Kedi Lösemisi Nedir?

Kedilerde Lösemi ve Lösemi Aşısı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kedi lösemisi (FeLV), kedinin vücudunda herhangi bir yerde oluşan viral bir enfeksiyondur. Kedi lösemi virüsü, HIV ile aynı virüs grubunda yer alan FeLV isimli bir retrovirüsün neden olduğu tehlikeli bir hastalıktır. Virüs oldukça tehlikelidir ve bulaşıcıdır. Bağışıklık sistemi zayıf olan kedilerde risk fazladır ve hastalık öldürücü nitelik taşır. Ancak bağışıklık sistemi güçlü olan kediler %70 oranında hastalığa karşı direnirler ve herhangi bir belirti göstermeden bu hastalığı yenebilirler. FeLV enfeksiyonu oldukça karışık bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon vücuda girdiğinde virüs hücrelerde çoğalır ve viral RNA kendini kopyalayarak DNA oluşturur. Virüsün oluşturduğu bu DNA kedinin kendi DNA’sı ile birleşir. Birleşme sonrasında enfekte olan kedilerin %20’sinde malign (kötü) karakterli bir hücre çoğalması başlar. Hücre çoğalması kedilerde lenfosarkam olarak bilinen bir çeşit lenf kanserine neden olmaktadır. Ayrıca virüs ile enfekte olan kedilerde immun yetersizliğine yol açar. Hastalığın en çok ölüm nedeni ise bağışıklık sisteminin baskılanması sonucu gelişen anemi ve tümörler sonucu gerçekleşir.

Kedi lösemisinin klinik belirtileri çoğunlukla yetişkin kedilerde görülür. Hastalığa yakalanan 4 aylıktan küçük yavru kedilerde ise hastalık ani bir şekilde gelişir. Bu nedenle hastalığa yakalanan yavru kedilerde ölüm oranı daha yüksektir. Yaşlı kediler ise hastalığa karşı doğal olarak bir bağışıklık kazandığı için hastalıktan daha az etkilenirler. Hastalığa yakalanan kedilerde klinik belirtilerin görülmesi aylar ve hatta yıllar alabilir. Ayrıca hastalık herhangi bir belirti göstermeden kedi vücudunda yıllarca kalabilir. Hastalığın yaygın görülen semptomları arasında ise kemik iliği baskılanmasına bağlı gelişen anemi yani kırmızı kan hücrelerinin azalmasıdır. Hücresel bağışıklık da azaldığı için vücut çeşitli hastalıklara karşı da açık hale gelir. Bağışıklık sistemi zayıflamasına bağlı olarak tekrarlayan solunum yolu hastalıkları, ağız ve diş hastalıkları sıklıkla görülür. Kedi lösemisinin ölümcül olması ve farklı birçok hastalığa sebep olması nedeniyle bu hastalıktan korunmak önemlidir. Kedi lösemisinden korunmak için yapılması gereken en önemli şey şüphesiz aşılamadır.

Kedi Lösemisi Nedir?

Kedi lösemisi, (FeLV) HIV ile aynı virüs grubunda olan bir retrovirüs türü olarak bilinir. (FeLV) virüsünün kedilerde neden olduğu lösemi, bağışıklık sistemi zayıf olan kedilerde ölümcül olabilmektedir. Kedi lösemisi, kedilerin tükürük bezi, kemik iliği ve solunum yolu gibi pek çok hücresinde çoğalabilir. Ayrıca kedi lösemisi, bağışıklık sisteminin çökmesine ve baskılanmasına da yol açabilir. Kedilerde bağışıklık sistemi savunma görevini yerine getiremez ise lösemi, kanser gibi hastalıklar da dâhil olmak üzere anemi, cilt hastalıkları, zatürre, sarılık, diş eti sorunları ve ishal gibi birçok hastalığa neden olabilmektedir. Kediden kediye direkt olarak bulaşabildiği bilinir. Virüsün dış ortamda yaşama şansı oldukça düşüktür. Sadece kedileri etkileyen bu hastalık insanlara ve diğer hayvanlara bulaşmaz. FeLV, enfekte kedinin vücut salgılarından yani salyasından, dışkısından, idrarından, kanından veya sütünden bulaşabilir. Genellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kedileri daha çok etkiler ve onlarda ölümcül sonuçlara yol açar.  Anne kediden yavru kediye gebelik sırasında veya süt yolu ile bulaşır. Hastalık 4 aylıktan küçük yavru kedilerde ani gelişir ve kedinin ölümüne sebep olur. Bağışıklık sistemi güçlü olan kediler ise hastalıktan daha az etkilenmektedirler.

