutmalısınız.

Yatak Odası

Evinizde banyo ve çamaşır odası gibi küçük bir yatak odası varsa burayı kediniz için ayarlayabilirsiniz. Ancak bu odada mobilya, masa gibi kedinin atlayıp, zıplayabileceği eşyalar olmamasına özen göstermelisiniz.

Hastane Odası

Kısırlaştırma ameliyatından sonra kedinize evde bakamayacağınızı düşünüyorsanız veteriner hekiminizden kediniz için bir oda isteyebilirsiniz. Bazı durumlar için hastane odaları iyi bir tercih olacaktır. Ancak hastane odasında iyileşmeye çalışan bir kedi stresli olabilir. Bu yüzden hastane odasında kalan kedinizi sık sık ziyaret etmeniz onun daha az stres yaşamasını sağlayacaktır.

Kedilerde Kısırlaştırma Ameliyatından Sonra Alınacak Önlemler

Kısırlaştırma ameliyatından sonra kedinin eski alışkanlıklarına geri dönmesi için en az 24 saat geçmesi gerekir. Bu 24 saatlik süre içinde sakinlik ve sessizlik kedi için oldukça önemlidir. Ayrıca kedinin bu zaman zarfında karanlık, sessiz ve sıcak bir yerde tutulması gerekir. Evde diğer evcil hayvanlar varsa bunlar da operasyon geçiren kediden uzak tutulmalıdır. Ameliyattan sonra kedinin dikişleri varsa bu dikişlere dikkat edilmelidir. Dikişler günde 2 kez kontrol edilmeli, dikişlerde kanama, kızarıklık, şişkinlik varsa veteriner hekime gidilmelidir. Ayrıca kedi dikiş yerini yalayıp, ısırmamalıdır. Bu nedenle kediye yakalık takılması iyi olacaktır.

Ameliyattan iyileşme dönemine giren kedinin mama, su ve tuvalet erişimi kolay olmalıdır. Kısırlaştırma ameliyatından sonra ilk 1 hafta kedinin tuvalet girişleri çıkışları kontrol edilmelidir. Dikişlere kum yapışıp yapışmadığı, dikişlerin idrarla veya dışkıyla teması olup olmadığı kontrol edilmelidir. Tuvalet konusunu takip edemeyecekseniz ona silika kum alabilirsiniz. Böylece kedinin dikişlerine kum ve dışkı yapışması engellenmiş olur. Ayrıca mümkünse kedinin idrar takibi açısından tuvaletler birbirinden ayrılmalıdır. Ameliyattan sonra ilk 24 saatte idrarda kan görülebilir. Bu durum normaldir. Ancak idrarda 24 saatten sonra kan görülüyorsa veteriner hekime gidilmelidir.

Ameliyattan sonra kediye pansuman yapmak, dikişlerin ve ameliyat yerinin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca kısırlaştırma ameliyatından sonra veterinerinizin verdiği tarihlerde muayenelere gitmek de oldukça önemlidir. Yapılan bu rutin kontrollerde herhangi bir sorun olup olmadığına bakılır ve olası sorunlara karşı erken önlem alınmış olunur. Ameliyattan sonraki ilk günlerde ameliyat yerinde kızarıklık ve şişlik görülmesi normaldir. Ancak ameliyattan 2-3 gün sonra kızarıklık, şişlik ve iltihaplanma görülürse mutlaka veterinere gidilmelidir.

Kısırlaştırma ameliyatından sonra kedilerin çok fazla, aşırı ve ani hareketler yapmaması gerekir. Kedi tamamen iyileşene kadar fiziksel aktivitelerde bulunmamalıdır. Ancak kedinizin hareketlerini kısıtlarken onu strese sokmamaya dikkat edin. Bu nedenle ara sıra çevreyi gezmesine izin verin. Ama bu gezinme tamamen sizin kontrolünüzde olmalıdır.

