Kedi Parazitleri Nelerdir?

Kedi Parazitleri Nelerdir? Kedilerde Parazit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Parazitler, halk arasında asalak canlılar olarak bilinirler ve yaşamak için başka canlılara ihtiyaç duyarlar. Hayatın içinde var olan parazitler herhangi bir şekilde bulaşarak canlı vücuduna girerler. Bir canlıya bağımlı olarak yaşayan ve canlıdan beslenen parazitler yine içinde yaşadıkları canlıya zarar verirler. Bu parazitler her canlıda bulunabildiği gibi kedilerde de bulunabilmektedir. Kedilerde parazit çok sık rastlanan durumlardan biridir. Kedi parazitleri iç ve dış parazitler olarak iki kısımda incelenmektedir. İç ve dış parazitler yaşadıkları yere göre kediyi farklı şekillerde etkileyerek onlarda birtakım sağlık sorunları görülmesine sebep olmaktadır.

Kedi parazitlerinden ilki olan dış parazitler kedinin tüylerinde veya cildinde yaşar. Bunlar akar, pire, bit ve kenedir. Bu parazitlerin belirtilerini anlamak için kediyi gözlemlemek faydalı olacaktır. Kedi dış parazitlerden mustaripse gereken tedavi yapılarak bunlardan temizlenmelidir.

İç parazitler ise kedilerin bağırsaklarında veya akciğerlerinde yaşarlar. Bulundukları yerden beslenirler ve buralara yumurta bırakırlar. İç parazit türleri; tenya, yuvarlak solucan ve kalp kurdudur. Bu parazitler kedide birtakım sağlık sorunlarına yol açarak kedinin hayatını tehdit eder. Bu durumda veteriner hekim tedavisi önemlidir. Ayrıca kedilerde parazitlerin önüne geçmek için en önemli şey düzenli aşılamadır.

Gelin, konuya detaylıca bir göz atalım…

kedi-paraziti-nedir.jpg

Kedi Paraziti Nedir?

Parazitler, asalak hayvanlardır. Yaşamlarını sürdürmek için bir konakçıya yani canlı bir organizmaya gereksinim duyarlar. Parazitler üzerinde veya içinde yaşadıkları canlıdan beslenerek hayatlarını sürdürürler ve bu canlı üzerinde üreme yaparlar. Buna göre parazitler kedinin vücuduna yumurtalarını bırakırlar ve bu yumurtalar zamanla larvalara dönüşür. Kedi parazitleri de kedilerin vücudunu konak olarak kullanan ve kedilerden beslenen canlıları ifade eder.  Kedilerde parazitlere oldukça yaygın bir şekilde rastlanılır.

Kedi parazitleri olarak bilinen canlılar iki türe ayrılırlar. Bunlar; iç ve dış parazitlerdir. İç parazitler kedinin bağırsaklarında veya akciğerlerinde yaşar. Bunlar genellikle yuvarlak solucanlar, kancalı kurtlar ve tenyalardır. Dış parazitler ise kedinin tüylerinde ve ciltlerinde yaşarlar. Bunlar; kene, bit gibi asalak canlılardır. Bazı parazit türleri ise kedilerin sağlığını bozarak hayatlarını tehdit eder.

Birçok kedi çoğunlukla parazit sorunu yaşar. Parazit türlerinin birçoğu mevsimseldir ve yaz aylarında oldukça sık olur. Parazitleri önlemek için kedi sahiplerinin öncelikle çok iyi bilgiye sahip olması ve muhtemel parazit sorununda atacağı adımları iyi bilmesi gerekir. Öncelikle parazitlerle mücadele için en önemli adım şüphesiz aşılamadır.

Kedi Parazit Türleri Nelerdir?

Kedilerde parazitler temel olarak iç ve dış parazitler olarak ikiye ayrılmaktadır. Dış parazitler isminden de anlaşılacağı üzere kedinin dışında yaşayan parazitlerdir. Pire, kene ve akar dış parazitlere örnektir. Bu parazitler kedinin tüylerinde veya ciltlerinin üzerinde yaşarlar. İç parazitler ise bağırsaklarda veya akciğerlerde yaşarlar. Kedilerde görülen iç parazitler; kancalı kurtlar, tenyalar, yuvarlak solucanlar ve kalp kurdudur.  Kedilerde yaygın bir şekilde görülen parazitler türlerine göre oldukça tehlikeli olabilir.