Kedi lösemisi hastalığına günümüzde daha az rastlanmaktadır. Bu durumun en önemli sebebi ise şüphesiz aşılamanın artması ile birlikte hastalığa karşı bağışıklığın artırılmasıdır. Türkiye’de temel aşılar arasında yer almayan aşılardandır. Ülkemizde temel aşı grubunda yer almaması onun yapılması gerekmeyen bir aşı olduğunu göstermez. Bilakis kedi lösemisinden korunmak ve bu hastalığa karşı güçlü bir bağışıklık kazanmak için aşılama gereklidir. Kedinize lösemi aşısı yaptırmak istiyorsanız uzmanlarla iletişime geçmelisiniz.

kedi-losemisi-nedir.jpg

Kedi Lösemi Aşısı Gerekli midir?

Kedi lösemi aşısının gerekli olup olmadığına dair çeşitli görüşler mevcuttur. Bu görüşler arasında dikkate almamız gereken en önemli görüş elbette ki veteriner hekimlerin görüşleridir. Veteriner hekimler kedi lösemisi aşısının yapılması gerektiğini savunurlar. Enfekte bir kedi ile temas edilmesi, salgı ya da tükürük gibi farklı yollarla kedilere bulaşan kedi lösemisinin ne yazık ki bilinen bir tedavisi yoktur. Bu nedenle hastalıktan korunmanın en etkili yolu aşılama olacaktır. Ancak bu aşıyla ilgili bilmemiz gereken en önemli şey ise aşının tamamen koruma sağlamıyor oluşudur. Aşının yüzde yüz korumama sağlamaması kedi sahiplerini şüpheye düşüren noktalardan biridir. Ayrıca tam koruma sağlayamadığı için bazıları aşının gereksiz olduğu fikrine kapılabilir. Ancak bu fikirlere riayet etmemek gerekir. Çünkü aşılama yapılan kedilere kedi lösemisi virüsü bulaşsa bile kedi bu hastalığı çok hafif bir şekilde atlatır. Aşılama olmayan kedilerde özellikle bu kedinin bağışıklığı düşükse durum oldukça ciddidir. Yapılan istatistiklere göre bağışıklığı düşük olan kedilerde kedi lösemisi %85 oranında ölümle sonuçlandığı ortaya konulmuştur.

Kedi lösemi aşısı, çok uzun süredir kedilere uygulanan bir aşıdır. Ancak bu aşı ülkemizde tanımlanan temel aşılardan biri değildir. Yani, ülkemizde kedi lösemisi aşısı kedi sahibinin isteği ve veteriner hekimin tavsiyesi üzerine yapılabilir. Lösemi aşısına karşı bilmemiz gereken en önemli şey ise aşının sadece lösemi hastalığına karşı koruma sağlamayışıdır. Lösemi hastalığının yanı hastalığın bağışıklık sistemini zayıflatmasıyla ortaya çıkan birçok farklı hastalığa karşı da koruma sağlamaktadır. Ayrıca virüslerin etkisi ile ortaya çıkabilecek enfeksiyonların engellenmesi ve lösemi ile alakalı diğer hastalıkların da kontrol edilmesini sağlar. Tüm bu koruyucu özellikleri göz önüne alındığında kedi lösemi aşısı gereklidir diyebiliriz.

