Kediler Neden İshal Olur?

Kediler Neden İshal Olur? Kedilerde İshal Nedenleri ve Çözüm Yolları

Kediler için en uygun gıdalar, onlar için üretilmiş olan kuru mama ve yaş mamalardır. Fakat kediler farklı lezzetlerden de hoşlanırlar ve bazı zamanlarda insani gıdalar bile tüketebilirler. Kediler bu tür gıdaları çok severek tüketseler de her gıda onlar için iyi olmayabilir. Bazı gıdalar kedilerin sağlığını olumsuz yönde etkileyerek birtakım rahatsızlıklar yaşamalarına yol açabilir. Kedilerde yaşanan ishal durumu da bu tür rahatsızlıkların en büyük örneklerinden bir tanesidir.

Kedilerin sağlıklı beslenmesi çok önemlidir. Onların beslenmesindeki püf nokta, tükettikleri karbonhidrat ve protein oranının dengeli olmasıdır. Bunun yanı sıra kedi mamasının kedinin yaşına, cinsiyetine ve sağlık durumuna uygun bir mama olması da oldukça önemlidir. Kedinin beslenmesinde yaşanan herhangi bir olumsuzlukta ishal kaçınılmaz olabilir. Bu nedenle bir kedinin beslenmesine özen gösterilmesi gerekmektedir.

Bu yazımızda, kedilerde ishal nedenleri ve çözüm yolları detaylı bir şekilde anlatılmıştır.

Kedilerde İshal Durumu Nedir?

Normalden daha sıvı ve yumuşak dışkıya ishal adı verilir. Nemli formlardan sıvı forma kadar çeşitli şekillerde ve formlarda görülebilir. İshal tek başına bir hastalık olmamakla birlikte birçok farklı hastalığın belirtisi olması açısından önemlidir. İshal, kedilerin sıklıkla yaşadığı ciddi olmayan sağlık sorunlarından bir tanesidir. Fakat kedilerde görülen b sağlık sorununun tüm boyutlarıyla iyi bilinmesi gerekir. Zira kedilerin yaşadığı ishal durumu farklı bir hastalık belirtisi de olabilmektedir. Örneğin, kedilerde yaşanan dizanteri hastalığında ishal en çok görülen belirti olarak karşımıza çıkmaktadır.

Su, besin ve elektrolitlerin bağırsaklarda emilimlerinin azalmasıyla meydana gelen dışkının bağırsaklarda hızlı hareket etmesine ishal denir. Kedilerin ishal olmasının altında birçok faktör yatar. Bu nedenlerden en önemlisi beslenme alışkanlıklarıdır.

Kediler için ishal normal bir durum olmakla beraber bir kedinin ishal olması için pek çok sebep olabilmektedir. Kedilerde görülen ishal çoğunlukla kendiliğinden geçer. Fakat bazen ishal günlerce, haftalarca hatta aylarca bile sürebilmektedir. 24 ila 48 saat arası süren ishal yavru ve yaşlı kediler dışında genellikle bir sorun oluşturmaz.

Kedilerde İshal Belirtileri

Kedilerde İshal Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde yaşanan ishal sorununu anlayabilmek için ishal belirtilerinin iyi bilinmesi gerekmektedir. Her ne kadar ishali anlamanın en kolay yolu kedi dışkısının gözlemlenmesi olsa da kedi dışkısının fark edilmemesi ihtimali de söz konusu olabilir. Bu nedenle kediler iyi gözlemlenmelidir. Bir kedinin yaşadığı en ufak bir değişiklik veya rahatsızlık onun ishal olduğunun bir göstergesi olabilmektedir.

Şişkinlik

Kedilerin şişkinlik yaşaması durumu en bilindik ishal belirtilerinden biridir. Fakat kedinin mama yedikten sonra bir şişkinlik yaşaması durumu normal bir durumdur. Kedinin mamadan önce yaşadığı bir şişkinlik varsa ishalden şüphelenilmelidir ve kedi takibe alınmalıdır.

