Kedilerde Kuduz Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde Kuduz Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kuduz hastalığı, tüm memeli hayvanları etkileyen bir sinir sistemi hastalığıdır. Kuduz hastalığı daha çok köpeklerde görülür. Söz konusu hastalık aşılama programı ile kontrol altına alınmaktadır. Kedilerde kuduz hastalığı çok da fazla yaygın değildir fakat yine de görülmektedir. Kedilerde kuduz hastalığı hem ölümcül etkiye sebep olmakta hem de bulaşıcı olması nedeni ile derhal aşı ile kontrol altına alınması gerekilir. Evcil hayvanlarda ise kuduz görülme riski daha düşüktür. Sokakta dolaşan kedi veya köpekler için tedbir alınabilir. Kuduz hastalığının kaynağı ise virüstür. Bu hastalık hayvandan insana da bulaşabilmektedir.

Kedilerde kuduz belirtilerini; tahriş, ateş yükselmesi, kızarıklık veya nörolojik belirtiler olarak sayabiliriz. Kedilerdeki kuduz belirtileri de diğer hayvanlardaki gibidir. Kuluçka sürelerinde virüs vücudu yorgun düşürebilir. Kedilerde kuduz belirtileri ilk ısırıkta hemen görülmez. Kuluçkada kalmış olan virüs yayılmaya başladığı andan itibaren belirti verir. Olası kuluçka süresi 1 seneye kadar uzayabilmektedir.

Yazımızın devamında, kuduz hastalığı ve kedilerde kuduz hakkında detaylı bilgileri okuyabilir, önleyici tedbir önerilerine göz atabilirsiniz.

Kuduz Kedi Isırması

Kuduz Nedir?

Kuduz, virüs sebebi ile gelişen ve hayvanlardan bulaşan ölümcül riski fazla olan bir hastalıktır. Başta köpeklerde olmak üzere tüm hayvanlarda görülebilir. Hastalığın kaynağı olan virüs, sinir sistemini etkileyip beyinde iltihaba neden olmaktadır. İnsanlara ise hasta hayvanların ısırması ile bulaşır. Kuduzun belirtileri grip ile aynıdır. Birkaç gün sonra da belirtileri görülür. Söz konusu bu belirtiler özellikle ağızda köpürme, su korkusu, uykusuzluk, saldırgan davranışlar ve kısmi felç olabilir. Hastalığın teşhisi kolay değildir ve ölümle sonuçlanabilir. Bu sebeple ısırılan kişiler riske girmeyip hiç vakit kaybetmeden acil servise başvurup kuduz aşısı yaptırmalıdır.

Yazımızda belirttiğimiz gibi eğer kuduz olan bir hayvan başka bir hayvanı veya insanı ısırırsa hayvanın salyası herhangi bir şekilde başka bir canlıya temas ederse virüs bulaşır. Virüs de bulaştığı bölgede çoğalır daha sonra sinirler aracılığı ile omuriliğe ulaşır. Omuriliğe ulaşan virüs de beyne doğru hareket eder. Bu sürede de vücutta sinir hattında hasarlar meydana gelmeye başlar. Virüs beyne ulaştığı zaman da belirtiler insan veya hayvan üzerinde kendini göstermeye başlar. Ortalama bir hafta içerisinde de ölüm ile neticelenir.

Bir Kedinin Kuduz Olma Nedenleri Nelerdir?

Aslına bakacak olursanız evcil bir hayvanın kuduz olma riski az rastlanan bir durumdur. Bunun sebebi ise ülkemizde kuduzu engellemek için her sene yaptırılması zorunlu olan aşılardır. Kedinizin kuduz virüsü ile enfekte olmasının asıl sebeplerinden biri, enfekte olan yabani bir hayvan tarafından ısırılmasıdır. Yarasa veya tilki gibi hayvanlar ile yakın temasta bulunulması enfeksiyon tehlikesin arttırır. Bu yüzden yaban hayatı yaşayan hayvanlarla kedinizin temas etmemesine özen göstermelisiniz. Zira bu oldukça önemlidir.

Kedilerde Kuduz Belirtisi Nelerdir?

Kedilerde Kuduz Belirtileri Nelerdir?

