Kedilerde Cilt ve Deri Hastalıkları

Kedilerde En Sık Görülen Cilt ve Deri Hastalıkları

Kedilerde deri ve cilt hastalıklarına sıklıkla rastlanılır. Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de görülen bazı deri hastalıkları bulunur. Günümüzde deri hastalıkları en çok karşılaşılan kedi hastalıkları arasında yer alır. Öyle ki kedilerde cilt sorunlarına bağlı veterinere gitme oranı %40 civarında olduğu biliniyor. Oldukça yaygın görülen bu cilt sorunlarının önüne geçmek ve bu sorunları en aza indirmek için kedinizin vücudunu düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Ayrıca cilt ve deri sağlığının korunması için kedinizin beslenme düzeni ve mutlu olması da bir o kadar önemlidir. Beslenme hem kedinin genel sağlığı hem de cilt sağlığı için oldukça önemlidir. Ayrıca kedilerin stresten uzak kalması ve dış etkenlerden etkilenmemesi ayrı bir öneme sahiptir.

Genel olarak kediler hastalıklarını saklayabilseler de cilt hastalıklarını saklayamazlar. Kedilerde cilt ve deri hastalıkları, kedinin derisinde veya tüylerinde olduğu için bu hastalıkların birçoğu kedi sahibi tarafından kolaylıkla fark edilebilmektedir. Bu hastalıkların genellikle birtakım klinik belirtileri görülür. Bu belirtiler arasında kaşıntı, şişkinlik, kızarıklık, kabartı, yumrular, mat tüyler, apse oluşumu, kedinin kendini sürekli yalaması gibi durumlar olası bir cilt sorunun işaretidir. Kedinizin derisinde, tüylerinde herhangi bir farklılık fark etmeniz durumunda hemen veteriner hekime gitmelisiniz. Kedilerde cilt hastalıkları oldukça önemlidir ve ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Kedilerde görülen cilt sorunları tedavi edilmezse hastalık ilerler ve başka sorunlara neden olabilir. Ayrıca bazı cilt sorunları da bulaşıcı seyirli olabilmektedir. Hem kedinizin sağlığı hem de kendiniz ve diğer dostlarınızın sağlığını korumak için veteriner kontrollerini ihmal etmemelisiniz.

Kedilerde Cilt ve Deri Hastalıkları Belirtileri

Kedilerde Deri ve Cilt Hastalıkları Belirtileri

Kedilerde deri ve cilt hastalıkları kendini birçok şekilde belli etmektedir. Kedilerde görülen cilt hastalıkları kedinin derisinde ve tüylerinde gözlemleneceği için belirtilerini izlemek de oldukça kolaydır.

Kedilerde deri ve cilt hastalıklarının yaygın görülen belirtilerinden bazıları şunlardır:

Kaşıntı

Bir kedinin kendini sürekli kaşıması bir cilt sorunu olduğunun en büyük belirtisidir. Özellikle pire, bit ve kene durumlarında yoğun bir kaşıma durumu gözlemlenir. Ayrıca gıda alerjisi sonucunda da kaşıntı durumu gözlemlenir. Kedinin kendini kaşımasının yanı sıra kaşınan bölgenin sürekli olarak yalanması ve ısırılması da söz konusudur.

Şişkinlikler

Kedinin vücudunda görülen kabarcıklardır. Cilt kabartısı olarak görülen bu şişkinlikler kendini hemen belli eder. Bu kabarcık ve şişkinlikleri teşhis edebilmek için biyopsi yapılması gerekir. Cilt kabarcıklarının sebeplerinin genellikle cilt kanseri olduğu düşünülür. Ancak her şişkinlik elbette ki cilt kanseri değildir. Şişkinliklerin sebebinin birçoğu apse kaynaklı görülür.

Tüylerde Döküntü Olması

Kedilerde tüy döküntüsüne neden olan birincil sebep bit ve pirelerdir. Pire ve bit haricinde alerji, stres kaynaklı veya mantar gibi nedenlerden dolayı da tüylerde döküntü olabilmektedir. Kedinizin tüylerinde bu tip dökülmeler gözlemlemeniz durumunda veteriner hekime gitmelisiniz.

Yüzde veya Kulaklarda Yaralar

Alerji, kulak akarları, enfeksiyonlar gibi pek çok nedenden dolayı kedilerin yüzlerinde veya kulaklarında yaralar görülebilmektedir.