İç Parazitler; kedilerin içinde yaşayan parazitlerdir ve yaşamlarının tüm evrelerinde kedide sağlık sorunlarına neden olabilirler. Kedinin içinde yaşayan iç parazitler tutundukları organdan beslenerek büyüyüp çoğalırlar. İç parazitlerin üremesi yumurta üretimi ile gerçekleşir. Yumurtalar kedinin içerisinde çoğalarak larvalara dönüşür. Bu durumun ilerlemesi sonucu kedinin sağlık durumu kötüye gider.

Dış parazitler ise pire, kene gibi kedinin vücut sisteminin dışında yaşayan canlılardır. Dış parazitler de tıpkı iç parazitler gibi kedinin vücuduna yumurtalarını bırakarak üreme yaparlar. Bu parazitler çoğunlukla kedi için rahatsız edici olup kedinin birtakım cilt sorunları yaşamasına yol açar. Günümüzde dış parazitleri yok etmek veya kontrol altında tutmak oldukça basittir. Bunun için piyasada çokça ilaç bulunmaktadır. Ayrıca aşılama yolu ile de dış parazitler kontrol altına alınmaktadır.

Ayrıca Okuyunuz: Kedi Piresi Nasıl Temizlenir?

parazitler-kedilere-nasil-bulasir.jpg

Parazitler Kedilere Nasıl Bulaşır?

Parazitler iç ve dış parazitler olmak üzere ikiye ayrılırlar. Buna göre her iki parazitin bulaşması birbirinden farklıdır. İç parazitler; tenya, kalp kurdu,  kancalı kurt ve yuvarlak solucanlar olarak bilinirler. İç parazitler bir kediye üç farklı yolla bulaşır. Buna göre tenyalar; enfekte olmuş pirenin kedi tarafından yutulması yolu ile kedinin vücuduna girerler. Tenyaların en bariz belirtisi ise dışkıda pirinç büyüklüğünde beyaz parçaların görülmesidir. Yuvarlak solucanlar; genellikle yavru kedilerde görülür. Bu solucanlar anne tarafından yavru doğmadan kediye geçer. Bazı durumlarda ise yavru kedinin annesini emmesi esnasında geçmektedir. Yuvarlak solucan belirtileri ise; yavruların karınlarının şiş olması ve solucan kusmalarıdır. Kalp kurtları, nadir görülen bir kedi parazitidir. Bu parazitler sivrisinek ısırması sonucu kediye geçmektedir. Bu kurtlar kedinin kalbine yerleşerek orada büyürler. Belirtileri; öksürük ve halsizlik olarak kendini gösterir. Dışarı çıkan kedilerde evde yaşayan kedilere göre risk oranı daha fazladır.

Dış parazitler; kene, bit ve akarlardır. Bu parazitler genellikle kediden kediye ya da başka canlılar ile temas sonucu kedilere geçmektedir.

Pire, diğer kedilerden veya çevredeki diğer hayvanlardan bulaşır. Pireler aynı zamanda bir iç parazit olan tenyaların ara konağıdır. Kedinin kanı ile beslenir ve kaşıntıya neden olur. Kedinin derisine ve tüylerine yuvalanan bu parazitler kedileri rahatsız ederek onların birtakım sorunlar yaşamasına neden olurlar. Belirgin dış parazit belirtileri; kaşıntı ve tüy dökmedir.

Akarlar; en hızlı bulaşan dış parazitidir ve genellikle yavru kedilerde görülür. En sık görülen akar ise kulak akarıdır.

Keneler, uzun çimlerde yaşarlar ve bir fırsat bulduklarında kediye yapışırlar. Yapıştıkları yerden kedinin kanı ile beslenirler. Keneden kurtulmak için yapılabilecek birkaç yöntem bulunur.

Kedilerde Sıklıkla Görülen Yuvarlak Solucan Türleri

Yuvarlak solucanlar kedilerde görülen iç parazit türleridir. Bu solucanlar genellikle tenya ve kancalı kurt şeklindedir. Kedinin vücut sistemine bir şekilde giren bu parazitler bulundukları yere konaklanır ve oradan beslenirler. Kediyi konak olarak kullanan yuvarlak solucanlar beslenerek büyürler ve kedinin içine yumurta bırakarak ürerler. Bu yumurtalar zamanla büyüyerek larvalara dönüşür ve kedinin hayatını tehdit eder hale gelir.