Yaralar ve Ameliyat Dikişleri

Kısırlaştırma ameliyatından sonra kedide iç dikiş veya dış dikiş olabilir. Eğer kedide dışta dikiş bulunuyorsa bu dikişler günde 2 kez kontrol edilmelidir. Doğal olarak vücutta kaybolmayan dikişler varsa bu dikişler normal şartlarda 10 gün sonra alınır. Fakat bu durum ameliyatın türüne göre değişmektedir. Eğer kedide iç dikiş varsa bunlar zaten kendiliğinden vücutta çözülür. Kedide iç dikiş olsa bile veteriner kontrollerine gitmek ihmal edilmemelidir. Kedinizin ameliyat yerinde kızarıklık, kanama, şişme ve akıntı gibi durumlar mevcutsa veteriner hekime gidilmelidir.

Bandajlar

Kısırlaştırma ameliyatı yapılan bir kedinin ameliyat yeri zarar veya enfeksiyon görmesin diye bandajla kapatılır. Bandajlar kedi için rahatsız edici olsa da oldukça gerekli ve önemlidir. Bu nedenle kedinizin bandajının kuru olmasına dikkat etmelisiniz. Bandajın ıslak olması kedinin cildine zarar verebilir. Ayrıca bandajlı olan bir kedi dışarıya çıkarılmamalıdır. Çünkü dışarıda bandaj ıslanabilir, kirlenebilir ve zarar görebilir. Renksizlik, kötü kokular, bandajın altında veya üstünde kızarıklık, şişkinlik gibi durumlarla karşılaşıldığında veteriner hekime gidilmelidir.

Yakalık

Kısırlaştırma ameliyatından sonra kedilere ve diğer evcil hayvanlara yakalık takılması önerilir. Yakalıklar; kedinin yaraları yalaması, ısırması ve bandajları çiğnemesini engellemek için takılır. Kedilerin kullandıkları yakalıklar genellikle iki şekilde tasarlanır. Bunlar ‘’Buster’’ ve ‘’Elizabethan’’ olarak bilinen ve huni şeklinde olan plastik araçlardır. Bu yakalıkların daha yumuşak olanları da bulunur. Yakalık tercihi konusunda kedinizin rahat edebileceği yakalığı tercih etmeniz iyi olacaktır. Mümkün mertebede kedi tam olarak iyileşene kadar bu yakalıklar çıkarılmamalıdır. Kediye yakalık taktıktan sonra yakalıklar temiz tutulmalı ve içlerine dökülen yemek artıkları da temizlenmelidir. Ancak kedi yakalık takmaktan rahatsızsa ve yakalığa alışamadıysa veteriner hekimden tavsiye alabilirsiniz.

Beslenme

Kediler anestezi sonrasında kendilerini yorgun ve mutsuz hissederler. Bu nedenle ameliyattan sonra kediye iyi bakılması gerekir. Ameliyattan sonraki süreçte kediyi daha hafif ve sindirilmesi kolay olan yiyeceklerle besleyin. Ayrıca veteriner hekiminizle kedinize uygun bir beslenme programı hazırlayabilirsiniz. Beslenme dışında kedinin bol miktarda ve temiz su tüketmesi önemlidir. Bu yüzden suyu eksik etmeyin ve su kaplarını da sık sık temizleyin.

Aktiviteye Bağlı Egzersizler

Kısırlaştırma ameliyatından sonra kedinin fiziksel aktivitelerden uzak durması oldukça önemlidir. En aktif kediler bile ameliyattan sonra dinlenme ve iyileşme dönemine girer. Bu dönemde kedinin atlayıp, sıçramaması, koşmaması gerekir. Hem ameliyat yerinin korunması hem de sağlıklı bir iyileşme gerçekleşmesi için kedinizi fiziksel aktivitelerden uzak tutmaya çalışın.