Tüylerde Pigment Değişikliği Görülmesi

Tüy sağlığı bir kedinin cilt sağlığı hakkında bilgi almamızı sağlar. Özellikle mat ve yağlı tüyler bir deri sorununun işaretidir.

Deride Gözle Görülür Yumrular

Bu yumrular şişkinlik, kabarıklık gibi farklı şekillerde görülebilir.

Kızarıklık, Pullanma, Yağlanma Gibi Oluşumlar

Kedinizin cildi onun genel sağlığı ve özellikle cilt sağlığı hakkında bize çok şey söyler. Öncelikle kedinizin cildi kızarık, pul pul ve mat bir yapıdaysa bu durum bir cilt sorununun işaretidir.

Kedilerde Yaygın Deri Hastalıkları

Kedilerde Yaygın Deri Hastalıkları

Kedilerde deri hastalıkları oldukça yaygın olarak görülür. Kedilerde en yaygın görülen cilt ve deri hastalıkları pire ve kulak akarlarıdır. Pire ve kulak akarları dışında kedilerde görülen birçok deri hastalığı olduğu bilinir. Bu hastalıklardan bazıları ise; kedi aknesi, bakteriyel enfeksiyonlar, maya enfeksiyonu, mantar, sporotrikoz, alerjik dermatit, tüy dökülmesi ile alopesi olarak sıralanabilir. Bu hastalıklar genellikle bağışıklık sistemini kötü etkilemektedir.

Kedilerde deri hastalıklarını teşhis edebilmek için deri ve kan testleri yapılır. Yapılan testlere göre deri hastalığı tespit edilir ve hastalığa uygun tedavi yöntemleri uygulanır. Deri hastalıklarının birçoğunun tedavisi oldukça basittir. Ancak buna karşın kedinizde herhangi bir deri problemi keşfettiğinizde geç kalmadan veteriner hekime gitmelisiniz.

Deri Tümörleri

Deri tümörleri, kedilerin vücudunda oluşan yumrular olarak bilinir. Kedinizin derisinde yer alan her yumru kanser olmayabilir. Ancak kedinizde gördüğünüz her deri tümörleri veteriner hekim tarafından kontrol edilmelidir. Özellikle yaşlı kedilerin, kulakları ve kafası beyaz olan kedilerin cilt kanserine karşı hassas oldukları biliniyor. Ancak bir kediye cilt kanseri tanısı konulması için deri biyopsisi yapılması gereklidir. Yapılan biyopsi sonucuna göre yumrunun iyi huylu veya kötü huylu olup olmadığının kesin tanısı konulabilir. Kedinin vücudundaki tümör küçükse veteriner hekim bu yumruyu cerrahi yöntemlerle alabilir. Özellikle iyi huylu olan deri tümörlerinin tek tedavi yöntemi bu tümörlerin kedinin vücudundan çıkartılmasıdır.

Kene ve Pireler

Kedilerde deri sağlığını korumak için kene ve pirelere karşı tedavilerin güncel tutulması gerekmektedir. Kene ve pirelerin önlenmesi amacıyla yapılan tedaviler sayesinde kedilerin kan sisteminde dolaşan ve ilacı emen pireler ölmektedir. Yoğun kene ve pire durumları tedavi edilmezse bu durum ciddi alerjik reaksiyonlara neden olmaktadır.

Kedilerin vücuduna giren parazitlerin onları ısırması sonucu deride birtakım etkiler neden olur. Pire ve kene ısırıkları sonucunda deride kızarıklık, yara ve tüy dökülmeleri yaşanır. Kedide aşırı kaşınma varsa bu durum alerjik bir reaksiyon olduğunun göstergesidir. Kaşınmaya ek olarak, kedinin vücudunda küçük yara kabukları da görebilirsiniz. Bu yara kabukları kaşınmaya bağlı oluşan kabuklanmalardır.

Kedinizin vücudunda göreceğiniz parazitler, kedinin yaşadığı ortamda daha fazladır. Bu nedenle parazit tedavisine ek olarak, kedinin yaşadığı ortamın da iyice temizlendiğine dikkat etmelisiniz. Dış parazitlerin kediye bulaşması enfeksiyonlara sebebiyet verir. Deriye yapışmış olan parazitler kedinin derisinde bölgesel şişmelere veya yumrulara neden olabilmektedir. Bu durum kedinin parazitlere karşı verdiği tepkilere bir göstergedir.