Kediniz başka bir hayvanı ısırıyorsa bu kedinizin kuduz olduğuna dair ilk belirtidir. Eğer karşı taraftaki bir kedi sizin kedinizi ısırdıysa yani durum tam tersine dönüştüyse ilk iş kedinin kuduz olup olmadığını sahibi ile görüşmelisiniz. Veya vahşi bir hayvanın saldırısına uğradıysa uzman bir veteriner hekime danışmalısınız. Bunun için gerekli olan ilk şey virüsün vücutta barınmaması için güçlendirici bir aşı yapılması olacaktır. Bununla birlikte, kedinizi karantina altına alarak gelişecek semptomları gözlemlemeli ve bunu veteriner hekimle paylaşmalısınız. Olası bir kuduz virüsünün belirtileri şu şekildedir:

  • İlk olarak gözlemlenen davranış değişiklikleri diyebiliriz. Kuduz ile enfekte olan sakin yapıdaki bir kedi stresli, heyecanlı, agresif ve tedirgin davranışlar sergiliyorsa bilin ki etkileri görülmüş demektir.
  • Yüksek ateş etkisi.
  • Çevresel uyarılara aşırı tepki gösterebilir. Bunlar ses, ışık ve dokunma gibi uyarılar olabilir. Var olmayan cisimleri ısırma davranışında da bulunabilir.
  • Kediniz çevredeki insanlara veya hayvanlara karşı saldırgan bir tavır içerisinde olabilir.
  • Kuduz olmuş bir kedinin ağız kasları bu durumdan etkileneceği için kediniz yutkunmakta bir hayli zorluk çekecektir, bu da salya akıtmasına ve ağız köpürmesine neden olacaktır. Kediniz sesini çıkarmaya çalışsa da çıkaramayacaktır. Disfoni de denen bu durumda kediniz sesini duyuramayacaktır.
  • Kaslarda kontrol kaybı yaşanabilir fakat bu kuduzda gelinebilecek en son evredir. Bu durum felç ve komayla sonuçlanabilir.

Ayrıca kedilerde kuduz belirtilerini şöyle de sıralayabiliriz;

Prodromal Evre

Bu evredeki kedilerde ilk bilinen belirti davranış değişiklikleridir. Sahibine ve evin diğer üyelerine yakın olan bir kedi artık onlardan kaçar hale geldiyse ve utangaç bir tavır sergiliyorsa bu durum söz konusudur. Genelde korkak ve çekingen bilinen kediler de öz güvenli hale gelebilirler. Hareketli kedilerde ise tam tersi halsiz bir davranış hali gözlemlenebilir.

Uyarıcı Evre

Kedilerde kuduz belirtileri bu evrede gözle görülür belirgin bir şekilde şiddetlenmeye başlar. Davranış değişikliklerinde yoğunlaşma olur. Huzursuz ve huysuz davranışlar sergilerler ve gürültüye yoğun bir şekilde tepki verirler. Pek çok konuda da agresifleşebilirler. Aynı evde yaşadıkları insanlara veya hayvanlara karşı saldırgan bir tavır içerisine girebilirler.  Uyarıcı evre olarak adlandırdığımız bu aşama bir hafta kadar sürebilir.

Paralitik Evre

Bu evrede kediler belirgin bir şekilde zayıflık gösterir. Baş ve boyun bölgelerinde felç oluşabilir. Bu durumda da yutkunmada zorluk çekebilirler. Bu aşamada ağız bölgesinde köpürme, aşırı derecede tükürük üretimi ile karşılaşabilirler. Bu son evre dediğimiz paralitik evre yaklaşık olarak 2-4 gün arası sürebilir. Kuduza maruz kalındığı bilinen veya herhangi bir belirti görülen hayvanlarda hatta hafif olanlarda bile insanların ya da hayvanların virüse maruz kalmaktan korunması için karantinaya alınması gerekecektir.

Kedi Kuduzunun İnsanlara Geçme İhtimali Var mı?

Eğer ki kediniz kuduz olduysa bu virüsün size de geçme ihtimalinin olduğunu bilmelisiniz. Kendinizi korumak için kedinizin tükürüğü ile temas halinde bulunmamanız gerekir. Fakat sizi yalaması halinde veya üzerinize salyasını akıtması halinde siz de kuduz olacaksınız demek değildir. Fakat tükürüğün açık yaraya denk gelmesi halinde bulaşabilir. Hayvanınız tarafından ısırılma durumunda da kuduz olabilirsiniz. Virüs kaptığınızı hissettiyseniz hemen doktorunuz ile iletişime geçmeli, enfeksiyonun yayılmasını engellemek için kuduz aşısı olmanız gerekir.