Kancalı Kurtlar

Kancalı kurtlar, bir tür bağırsak parazitlerinden biridir. Kedilere, bulaşıcı ortamdaki larvalar ile temas edilmesi ya da yutulması yolu ile geçer. Kedinin bağırsaklarını enfekte eden kancalı kurtlar, bağırsak astarına yapışır ve kan ile beslenir. Kan ile beslenen kancalı kurtlar, kedide kansızlığa yol açar. Bu durum yavru kediler için daha ciddi bir soruna işaret etmektedir ve yavru kedi için ölümcül sonuçlara yol açmaktadır. Yetişkin kedilerde ise ishal ve kan kaybı belirtileri verebilmektedir. Kancalı kurtları bir kediye bulaşmasını önlemek için öncelikle kedinin bulunduğu alanın temiz olduğuna dikkat edilmeli, bulaşma risklerinin ortadan kaldırılmış olduğuna emin olunmalıdır. Bunun dışında kedinize yılda bir veya iki kez dışkı testi yaptırmanız parazitleri kontrol altında tutmaya yardımcı olacaktır.

Kancalı kurtlar genellikle dışkı yolu ile vücuttan atılır. Kancalı kurtlar her ne kadar dışkı ile vücuttan atılsalar da onların vücutta bıraktıkları yumurtalar çoğalmaya devam eder. Daha sonra bu yumurtalar büyüyüp çoğalarak larvalara dönüşürler. Kancalı kurtların bağırsakta enfekte olup olmadığı dışkı testi ile bilinmektedir. Kedinizde kancalı kurt olduğundan şüphe ediyorsanız onu bir veterinere götürmeli ve tedavi edilmesini sağlamalısınız. Tedaviden sonra düzenli aralıklarla dışkı testi yapılması önemlidir. Kancalı kurtlar, bulundukları ortama dışkı yolu ile bulaşmalarından dolayı bir tehlike arz ederler. Bu nedenle kedilerin yemek ve su kaplarının temiz olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca kedi kumunun temiz olmasına ve düzenli temizliğinin sağlanmasına ayrıca dikkat edilmelidir. İnsanlara da bulaşma riski olan bu parazitlere karşı dikkatli olunması gerekmektedir.

Tenyalar

Tenyalar; düz, uzun ve beyaz renkte olan bir çeşit bağırsak parazitlerinden biridir. Kedinizin ince bağırsağına kancaya benzeyen ağızları ile bağlanırlar. Bu sayede kedinin yediği besinlerden beslenerek yaşamlarını sürdürürler. Tenyalar ince bağırsaklardan beslenerek kedinin vücudunda büyürler. Bir tenya 20 inç boyutlarına kadar ulaşabilmektedir. Zamanla büyüyen tenyalar olgunlaşarak pirinç taneleri boyutunda dökülmeye başlar. Dökülen tenyalar kedinin dışkısına karışmaktadır. Tenyalar her ne kadar kedinin vücudundan dışkı ile atılsa da bıraktıkları yumurtaları kediye zarar vermeye devam eder. Tenyalar genel olarak kediye ciddi bir zarar vermezler. Ancak bir kedi yoğun bir şekilde tenyalara maruz kalırsa kedinin besinleri istila edilir ve bu durumun sonucunda kedide kilo kaybı gözlemlenir.

Tenyalar kedilere birçok farklı yolla bulaşabilmektedir. En sık tenya bulaşma yolu ise pireler aracılığıyla gerçekleşmektedir. Kedi pireleri tenyalar için bir ara konak görevi görür.  Pire larvaları ile enfekte olan pireler, kedinin kendini yalaması sırasında vücuda girebilir. Bu şekilde kedinin vücuduna giren tenyalar zamanla büyüyerek solucana dönüşürler. Pirelerin dışında kedilerin fare veya sincap gibi hayvanları yemeleri yoluyla da bulaşabilmektedir. Bir kedide tenya olup olmadığı dışkısına bakılarak anlaşılabilmektedir. Kedinin dışkısında belirgin bir şekilde beyaz küçük solucanlar gözlemlenir. Bunun dışında rutin yapılan dışkı testlerinde tenyalar kolaylıkla tespit edilmektedir. Bir kediye tenya bulaşmasını engellemek için kedinin tenya larvaları taşıyan hayvanlardan uzak durmasını sağlamalısınız. Tenyalar konusunda merak edilen bir diğer husus da insanlara bulaşıp bulaşmadığıdır. Bir insana bir kediden tenya bulaşması olasılığı çok düşük bir ihtimaldir. Yine de bu ihtimal sıfır değildir. Tenyalar insanlara genellikle kontamine etlerin tüketilmesi sonucunda bulaşmaktadır.