Kulak Akarları

Kulak akarları, her yaş grubunda kedilerde görülebilen hastalıkların başında gelir. Bir kedide kulak akarı olduğunun en önemli belirtisi kulak kaşıntısıdır. Kulak akarı olan bir kedi, kulaklarını uzun saatler boyunca kaşır. Kulaklarda yangıya neden olan akarların tedavi edilememesi durumunda kulak akarı ilerler ve ikincil enfeksiyonlara neden olur. Bu enfeksiyonlar da tedavi edilemezse durum işitme kayıplarına kadar gider.

Gıda Alerjisi

Gıda alerjisi, kedilerde boyun, baş ve sırt kaşıntılarına neden olan durumlardan biridir. Kedinizin alerjisini tetikleyen gıdalar arasında maması yer alabilir. Kedinin yediği mamanın içerisinde yer alan protein ve karbonhidrat türleri gıda alerjisini tetikler. Kedilerdeki gıda alerjisini tespit edebilmek için ise eliminasyon diyeti uygulanması önerilmektedir. Ancak kedinizde bu diyeti uygularken dikkatli olmalısınız. Çünkü kedilerin özel protein gereksinimleri yüksektir. Bu nedenle yanlış yapılan diyetlerden çok çabuk etkilenirler ve yanlış beslenme sonucunda ciddi hastalıklarına da maruz kalabilirler. Bu nedenle kedinizde herhangi bir diyet uygulayacağınızda veteriner hekime danışmalı ve bu diyeti veteriner hekim gözetiminde sürdürmelisiniz.

Çevresel Alerjiler

Kediler de insanlarda olduğu gibi çevresel etkilere karşı duyarlıdır ve çevreden etkilenerek alerjik reaksiyonlar gösterebilirler. Kedilerde alerjik reaksiyona sebep olanlar arasında toz, çimen, polen gibi alerjenlerin yanı sıra temizlik malzemesi veya deterjanlar da bulunmaktadır. Bir kedide alerji olup olmadığının en önemli belirtisi kaşınma olmasıdır. Kedi, alerji olduğunda kaşınır ve kendini kaşıdığında vücudunda kaşınmaya bağlı tahriş oluşur. Kedi bu tahrişi hafifletmek amacıyla kaşınan yerlerini çiğner. Kedinizde böyle bir etki ve alerji durumu gözlemlemeniz durumunda neye karşı alerjisi olduğunu tespit etmelisiniz. Çevresel alerjileri tespit edebilmek için ise kedinizi iyi gözlemlemelisiniz. Bu bilgiler doğrultusunda veteriner hekiminize gidebilirsiniz.

Kedi Aknesi

Kedi aknesi, kedinin çenesinde ve dudak altında çıkan siyah noktalardır. Kedide çıkan bu akneler zamanla kızarıp şişebilir. Kedi aknesi, çevresel alerjiler ve ikincil bakteriyel enfeksiyon kapması ile tetiklenebilir. Stres, anlık üzüntüler, beslenme ve ilaç kullanımından kaynaklı olarak da kedilerde akne oluşumu görülebilmektedir. Ayrıca bu akneler bazı durumlarda oldukça kaşıntılı olabilmektedir.  Kedilerde aknenin tedavi edilmesi için özel şampuanlar ve akne kremleri kullanılır. Ancak bu kremleri ve şampuanları kullanmadan önce mutlaka veteriner hekime gitmelisiniz.

Uyuz

Kedilerde görülen uyuz çeşitleri çıplak gözle görülemeyen, mikroskop altında incelenmesi gereken deri hastalıklarından biridir. Kedilerde görülen uyuzlar deri ve kıl köklerinde yaşarlar. Bu nedenle kedinin yüzünde, göz kapaklarında, sırt ve boyun bölgelerinde; kaşıntı, şişkinlikler ve tüy dökülmeleri yaşanır. Kedinizde sürekli bir kaşınma durumu varsa ve bu kaşınma durumuna bağlı olarak kabuklanmalar ve kızarıklıklar da görülebilmektedir. Uyuz tedavisi ise topikal tedavi yöntemleri ile kolaylıkla ve hızlı bir şekilde yapılmaktadır. Kedinizin uyuz olduğundan şüphelenirseniz yapacağınız ilk iş veteriner hekime gitmek olmalıdır. Veteriner hekimin verdiği ilaçları kullanarak hastalık kolayca tedavi edilebilir. Ayrıca bu süreçte kedinizin kullandığı malzemeleri iyi temizlemelisiniz. Temizliğin yanı sıra başka hayvanlara da uyuz bulaşabileceği için uyuz tedavisi bitene kadar kedinin diğer hayvanlarla temas etmesini engellemeye çalışmalısınız.

