Kediler Üşür Mü?

Kediler Üşür Mü? Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız?

Birçok insan kedilerin tüylerinin kedileri soğuktan koruduğunu, dolayısıyla kedilerin üşümediğini düşünür. Belli bir raddeye kadar doğru olsa da kedilerin tüyleri onları çok soğuk havalardan korumak için yetersizdir. “Kediler üşür mü?” sorusunun cevabı evet olsa da kedilerin üşümesi birçok farklı koşula bağlıdır. Kedilerin üşüme miktarı evin içine ve dış ortama göre değişiklik gösterir.

Elbette ki sokak kedilerinde de durum çok daha farklıdır. Ev kedileri kışın soğuk aylarda balkonda kalırsa üşütebileceği gibi sokak kedileri sığınacak bir yer bulamadıklarında çok daha ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalabilir. Kediler üşür mü sorunuza yanıt bulmak ve kedinizi soğuktan nasıl koruyabileceğinizi öğrenmek istiyorsanız; hemen aşağıdaki başlıkları inceleyebilirsiniz!

Kediler Soğukta Üşür mü?

Kediler üşür mü sorusunu yanıtlarken mutlaka kedilerin kürklerine değinmeliyiz. Kediler, soğukta üşümelerini önleyebilen muhteşem bir kürke sahiptir. Fakat bu kürklerin kedileri soğuktan koruması, tüylerinin sıklığı, tüy katları ve uzunluğuyla doğru orantılıdır. Dolayısıyla her kedi türü soğuğa karşı aynı derecede dayanıklı değildir. Örneğin; Norveç Orman Kedisi, Maine Coon ve Sibirya Kedisi cinsinin kürkü oldukça düşük sıcaklık derecelerine karşı dayanıklı olsalar da diğer cinsler için aynı şeyler geçerli değildir. Soğuk kış gecelerinde kediler hipotermi tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir ve uzun süre ısınamadıklarında ise hayatlarını kaybedebilirler. 

Kediler Soğukta Üşür Mü?

Kediler Kaç Derecede Üşür?

Bütün kediler için geçerli olan bir sıcaklık ölçüsü yoktur. Fakat genel olarak 0 derecenin altındaki soğuk hava, kediler için oldukça tehlikelidir. Kedilerin normal vücut sıcaklığı türden türe değişiklik gösterse de ortalama 38.9°C’dır ve kedilerin vücut sıcaklıkları 37.8°C’ın altına düşmeye başladığında hipotermi geçirme riskiyle karşı karşıya kalırlar.

Aşırı soğuk havaya uzun süre maruz kalan kedileri bekleyen bir başka tehlike ise soğuk ısırmasıdır. Soğuk ısırmaları, en çok kedilerin patilerinin altlarında ve kulaklarında görülse de vücutlarının çeşitli yerlerinde de rastlanabilir. Şayet kedinin tüyleri ıslanmış ise bu durum çok daha tehlikeli bir hal alır, ıslanmış kediler soğukta çok daha hızlı bir şekilde hipotermi geçirebilir. 

Kediler Kaç Derecede Üşür?

Kediler Balkonda Üşür mü?

Yeterli güvenlik önlemleri alındıysa (kedi teli, kedi filesi vb.) ev kedileri için balkonda vakit geçirmek oldukça keyiflidir. Fakat aynı durum kış mevsiminde pek de geçerli olmayacaktır. Kediniz balkona çıkmayı çok sevse de kış aylarında kedinizin üşütebilme ihtimali olabileceğinden kedinizi bu konuda kısıtlamanız gerekebilir.

Ev kedilerinin bünyeleri sokaktaki hayvanlara oranla çok daha narindir ve soğuk karşısında daha dayanıksız olabilirler. Uzun süre boyunca doğrudan soğuk hava ile temas etmek, soğuk zeminde durmak ve ıslanmak ev kedilerinin hasta olmasına sebep olabilir. Yani evet, kediler balkonda üşür. Kış aylarında, özellikle çok soğuk havalarda, ev kedileri mümkün olduğunca balkona çıkarılmamalıdır.

Kediler Balkonda Üşür Mü?

Kediler Kapalı Balkonda Üşür Mü?

