Kediler Neden Tüy Döker?

Kedilerde Tüy Dökülme Nedenleri ve Çözüm Önerileri

Kedilerde yanlış mama kullanımı genelde tüy dökülmesine neden olan başlıca faktörler arasındadır.  Kedi sahipleri minik dostlarında birden fazla tüy dökme sorunlarıyla karşı karşıya kaldıklarında mama değişikliği ile birlikte bu tüy dökme sorununun ortadan kalktığını görmüştür. Ayrıca B vitamini eksikliği olan kediler de tüy dökme problemi yaşarlar. Bu nedenle B vitamini takviyesi yapmak sorunu çözmeye yardımcı olacaktır. Örnek verecek olursak, vitamin veya ilaç takviyesi yapmak yerine yumurta verilebilir. Yumurta çok güzel bir B vitamini kaynağıdır. Ayrıca yumurta kedilerin tüylerini daha parlak gösterir. Bunun sebebi de yumurtanın içinde bulunan E vitaminidir.

Kediler de insanlar gibi stresle karşı karşıya kalabilirler. Özellikle yaz aylarında tüylerinin kesilmesi kediyi oldukça strese sokmaktadır. Tüyleri dökülmemesi için yapılan bu hareket tüylerinin daha çok dökülmesine yol açacaktır. Bazen kedinizin hastalanması da tüy dökme problemine yol açabilmektedir. Örneğin iç paraziti olan bir kedi çok ciddi bir şekilde tüy dökecektir. Bu sorunla karşılaşmamak için kedinizin aşı takvimini kontrol etmelisiniz.

Kediler Neden Tüy Döker?

Kedilerin tüy dökme problemleri aslında birçok nedene bağlanabilir. Kedilerin aşırı proteinli gıdalar tüketmeleri, vitamin eksikliği içeren mamalar ile beslenmeleri kedilerde tüy dökümüne sebep olabilir. Ayrıca kediler; bayatlamış gıda, bayat mama ve sofra yemekleri ile beslendikleri zaman da tüy dökümü yaşayabilirler.

Bununla beraber, kediler de insanlar gibi stres yaşayabilirler ve bundan dolayı da tüy dökümü sıkça görülebilir. Kedinin yaşına, cinsine, tüy yapısına, mevsim geçişlerine daha birçok yaşadığı koşullara ve yavruluk dönemlerine göre tüy dökümünde artış veya azalış görülür. Bizler kedilerin tüy dökme nedenlerini 5 kategoride topladık. Daha fazla bilgi için okumaya devam edebilirsiniz.

Kedilerde Düzensiz Beslenme Sonucu Tüy Dökülmesi

Beslenme

Kedilerin tüy dökme problemlerinin en büyük nedenleri arasında beslenme şekilleri yer alır. Küçük dostlarınıza alışılmışın dışında ev yemekleri ve dengesiz bileşenler verdiğinizde tüy dökme problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Her zaman verdiğiniz kedi mamasının da bayat olmamasına özenle dikkat etmelisiniz. Bayat mamalar kedinizin tüy dökmesini sağlayacaktır. Tüm bu sorunlarla karşılaşmak istemiyorsanız bilindik markalardan seçiminizi yapmalısınız. Ağzını açtığınız paketlerin ise daha sonra ağzını kapatmalı ve kapalı, kuru yerde muhafaza etmelisiniz.

Kedilerde tüy dökülmesinin en önemli nedenlerinden birisi de “hatalı beslenmedir.” Kedilere bozulmuş mama verilmesi, bozulmuş gıda ve sofra yemeği verilmesi tüy dökmelerinde başlı başına sorundur. Kedilerinizi ev yemeklerinden uzak tutmanız konusunda sizleri bilgilendirmek isteriz. Kedilerinizin tüy dökme problemi yaşamasını istemiyorsanız onları doğru gıda ürünleri ile beslemelisiniz. Kedinize verdiğiniz gıdaların protein içeriği onun ihtiyacından daha fazla ise, maması ihtiyacı olan vitaminleri yeteri kadar karşılamıyorsa veya gıdalardaki yağ dengesi kedinize uygun değilse bu gıdalar elbette kedinizin tüy dökmesine yol açacaktır.