Kedi Kakası Rengi

Kedi kakasında ishal durumlarını anlamanın en iyi yolu kedinin dışkısını kontrol etmektir. İshalli kedilerin dışkısı her zamankinden daha koyu ve sıvı haldedir. Kedi dışkısının renginin koyu olması mide ya da bağırsaklarında bir kanama yaşandığının belirtisi olabilir. Bu tip durumlarda kedinin veteriner hekim tarafından kontrol edilmesi gerekir.

Halsizlik, İştahsızlık ve Kilo Kaybı

Kedilerde yaşanan ishal durumlarında su kaybı yaşanır. Bu duruma dehidrasyon adı verilmektedir. Kedilerin dehidrasyon yaşaması durumunda kedi halsiz kalır. Kedilerin ishal dönemlerinde, beslenmelerinde bir değişiklik yaşanır. Kediler bu dönemde ya çok mama yer ya da iştahsız olurlar. Kedinin iştahsız olması durumunda ishalle birlikte kedide kilo kaybı durumu yaşanması muhtemeldir. Kedi ishal olduğunda sıvı kaybı yaşamasından dolayı kuru mamaya ek yaş mama tüketimi ve bol su tüketimi önerilir. Ayrıca kedinin su kabının temiz olmasına ve suyun taze olmasına dikkat edilmelidir. Kedinin su tüketimine ek beslenmesi de ayrı bir husus olarak önemlidir. Kediler ishal dönemlerinde sağlıklı beslenmeli, onlar için düşük lifli, yüksek proteinli mamalar tercih edilmelidir.

Ateş

Ateş, kedide ishal belirtilerinden en belirgin olanlarından birisidir. Ateşi yükselen bir kedi halsiz düşmüş ve baygın bir halde olabilir. Bir kedinin ishal olması durunda ateşi yükselmiş olabilir. Kesik kesik nefes alma, titreme kedinin ateşinin yükseldiğini gösteren belirtilerdendir. Bu tip bir durumla karşılaşıldığında muhakkak kedi bir veteriner hekim tarafından muayene edilmelidir.

Tuvalet Kabı Dışında Başka Yere Dışkılaması

Kedilerin ishal olması durumunda tuvaletlerini tutamama gibi bir sorun yaşanabilir. Böyle bir durumda kedi, tuvaletini istemeden tuvalet kabı dışına bir yere yapabilir. Bunun en önemli sebebi ishal durumlarında dışkılama ihtiyacının artmasıdır. Kediler ishal olduklarında çok sık tuvalet yapma ihtiyacı duyarlar ve tuvaletlerini tutamazlar. Bunun bir sonucu olarak evin muhtelif yerlerinde kedi dışkısıyla karşılaşmak olasıdır. Bu dışkı normal dışkıdan farklı bir formda olup renk, koku ve şekil olarak tamamen farklı yapıdadır.

Kedilerde İshalin Nedenleri

Kedilerde İshalin Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde ishal sıklıkla karşılaşılan bir durum olmakla birlikte çok ciddi bir sağlık sorunu değildir. Kedilerin ishal olmasının altında yatan pek çok neden yer almaktadır. Genellikle kedilerde ishal kısa bir sürede kendiliğinden geçer. Fakat bazı durumlarda ishal günlerce, haftalarca ve hatta aylarca bile sürebilir. Bazı durumlarda ise ishal geçip tekrardan başlayabilir.

24-48 saat arası süren bir ishal erişkin kediler için önemli bir soruna işaret değildir. Fakat bu süre yavru ve yaşlı kediler için geçerli değildir. Erişkin kedilerde 24-48 saatten fazla görülen bir ishal durumunda kedinin vücudu susuz kalarak tehlikeye girebilir. Bu tip durumlarda kedi mutlaka veteriner hekim tarafından muayene edilmelidir.

Kedilerde sindirim sisteminin bozulması ve buna bağlı olarak yaşanan ishal durumu pek çok farklı faktör tarafından tetiklenebilir. Kedi ishalinin en yaygın nedenleri ise şunlardır: kolit, bağırsak parazitleri (solucanlar), inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD), besin değişiklikleri, gıda intoleransı, gıda alerjileri, kanser, pankreas rahatsızlıkları, hipertiroid, stres ve çevresel değişiklikler, antibiyotikler ve bazı ilaçlar, bakteriyel ve viral enfeksiyonlar.