Kuduz Kedi Nasıl Tedavi Edilir?

Kuduz Bir Kedi Nasıl Tedavi Edilir?

Bu hastalığın ne yazık ki tedavisi mümkün değildir. Kediniz eğer kuduz virüsü olduysa kısa süre içinde bir belirti gözlemlemeyebilirsiniz. Virüsü kaptıktan bir iki ay sonrasında süren bir kuluçka dönemi olabilmektedir. İlk aylar kuduz belirtileri göstermeyeceği gibi tükürüğü de bir iki hafta bulaşıcı olmayacaktır. Veteriner hekiminiz, herhangi bir kuduz testi bulunmadığı için kedinizi karantina altına alarak belirtileri takip etmenizi ve gözlemlediğiniz şeyleri aktarmanızı isteyecektir. Bunun ardından yapılacak olan güçlendirici aşı yayılmasını engelleyebilir. Kedinizde kuduz belirtileri başladıysa bunun artık bir geri dönüşü olmadığını bilmelisiniz. İlerleyen dönemlerde de kediniz kötüleşip hayatını kaybeder.

Böylesine kötü ve talihsiz bir durumun önüne geçmek için kedilerinizin aşı takvimini takip etmeli ve aşılarının güncel olmasına özen göstermelisiniz. Kuduz aşısı kedilerde ve köpeklerde 12 haftalıkken bir doz şeklinde vurulmaktadır. Çeşitli ülkelerde yasal zorunluluk farklı olsa da bizim ülkemizde her yıl kuduz aşısı tekrarlanmaktadır.

Kedilerde Kuduz Aşısı

Kuduz virüsü, yüzyıllar önce ortaya çıkmış ve günümüze kadar gelmiş tehlikeli bir hastalık türüdür. Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de önemini korumakta olan öldürücü etkiye sahip tehlikeli bir hastalıktır. Söz konusu bu hastalık hayvandan insana bulaşabilir. Kuduz, her sene çoğunluk olarak Asya ve Afrika’da olmak üzere 150’den fazla ülkede çok fazla insanın ölmesine neden olmaktadır. Avrupa kıtasındaki bu ölümler maalesef ülkemizde de görülmektedir. Bu durum Türkiye’de ortalama 180.000 şüpheli ısırık ile sonuçlandığı 1-2 kişinin kuduz olması ile hayatını kaybettiği araştırmalara yansımıştır. 1977 yılanda yapılan bir araştırmaya göre ise kuduza bağlı ölüm sayısının çok daha fazla olduğu görülmüştür. Kuduz hakkında yapılan bir başka araştırmada, son 20 yılda görülen kuduz vakalarında kedilerin kuduz olma oranı %3,9 oranında olduğu tespit edilmiştir.

Kuduz hastalığının belirli bir tedavisi yoktur. Bundan korunmak için tek yöntem aşı olmaktır. Bir kedinin kuduz hastalığına yakalanması için bir başka kuduz olan hayvan tarafından ısırılması gerekir. Hiç evden dışarı çıkmayan bir kediniz varsa bu aşının uygulanmasının gereksiz olduğunu düşünebilirsiniz. Tabi ki haksız da sayılmazsınız, ancak işler düşündüğünüzün gibi gitmeyebilir. Kediniz, sizin isteğiniz dışında dışarı çıkabilir ve ısırılarak virüs kapabilir. Maalesef bu oran ülkemizde hiç de azımsanamayacak şekilde yüksektir.

Kuduza karşı alınacak bir diğer önlem ise kedinizin, evinize gelecek bir başka misafiri veya kediyi ısırması sonucunda yaşanacaklara karşı alınan önlemdir. Böyle bir durumda direkt doktora gidilir ve doktorun size ilk soracağı soru kedinizin aşısının yapılıp yapılmadığıdır. Ayrıca doktor, kedinizin karnesini de görmek isteyecektir.

Eğer kedinize kuduz aşısı yapılmadıysa kuduz ihtimali yüksek muamelesi görecektir. Sonuçta hiçbir doktor böyle ölümcül bir hastalıkta kendini riske atmaz ve sorumluluk almak istemez bu yüzden kişiye yasal olan kuduz aşısını yapacaktır.