Kedilerin tüy dökme problemlerinden bir diğeri ise susuz kalmalarıdır. Susuzluk, kedilerinizin tüy dökmesine yol açabilir. Özellikle ve özellikle B vitamini eksikliği de tüy dökme problemlerine neden olan faktörlerden biridir.

Strese Bağlı Tüy Dökülmesi

İnsanların da yaşamış olduğu stres problemlerini kediniz de pekâlâ yaşayabilir. Bu durum da onların tüy dökmelerini sağlayabilir. Burada size düşen görev kedinizdeki stres sorununu bulup daha sonra bu sorunu ortadan kaldırmak için kedinizi bundan uzak tutmanız olacaktır. Onunla güzel vakit geçirip oyunlar oynayabilirsiniz. Ona sevgi gösterisinde bulunabilirsiniz. Sevdiği ve dikkatini çeken oyuncaklar alabilirsiniz. Kedinizi, stres kaynağından bu şekilde çok iyi bir şekilde uzak tutmuş olacaksınız. Kedinizden başka bir canlıya ilgi gösterir ve bunu kedinize hissettirirseniz stres kaynaklı tüy dökülmesi yaşayabilir. Ayrıca kapalı mekânlar kediler için çok büyük bir stres kaynağı olabilmektedir. Kedinizi zorunlu olmadığınız sürece taşıma çantalarına hapsetmemelisiniz.

Hastalık Nedeniyle Tüy Dökülmesi

Kediniz her zamankinden farklı tüy döküyor ve bunun nedenini bulamıyorsanız sorun daha başka olabilir. Kedilerde tüy dökme probleminin bir diğer nedeni ise iç parazitlere bağlı hastalıklar olabilir. Eğer tüy dökmesi uzun bir süreden beri devam ediyorsa bir an evvel uzman veteriner hekim tarafından kontrolleri yapılmalıdır.

Kedilerde Hastalık Nedeniyle Tüy Dökülmesi

Hormonal Durumlar

Kediler farklı sebeplerden dolayı tüylerini döktüğü gibi hormonal değişiklikler yüzünden de tüy dökebilirler. Genel olarak bu durum yaşlı kedilerde görülür. Kediniz; çiftleşme dönemlerinde, hamilelik dönemlerinde veya kızgın oldukları zaman tüy dökme problemleri yaşayabilir. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız telaş yapmanıza gerek yok. Çünkü bu dönem bittiğinde tüy dökme problemi de ortadan kalkacaktır. Fakat tüy dökülmesi hala devam ediyorsa da bir an evvel uzman bir veteriner hekimden destek almalısınız. Böyle durumlarda aynı bir çocuğa bakar gibi sürekli kedinizi gözlemlemeli ve onun sağlığını kontrol etmelisiniz.

Mevsimsel Dökülmeler ve Düzensiz Tüy Bakımı

Çok kez normal olarak karşılanan mevsimsel dökülmeler bazen de önemli hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Bizler bunu normal ve olağan olan mevsim geçişlerinden kaynaklı tüy dökme olarak adlandırıyoruz.  Kedilerin veya diğer canlı hayvanların değişik periyotlar içinde tüyleri uzar ve dökülür. İlkbahar ve sonbahar aylarında görülen bu tüy dökme probleminde en önemli neden çevre ısısıdır. Kedinizin hiç bıkmaktan vazgeçmeyeceği en sevdiği aktiviteler arasında taranmak gelir. Kedinizi henüz yavruluktan itibaren taranmaya alıştırmanız onun sağlığı açısından son derece faydalı olacaktır. Böylelikle rahatsız edici tüy düğümlerini önlemiş olacak ve ölü olan tüylerin vücudundan uzaklaşmasını sağlayacaksınızdır. Kedilerinizin tüyü uzun ise tüylerini her gün ya da 2 günde bir taramaya özen göstermelisiniz. Kısa tüylü kediniz varsa yalnızca haftada bir kez taramanız yeterli olacaktır.