Beslenme Değişikliği

Kediler etobur canlılar sınıfında yer alırlar. Bu nedenle kediler yüksek proteinli ve düşük karbonhidratlı beslenmelidir. Fakat bazı kedi mamaları düşük protein ve yüksek karbonhidrat içerir. Bu mamaların kediler tarafından tüketilmesi bazı durumlarda kedinin bağırsaklarında zararlı bakterilerin üremesine neden olur. Bu bakterilerin bağırsaklarda çoğalması bağırsak iltihabına, ishale ve hatta iltihaplı bağırsak hastalığına neden olabilir.

Kedilerin beslenme rutinlerinin ve mamalarının değişmesi ishale yol açan sebepler arasında yer alır. Bu nedenle kedinin beslenme rutinlerinde bir değişikliğe gidileceği zaman yavaş yavaş ve deneyerek değişikliğe gidilmelidir.

Gıda intoleransı olarak bilinen bir gıdaya aşırı duyarlılık gösterme durumu da kedi ishalinin en yaygın nedenlerinden birisidir.

İnsani Gıdalar

Kedilerin insani gıdalar ile beslenmesi doğru değildir. Bazı gıdalar kediler için zararlı olduğu kadar zehirli de olabilir. Çikolata, soğan, üzüm, kuru üzüm, avokado, sarımsak, alkol ve tatlandırıcılar kediler için zehirli besinlerdendir.

Süt ve süt ürünleri kediler için faydalı değildir. Kediler her ne kadar sütü çok sevse de sütlerde bulunan laktoz onlar için zararlıdır. Çünkü kedilerin midesinde laktozu parçalamaya yarayan bir enzim bulunmaz. Laktoz intoleransı olarak bilinen laktozu sindirememe durumu kedilerde en sık görülen ishal nedenlerinden biridir.

Zehirli Maddeler

Zehirli maddelere maruz kalan kedilerde ishal, salya akıntısı, kusma, nöbetler, dengesiz yürüyüş ve uyuşukluk gibi birtakım semptomlar görülür. Temizlik malzemeleri, böcek ilaçları, antifriz gibi pek çok kimyasal madde kedilerin midesine girdiğinde kedileri hasta etmekle kalmayıp ölümüne dahi sebep olabilir.

Kedilerin bazı bitkileri yemesi kediyi ishal yapabilir. Bu bitkiler ishalin yanı sıra kusmaya da sebep olabilmektedir. Birçok bitkinin kediler için zararlı olduğu bilinir. Bu bitkiler arasında zambak, yüksük otu ve lale gibi bitkiler bulunur. Bu bitkilerin çok küçük bir kısmının yenilmesi dahi kediyi hasta etmeye hatta öldürmeye yeterlidir. İnsanların kullandığı ilaçlar da kedi zehirlenmesinin en yaygın nedenleri arasında yer alır.

Yabancı Nesneler

Pek çok kedi karton veya oyuncak gibi nesneleri çiğnemeyi sever. Fakat bu tür maddelerin yutulması kediler için tehlike yaratmaktadır. Bu tür maddelerin yutulması durumunda sindirim sistemi tahriş olabilir veya bağırsak tıkanıklığı yaşanabilir. Bağırsaklarda oluşan tıkanıklar ishal sebebi olabilir.

İp, iplik, lastik, kurdele ve benzeri yabancı nesneler, kedilerin dillerinde yer alan ve yiyeceklerin içeri girmesine yardımcı olan küçük dikenler sebebiyle tehlikelidir. Kedinin diline takılan iplikler veya kumaş parçaları kolaylıkla çıkamaz ve kedi bunu kolayca yutabilir. İpin uzun bir kısmının kedinin boğazından aşağı sallanması ise sindirim sistemine zarar verir, ciddi iç yaralanmaya yol açar. Bu nedenle kediniz iple oynarken oldukça dikkatli olunmalıdır.