Kedinize kuduz aşısı yaptırmanız gereken son neden ise T.C. yasalarıdır. Kuduz aşısı yasalara göre her yıl kedinize mecburi yaptırmanız gereken bir aşıdır. Yavru kedinize kuduz aşısı yaptırmanız için 3 ay beklemeniz gerekmektedir. Fakat kediniz yetişkinse bu aşıyı her sene yaptırmalısınız.

Kuduz Kedi Nasıl Tedavi Edilir?

Kedi Kuduzu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kedi Tırmalaması Kuduza Yol Açar mı?

Kedilerin ısırması ya da tırmalaması halinde “acaba kuduz muydu?” sorusu bizi endişeye sokar. Bu durumda tırmalamış olan kedi sokak kedisiyse hastalık taşıma riski oldukça yüksektir. Bu durumda kişi kendini riske atmayıp her ihtimale karşı hastaneye gidip hekimle görüşmesi gerekir. Kuduz aşısı veya tetanos aşısı gerekli olabilir. Eğer tırmalayan kedi kuduz ise, tırmalaman kişide bu hastalığın görülmesi yüksektir. Fakat her kedi tırmalaması da kuduza yol açmamaktadır. Kedinin vücudunda kuduz virüsü görüldüyse o zaman kuduz ortaya çıkar. Böyle bir durumda da kedilerle çok içli dışlı olan insanların kuduz aşısı yaptırmaları önerilir. Aslında bu soruya net bir yanıt vermek mümkün değildir. Kuduz salya ile bulaşan bir hastalıktır. Fakat kedinizin kuduz olduğundan eminseniz patisine ve tırnaklarına salya bulaştırması mümkündür, bu durumda tırmalama sonrası kuduz bulaşması söz konusu olabilir.

Kedi Isırması Kuduz Olmaya Neden Olur mu?

Kediniz eğer kuduz olduysa bu durumun size de bulaşma riski var demektir. Böyle bir durumda kendinizi korumak için kedinizin tükürüğü ile birebir olacak şekilde asla temas etmemelisiniz. Fakat sizi ısırması veya yaralaması durumunda kuduz olacaksınız demek değildir. Eğer kedinizin bu tükürüğü açık yaraya denk gelirse bulaşma ihtimali vardır. Hayvanınız tarafından ısırıldığınızda kuduz olabilirsiniz. Bu gayet mümkündür. Fakat az rastlanıldığını da belirtmek isteriz. Eğer ki virüs kaptığınızdan şüphe duyuyorsanız hemen doktorunuz ile iletişime geçin. Enfeksiyonu engellemek için birden fazla kuduz aşısı olmanız gerekebilir.

Kedi Tırmalaması Sonucu Kuduz Aşısı Gerekli midir?

Kedilerde kuduz hastalığının insanlara da geçmesi kaçınılmazdır. İnsanlardan hayvanlara geçme olasılığı ise daha yüksektir. Kedilerden insanlara kuduz hastalığının geçmesi, hayvanın salyasının birebir insanlara temas etmesi sonucu ortaya çıkar. Eğer kuduz olmuş bir kedi sizi yalarsa, üzerinize salya akıtırsa her zaman kişi kuduz virüsünü almayabilir. Kuduz virüsünü alması için virüsün kana karışması gerekir. Ufak yaralar veya çatlaklar kuduz virüsü kapmak için yeterlidir. Kedisini kuduzdan korumak isteyen sahipler, aşılarını düzenli bir şekilde yaptırır. Aşının güvenilirliğinden şüphe duyuluyorsa hayvanınızın tek başına dolaşmasına izin verilmemelidir. Farklı sokak hayvanlarına pek yaklaştırılmadan dolaştırılabilir. İnsanlar da kuduzdan korunmak için tıpkı kedilerde olduğu gibi aşı yaptırması gerekir. Bu konuda devlet ücretsiz destek vermektedir. Kuduz aşısı 3 doz şeklinde yapılır. Bir ay içinde yapılan 3 doz aşı ile risk önlenmiş olur. Özellikle hayvan besleyen insanlar, veterinerler ve sağlık görevlileri bu konuda oldukça titiz davranıp kuduz aşısını yaptırırlar. Kedilerde önlem için gerekli aşılar yaptırılmalıdır.  Bu hem sizin hem de hayvanınızın sağlığı açısından gereklidir.

Kuduz Kedinin Davranışları Nasıldır?