Kapalı cam balkonu olan kedi ebeveynleri için de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Öncelikle balkonunuzun sıcaklığı evinizin içiyle hemen hemen aynı olmalıdır. Ayrıca balkonun zemininin de soğuk olup olmadığı kontrol edilmelidir. Balkonunuz ve balkonunuzun zemini soğuksa kediniz üşütebilir ve bu durum ishal, kusma ve üst solunum yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıklarla karşı karşıya gelebilir. Yani kediler kapalı balkonda gerekli şartlar sağlanırsa üşümez. Ancak kapalı balkonunuzda bir ısıtıcı kaynak yoksa; kediniz üşüyebilir.

Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız?

 Kediler üşür mü sorusunu yanıtlamak ve kedilerin üşüdüğünü anlamak oldukça kolaydır. Kedilerde üşüme pek çok farklı şekilde ortaya çıkabilir. Kedilerin üşüdüğünü gösteren başlıca belirtiler şunlardır:

1 – Titreme

Eğer kediniz aşırı derecede üşümüşse tıpkı biz insanlarda da olduğu gibi titreyecektir. Elbette titremenin tek sebebi üşümek değildir. Titremek; anksiyete, vücutta ağrı veya çeşitli hastalıkların belirtisi de olabilir. Bu durumda kedinizin davranışlarını gözlemlemeniz gerekecektir. Örneğin; titreme ve kesik kesik nefes alma aynı anda ortaya çıktıysa bu kedinizin aşırı stres altında olduğunda ya da yüksek ateşle mücadele ettiğine işaret eder. Kediniz kendini yalamayı, yemek yemeyi bıraktıysa ve titreme gibi semptomlar gösteriyorsa mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız.

Okuma Önerisi: Kedilerin Ateşi Nasıl Ölçülür?

2 – Sırtı Kamburlaştırma ve Kabarma

Kediler üşüdüklerinde yere daha yakın durma ve tüylerini kabartma eğiliminde olurlar. Fakat karıştırmayın; eğer kedimiz dikilip tüylerini kabartıyor ise kendini tehdit altında hissediyor demektir. Üşüdüklerinde ise sırtlarını kamburlaştırır, yere yapışır ve tüylerini kabartırlar. Bu hareket onların sıcaklığı vücutlarında hapsetmelerini sağlar. Bunun yanı sıra özellikle uyku vaziyetindeyken adeta bir top halini alarak vücut ısılarını korurlar.

Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız?

3 – Burun ve Kulakların Soğuk Olması

Kedinizin üşüdüğünü düşünüyorsanız burnuna, kulaklarına, patilerine ve kuyruklarının uçlarına dokunun. Eğer kediniz üşüyorsa bu noktaların vücudunun diğer yerlerine oranla çok daha soğuk olacaktır. Eğer kedinizin burun ve kulaklarının soğuk olduğunu fark ettiyseniz, onu hemen sıcak bir kalorifer peteğinin yanına koyabilir ya da battaniye benzeri tüylü bir örtüye sarabilirsiniz. Ancak her üşüme basit aksiyonlar ile giderilemeyebilir.

Örneğin; hipotermi geçirme tehlikesinde olan bir kedinin göz bebekleri büyür, nefes alışı kısık kısık olacak şekilde değişir ve oldukça halsiz gözükür. Bu gibi durumlarda kediyi olabildiğince sıcak tutmalı ve veteriner hekimizden yardım almalısınız.

4 – Sıcak Yerlere Sığınma İsteği

Üşüyen kediler daha sıcak yerlere sığınma eğiliminde olurlar. Yani kediniz üşüyorsa battaniye ve yorgan benzeri tüylü örtülerin altına sığınma, kucağınıza sokulma ve kalorifer peteği benzeri ısıtıcıların yanına yatma gibi davranışlar sergileyebilir. Elbette bu davranışlar kediden kediye değişiklik gösterebilir.

Bazı kediler sıcak ya da soğuk fark etmeksizin size veya başka yerlere sokulmayı sevebilir. Bu sebepten ötürü de kedinizin davranışlarını gözlemlemeniz gerekecektir. Sokak kedileri bunlar gibi imkanlara sahip olmadığından, bu canlar genellikle daha dar ve daha küçük alanlara saklanarak rüzgardan korunma eğilimde olacaktır. Ayrıca pek çok sokak kedisinin apartmanlara ve ne yazık ki araba motorlarına girme sebebi de üşümesidir.

Kediler Petekte Yatar Mı?

Kedilerimizi Soğuktan Nasıl Koruyabiliriz?

Kediler üşür mü sorusunu yanıtladığımıza göre artık kedilerimizi soğuktan nasıl koruyabiliriz konusu üzerine konuşabiliriz.