Parazitler

Parazitler, girdikleri ve tutundukları organizmalara zarar veren ökaryatik organizmalardır. Bazı parazit türlerinin kedilerin vücuduna girdiğinde kedilere zarar verdiği bilinmektedir. Yuvarlak solucan, tenya, Toxascasis, toksolar, Hookworms gibi parazitler kedilere en çok zarar veren parazitler arasında yer alır.

Kedilere zarar veren diğer parazit türleri; Giardia, Cryptosporidium, Tritrichhomonas, Toxoplasma adı verilen tek hücreleri protozoalardır. Bu parazit türleri sindirim sistemini tahriş ederek kedilerde bazı hastalıkların görülmesine neden olabilir. İshal, kusma, dehidrasyon ve donuk tüy gibi semptomların görülmesine neden olmaktadır.

Stres

Kediler, ortamlarındaki değişikliklerden ve günlük rutinlerinin değişmesinden oldukça sık etkilenmektedirler. Araba seyahatleri, havai fişekler, evde yeni bir hayvan veya yeni kişiler kediler için birer stres kaynağı olabilir. Kedilerin vücutlarında bulunan bağırsak mikrobiyomunu bozan ve diğer kimyasalları salgılayarak stresin oluşumu görülür. Vücudun strese tepki vermesi de ishal olarak kendini gösterir.

İlaç Yan Etkileri

Veterinerler tarafından reçeteli olarak kedilere verilen birçok ilaç yan etki olarak ishale sebep olmaktadır. Özellikle astım ilaçları, steroidler, nonsteroidler, antiinflamatuar ilaçlar, kalp ilaçları ve anti anksiyete ilaçlarının kedilerde ishale neden olduğu bilinmektedir. Bu ilaçların kedileri ishal yapmasının en önemli sebebi ilaçların içerdiği etken maddelerin bağırsak florasını bozmasından kaynaklıdır.

İç Parazitler

Kedilerde iç parazit bulunması sık sık ishale neden olur. Yavru kedilerde iç parazit erişkin kedilere göre daha fazla yaşanır. İç parazitler genellikle kedilerin içtiği sulardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle kediye su verilirken su kabının temiz olmasına ve suyun taze olmasına dikkat edilmelidir. İç parazitlerden kaynaklı ishallerde başka kedilere bulaşma riski yüksektir. Bu nedenle iç parazit durumu için veterinere başvurmak gerekli olacaktır. Kedilerde iç parazitler bazı durumlarda kedinin dışkısı aracılığı ile de tespit edilebilir. Bulaşıcı olmasından dolayı ayrıca bir dikkat gerektirir.

Bağırsak Mikrobiyom Dengesizliği

İshal durumu çoğunlukla bağırsak mikrobiyomunda olan bir dengesizlikten kaynaklıdır. Sağlıklı sindirim ve bağırsak işlevleri için gereken bazı yararlı bakterilerin gerekenden az miktarda bulunması durumunda bağırsak mikrobiyomunda dengesizlikler gözlemlenir. Antibiyotik kullanımları bazı hastalıkların tedavi edilmesini sağlarken bağırdaklardaki yararlı bakterilerin ölmesine neden olabilir. Bu durumda da bağırsak mikrobiyom dengesizliği yaşanabilir.

Bağırsaklarda yaşanan mikribiyom dengesizliğinin pek çok nedeni vardır. Karbonhidrat değeri çok yüksek bir besinin, belirli bakteri gruplarının, diğer önemli grupları dışarıda bırakacak şekilde büyümesi mikrobiyom dengesizliğinin bir nedeni olarak gösterilebilir.

Kedilerde İshale Yol Açan Faktörler

Kedilerde İshale Yol Açan Diğer Faktörler

Kedilerde ishale yol açan birçok faktör vardır. Bu faktörlerden en çok bilineni ise bozulmuş gıdalardır. Bozulmuş gıdalar kedilerin ishal olmasının en önemli sebebidir. Kedi mamasının son kullanım tarihinin geçmiş olması, mamanın bozulmuş olması ve mamanın uygun koşullarda saklanmadan kediye verilmesi ishale neden olabilir.