Kedilerde Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrası Bakımı

Kısırlaştırma Ameliyatından Sonra Kedilerin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Kısırlaştırma ameliyatından sonra kedilerin bakımı oldukça önemli bir husustur. Öncelikle kısırlaştırma ameliyatından sonra kedinizle klinikten ayrılırken veteriner hekim size gerekli talimatları iletecektir. Veteriner hekimin vereceği talimatlara uymanız oldukça önemlidir. Bu konuda birçok veteriner kliniği kısırlaştırma ameliyatından sonra yapılacaklar konusunda bir rehber kitapçık bulunmaktadır. Bu kitapçık kısırlaştırma ameliyatından sonra kedilerin bakımı konusunda oldukça yol gösterici olacaktır.

Buna göre kısırlaştırma ameliyatından sonra genel olarak izlenmesi gerekenler şunlardır:

  • Ameliyattan 6-8 saat sonra kedinize mama vermeye başlayabilirsiniz. Ancak kedi bu mamayı yine de yemek istemeyecektir. Bu durum oldukça normaldir ve endişe etmeye gerek yoktur. Ameliyattan belirli bir saat geçmiş olsa bile kedi hala anestezinin ve ağrı kesicilerin etkisi altındadır ve bu nedenle iştah kaybı yaşaması gayet normaldir. Ancak ameliyatın üstünden 24 saat geçmişse ve kedi hala yemek yememe konusunda ısrarcıysa veteriner hekime gidilmesi gerekecektir.
  • Kısırlaştırma ameliyatından sonra kedinin evde rahat edebileceği bir ortamda bulunması önemlidir. Bu noktada kedinize rahat, sıcak ve sessiz bir yuva hazırlamalısınız. Kedi bu yuvada en az 2 hafta geçirmelidir. Kedi burada hem ruhsal olarak hem de fiziksel olarak kendini toparlayacaktır. Kedi, kendini toparladıktan sonra yavaş yavaş eski düzenine geri dönmeye başlayacaktır.
  • Kısırlaştırma sonrası 2 hafta boyunca kedinizi dışarı çıkarmamalısınız. Anestezi ve ağrı kesicilerin etkisiyle kedilerin bünyeleri zayıflar ve hastalıklara karşı açık hale gelir. Bu durumda kedi virüs ve mikroplardan daha kolay etkilenir hale gelir. Kedi böyle bir durumda dışarıdan mikrop ve virüs kapması durumunda kolayca hastalanabilir. Bunun dışında dış ortamdaki pire ve bitler kedinin ameliyat yarasına konarak enfeksiyonlara sebep olabilir. Bu nedenle kedinin ameliyat yeri ara ara kontrol edilmelidir. Ameliyat yerinde herhangi bir kızarıklık ve şişkinlik görürseniz veteriner hekime danışmalısınız.
  • Kısırlaştırma ameliyatında yapılan dikişler içeride veya dışarıda olabilir. Dışarıda yapılan dikişler kediyi etkileyebilir ve kedi bundan rahatsız olabilir. Bu nedenle dikişler konusunda veteriner hekime danışmanız iyi olacaktır.
Kedilerde Kısırlaştırma Sonrası Davranış Değişiklikleri

Kedilerde Kısırlaştırma Ameliyatından Sonra Ortaya Çıkan Davranış Değişiklikleri

Kısırlaştırma ameliyatı sonrası kedilerde birtakım ruhsal ve fiziksel değişimler yaşanması oldukça normal bir durumdur. Birçok kedi sahibi bu konuda ön yargılı davransa da aslında bu değişimler oldukça olumlu olmaktadır. Kısırlaştırma sonrasında görülen kedi davranışları çoğunlukla kısırlaştırma öncesinde görülen kızgınlık dönemlerinden kaynaklanır. Kısırlaştırma ile birlikte kızgınlık dönemleri ortadan kalktığı için bu dönemde görülen davranışlar da ortadan kalkar ve bu da kedinin davranışları değiştiği gibi bir algıya sebep olabilir. Kısırlaştırma ameliyatından sonra görülen davranış değişiklikleri genel olarak şunlardır:

  • Kısırlaştırma ameliyatından sonra kedilerde görülen en yaygın davranış değişiklikleri ürkek davranışlardır. Ürkek davranışların en önemli nedeni anestezi etkisi ve kedinin muayenede yaşadığı travmadır. Genellikle kedi belli bir süre sonra anestezi etkisini ve travmayı üstünden atar. Bu süreç geçtikten hemen sonra kedinin davranışları olumlu yönde düzelir.
  • Kısırlaştırma ameliyatından çıkan kediler narkozun etkisi, ameliyatla kendilerine yapılan fiziksel işlemin etkisi ve ameliyata bağlı ağrı ve acıların olması onun size karşı güvensiz tavırlar sergilemesine yol açabilir. Bu dönemde kedi, sizden kaçabilir ve karanlık yerlere saklanabilir. Ayrıca ona yaklaştığınızda, sevmek istediğinizde size karşı saldırgan bir yaklaşımda olabilir. Bunun tam tersi davranışlar da kedide görülebilmektedir. Yani ameliyattan önce çok fazla sokulgan olmayan bir kedi sizden ayrılmayabilir. Bu her iki durumda da unutulmamalıdır ki, ameliyatın etkisi geçtikten sonra kedi yenilenmiş bir ruh haliyle hayatına devam edecektir.
  • Kısırlaştırma ameliyatından sonra dişi kedilerde davranış değişikliği daha fazla erkek kedilerde daha az görünür. Bu dönemde dişi kediler daha sevecen ve daha yumuşak huylu olabilir.
  • Kısırlaştırma sonrası genel olarak kedilerde görülen davranış değişiklikleri kedinin daha mutlu ve huzurlu olmasına neden olur. Ayrıca kızgınlık döneminde yaşanan davranış değişiklikleri de son bulur.

Sıkça Sorulan Sorular

Kısırlaştırılmış Kedi Nasıl Beslenir?

Kısırlaştırma sonrası kediler kilo alma eğiliminde olurlar. Bu nedenle kısırlaştırma sonrasında kedilerin nasıl besleneceği konusu önemli bir soru oluşturmaktadır. Kısırlaştırma ameliyatından sonra hem kedinin kilo almaması hem de sağlıklı olması için veteriner hekiminizle kedinize bir beslenme programı hazırlamanız gerekecektir. Ayrıca kedilerin kilo almaması için geliştirilmiş özel mamalar tüketmeniz faydalı olacaktır. Kısırlaştırma ameliyatından sonra kedinizle eve geldiğinizde anestezinin etkisi geçince kediye su ve mama vermeye başlayabilirsiniz. Ancak kısırlaştırma ameliyatından sonra mutlaka kedinin beslenme rutini değiştirilmelidir. Kedinin normal beslenme rutinine geri dönmesi için en az 7-10 gün geçmesi gerektiğini unutmamak gerekir. Kısırlaştırılmış bir kedinin beslenmesi onun yaşına, sağlık durumuna ve cinsine göre değişmektedir. Örneğin kısırlaştırılan bir kedi 16 haftadan daha küçükse, eve geldiğinde normal miktardan daha az olacak şekilde beslenmelidir. Eğer kedi yememekte ısrar ediyorsa veteriner hekime danışmak iyi olacaktır.

Kısırlaştırılan Kedi Kaç Günde İyileşir?

Kısırlaştırma ameliyatı geçiren bir kedinin tam olarak iyileşmesi 14 günü bulur. 14 gün boyunca kedinin beslenmesi ve bakımı oldukça önemlidir ve dikkat gerektirir. Ayrıca kedi, 14 güne kadar oynama, zıplama, tırmanma gibi fiziksel aktivitelerden uzak durmalıdır. Kedinin bu süreçte sağlıklı bir şekilde iyileşmesi için onu yıkamamalısınız ve gerekirse kedinize yakalık takmalısınız. Ayrıca günde en az 2 defa ameliyat bölgesini kontrol ederek olası sorunların önüne geçebilirsiniz.