Kediler Ne Zaman ve Hangi Sıklıkla Tüy Döker?

Kedilerin tüy dökmeleri normal karşılanan bir durumdur ve sağlıkları için de gereklidir. Kedilerin tüy dökmelerini engelleyemezsiniz. Çünkü minik dostlarınız, bahar aylarında senede 2 kez tüylerini dökerler. Kediler ilk 6 ve 7 ayın sonunda, tüm mevsim değişikliğinde 15 veya 20 gün boyunca tüy dökmektedirler. Buna engel olmanın en güzel yolu tüylerini etrafa saçmadan onu fırçalamak olacaktır.

Kedilerde tüy dökme problemi, kürklerini yenilemek ve sağlıklı görünmelerini sağlamak adına oluşmaktadır. Vahşi doğadaki kediler genel olarak senede 2 kez tüy dökmektedirler. Bunun nedeni kedilerin ilkbahar aylarında ağır tüylerinden kurtulmak istemeleri durumudur. Sonbahar mevsiminde ise önümüzdeki kış için tüylerinin uzaması için hazırlık yapıyor olmasıdır. Ayrıca ev kedileri yani sahipli kediler yılın herhangi bir ayında tüylerini dökebilirler. Ev kedilerindeki tüy dökme miktarı evinizin içinde olan yapay ışıktan dolayı dış mekânda yaşayan kedilere göre daha azdır. Sokak kedileri ise, sokakta daha çok zaman geçirdikleri için günlerin uzadığı ilkbahar aylarında tüylerini dökerler. Kış aylarında kedilerin tüy döktüklerini söyleyemeyiz. Çünkü doğal koşullardan dolayı tüylerini termal koruma olarak kullanmak için vücutlarında tutarlar. Tüy dökmeleri çok az düzeyde olan iki tane cins kedi vardır. Bunlar Cornish Rex ve Devon Rex’tir. Hiç tüy dökmeden yaşayan cins kedi ise safkan tüysüz dediğimiz Sfenks kedisidir.  Ancak bu kediye tamamen tüysüz diyemeyiz. Her tarafında ince tüy tabakası vardır. Bu cins kediler nadir görülen türden kedilerdir.

Kedilerde Tüy Bakımı Nasıl Yapılır?

Kedilerde Tüy Dökülmesini Engellemek İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Minik dostlarımız adeta bir çocuk gibi evimizin neşe kaynağıdır. Onlarla birlikte yaşamak her ne kadar keyif verse de bazen durumlar değişebilir. Kedi bakmak her ne kadar güzel olsa da sorumluluklarını elden bırakmamak gerekir. Onların sağlık problemi yaşaması sizin de tadınızı kaçırabilir. Bu sorunların başında tüy dökme problemleri gelmektedir. Söz konusu bu tüy dökme problemlerine gelin birlikte çözüm üretelim…

Kedilerimizde tüy dökümünü engellemek veya azaltmak için onun yaşına ve cinsine göre uygun mama seçimleri yapmalıyız. Tabi burada veteriner hekiminizden de destek alabilirsiniz. Kedinizin tüy yapısına uygun bir tarak seçimi tercih edebilirsiniz ve bununla düzenli olarak tüylerini tarayabilirsiniz. Mevsimsel tüy dökülmelerinde kedinizin tüylerini günde 3 sefer tarayabilirsiniz. Hekiminizin ön gördüğü takdirde vitamin takviyeleri kullanabilirsiniz. Özellikle de aksatmamanız gereken parazit kontrolleri ve diğer aşılarıdır. Aksi halde tüy dökülmesinin önüne geçemeyebilirsiniz.

Kediler yıkanmayı pek sevmezler ve bu durumda değinmek istediğimiz konu kedinizi yıkarken insanların kullandığı normal şampuanlardan kaçınmanız olacaktır. Çünkü bu durum kedinizin derisinde deformasyon oluşturacaktır. Bu yüzden uzmanlarınız tarafından önerilen kedinizin cilt yapısına uygun bir şampuan tercih etmelisiniz.