Kedilerde var olan bazı sağlık sorunları kronik ishale neden olabilmektedir. Kedilerde olabilen ve kalın bağırsak yanması olarak bilinen kolit hastalığının da ishale neden olduğu bilinmelidir. Kolit dışkıda mukus oluşmasına sebep olarak dışkının florasını bozar.

Mide ve bağırsaklarda görülen tümörler ve kanser hastalığı kedilerde ishale neden olan bir başka husustur. Kedinin diğer organlarında da kanser görülmesi ishale neden olabilmektedir.

Bakteriyel enfeksiyonlar ishale neden olan diğer faktörlerden biridir.

Kedilerde Sindirim Sistemi

Etobur hayvanlar sınıfına giren kedilerin sindirim sistemi yüksek proteinli bir gıdayı hızlıca sindirmeye programlıdır. Kedilerin midesi insanlara göre daha sık ve küçük öğünler yemeye programlıdır. Kedinin sindirim sistemi, yiyecekleri sindirmek ve vücudun ihtiyaç duyduğu enzimlerin emilmesini sağlamaktan sorumludur. Kedinin sindirim sistemi dengelendiğinde vücutta faydalı bakteriler olarak bilinen mikrofloralarda artış olur. Mikroflora, vücudun genel sağlının desteklenmesine, besinlerin emiliminin sağlanmasında ve sindirim sisteminin düzenlenmesinde çok önemlidir. Kedilerin sindirim sistemlerinde yüksek miktarda bağışıklık sistemi hücresi vardır.

Kedilerin sindirim sistemi oldukça hassastır. Bu nedenle kediler, beslenmesinde yaşanan bir değişikliğe karşı hassasiyet yaşayabilir ve bu durumun sonucunda sağlık sorunlarına açık hale gelebilir.

Yavru Kedilerde İshal

Yavru kediler, diğer kediler gibi gastrointestinal sorunlar yaşayabilmektedir. Bu gastrointestinal sorunlardan en sık karşılaşılanı ishaldir. Yavru kedilerin yaşadığı ishal sorunu genellikle ciddi bir sağlık sorunu değildir. Fakat bazı durumlarda ishal başka bir hastalığın habercisi de olabilir. Bu nedenle yavru kedilerin yaşadığı ishal problemi göz ardı edilmemeli ve kedi veteriner hekime götürülmelidir.

Yavru kedilerde ishal görülmesinin birçok nedeni vardır. Bunlardan şüphesiz en önemli ve en çok bilineni beslenme değişiklikleridir. Yavru kediler yetişkin kedilere oranla daha sık ishal olurlar. Yavru kedilerin sindirim sistemleri katı yiyecekleri kolay sindiremez. Bu nedenle yavru kedilerde mama değişikliği yapılacağında dikkatli olunmalı ve mama değişimine kademeli olarak geçilmelidir.

Yavru kedilerin bağırsak sistemleri henüz tam olarak gelişmemiştir. Bu nedenle bağırsak parazitlerine ve patojenlere karşı oldukça savunmasız bir yapıdadır. Bunların bağırsaklarına girmesi durumunda yavru kedi için ishal kaçınılmaz olarak görülür. Beslenme değişikliklerinin yanı sıra yavru kedide iç parazit bulunması, kullanılan bazı ilaçların yan etki olarak ishale neden olması, zehirli maddelere maruz kalınması ve çevresel stres gibi faktörlerin de yavru kedilerde ishal yaptığı bilinmektedir.

Yavru Kedilerde İshal Tedavisi

Yavru kedilerde ishal tedavisi nasıl yapılır sorusu için net bir cevap verebilmek pek mümkün değildir. Yavru kedilerde ishalin tedavi edilebilmesi için öncelikle ilk yapılması gereken iş ishalin neden kaynaklı olduğunu bulmaktır. Yavru kedinin ishal nedeni bulunduğunda ishal tedavisi çok daha kolay bir şekilde yapılabilecektir. Fakat yavru kedinin ishal olmasının altında farklı pek çok neden bulunabilir. İshal nedenlerinin evde kolay kolay tespit edilemeyeceği için yavru kedinin veteriner hekimce muayene edilmesi gereklidir.