Kedilerde Kısırlaştırma Sonrası Ameliyat Dikişleri

Kedilerde kısırlaştırma ameliyatında yapılan dikişler iç ve dış dikiş şeklinde olabilir. Bu durum tamamen veteriner hekime bağlıdır. Eğer kediye dış dikiş uygulandıysa belirli bir süre sonra bu dikişlerin alınması gerekecektir. Genellikle ameliyattan 10-14 gün sonra kedilerin dikişleri alınmaktadır. Kedi bu dikişleri yalamamalı ve ısırmamalıdır. Bu nedenle düzenli olarak dikişler kontrol edilmelidir. Kedinin ameliyat bölgesine temas etmemesi için ona yakalık takabilirsiniz. Bu noktada veteriner hekiminizle diyalog halinde olmanız önemli olacaktır. Ancak her kedide ameliyattan sonra dikiş olmayabilir. Bu noktada veteriner hekimin önerdiği randevuları takip etmelisiniz.

Kedilerde Kısırlaştırma Sonrası Psikolojik Bir Bozulma Yaşanır mı?

Teorik olarak kısırlaştırma ameliyatının kedilerin psikolojisine doğrudan bir etkisi yoktur. Ancak bu durum bütün kediler için söz konusu olmayabilir. Bazı kedilerin kısırlaştırma ameliyatından sonra hal ve hareketlerinde değişim yaşandığı görülebilir. Bu durumun en önemli sebebi ise kısırlaştırma ameliyatından sonra kedi sahibinin kedisiyle daha fazla ilgilenmesidir. Sahiplerinde yaşanan değişimi fark eden kediler bunu kendilerinde yansıtabilirler. Kızgınlık döneminde olan dişi kedilerin ilgi ve şefkat beklediğini belirtmiştik. Yine kısırlaştırma ameliyatından sonra belirli dönemlerde kedilerde ilgi ve şefkat ihtiyacı olabilir. Ancak bu durumlarda kedinin psikolojisinin bozulduğunu söylemek doğru değildir.

Kısırlaştırma Ameliyatı Kedilerin Kişiliğini Değiştirir mi?

Kısırlaştırma ameliyatından sonra kedinin kişiliğinde bir değişme yaşanması söz konusu değildir. Ancak nadir görülmekle birlikte kısırlaştırma sonrasında kedilerin hal ve davranışlarında farklılaşma yaşanmaktadır. Kısırlaştırma ameliyatı sonrasında kedi sahiplerini en çok korkutan durum ise kedinin daha az sevgi ve şefkatli davranması olmaktadır. Kızgınlık dönemlerinde özellikle dişi kediler ilgi bekleyen davranışlar gösterebilir. Kısırlaştırma ameliyatı sonrasında kızgınlık dönemleri ortadan kalktığı için de aşırı ilgi bekleyen davranışlar da otomatikman ortadan kalkmış olur. Bu ameliyatla sadece kızgınlık dönemlerinde artan ilgi davranışları yok olmaktadır. Yani kedinin standart sevgi ve ilgi beklentisi değişmemektedir. Doğum yapmamış kediler kısırlaştırıldıktan sonra normalden daha agresif ve saldırgan davranışlar gösterdiği durumlar da olmuştur. Bu durumların nadiren görüldüğü olur. Kısırlaştırma sonrasında davranış değişikliği yaşanıp yaşanmaması kediden kediye göre değişmektedir. Her kedi kendine özgü olduğu için davranışları da kendine özgüdür. Genel olarak toparlamak gerekirse, kısırlaştırma ameliyatının kedi davranışları üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur denilebilir.

Kısırlaştırılan Kedi Eve Ne Zaman Dönebilir?

Kısırlaştırma ameliyatı yapılan bir kedi aynı gün eve geri dönebilmektedir. Bu ameliyat hayati tehlikesi olmayan, basit ameliyatlardan olduğu için ameliyat sonrası komplikasyonlar görülme ihtimali oldukça düşük bir ihtimaldir. Ancak bazı veteriner kliniklerinin kısırlaştırma ameliyatından sonra kedinin bir gece gözlem altında tutulması gibi politikaları olabilir. Bu nedenle kedinizin ne zaman eve geri döneceği konusunda ameliyattan önce veteriner hekimle konuşulması net bilgi almak açısından faydalı olacaktır.