Bakteriyel Hastalıklar

Bakteriyel hastalıklar, başka bir cilt sorunu sonucunda gelişen durumlardır. Bakteriyel enfeksiyonların tedavisi oldukça basittir. Bu enfeksiyonlar antibiyotik ile tedavi edilir. Ancak tedavi edilen enfeksiyonlar tekrar gelişebilir. Bu yüzden bu enfeksiyonların tekrar gelişmesini önlemek amacıyla bakteriyel hastalıkların kaynağına inilmesi gereklidir. Bakteriyel hastalıkların tedavisi veteriner hekimlerin önerdiği antibiyotikler ve kremler vasıtasıyla yapılmaktadır.

Kedilerde Cilt ve Deri Hastalık Teşhisi

Kulak Maytı

Kulak maytı, kulak akarı olarak da bilinen bir cilt sorunudur. Kulak maytları, kedinin kulağının içinde bal mumu ve yağlarda yaşayan küçük parazitlere verilen isimdir. Kedinin kulaklarında yaşayan bu maytlar beslendiklerinde ciltte veya kulakta enfeksiyonlara yol açabilen iltihaplanmalara neden olabilir. Kulak maytlarının en önemli belirtileri arasında ise; kedinin kulaklarını aşırı bir şekilde kaşıması, kafasını sallaması, kulakta akıntı olması ve kulaktan kötü kokular gelmesi olarak sıralanabilir. Kulak maytları diğer hayvanlara bulaşabilir. Bu nedenle böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız kedinizi bir an önce veteriner hekime götürmelisiniz. Hastalığın tedavisinde ise topikal ilaçlar kullanılır. Ayrıca tedavi evresinde hasta kedi diğer hayvanlardan uzak tutulmalıdır.

Cilt Kanseri

Kanser, insanlarda olduğu gibi kedilerde de yaygın olarak görülen ciddi hastalıklardan biridir. Kedinizin cildinde yeni ve değişen cilt lekeleri görürseniz vakit kaybetmeden veteriner hekime danışmalısınız. Çünkü bu durum olası bir cilt kanserinin işareti olabilir. Kedilerde cilt kanserini anlamak için ise riskli durumları gözden geçirmeli ve kedinizin cildini yakından incelemelisiniz. Ancak kedilerin derisinde görülen her türlü yumru kanser olmak zorunda değildir. Bununla birlikte, kedinin cildinde bir farklılık veya yumru fark ederseniz veteriner hekime gitmelisiniz. Veteriner hekim kesin tanıyı koyduktan sonra gereken tedaviyi yürütecektir.

Stres Kaynaklı Tüy Dökülmesi

Kedilerin çok çabuk depresyon ve stres yaşadığı bilinmektedir. Kediler stres yaşadıklarında bu durum davranışlarına da yansımaktadır. Stres yaşayan kediler keyifsizdirler, sürekli uyurlar ve kendilerini tımar ederler. Çevrelerinde meydana gelen en küçük bir değişim kedinin strese girmesine neden olabilir. Bu durumda kedi tüylerini sürekli olarak tımar ederler. Kedilerin vücutlarında en çok temizlik yaptıkları yer sırt ve boyun bölgeleridir. Kedi sırt ve boyun bölgelerini sürekli olarak yaladığı için bu bölgelerdeki tüylerde bir incelme yaşanması muhtemeldir. Özellikle sırt ve boyun bölgelerinde sıkça görülen tüy dökülmelerine ‘’strese bağlı alope’’ adı verilmektedir. Bu durumun önüne geçebilmek için veteriner hekiminizden stres yönetimi için destek almalısınız.

Apseler

Kediler hayatları boyunca çeşitli şekillerde yaralanırlar. Özellikle kediler birbirleri ile kavga ettiklerinde vücutlarında kesikler, sıyrıklar ve ısırıklar şeklinde yaralanmalar oluşur. Kedilerin yaraları iyi temizlenmezse bu bölgeler bakterilerin yerleşmesi ve burada üremesi için elverişli bir ortam oluşturur. Kedilerin iyi temizlenmeyen yaralarına yerleşen ve burada üreyen bakteriler yine o bölgede apse oluşumuna neden olur. Apseler, kedinin herhangi bir yerinde şişkin içi irin dolu yapıda görülen deri rahatsızlıklarından biridir. Eğer bir kedide apse oluşumu görürseniz bu bölgeye dokunmamalısınız. Kedi apselerinin tedavi edilmesi için apse olan bölge temiz tutulmalıdır ve veteriner hekimlerin önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır. Apse olan kedilerde iştahsızlık, halsizlik ve sakinlik gibi belirtiler de görülebilir.