kedilerde-parazit-oldugu-nasil-anlasilir.jpg

Kedilerde Parazit Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Parazitler, yaşamlarını sürdürebilmek için canlı bir organizmaya ihtiyaç duyarlar. Kedilerde bulunan iç parazitler kedinin vücudunu bir konak olarak kullanarak kedinin birtakım sağlık sorunları yaşamasına neden olurlar. Parazitler kedilerin derilerin üzerinde ya da kedilerin içinde yaşarlar. Parazitler burada hayatlarını belirli bir süre devam ettirirler. Parazitlerin yaşamlarını belirli bir süre devam ettirdiği yerlere ise ‘‘ara konak’’ adı verilir. Ara konak, kalıcı konağa geçiş için bir ulaşım aracıdır. Bu sebeple kedilerde parazit olup olmadığını anlayabilmek için öncelikle çevresel faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Kedilere parazitler çoğunlukla pire, kene, kontamine su ve yiyeceklerin tüketimi, sivrisinek tarafından ısırılma, enfekte olmuş hayvanlarla temasta bulunma gibi yollarla bulaşmaktadır. Daha sonra parazit belirtileri izlenmelidir. Kedinizde parazit olduğundan şüphelenmeniz durumunda kediyi bir veteriner hekime götürmeniz uygun olacaktır.

Dış parazitler kedinin dış bölgesinde yaşadığı için dikkatli bakıldığında fark edilebilecektir. İç parazitleri fark etmek ise dış parazitlere nazaran daha zordur. Fakat iç parazit türlerinden bazıları örneğin; tenyalar dışkıda belli olabilir. Bu nedenle parazit olduğu düşünülen bir kedi iyi gözlemlenmelidir. Fakat yine de en doğru teşhisi veteriner hekimler koyacaktır. Veteriner hekimler kediye birtakım testler uygulayarak kedide bulunan parazitleri, parazitlerin türünü kolaylıkla teşhis edecektir. Daha sonra teşhise uygun bir tedavi planlamasına gidilecektir.

Kedilerde İç ve Dış Parazit Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde iki tür parazit bulunur. Bunlar; iç ve dış parazitler olarak ikiye ayrılmaktadır. İç ve dış parazitlerin belirtileri birbirinden farklıdır. Parazitler genel olarak kedilerin bağışıklık ve sindirim sistemlerine direkt etki ederler. Bazı parazit türleri ise dikkat edildiğinde kedinin kuyruk çevrelerinde görülebilmektedir. Buna göre;

Dış parazit belirtileri kısaca şunlardır:

  • Zayıflayan tüy yapısı,
  • Cilt ve tüy sağlığında gözlemlenen sorunlar,
  • Tüylerde dökülmeler (alopesi),
  • Cildin tahriş olması,
  • Sürekli kaşınma hali,
  • Ciltte lezyonların oluşması,
  • Kirli görünen kulaklar,
  • Kulaklarda kırmızı veya siyah renkte oluşan kabuklanmalar,
kedilerde-ic-dis-parazit-belirtileri.jpg

İç parazit belirtileri:

  • İştah artışı
  • Diş eti sorunları
  • Sağlıklı beslenmeye karşın zayıflama
  • Anoreksiya
  • İshal
  • Halsizlik
  • Karın ağrısı
  • Anüs bölgesini yoğun olarak temizleme davranışı
  • Dışkıda kan
  • Kusma
  • Öksürük
  • Nefes almada zorlanma
  • Hırıltılı soluk alıp verme
  • Tüylerde mat bir görüntünün oluşması
  • Kalp atışında yavaşlama
  • Karında şişlik oluşması

Kedilerde İç Parazit Tedavisi Nedir?

Kedilerde parazit tedavisi yapılması için öncelikle yapılması gereken soruna ilgin kesin bir tanı konulmalıdır. Kediye konulan parazit tanısından sonra iç parazit tedavisine geçilir. Kedilerde iç parazit olması durumunda bazı tedavi yöntemleri uygulanır. İç parazitler; tenya, yuvarlak kurtlar veya kalp kurdu olarak bilinen parazit türlerini içermektedir. Buna göre her bir iç parazit türüne uygun tedavi yöntemi farklı olacaktır. Bu yüzden kediye kesin bir tanı konulması önemlidir. Kedilerde iç parazit tedavisi mutlaka bir uzman kontrolünde yapılmalıdır.