Kedi Lösemi Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Kedi sahiplerinin en çok önemsediği konulardan biri de aşılamadır. Belirli zamanlarda belirli aralıklarla yapılan kedi aşılarının kediye doğru zamanda vurulması ise oldukça önemlidir. Bu nedenle kedi lösemisi aşısının da ne zaman vurulması gerektiği konusunda oluşan bir merak söz konusudur. Kedi lösemi aşısının 8. haftanın sonunda yani kedi yavruluk dönemindeyken yapılması uygundur. Kedinin ilk aşısı yapıldıktan sonra kalıcı ve güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmak için kediye her ay 2 doz aşı yapılır. Ancak diğer aşılarda da olduğu gibi kedi lösemisi aşısının da etkisi bir süre sonra azalacaktır. Aşının etkisi zamanla azalacağı için veteriner hekimler aşının her yıl yinelenmesini tavsiye edebilir. Her yıl aşı yenilenmesi kararı ise kedinin ihtiyaçları ve yaşam tarzına göre verilmektedir.

Lösemi aşısı, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalığın bulaşma riskini azaltmak için özel olarak geliştirilmiş bir aşıdır. Kediye lösemi aşısı yapıldıktan sonra bir ya da iki gün süreyle kedide hafif bir durgunluk gözlemlenebilir. Genellikle durgunluk dışında farklı bir belirti gözlemlenmez. Ancak nadiren de olsa bazı kedilerde alerjik reaksiyonlar görüldüğü de olmuştur. Aşı reaksiyonlarının çoğu hemen meydana gelir ve bu durum meydana geldiğinde veteriner hekime gidilmelidir. Veteriner hekim oluşan alerjik reaksiyona uygun bir tedavi yürütecektir.

kedi-losemi-asisi.jpg

Kedi Lösemi Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Kedi lösemisi aşısı hakkında en çok tartışılan konulardan biri de aşının ağır yan etkilerinin olduğu ve değişik hastalıklara yol açtığı kanısıdır. Ancak bilim insanlarına göre bu düşünceler kanıtlanmış değildir. Bilim insanlarına göre kedi lösemi aşısı bu hastalığın önüne geçmek için üretilmiştir ve herhangi bir hastalığa neden olduğuna dair bilimsel kanıtlar bulunmaz. Ancak FeLV aşısının da diğer tüm aşılarda olduğu gibi basit birtakım yan etkilerinin de bulunduğunu belirtebiliriz.

FeLV aşısı vurulduktan sonra görülmesi beklenen yan etkiler şunlardır:

  • Halsizlik
  • Yorgunluk
  • İştahsızlık
  • Aşı yapılan bölgede kitleye benzer bir sertlik

Kedi lösemi aşısı vurulduktan sonra oluşan yan etkiler genellikle birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer. Ancak aşı, oldukça nadiren de olsa bazı kedilerde alerjik reaksiyonlar görülmesine neden olabilir. Aşının yan etkileri ise aşı vurulduktan kısa bir süre sonra ortaya çıkar. Aşı, her ne kadar hafif belirtilere sebep olsa da şüpheli ve istenmeyen durumlarda veteriner hekiminize danışmanızı tavsiye ederiz.

Kedi Lösemi Aşısı Fiyatları

Kedi lösemi aşısı fiyatları hakkında net bir fiyat bilgisi sunmak doğru değildir. Çünkü aşının fiyatları veteriner kliniklerinin bulunduğu bölgeye ve uygulama yapacak olan kliniğin ücret politikasına göre farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle aşı hakkında kesin bir fiyat bilgisine ulaşmak için veteriner hekiminize danışmanız daha doğru olacaktır. Ancak belirli bir fiyat aralığı vermek gerekirse 2022 yılı baz alındığında fiyatların 100-150 TL arasında değişebildiğini söyleyebiliriz. Ancak bu fiyat bilgisi kesin değildir.

Kedi Lösemisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kedilerde Lösemi Hastalığı Nasıl Yayılır?