Mantar Enfeksiyonları

Kedilerde görülen mantar enfeksiyonları oldukça bulaşıcı olabilen deri problemlerinden biri olarak bilinir. Kediden kediye, kediden insanlara bulaşım gösterebilen mantar enfeksiyonlarının bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Kedilerde olan mantar enfeksiyonları özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan insanlara ve küçük çocuklara daha kolay bulaşır. Bir kedide mantar enfeksiyonu olduğunu anlamak oldukça basittir. Mantar enfeksiyonunu anlamak için kedinin vücuduna bakılmalıdır. Mantarlı olan kedinin derisi kırmızı, kaşıntılı kabarıklar görülür. Bu kabuklara ek olarak, mantarlı olan kısımdaki tüylerde dökülmeler de gözlemlenmektedir. Mantar, yaklaşık 1 ay kadar hareketsiz bir şekilde kalır. Bu nedenle evinizin daima temiz tutulması önemlidir.

Ayrıca Okuyun: Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Hastalığı ve Tedavi Yöntemleri

Endokrin Dermatoz

Endokrin dermatoz, kedinin derisinde kepek, kaşıntı, tüy dökülmesi, kuru tüyler ve hormonal sorunlardan kaynaklı görülen deri problemlerindendir. Veteriner hekimler bu deri problemlerine neden olan sorunu tespit etmek amacıyla semptomları inceler ve kediye birtakım testler uygular. Uygulanan testlere göre deri sorunun kaynağı bulunur ve buna göre kedi tedavi edilir.

Damızlık Kuyruk (Yağlı Kuyruk)

Aşırı yağ, kedinin kuyruğunun üst kısmında kötü bir kokuya sahip olan mumsu yapıda olan bir maddenin oluşmasına neden olur. Ayrıca bu noktalarda kedinin tüyleri oldukça yağlıdır ve yine bu noktalarda kedi aknesi görülmesi muhtemeldir. Damızlık kuyruğun şiddetlenmesi durumlarında kedinin kuyruğu bakteriyel enfeksiyonlara karşı savunmasız duruma gelir. Bu hastalığın tedavisinde özel geliştirilmiş şampuanlar kullanılır. Ayrıca kedinin kuyruğu özenle taranmalıdır.

Eozinofilik Granülom

Eozinofilik granülom, kedinin burnunda ve ağzında yara, lezyon veya çıban gibi şeyler çıkmasına neden olan bir tür alerjik reaksiyon olarak bilinir. Eozinofilik granülom olarak bilinen bu reaksiyon kedinin vücudunun herhangi bir yerinde ortaya çıksa da en çok yüz, pati ve bacaklarda yaygın olarak ortaya çıkmaktadır. Bu durum gıda alerjisinden veya pirelerden kaynaklı olabilmektedir. Kedinin vücudunda çıkan lezyonların sebebi ise genellikle bakteriyel enfeksiyonlardır. Eozinofilik granülomun tedavi edilebilmesi için öncelikle yapılması gereken reaksiyona neyin sebep olduğunun tespit edilmesidir. Reaksiyonun nedeni tespit edildikten sonra hastalığın tedavi aşamasına geçilebilir.

Kedilerde Deri Hastalıkları

Kedilerde Deriye Bağlı Rahatsızlıklar Nasıl Teşhis Edilir?

Kedilerde deriye bağlı rahatsızlıkları teşhis edebilmek oldukça kolaydır. Öncelikle deriye bağlı oluşan hastalıklar deri yüzeyinde gerçekleştiği için bu durumların birçoğunu gözle görebilmek mümkün olacaktır. Bu nedenle deriye bağlı rahatsızlıkların tespiti için aşağıdaki belirtilere bakabilirsiniz. Deriye bağlı rahatsızlık belirtilerinden bazıları şunlardır:

  • Tüy dökülmesi – Kelleşme veya aşırı tüy dökülmesi şeklinde gerçekleşebilir.
  • Kedinin kendisini sürekli olarak tımar etmesi – Bu durum kedinin kaşındığının bir işaretidir.
  • Kedinizin derisinde kırmızılık, pullanma ve uyuz gibi gözle görebileceğiniz durumların var olması.
  • Kene, pire ve deride görülen parazitlerin var olması.