Kısırlaştırma Ameliyatından Sonra Kediler Kilo Alır mı?

Kısırlaştırma ameliyatı kedilerin kilo almasına sebep olabilecek bir ameliyat değildir. Ancak birçok kişi bu ameliyattan sonra kedilerin kilo aldığını düşünür ve bu da kedi sahiplerini kısırlaştırma ameliyatından soğutan bir düşünce olarak karşımıza çıkar. Kısırlaştırma ameliyatının kedilerin kilo almasına sebep olduğu düşüncesi ise kedilerin metabolizmasının yavaşlaması ile ilgilidir. Yani kısırlaştırılan bir kedinin metabolizması eskiye göre daha yavaşladığı için kediniz eskisi gibi yese bile kilo alma eğiliminde olacaktır. Kısacası bu durum ameliyatla ilgili değil, sadece kedinin metabolizması ve beslenmesi ile ilgilidir. Kısırlaştırma ameliyatından sonra bir kedi kilo almaya başlarsa beslenme diyetinde bir değişikliğe gidilmesi faydalı olacaktır. Kısırlaştırma ameliyatından sonra kilo almaların önüne geçebilmek için kedinizin porsiyonlarını küçültün ve daha az kaloriye sahip mamalar verin. Beslenme ile birlikte günlük rutine çeşitli egzersizler eklemek de son derece faydalı olacaktır.

Kısırlaştırılan Kedi Ameliyattan Sonra Neden Titrer?

Kısırlaştırılma ameliyatının en sık görülen yan etkisi bu ameliyattan sonra kedilerde titreme görülmesidir. Kısırlaştırma ameliyatından sonra kedilerin titremesinin ise birçok sebebi bulunur. Bu sebepler ise;

Anestezi sonrası kedinin vücut sıcaklığının düşmesiyle birlikte kedide oluşan üşüme hissine bağlı titreme görülmesi. Bu durumun önüne geçmek için ameliyattan sonra kedinin bakımına ekstra özen gösterilmelidir. Özellikle ameliyattan sonra eve getirilen kedinin sıcak tutulması gerekir.

Ameliyattan sonra yaşanan ağrılar kedilerde titremeye neden olabilir. Bu ağrıların önüne geçebilmek için ise veteriner hekimin yazdığı ağrı kesici ilaçları kullanmalısınız. Ağrı kesiciler ağrıları azaltacağı için ağrıya bağlı titremeleri de engelleyecektir.

Ameliyattan sonra kedinin titremesi normal bir durumdur. Ancak ameliyattan bir gece sonrasında kedide hala titremeler gözlemleniyorsa bu konuda veteriner hekime danışılması faydalı olacaktır.

Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı Ücreti Ne Kadar?

Kedi kısırlaştırma ameliyatı ücretleri hakkında net ve kesin bir bilgi vermek doğru değildir. Bu durumun en önemli sebebi bu ücretlerin belirli kriterlere göre değişiklik göstermesidir. Kedinin cinsine, kilosuna, yaşına ve ameliyatı yapacak kiniğe göre ücretler değişmektedir. Kesin bir fiyat öğrenmek için veteriner hekiminize danışmalısınız. Kedilerde kısırlaştırma ameliyatı, öncesi ve sonrası itibariyle bütünsel bir süreçtir. Kısırlaştırma ameliyatı her ne kadar kolay bir ameliyat olsa da kediler için oldukça önemlidir. Bu nedenle kısırlaştırma ameliyatı olan bir kedi için sonrasında yapılacak bakım ve bu sürece ilişkin bilgiler oldukça önem arz eder. Kedilerin sağlıklı bir kısırlaştırma ameliyatı öncesi ve sonrası süreci gerçekleştirmesi için kedi sahiplerine özellikle kısırlaştırma sonrasında önemli görevler düşüyor. Bu noktada yapacağınız basit birkaç önlem bu sürecin daha kolay atlatılmasına yardımcı olacaktır.

Yorum Yap!