Kedilerin beslenme değişikliği nedeniyle yaşadığı ishal durumlarında kediler için doğru bir beslenme programı ile ishalin önüne geçilebilir. Fakat ishal bir hastalıktan veya parazitlerden kaynaklı ise ve 3-4 gün sürüyorsa yavru kedi için bir tedavi planlamasına gidilecektir. Yavru kedilerde ishal tedavisi genellikle sıvı desteği verilmesi, ilaç tedavisi veya vücutta lif oranının artırılması şeklinde yürütülmektedir. Yavru kedinin tedavisi muhakkak veteriner hekim tarafından yapılmalıdır ve bilinçsizce ishal ilacı kullanılmamalıdır.

Kedilerde İshal Anında Veteriner Ziyaretleri

Kedilerde İshal Anında Veteriner Ziyaretleri

Kedilerin ishal yaşaması sık sık rastlanılan bir durumdur fakat neyse ki genellikle ciddi bir sağlık sorunu değildir. Genellikle kendiliğinden geçen ishal bazı durumlarda kediler için can sıkıcı boyutta olabilir. Kediler ishal olduklarında ne zaman veterinere götürülmelidir sorusu burada temel soru olarak karşımıza çıkar.

Kedilerin yaşadığı ishal probleminin 2 günden uzun sürmesi ve ishale ek iştahsızlık, kilo kaybı, kusma, uyuşukluk gibi klinik belirtilerin görülmesi ciddi bir sağlık sorunun habercisi olabilir. Kedi zehirli bir şey yemiş ya da herhangi bir cisim yutmuş olabilir. Bu gibi durumlarda çok beklemeden veteriner hekime gidilmesi gerekecektir.

Veteriner hekim, kedi ishalini araştırmak için fizik muayene, dışkı parazit testi, idrar tahlili, kan tahlili, ultrason ve röntgen gibi birtakım testler yapabilir. Tüm bu testlerin sonucuna bakarak kedi için doğru bir teşhis ortaya konulacaktır.

Kedi İshaline Karşı Çözüm Önerileri

Kedi ishali genellikle çok ciddi bir sağlık sorunu olmamakla birlikte ihmal edilmemesi gerekir. Kedi ishali için alabileceğiniz bazı tedbirler fayda sağlayıcı olacaktır. Kedi ishali için yapılması gereken bazı çözüm önerileri ise şunlardır:

  • Kedinizin doğru ve sağlıklı beslenmesi kediyi ishale karşı koruyacaktır. Yüksek proteinli ve düşük karbonhidratlı bir mama tercihi kedinin doğru beslenmesi açısından önemlidir.  Kedinizde mama değişikliği yapmadan önce veterinere danışılmalı ve bir değişikliğe gidildiğinde ani mama değişimlerinden kaçınılmalıdır. Ayrıca kedinin temiz bir kaptan taze su içmesi önemlidir.
  • Sık sık mama verilmelidir. Kedilerin midesi az ve sık yemeye programlıdır. Kediler ishal olduğunda birkaç saat aç bırakmak kusmayı önlemek adına önerilir. Fakat bu sadece kusma probleminde işe yarar, ishalde etkili değildir. Bu sebeple kediyi mamasından çok fazla ayırmamak gerekir. Yetersiz beslenme bir kedi için ölümcül sonuçlar doğurabilir.
  • Lif ve probiyotik kullanımına dikkat edilmelidir. Kedinin mamasına probiyotik lifler, inülin ve psilyum gibi lif kaynakları eklemek kedilerin bağırsaklarında yaşayan faydalı bakterilere besin kaynağı olma açısından ishale iyi gelecektir.
  • Yanlış ve gereksiz ilaçlardan uzak durulmalıdır. Veteriner hekim tarafından yazılmadığı müddetçe bir kediye ishal önleyici ilaç verilmemelidir. Bu ilaçların birçoğu ishali önlemez ve kedi için zehirli ve ölümcül olabilir. Bu nedenle veteriner hekime danışılmadan asla ilaç ve antibiyotik kullanılmamalıdır.
  • Kedinin bağırsak sağlığı sık sık kontrol edilmelidir. Kedilere yapılan mikrobiyom testleri kedilerin bağırsak ve midesindeki her türlü hareket hakkında bilgi sahibi olmaya yardımcıdır. Bu testler ile kedinin bağırsak sağlığı kontrol altında tutulur.
Kedi İshali İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kedi İshali İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kedi İshal Olursa Ne Yapılır?