Stres faktörleri en başta gelir demiştir. Tüy dökülmelerini en aza indirgemek için kedinizi stresli ortamlardan uzak tutmalısınız. Kedinizde şüphelendiğiniz bir deri hastalığı varsa zaman kaybetmeden bir an önce veteriner hekime göstermelisiniz. Erken dönemde yapacağınız müdahaleler her zaman başarı vermiştir. Bunun dışında mide rahatsızlığı geçiren kediler ve yaşadığı bulantılar onun stres yapmasına sebep olacak ve bu da tüy dökülmesine neden olacaktır.

Kedilerde Tüy Dökülmesini En Aza İndirecek Bakım İpuçları

Sizlere aşağıda, kedilerde tüy dökülmesini yavaşlatacak ve dolayısıyla eskisine kıyasla daha az tüy dökülmesine fayda sağlayacak bazı bakım ipuçlarından bahsetmek istiyoruz.

Dengeli Beslenme

Öncelikle mama konusundan başlayabiliriz. Genellikle tavuklu mamalar kedilerde tüy dökülmelerini tetikler. Bununla birlikte, çok sık mama değiştirmemelisiniz ve kedinizi yüksek kaliteli mamalar ile beslemelisiniz. Ayrıca bunların yanı sıra kedinizi yüksek kaliteli besinleri olan Pro Plan, Whiskas, N&D, Hills, Purina, Advance gibi markaların mamaları ile besleyerek tüy dökülmesinin büyük ölçüde önüne geçebilirsiniz.

Düzenli Tüy Bakımı

Kedinizi düzenli olarak tararsanız ölü tüylerin vücudundan atılmasını sağlarsınız. Bu da tüylerin etrafa daha az dökülmesine olumlu yönde katkı sağlar. Ayrıca kedinizi tarayarak kan dolaşımını da arttıracağınız için daha sağlıklı bir deri demek daha fazla kan ve oksijen demektir. Bu da kedilerde daha az tüy dökülmesi anlamına gelir.

Taze Su Tüketimi

Kedinize taze ve temiz su içirmelisiniz hatta ve hatta imkân varsa evinizin bir köşesine su kabı koymanızı tavsiye ederiz. Kediler de gün içerisinde temiz suya ihtiyaç duyar. Mama kabının yanına bir kap da temiz su bırakmayı unutmayınız.

Vitamin Desteği (Kedi Maltları)

Kedinize düzenli olarak balık yağı vermelisiniz. Yukarıdaki yazılarımızda da belirttiğiniz gibi tüy dökülmesinin nedenlerinden biri de vitamin eksikliğidir. Balık yağı kullanmak çok iyidir ve tüy dökülmesini en aza indirecek vitamine sahiptir.

Kedi Tüy Dökülmesini Önlemek

Parazit Engelleyici

Kedilerde iç ve dış parazitler onların ne yazık ki ölümüne dahi neden olabilmektedir. Dış parazitler için düzenli bakım ve temizlik şarttır. İç parazitlerin ise önüne geçebilmek için düzenli veteriner kontrolleri gerekir. Aşıları tam olmalı, bakımı aksatılmamalı ve veteriner kontrolleri düzenli olarak yapılmalıdır.

Cilt Yağlanmasına Karşı Düzenli Yıkama

Kedinizi düzenli olarak yıkamalısınız. Kediler kendini yalayarak temizler fakat bu yeterli gelmemektedir. Ne yazık ki kedilerin ağzında bakteri ve mikroplar yaşayabilir dolayısıyla kedinizi yıkamanız gerekir. Kedinizi düzenli yıkamadığınız takdirde cildi yağlanacaktır. Özellikle bu durum erkek kedilerde sıkça rastlanan bir durumdur. Cilt yağlanmasıyla karşı karşıya kalmaması için onu düzenli yıkamanız şarttır. Dolayısıyla 3 veya 4 haftada bir kediler için üretilmiş sağlıklı ürünler ile yıkamak iyi olacaktır. Özetle, kedinizi düzenli yıkamanız tüy dökülmesinin önüne büyük ölçüde geçecektir.