Kedilerimizi soğuktan korumak için pek çok farklı yönteme başvurabilirsiniz. Örneğin; kedinize güzel bir kedi yatağı ya da kedi evi alırsanız, eviniz nispeten serin olsa dahi kediniz kışı sıcacık geçirecektir. Yatağı evin en sıcak noktasına veya en iyi güneş alan kısmına koyabilirsiniz. Eğer evinizde yerler soğuksa yatağı biraz daha yüksek bir noktaya yerleştirebilirsiniz. Böylelikle kediniz yerden gelen soğuğa maruz kalmayacaktır. 

Kediniz kedi yatağı kullanmayı sevmiyor mu? Hiç problem değil. Yatmayı en çok sevdiği noktalara koyacağınız bir örgü ya da peluş bir örtü kedinizi sıcak tutmaya yetecektir. Eğer eviniz çok soğuksa ve içiniz rahat etmiyorsa kedinize ısıtıcı matlardan alabilir üzerine yumuş bir örtü sererek bu mat üzerinde yatmasını sağlayabilirsiniz. Ancak uyaralım; ısıtıcı mat kullanmayı düşünüyorsanız kedinizi sık sık kontrol etmeyi ve işiniz bittiğinde de mutlaka matın fişini çekmeyi unutmayın

Tüm bunlara ek olarak kedinizi daha sık oynatarak daha fazla ısınmasını sağlayabilir ve eğer kedinizin kilo veya sağlık problemi yoksa normalden bir tık daha fazla mama vererek üşümemesi için gerekli kaloriyi almasını sağlayabilirsiniz. Elbette onlar için en güzel ısı kaynağı aslında sizsiniz. Eğer teması seven bir kediniz varsa ona sık sık sarılmayı unutmayın ve sizinle birlikte uyumanıza izin verin.

Bir Not ve Bir Rica

Soğuk kış aylarında lütfen yalnızca kendi kedilerinizi değil, sokakta yaşayan onlarca canı da düşünün. Türkiye’de neredeyse her mahallede onlarca ve hatta yüzlerce kedi yaşıyor. Bu kedilerin büyük bir çoğunluğu iyi beslenemediğinden ve soğuk kış aylarında barınacak bir yer bulamadığından hayatını kaybediyor.

Günümüzde belediyeler ve hayvan dernekleri sokak hayvanları için kedi evi ve köpek evi desteği sağlıyor. Sizler de belediyenize ya da hayvan koruma derneklerine başvurarak sokağınızda yaşayan canlar için bir ev temin edebilir ve hiç yoktan bir kışlarının daha sıcak geçmesini sağlayabilirsiniz.

“Kediler üşür mü” içeriğimizin üretilmesinde veteriner hekim Dr. Chris Miller’ın oluşturduğu İngilizce makale esas alınmıştır. Diğer kaynaklardan elde edilen bilgiler çeşitli kanallar aracılığıyla incelenmiş ve içeriğimizde kesinlikle kuşkulu ifadelere yer verilmemiştir.

Diğer Kaynaklar:
https://www.cats.org.uk/help-and-advice/home-and-environment/cats-and-cold-weather
https://www.petmd.com/cat/conditions/home-remedies-cat-colds

Kediler Üşür Mü? - Sık Sorulan Sorular

Yavru Kediler Soğukta Üşür Mü?

Evet, yavru kediler erişkin kedilere oranla çok daha hassas bir bünyeye sahip olduğundan soğuk havalara karşı da oldukça savunmasızdır. Yani yavru kediler doğrudan soğuk havayla karşı karşıya kaldıklarında üşürler. Özellikle yeni doğan yavru kedilerde vücut ısısı yüksek tutulmalı ve stabil olmalıdır.

Sokak Kedileri Kışın Üşür Mü?

Yaygın kanının aksine kedilerin tüyleri onları soğuğa karşı korumakta çoğu zaman yetersizdir. Sokak kedileri kışın, özellikle karlı havalarda çok fazla üşür. Bu sebepten çoğu sokak kedisi araba kaputlarına, apartmanlara ve nispeten dar alanlara sığınma eğilimindedir. Mahallenizdeki sokak kedileri için eğer imkanınız var ise mutlaka bir kedi evi yaptırmanızı ya da belediyeden temin etmenizi öneririz.

Kediler Karda Üşür Mü?

Eğer söz konusu Norveç Orman Kedisi, Sibirya Kedisi ya da Maine Coon gibi bir soğuk iklim kedisi değil ise; evet, kediler karda üşür.

Yorum Yap!