Kediler sıklıkla ishal olabilen canlılardır. Kedilerin yaşadığı ishal sorunu genellikle ciddi değildir ve kendiliğinden geçer. Fakat 3-4 günden daha fazla süren bir ishal olması durumunda ve kedinin ishal olmasının yanında ateş, kusma, iştahsızlık ve uyuşukluk gibi klinik belirtilerin gözlemlenmesi durumunda muhakkak kedi veteriner hekim tarafından muayene edilmelidir.

Kedilerde veterinere götürülecek bir ishal durumu olmaması durumunda ise bazı gıdalar verilerek ishalin önlenmesi sağlanabilir. Haşlanmış yağsız tavuk, haşlanmış patates, beyaz pirinç gibi lifli gıdalar kedi ishalini önlenmeye yardımcıdır. Lifli gıdaların yanı sıra ishal durumunda vücut susuz kalır. Bu nedenle kedinin bol su tüketmesi önemlidir. Kedilerin su kaybını azaltmak için eloktrolit ve pediatrik çözeltilerden faydalanılabilir. Bunun için 1 litre suya 1 çorba kaşığı tuz ve 1 çorba kaşığı şeker karıştırılarak kediye verilmelidir.

Kedilerde İshal Ne Kadar Sürer?

Kedilerde ishal çoğunlukla kısa süreli bir durumdur ve kendiliğinden geçer. Fakat bazı durumlarda kedilerde görülen ishal günlerce, haftalarca hatta aylarca sürebilmektedir. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan erişkin kedilerde ishal 24-48 saat arasında olup geçer. Eğer erişkin bir kedide bu süre aşılıyorsa bu durum farklı bir hastalığın belirtisi olabilir. Erişkin kedilerde 24-48 saati geçen ishal durumlarında mutlaka veteriner hekime gidilmesi gerekmektedir.

Yavru Kediler Neden İshal Olur?

Yavru kediler erişkin kedilere oranla daha sık ishal olur. Yavru kedilerin sindirim sistemleri katı yiyecekleri tam olarak sindirmeye odaklı değildir. Bu nedenle yavru kedilerin beslenme şekli ve maması diğer kedilerden farklıdır. Yavru kedilerde ishale sebep olan pek çok sebep bulunmaktadır. Bu nedenlerin arasında ishale sebep olan en önemli neden beslenme kaynaklı ishaldir. Kedi maması değişimi, süt ve süt ürünleri, çiğ et, bozuk gıdalar, son kullanım tarihi geçmiş mamalar ve insani gıdalar yavru kedilerde ishale neden olan en önemli yanlış beslenme alışkanlıklarındandır. Yavru kedilerde ishale neden olan nedenlerden bir diğeri de strestir.

Yavru kedilerin bağışıklık sistemleri gelişme aşamasında olduğu için bağırsak parazitlerine ve patojenlere karşı oldukça savunmasız durumdadır. Aynı zamanda yavru kediler zehirli gıdaları ayırt edemez ve bunları yeme ihtimalleri büyük kedilere göre daha yüksektir. Tüm bunlar yavru kedilerin ishal olmasının nedenleri arasında yer alır.

Yavru Kedinin İshal Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Yavru bir kedinin ishal olup olmadığını anlamanın pek çok yolu bulunur. Bunlardan en önemlisi ve en kolayı yavru kedinin dışkılama sıklığında artış olup olmadığını incelemektir. Dışkı sıklığının artmasının yanında kedinin dışkısının sulu olması ve rengi kedinin ishal olup olmadığını gösterecektir. Yavru kedinin dışkısı çok sulu ve normalden farklı bir kokuya sahipse kedinin ishal olduğu bellidir.