Düzenli Sağlık Kontrolü

Bunların yanı sıra veteriner kontrollerini düzenli bir şekilde yaptırmalısınız. Tüy dökülmesini tetikleyen bazı hastalıkları olabilir bunları düzenli muayene kontrolünde görebilirsiniz. Düzenli veteriner ziyaretleri, parazitlere veya olası hastalıklara karşı erken teşhiste önem arz eder.

Kedilerin Tüylerini Düzenli Olarak Fırçalamanın ve Tımarlamanın Faydaları

  • Düzenli tarama ve tımarlama kedilerde ölü olan tüyleri temizler ve dökülecek tüy miktarını da azaltır.
  • Düzenli taramak ve fırçalamak özellikle uzun tüylü kedilerde tüy yumağı oluşumunu azaltmaktadır.
  • Düzenli taramak ve fırçalamak kedinin tüylerini pürüzsüz kılacaktır ve düğüm vb. oluşumların önüne geçecektir.
  • Ayrıca tımar seansları, kediniz ile yakından ilişki kurmak ve daha fazla bağ kurmanın harika yollarından biridir.
  • Tımar ve tarama bakım süreçleri, kedinizde meydana gelebilecek hastalıkları önceden fark etmenize yarar ve önlem almanıza yardımcı olur. Kedinizin tüy dökmesini azaltmak istiyorsanız kedinizi sağlıklı tutmalısınız ve ona yukarıdaki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi kaliteli mamalar yedirmelisiniz. Ayrıca sağlıklı bir cilde sahip olmasını istiyorsanız onu tam ve dengeli kedi maması ile beslemelisiniz.
  • Bununla beraber, kedilerinizin günlük olarak tüy dökmesini azaltmak istiyorsanız, tüylerini güçlendiren omega-3 balık yağlarından elde edilmiş olan vitaminler ve dökülme döngüsünü değiştirecek olan tropikal spreyler de bu konuda size yardımcı olacaktır. Tabi ki bunun için uzman bir veteriner hekimden yardım almanız da işinizi kolaylaştırır.

Eğer yıl boyunca tüylerinin dökülmesinden şikâyetçiyseniz kedinizin toza karşı alerjisi olabilir veya gıda hassasiyeti olabilir. Aşırı tüy dökülmeden dolayı kediler gerçekten hasta olabiliyorlar. Bunun önüne geçmek ve engellemek için veteriner hekimler kedileri senede 3 veya 4 kez tıraş ettirmeyi öneriyorlar. Fakat her iki durumda da veteriner hekiminize danışmanızda fayda olacaktır.

Kedilerde Strese Bağlı Tüy Dökülmesi

Kedilerde Aşırı Tüy Dökülmesinin Nedenleri

Kediler, yukarıda belirttiğimiz yazılarda da mevsimsel nedenlere bağlı olarak veya geçirdikleri bir hastalığa dayanarak tüy dökebilirler demiştik. Kedilerin normal süreç olarak tüy dökmeleri doğrudur fakat gereğinden çok tüy dökülmesi gibi daha büyük sorunlar da farklı sebeplere dayanabilir. Bunlar;

  • Pire gibi dış parazitler
  • Stres veya kaygı
  • Alerjik faktörler
  • Cilt iltihabı veya tahrişi
  • Saçkıran

Kedilerinizin, kürkünün kalitesi, cilt yapısı ve dokusu hakkında bilgiler almanız gerekebilir. Kedilerinizin tüylerinde çok fazla dökülme fark ederseniz, tüy dökülmesi nedeniyle vücudunda oluşacak boşluklar gibi değişik noktalar görürseniz bunları yakından incelemenin ve gerekli tedbirleri almanın vakti gelmiş demektir. Ayrıca kedinizde normal olandan daha fazla tüy yumağı oluştuğunu fark ederseniz uzman bir veteriner hekimden destek almalısınız.

Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi Neden Olur?