Kedilerde kuduz belirtileri bir ya da iki ay sonra ortaya çıkmaktadır. Kuduz olmuş bir kedi aniden şüpheci yaklaşımlarda bulunabilir ve korku dolu davranışlar sergiler. Kuduzun ilerleyen evrelerinde de aşırı bir saldırganlık hali görülür. En son aşama olan bu nokta maalesef ki önce felç sonra da koma olarak kedinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanır. Kuduz olmuş bir kedinin davranışlarına bakıldığında, sakin yapıda olan bir kedinin daha heyecanlı veya tedirgin hareketler sergilediği görülür. Eğer insanlarla haşır neşir bir kediniz varsa yani insanlarla yakın temas halindeyse bu durum değişebilir. Zira artık insanlara hoşgörülü davranmayacağı gibi yalnız kalmak da isteyecektir. Kuduz olmuş kedi başlarda korkak olur. Alışık olmadığı yiyecekleri yeme isteğinde bulunur. İştahı azalır ve buna karşın su içme isteği artar. Aşırı saldırgan olabilir. Çevresel uyarılara karşı aşırı tepki verebilir. Salya akıtabilir ve ağzında köpürmeler görünür.

Yavru Kediden Kuduz Bulaşır mı?

Birçok kedi sever ve kedi sahiplenmek isteyenler bu sorununu cevabını merak ediyor. Biz de sizler için kedi ısırmalarında veya yavru kediden kuduz bulaşıp bulaşmama konusunda neler olabileceğini açıklamayı uygun gördük.

Çoğu insan kedi ısırmasından kuduz bulaşır mı konusunda hep bir endişe duyuyor. Endişelenmekte haklılar. Özellikle sokak kedilerinin dışarıdan aldığı mikroplar vücudumuza girer ve bir bölgeye yerleşirse kuduz olmaya davetiye çıkmış olur. Aynı şekilde kuduz yavru kediye de bulaşarak virüs kapma ihtimali söz konusu olabilir. Dolayısıyla, kuduz olmuş yavru bir kediden insana söz konusu virüs bulaşmaktadır.

Kuduz Kedi Isırırsa Ne Olur?

Kuduz, ölümcül bir hastalık olduğu için bu virüse yönelik korunma yaklaşımları hayat kurtarıcıdır. Bu sebeple eğer kuduz bir kedi tarafından ısırılırsanız almanız gereken önlemler şunlardır;

  • Yara olan veya ısırık bölgesi hiç vakit kaybedilmeden bol su ve sabun ile güzelce yıkanmalı ve yıkama işlemi bittikten sonra alkol ile baskı uygulanmalıdır.
  • Göz, ağız gibi yerler temasa maruz kaldıysa bol su ile iyice yıkanmalıdır.
  • Hiç vakit kaybetmeden en kısa sürede sağlık kuruluşuna müracaat etmeli ve hekimin düzenlediği aşılama programına uyulmalıdır.
  • Evcil hayvanlar özellikle geceleri serbest bırakılmamalı ve gözetim altında tutulmalıdır.
  • Kedilere veya köpeklere her sene mutlaka ama mutlaka hiç aksatılmadan kuduz aşısı yaptırılmalıdır.
  • Çevrenizde hasta olan bir kedi varsa veya kediniz garip davranışlar sergiliyorsa bunlara hiç yaklaşılmamalı derhal belediyelere veya muhtarlıklara haber edilmelidir.
  • Kuduz riski olan hayvanlara temas eden insanlar varsa temas öncesi aşılama uygulanmalıdır.
  • Kuduz riski temasına maruz kalan insanlar aşılama işlemine olabildiğince erken başlamalıdır.
  • Kuduz aşısı devam eden kişiler eğer yeniden bir temasa maruz kalırsa aşılama şeması aynı şekilde sürdürülmelidir.

Kuduz virüsü, hem hayvanlar hem de insanlar için ciddiye alınabilecek bir hastalıktır. Bundan korunmak için hem dışarıda kendimize hem de evcil hayvanlarımıza oldukça dikkat etmeliyiz. Bununla birlikte kuduz virüsüne yönelik koruyucu aşı programına da uymalıyız. Yazımızın genelinde belirttiğimiz gibi kuduz bir hayvanın ısırığına maruz kalındığında veya kuduz belirtilerinin taşındığını düşündüğünüz an hiç vakit kaybetmeden derhal veteriner hekime başvurunuz.

Yorum Yap!