Kedi lösemisi oldukça bulaşıcı olabilen bir hastalıktır. Ancak bu hastalık sadece kediler arasında bulaşır. Yani hastalık insana ve diğer canlılara bulaşmaz. Kedi lösemisinin bulaşma yolları oldukça çeşitlidir. Hastalığın bulaşması için enfekte bir ortam gerekir. Bu enfekte kedinin kan, dışkı, idrar gibi vücut salgıları yoluyla gerçekleşebilmektedir. Enfekte olmuş salgılardan bulaşan virüs, kedinin vücudunda uzun süre yaşayamaz ve etkisini kısa sürede yitirir. Enfekte olan kedilerde temizlenme, kavga gibi eylemlerin ardından hızlıca yayılan lösemi virüsü; yetişkin, yavru ve yaşlı olan kedileri etkiler. Kediyi enfekte eden lösemi virüsü, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve baskılanmasına yol açar.

Yavru kedilerde lösemi hastalığı anne rahmindeyken ya da annelerinden süt emme yoluyla bulaşabilmektedir. Ayrıca yavru kedilerin bağışıklık sistemi zayıf olduğu için yavru kediler hastalıktan daha kolay etkilenmektedir.

Kedi Lösemisi Kedilerde Ne Kadar Sürer?

Kedi lösemisi (FeLV), kedilerde ölümcül olduğu bilinen hastalıklardan biridir. Kedi lösemisi genellikle hastalığın teşhis edilmesinin ardından üç yıl kadar sürer. Üç yıl içinde kalıcı enfekte olan kediler, %85 oranında hayatlarını kaybetmektedirler. Hastalığın oldukça bulaşıcı ve tehlikeli olması ve 3 yıla kadar kedileri etkilemesi nedeni ile kedi lösemisi hafife alınmamalıdır. Bağışıklık sistemi zayıf kedilerde ölüm oranı daha yüksek olmaktadır. Ancak bağışıklık sistemi güçlü olan ve aşılanmış kediler hastalığa yakalansalar dahi %70 oranında hastalığı hafif oranda atlatmıştır.

Kedi Lösemi Aşısı Ne Kadar Etkilidir?

Kedi lösemi aşısı (FeLV), kedilere uzun süredir yapılan ve sürekli olarak da geliştirilen aşılardan biridir. Bu aşının temel amacı kedi lösemisi ve bu lösemiye bağlı enfeksiyonları ve diğer hastalıkları önlemektir. Ancak lösemi aşısı da diğer tüm aşılar gibi %100 oranında koruma sağlayamaz. Bu nedenle aşılamanın yanı sıra diğer koruyucu önlemlerin alınması da önemli olacaktır. Kedi lösemisine sebep olan virüs, oldukça bulaşıcı bir virüstür. Aşı olan kediler hastalığa yakalansalar dahi hastalığı hafif atlatırlar. Ancak kediniz enfekte olduğunda bu virüsü başka kedilere de bulaştırabilmektedir. Bu nedenle kedi lösemisinde tam koruma için aşı tek başına yeterli değildir.

Kedi lösemisi hastalığında aşılama ve koruyucu önlemler ile hastalık riski tamamen ortadan kaldırılabilir. Hastalık konusunda ilk ve en önemli yapılması gereken aşıdır. Aşı dışında ise, lösemi virüsüne neden olan bulaş risklerini ortadan kaldırmaktır. Buna göre virüsün nasıl bulaştığını bilmek gerekir. Kedi lösemisi virüsü hasta kedinin vücut salgılarına temas edilmesi suretiyle bulaşır. Bu yüzden bulaşma ihtimali olan kedilerden ve ortamlardan uzak durulması önemlidir. Kediler mümkün mertebede dışarıya çıkarılmamalı ve aşı geçmişi bilinmeyen kedilerle direkt temas etmesine izin verilmemelidir. Ayrıca aşı olmamış kedilerle mama ve su kapları, tuvaletleri ayrı olmalıdır.

Kedi Lösemi Aşısı İçin Bir Tekrar Aşısı Gerekli midir?