Kedilerdeki bölgesel tüy dökülmeleri çeşitli sebeplerden kaynaklı olabilir. Bunlar mantar, parazitler ve bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklı olabilir. Ya da dengesiz beslenme, travma ve stres de kedilerde tüy dökülmesine yol açabilir. Minik dostlarımızın yıl boyunca tüy dökmeleri kaçınılmazdır. Fakat mevsim geçişlerinde, hastalık dönemlerinde ve beslenme düzenleri değiştiklerinde tüy dökülmelerinde artış gözlemleniyor. Bunlar normal tüy dökmeleri olarak kabul edilir. Ancak bir de bu işin anormal olan kısmı vardır. Bu durumlarda olağandan fazla tüyleri dökülebilir. Bu durumda sahiplerin olayla ilgili nasıl baş edeceklerini bilmeleri gereklidir. İşte bu durumda, kedilerde bölgesel tüy dökülmesinin nedenleri nelerdir, bölgesel tüy dökülmeler neden olur ve bölgesel tüy dökülmesinin önüne nasıl geçilir gibi soruların yanıtlarını bulmakta fayda vardır.

Kedilerde bölgesel olarak dökülen tüylerin, hastalığın bir habercisi olabileceğinden dolayı üzerine düşülmesi gereken önemli bir konudur. İşte bu durumda kedi sahiplerinin, değişiklikleri gözlemleyerek hemen veteriner hekimden yardım alması gereklidir.  Ancak her kedi ırkı farklı olduğu için bazı kedi ırklarında bu bölgesel tüy dökülmelerini fark etmek biraz zor olabilir. Örnek verecek olursak, çok uzun tüylü kedilerde seyrekleşmenin fark edilmesi kolay olmayabilir.

Peki, ebeveynler minik dostlarının hastalık belirtilerini nasıl teşhis edebilirler? Bu gibi durumlarda kedinizin davranış özellikleri size bilgi verecektir. Bir sorunu olup olmaması konusunda fikir yürütmenize yardımcı olacaktır. Bölgesel dökülmede kızarıklık olabilir, derisinde kabarıklık olabilir veya aşırı kaşınmaları olabilir. Böyle durumlarda veteriner hekime gözlemlerinizi paylaşmalı ve ondan gerekli yardımları almalısınız.

Kedilerde bölgesel tüy dökülmesi dikkat edilmesi gereken önemli konulardandır. Bazen stres kaynaklı olabilir. Bu da kedilerde kronik hastalığın yaşandığına işaret ediyor olabilir. Öte yandan, bu hastalığın temel nedeni, bakteriler, parazitler, mantarlar, bağışıklık sistemi ile ilgili bozukluklar ve alerji de olabilir.

Kedilerde dökülen bölgesel tüylerin nedenlerini biraz daha açmak gerekirse kene veya pire gibi parazitler ciddi boyutlarda rahatsızlık verebilir. Böyle durumlarda belirli bölgede başlamış olan tüy dökülmeleri zaman geçtikçe tüm vücuda yayılabilir. Mantarların sebep olduğu tüy dökülmeleri ise, hangi mantar türünün bu rahatsızlığa yol açtığını bilerek tedavi etmek sorunun önüne geçebilmek için faydalıdır.

Yoğun bölgesel tüy dökülmesinin bir diğer önemli faktörü ise vücutta olan kanser hücreleridir. Kedi sahiplerinin bu konuda fazla üzerinde durmadığı tüy dökülmelerinin kansere kadar yol açabileceği görülmektedir. Böyle durumda hiç vakit kaybetmeden uzman bir veteriner hekimden yardım alınmalıdır. Öte yandan hormonsal düzensizlikler de bölgesel tüy dökülmelerinde önemli rol oynamaktadır. Bu gibi durumların yaşanmaması için bölgesel tüy dökülmesini fark ettiğiniz andan itibaren asla ama asla hafife almamanız gerektiğini bildirmek isteriz.

Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi

Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesini Önlemenin Yolları

Kedinizde tüy dökülmesi varsa onları özel kedi maması ile beslemelisiniz. Daima markalı ve yüksek kaliteli mamaları tercih etmelisiniz. Balık yağı içeren mamaları tercih etmeniz, kedinizdeki tüy dökülmesinin bir nebze olsun önüne geçmesini sağlayacaktır. Minik dostlarınız bölgesel tüy dökülmesi yaşıyorsa en başta bunun kaynağını keşfedip tedavisini ona göre yaptırmalısınız. Kedilerinizin yaşam kalitesini artırmak ve uzun yıllar sizinle beraber yaşamasını istiyorsanız veteriner hekiminizden yardım almalısınız. Kedinizin ihtiyaç duyduğu bakımları yaptırmalısınız. Bunun yanında kedinizi cinsine, ırkına ve yaşına göre beslemeniz de olumsuzlukların önüne geçmede etkili olacaktır. Yine bu durumlara rağmen hala tüy dökülmesi görünüyorsa veterinerinize konuyu danışmalısınız. Eğer kedinizin, bildiğiniz tehlikeli olan bir hastalığı yoksa uygulayacağınız çeşitli yöntemler ile bölgesel tüy dökümünü azaltabilirsiniz. Bu konuda yapabileceklerinizi aşağıda sıraladık;

  • Kedinizde tüy dökülmesi mevcut ise onu özel kedi maması ile beslenmesini öneririz. Daima minik dostlarınıza kaliteli ve markalı mamalar vermelisiniz. Balık içeren mamaları tercih etmeniz, kedinizdeki tüy dökülme problemini bir nebze olsun azaltacaktır. Çünkü yaş mamalar kuru mamalara nazaran daha fazla su ve protein içermektedir. Bu yönden tüy bakımlarında yaş mamaların rolü oldukça büyüktür. Haftada bir ya da 2 kez kedinize yaş mama vermelisiniz. Bu tüy dökülmesinin önlenmesinde katkıda bulunur.
  • B vitamini eksikliği varsa kedilerde tüy dökümü kaçınılmazdır. Veterinerlerin de onayını almak şartıyla kedilerinize B vitamini katkısında bulunmanız gerekmektedir. Bu tüy dökülmesini gözle görülür şekilde azaltmaktadır.
  • Kedilerinizin stres altında kalması da tüy dökmelerine sebebiyet verir ve onların huzursuz bir hal almalarına yol açar. Kedinizi strese sokan durumları tespit etmeli ve bunları ortadan kaldırmalısınız.
  • Tüylerini periyodik olarak taramanız vücudundaki cansız tüyleri atacak ve tüy dökülmesini minimuma indirecektir.
  • Pireler, bazen kedilerin tüylerine yapışır ve sağlıklarını olumsuz etkiler. Bu da tüy dökümüne sebep olur. Diğer taraftan bazı deri hastalıklarına da davetiye çıkartırken düzenli olarak parazit temizlemesinin ve tedavisinin yapılması gereklidir.
  • Kedilerin bölgesel tüy dökmelerinin bir diğer nedeni ise susuz kalmalarıdır. Susuzluk çekmeleridir. Bu da kedilerin tüy dökmesine neden olmaktadır. Özellikle ve özellikle kedilerinizin su kabına yaz mevsiminde sık sık su eklemeli ve taze su ile değiştirmelisiniz. Çünkü kediler bayat sulardan hoşlanmazlar.

Kedilerde tüy dökümü ciddiye alınacak bir durumdur. Onları düzenli olarak tımarlamak hem kendini iyi hissetmesini sağlayacak hem de cildinin enfeksiyonlara ve deri hastalıklarına karşı korunmasına yardımcı olacaktır. Yukarıda, kedilerde tüy dökülmesinin nedenleri ve söz konusu dökülmeleri en aza indirecek birçok bakım ipuçları içeren bilgilerden bahsettik. Fakat her ne olursa olsun, düzenli olarak yapılacak veteriner ziyaretleri kedinizin hem tüylerinin sağlığı ve parlaklığı hem de diğer hastalıkların önüne geçecektir.

Yorum Yap!