Yavru kedilerde kusma, halsizlik, ağrı, ateş gibi semptomlar ishal göstergelerinden biridir. Bu tip durumları yaşayan yavru kedilerde ishal olup olmadığı sorgulanmalı ve kedi takibe alınmalıdır.

Kedim İshal ve Kusuyor, Ne Yapmalıyım?

Kedilerde ishal ve kusma durumunun aynı anda olması durumunda en doğru ve yapılması gereken kediyi veteriner hekime götürmek olmalıdır. Fakat veteriner hekime götürülme imkânı olmadığı durumlarda yapılacak bazı adımlar bu durumu önleyici nitelikte olabilir. Kedinin ishal ve kusma halinde olması durumunda öncelikle ve ilk yapılması gereken şey kediye mama vermeyi bırakarak azar azar, sık sık ve yudumlar halinde su vermek olmalıdır.  Eğer su vermek işe yaramazsa mutlaka veteriner hekime götürülmelidir. İshal ve kusma 3 günden fazla sürüyorsa bu ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir.

İshal Olan Kediye İyi Gelen Şeyler Nelerdir?

Bir kedinin ishal olmasının nedeni genellikle beslenme kaynaklıdır. Bu nedenle kediyi doğru beslemek ishale iyi gelecek ve ishali önleyecektir. Su ve lifli gıdaların ishale iyi geldiği bilinir. Bu nedenle kediye haşlanmış patates, tavuk ve pirinç gibi yüksek posalı gıdalar verilmelidir. Kediler ishal olduklarında vücutları yoğun miktarda su kaybeder. Bu su kaybının takviye edilmesi amacıyla kedinin bol bol su tüketmesi önemlidir. Su kabının temiz olması ve suyun taze olması ayrı bir husustur. Ayıca dehidrasyon kaybını azaltmaya yönelik kediye eloktrolit ve pediatrik oral çözeltilerin kullanılması da faydalı olacaktır.

İshal Kediye Mama Verilir mi?

İshal olan bir kediye mama verilir. Fakat ishalli bir kediye verilecek olan mamanın lif oranına dikkat edilmesi önemlidir. Bazı ishal türleri düşük lif oranına sahip mamalar ile önlenebilir. Kediye mama verilirken düşük lif oranına sahip mamaların verilmesine dikkat edilmelidir. Düşük lif oranına sahip mamaların sindirimi daha kolay olacağı için kedinin mide ve bağırsağını desteklemeye yardımcı olacaktır. Ayrıca kediye kuru mamaya ek yaş mama verilmesi de gerekmektedir.

Sağlıklı Bir Kedinin Kakası Nasıl Olur?

Sağlıklı bir kedi günde en az 1 kez kaka yapar. Sağlıklı bir kedinin kakası;

  • Koyu kahverengi renge sahiptir.
  • Kıvamı ne çok sıvı ne de çok katıdır. Yani orta sertlikte bir kıvama sahiptir.
  • Şekil olarak bir külçeyi ya da bir kütüğü andırır.
  • Kokusu normaldir. Sağlıklı bir kedinin kakası çok kötü kokmaz.

Kedinin kakasını incelemek kedinin sağlığı hakkında bilgi sahibi olmaya yarayacaktır. Sağlıklı bir kedinin kakası iki günden fazla bir süre boyunca yumuşak bir kıvamdaysa ve sıvı şekildeyse bu durum kedinin ishal olduğuna işarettir. Bu durumun geçmemesi durumunda kedinin veteriner hekim tarafından muayene edilmesi gerekecektir.

Kedilerde İshal Oluşumunu Önleyici Şeyler Nelerdir?

Kedilerin ishal olması durumunda vücutları su kaybeder. Bu nedenle kedinin su ihtiyacının karşılanmasına dikkat edilmelidir. Kedinin su kabında sürekli su bulunmalı, su kapları temiz olmalı ve birkaç noktaya kedi için temiz ve taze su konulmalıdır.

Kedilerin su ihtiyacını gidermeye ek olarak onlara probiyotik tozlar da verilebilir. Probiyotik tozlar, kedilerde ishal ve kusma problemine iyi gelmektedir.

Yorum Yap!