Kedi lösemi aşısı yapılığında tekrar aşı yapılması gerekli midir sorusu en çok merak edilen sorulardan biridir. Bu sorunun cevabı ise oldukça basittir. Yani aşılama yapıldıktan sonra tekrar aşılama yapılması gereklidir. Kedi lösemi aşısı da diğer temel aşılar gibidir. Yani belirli periyodlar dâhilinde yinelenir. Aşının tekrar yinelenmesinin temel sebebi ise belirli bir süre sonra etkisinin azalıyor olmasıdır. Bu nedenle hastalığa karşı bağışıklık oluşturulması için tekrar aşılama yapılması gereklidir. Ayrıca diğer temel aşılarda da durum farklı değildir.

Kedi lösemi aşısı kedi henüz yavruyken yani 8 haftalık olduğunda yapılması gerekir. Yapılan ilk aşının ardından her yıl bu aşının tekrarlanması gerekir. İlk aşılama serisinde güçlü bir bağışıklık oluşturmak temel hedeftir. Bu nedenle kediye bir ay arayla 2 doz aşı yapılır. Bu aşılamayla bağışıklık sistemi güçlendirilse de zamanla aşının etkisi de azalacağı için belirli periyodlarla (genellikle her yıl) tekrar aşılama yapılması gerekir. Veteriner hekiminiz kedinizin ihtiyaçlarına ve yaşam tarzına göre belirli periyodlarla kedi lösemi aşısını tekrarlayacaktır.

Evcil Kedilerin Kedi Lösemi Aşısına İhtiyacı Var mıdır?

Evcil kedilerin kedi lösemi aşısı olması gereklidir. Kedi lösemi virüsü, kedilerde görülen kanserin en yaygın nedenidir ve bu hastalık çeşitli kan bozukluklarını da beraberinde getirir. Enfekte olan bazı kedilerin bağışıklık sistemi zayıflar, baskılanır ve çöker. Bağışıklık sisteminin çökmesi ile birlikte vücut hastalıklarla savaşamaz. Bu durum oldukça ciddidir ve ölümle sonuçlanma ihtimali yüksektir. Bu hastalığın kesin bir tedavisi bulunmaz. Bu nedenle hastalığa karşı en iyi koruma aşılamadır. Hastalığın belirtileri arasında kilo kaybı, iştahsızlık, soluk diş etleri, kötü tüyler ve kalıcı ishaldir. Bağışıklık sistemi zayıflayan kedilerde ise hastalık ölümle sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle kedi lösemisine karşı aşılamanın önemi unutulmamalıdır.

Evde kedi beslemek isteyen ve yavru kedisi bulunan kişiler, kedileri 8 haftalık olduğunda kedi lösemi aşısı yaptırabilir. Kedi lösemi aşısının tam koruma sağlamadığını ve aşının etkisinin gün geçtikçe azaldığını bilmelisiniz. Bu nedenle her yıl lösemi aşısı tekrarlanmalıdır. Ayrıca aşılamanın yanı sıra evcil kedilerin aşılama geçmişi bilinmeyen kedilerle temas etmemesi ve mümkün olduğunca dışarı çıkarılmaması önerilir. Bu durumun en önemli sebebi ise kedi lösemisinin (FeLV) bulaşıcı bir hastalık olmasıdır. Hastalık virüsü; enfekte kedinin tükürüğü, dışkısı, idrarı gibi vücut sıvıları yoluyla diğer kedilere bulaşmaktadır. Bu nedenle aşılamanın yanı sıra bulaşma ihtimaline karşı da önlem almak koruyucu olacaktır.

Kedi lösemisi, kedilerde oldukça bulaşıcı olabilen hastalık türlerinden biridir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kedileri etkileyen ve onlarda ölümcül sonuçlara yol açan bir hastalık olduğu için dikkate alınması gerekir. Kedilerimizi bu hastalıktan korumak, onların sağlıkla ve uzun yaşamasını sağlamak için yapılması gereken en önemli şey ise aşılamadır. Kedi lösemi aşısı kedileri lösemiye karşı korumakla kalmayıp bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla ortaya çıkan hastalıklara ve virüslere karşı da oldukça koruyucudur. Bu nedenle lösemiye karşı en etkili korumanın aşılama olduğu unutulmamalıdır.

Yorum Yap!