Kedinizin derisinde bu tip problemler fark ettiyseniz durumun teşhis edilmesi için veteriner hekime gidilmelidir. Veteriner hekim, deri problemlerini tespit edebilmek için deri veya kulaktan örnek alır ve bu alınan örnekleri mikroskop altında inceler. Tanı koyabilmek için akar, bakteri, maya gibi belirli hücreler aranır. Mantar enfeksiyonu, mantar kültürü testi ile tespit edilmektedir. Deriye bağlı rahatsızlıkların tespitinde kullanılan bir diğer yöntem ise deri biyopsisidir. Deri biyopsisi için kediye lokal anestezi yapılır ve deriden parça alınır. Deriden alınan bu parça biyopsi için laboratuvara gider.

Kedilerde Deri Hastalıkları Tedavisi

Kedilerde deri hastalıklarını tedavi edebilmek için öncelikle deri hastalığının kesin tanısı konulmalıdır. Konulan tanıya göre deri hastalıklarının tedavi aşamasına geçilebilir. Buna göre deri hastalıklarının tedavisi hastalığın kendisine göre birbirinden farklı olacaktır. Bazı deri hastalıklarının tedavisi kolayken bazıları zordur ve yine bazıları kolay iyileşebiliyorken bazılarının iyileşmesi daha uzun sürebilir. Bu nedenle hastalığın tedavisinde kesin tanının önemi büyüktür. Buna göre bazı deri hastalıklarının tedavisini inceleyebiliriz.

  • Kedide pire, kene gibi parazitler varsa bu durumda ilaç tedavisi yapılır. Ayrıca pire ve kenelere karşı tedavilerin güncel tutulması da oldukça önemlidir. Pire tedavisinin yanı sıra kedinin yaşadığı alanın da temiz tutulması ayrıca gerekmektedir.
  • Kedi aknesi tedavisinde çoğunlukla antibiyotik ilaçlar kullanılmaktadır. Antibiyotik ilaçların yanı sıra jeller ve kremler de yine akne tedavisinde kullanılır. Tedavi sürecinde kedinin yemek ve su kapları sürekli olarak temizlenmelidir. Ayrıca kedinizde strese neden olabilecek durumlar da en aza indirgenmeye çalışılmalıdır.
  • Bakteriyel enfeksiyonların tedavisi için antibiyotik ilaçlar kullanılır.
  • Kulak akarları tedavisi için çoğunlukla topikal ilaçlar kullanılır. Kedinizde kulak akarı varsa bunun hemen tedavi edilmesi gerekir. Çünkü bu durumun ilerlemesi işitme kaybına kadar varabilmektedir.
  • Gıda alerjisi tedavisi alerjen gıdaların tespiti ile yapılmaktadır. Bu durumda kediyi alerjisi olan gıdalardan uzak tutarak bu durumun önüne geçilebilir. Ayrıca gıda alerjisine bağlı yaşanan kaşıntı ve kızarıklıklar için de kaşıntı engelleyici kremler ve ilaçlar kullanılabilir. Ancak bu ilaçlar veteriner hekim tarafından reçeteli olmalıdır.
  • Mantar tedavisinde mantar önleyici ilaçlar ve mantar kremleri kullanılmaktadır. Mantar hem insanlara hem de diğer hayvanlara bulaşım gösterdiği için oldukça tehlikeli cilt sorunlarından biridir. Bu nedenle kedinizi mantar tedavisi olurken diğer hayvanlardan uzak tutmalı ve mantar olan bölgeye direkt temas etmemelisiniz.

Kedilerde görülen birçok deri ve cilt hastalığı vardır. Kedilerin derisi ve tüyleri onların sağlık durumları hakkında bize çok şey söyler. Kaşıntı, kızarıklık, mat görünüm, tüylerin dökülmesi, apseler, sivilce benzeri yumrular, kitleler ve lezyonlar gibi birçok deri sorunu kedinin cildinde ve derisinde mevcut olabilir. Kedinizin cildinde herhangi bir farklılık ve bir sorun görüyorsanız endişe etmeden veteriner hekime gitmelisiniz. Çünkü birçok deri hastalığını tespit etmek oldukça kolaydır. Üstelik erken teşhiste kedinin tedavi olması oldukça hızlı ve basittir.

Yorum Yap!