Kedilerde iç parazitte genellikle oral yollu ilaç tedavisi kullanılmaktadır. Şurup, macun, tablet veya toz formunda olabilen bu ilaçlar, düzenli kullanılarak iç parazit tedavisi gerçekleştirilir. Kedilerde tedavisi en zor olan iç parazit ise kalp kurdurur. Kalp kurdu tedavisi planlı ve detaylı olmalıdır. Tedavi esnasında kedinin hastaneye yatırılması gerekebilir. Ayrıca kedi iç parazitlere bağlı olarak kansızlık sorunu yaşıyorsa kediye kan nakli yapılabilir.

kedilerde-parazit-tedavisi.jpg

Kedilerde Dış Parazit Tedavisi Nedir?

Kedilerde dış parazitler; kene, pire, bit ve konaktır. Dış parazitlerin tedavisi oral yolla alınan ilaçlarla ve tropikal uygulamalar ile sağlanmaktadır. Kedide dış parazitlerden kurtulmak için en sık başvurulan ve en etkili yöntemlerden biri de ense damlasıdır.

Ense damlası: Kedilerde konaklayan bit, pire ve bunların yumurtalarının ve larvalarının gelişmesini önlemede yardımcıdır. Bu damlalar kediler üzerinde ortalama 2 aya kadar koruma sağlamaktadır. Yaz aylarında ise bu süre 1 aya kadar iner. Bu süreler çerçevesinde ense damlaları düzenli olarak kullanılmalıdır. Ayrıca dış parazitlerin temizlenmesi için kedinin tüylerinde konaklayan parazitlerin tamamen temizlenmesi gerekir. Buna göre parazit temizleyici özel tarak veya fırçalar dış parazitlerden kurtulmak adına faydalı olabilmektedir.

Kedilerde Parazit Nasıl Önlenir?

Kedilere bulaşan parazitler kedinin sağlığı açısından birtakım olumsuz sonuçlara yol açabiliyor. Aynı zamanda bu parazitlerin insanlara bulaşma riskinin de bulunması bu konuyu önemli kılıyor. Kedilerde parazit önlemek ve parazit tedavisi yürütmek için öncelikle parazitler hakkında detaylı bilgiye sahip olunması önemlidir. Buna göre burada bir kediye parazit nasıl ve ne şekilde bulaşıyor, sorusu sorulmalıdır. Verilen cevaplara göre parazitleri önlemenin mümkün olacağı ya da parazit bulaşma riskinin azaltılacağı görülecektir. Öncelikle parazitleri önleme adına en etkili ve en önemli işin düzenli aşılama olduğu binmelidir. Kedilerin iç, dış parazit aşılarının düzenli bir şekilde yaptırılması en öncelikli önlemdir. Daha sonra farklı yöntemlere bakılabilir. Buna göre iç ve dış parazitler nasıl önlenebilir konusuna değinmeliyiz.

İç parazitler kediye 3 farklı yolla bulaşmaktadır. Bu bulaşma yollarına uygun önlemler alarak kediyi iç parazitlerden korumak mümkündür. Buna göre; 

  • Enfekte olmuş anne kediden yavru kediye göbek bağı ile bulaşma: Bu bulaşma tipinde esas olan konu anne kedinin enfekte olmasıdır. Yavru kediye iç parazit bulaşmaması için anne kedide parazit tedavisi sağlanmalı ya da en baştan anne kediye iç parazit bulaşması engellenmelidir. Bu sayede yavru kedi korunmuş olur.
  • Parazitlerin anne sütü ile yavru kediye bulaşması: Anneden bir parazit bulaşımı söz konusu olduğu için anne kediye dikkat edilmeli ve parazit tedavisi sağlanmalıdır.
  • Oral yol: Enfekte olan canlıların (fare, sincap gibi) yenmesi, tenyaların ara konağı olan pirelerin yutulması yoluyla gerçekleşen iç parazit bulaşmasıdır. Buna göre kedinin yemek ve su kaplarının temizliğine ve kedinin temasta bulunduğu canlılara dikkat etmek, kedinin dış ortamda yapmış olduğu temaslara dikkat etmek kediyi parazitlerden uzak tutmaya yardımcı olacaktır.

Dış parazitler kediye temas sonucu geçen canlılardır. Bu temas farklı bir hayvan yoluyla ya da dış ortamda bulunma yoluyla olabilmektedir. Dış parazitler; pire, bit, kene ve konaktır. Buna göre kediye dış parazit bulaşmaması için temas ettiği ortamlar ve diğer canlılar dikkat edilmelidir. Ayrıca kedinin su ve yemek kaplarının temizliği, tuvalet temizlikleri ve kişisel temizliklerine önem verilmesi kedinin genel sağlığı açısından önemlidir.

kedilerde-parazitler-hakkinda-bilgiler.jpg

Kedilerde Parazit Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kedilerdeki Parazitler İnsanlara Geçer mi?

Kedilerde bulunan parazitler insanlara bulaşabilmektedir. Fakat bu soruya net bir cevap sağlamak için parazit türlerinin ayrı ayrı işlenmesi gerekmektedir. İç ve dış parazitlerine bağlı olarak kedi parazitlerinin insana bulaşması değişiklik göstermektedir. Bazı parazit türlerinin insanlara geçtiği bilinmektedir. Dış parazitler örneğin; pire insanlara kolaylıkla bulaşabilmektedir. Özellikle pireye çok dikkat edilmesi gerekir. Çünkü pire tenyanın ara konağıdır ve pirenin yutulması durumunda insanda tenya görülmesi ihtimali oluşabilir. İç parazitlerden yuvarlak solucanlar da insanlara bulaşabilmektedir. Fakat yuvarlak solucanların insana bulaşma riski düşüktür. İnsanlara bulaşan iç parazitler; kancalı kurtlar, bazı tenya türleri ve toksoplazma parazitlerdir. Bu parazitlerin insana bulaşmasını engellemek için hijyen kurallarına dikkat edilmeli ve hijyenik olmayan yüzeylerle temastan kaçınılmalıdır.

Kedilerde İç Parazit Kaç Günde Geçer?

Kedilerde iç parazitler ilaç tedavisine bağlı olarak 3 ayda geçmektedir. Buna göre iç parazit olan bir kediye antiparaziter ilaç tedavisi uygulanır ve uygulamadan sonra kedide parazit görülmezse kedi temiz kabul edilir. Bu tedaviden sonra kedinin tekrar parazite maruz kalması ve insanlara bulaştırması için gereken süre 3 aydır. Bu nedenle 3 ay sonra kediye tekrar antiparaziter ilaç verilmesi gerekmektedir.

İç Parazit Yavru Kediyi Öldürür mü?

Yavru kedilerde iç parazitler ölümcül sonuçlara yol açabilmektedir. Yetişkin kedilerde iç parazit tedavisi kolay bir şekilde yapılırken yavru kedilerde bu durum tam tersidir. Yavru kediler iç parazitlere daha anne karnındayken enfekte annenin kordon bağı ile ya da enfekte anne kedinin sütünün içilmesi yoluyla geçmektedir. Yaşamlarının erken dönemlerinde iç parazitlere maruz kalan yavru kediler için durum ölümcül sonuçlar doğurmaktadır. Ayrıca yavru kedilerin bağışıklık sistemlerinin gelişmemiş olması da iç parazitleri yavru kedi için riskli duruma sokar.

Kediden Parazit (Toksoplazma) Bulaştığını Nasıl Anlarız?

Kedilerde parazit olup olmadığını anlamanın net bir yolu yoktur. Fakat bazı belirtiler kedide parazit olduğunun habercisi olabilir. Bunlar; ishal, kilo kaybı, kusma, tüylerin parlaklığının gitmesi ve tüylerde cansızlaşma, mide şişkinliği gibi belirtilerdir. Fakat bütün kedilerde bu belirtiler görülmez. Belirtilerin hepsinin aynı anda yaşanabileceği gibi ayrı ayrı yaşanması ihtimali de söz konusudur.

Ev Kedisinde Parazit Olur mu?

Ev kedilerinde parazit olma olasılığı sokak kedilerine göre daha düşük olsa da ev kedilerinde de parazit olmaktadır. Ev kedilerinde hem iç hem de dış parazitler olduğu görülmektedir. Eve dışarıdan gelen pireler sebebi ile kedilere tenya bulaşabilmektedir.

Ayrıca Okuyunuz

Yorum Yap!