Kedilerde Grip ve Nezle Belirtileri

Kedilerde Grip-Nezle Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Üst solunum yolu enfeksiyonlarından biri olan kedi gribi ve kedi nezlesi, kedilerde sıkça görülen viral üst solunum yolu hastalıklarından biridir. Kedi gribi, çoğunlukla FVR ve FHV1 virüslerinden kaynaklı oluştuğu bilinir. Kedi nezlesi kedinin üst solunum yoluna yerleşerek onların sağlığını etkiler. Kedi gribi ve nezlesi çoğunlukla iç içe geçmiş hastalıklar olup belirtileri itibariyle de oldukça benzerdir. Kedi grip ve nezlesi bulaşıcı hastalıklar arasındadır. Kedi gribi belirtileri insanlardaki grip belirtilerine benzerdir. Genellikle hapşırma, burun akıntısı, göz akıntısı, salya, iştahsızlık ve ağız içi yaraları gibi belirtiler ile kendini gösterir. Kedi gribinin ilerlemesi durumunda burun akıntısının rengi koyu sarıya döner. Yani iltihabi bir durum söz konusudur. Ayrıca ileri vakalarda gözde kornea ülseri de gelişebilmektedir. Kedinizde grip belirtileri bulunuyorsa veteriner hekime gidilmesi iyi olacaktır.

Kedi gribi tedavisi mümkün hastalıklardandır. Her ne kadar birçok kedi, gribi evde kendiliğinden atlatıyor olsa da sürecin sorunsuz ve daha çabuk geçmesi için veteriner hekimlerce uygulanan tedavi yöntemleri daha uygun olacaktır. Ayrıca yavru, yaşlı ve kronik hastalığa sahip kedilerin bu hastalığı ağır geçirmeleri ya da gribin onlarda hayati sorunlara yol açabilmesi veteriner hekim tedavisini zorunlu kılar. Kedi gribi tedavisi için kesin bir yöntem bulunmasa da tedavide kullanılan ilaçlar, antibiyotikler hastalığı atlatmada önemli bir yere sahiptir. Ayrıca kedi gribini önlemek için en başta yapılması gereken en önemli şey düzenli aşılamanın ihmal edilmemesidir.

Kedi gribi nedir?

Kedi Gribi Nedir?

Kedi gribi, insanlardaki gribe benzeyen bir tür hastalık çeşididir. Kedi gribi oldukça bulaşıcı bir hastalıktır ve kediden kediye bulaşım göstermektedir. Bu grip; virüs, bakteri ya da çeşitli enfeksiyonlardan kaynaklı oluşabilmektedir. Kedilerde oluşan gripte akan bir burun, yaşlı gözler ve tahriş olmuş bir boğaz durumları gözlemlenir. Bu belirtilerin yanı sıra ağızda oluşan yaralar, kas ve eklemlerde ağrı, burun çekme ve ateş gibi semptomlar da gözlemlenebilir. Bunlar genel ve hafif görülen grip belirtileri olmakla birlikte ileri evrelerde ciddi grip belirtileri de gözlemlenmektedir.

Kedi gribi, yetişkin kediler için ciddi bir sağlık sorununa yol açmaz ve yetişkin kediler gribi kendiliğinden atlatılabilir. Ancak yavru kediler, yaşlı kediler ve kronik bir rahatsızlığı bulunan yaşlı kediler için grip virüsü tehlikelidir. Bu kedilerde grip kalıcı sağlık sorunlarına hatta ölüm riskine bile yol açabilmektedir. Yetişkin kedilerde ise grip her ne kadar ciddi sorunlara yol açmıyor olsa da kedi yine de bir veteriner hekime götürülmelidir. Erken tedavi olan bir kedi, gribi çok daha kolay ve rahat bir şekilde sorunsuz atlatacaktır.

Kedi Gribi Neden Olur?

Kedilerde grip görülmesi genellikle başka bir yerden virüs ya da bakteri kapmasıyla ortaya çıkmaktadır. Kedilerde solunum yolu enfeksiyonlarının birçoğu virüs kaynaklı görülür. Kedi gribinin en yaygın görülme sebebi de virüsler kaynaklı olmaktadır. Dışarıdan bir şekilde kedinin vücuduna gelen grip virüsü kedinin bağışıklık sistemin içindeki zayıflıklardan faydalanarak burada konaklarlar. Böylece virüs kaynaklı kedi gribi ortaya çıkar.  Kedilerde gribin en yaygın sebebi virüslerdir. Fakat kedi gribine neden olan tek etken sadece virüs değildir. Bakterilerden kaynaklı kedi gripleri de olduğu bilinmektedir. Kedi gribi oldukça bulaşıcı bir hastalık olduğu için barınak kedileri ve sokak kedilerinde risk oranı daha fazladır. Ayrıca aynı evin içerisinde birden fazla kedi bulunması durumlarında da grip bulaşma riski fazla olacaktır. Kedi gribinde diğer risk faktörleri; aşılama eksikliği, dışarıda yaşam sürdürmek, stres, yaş ve kedinin genel sağlık durumudur.

Feline Herpesvirüs, Feline ve mantarların yol açtığı enfeksiyonlara bağlı olarak da kedi gribi gözlemlenebilmektedir. Kedi gribine yol açan virüsler göz, burun ve tükürük salgılarında bulunur. Kedilerin birbirleri ile temasta bulunması sonucunda ya da hapşırık yoluyla çıkan vücut salgılarıyla grip virüsü kediye geçer. Aynı ortamda bulunan, ortak mama ve su kaplarının kullananımı grip virüsünün yayılmasına neden olur.

Kedi gribinin belirtileri nelerdir?

Kedi Gribinin Belirtileri Nelerdir?

Kedi gribi belirtileri insanlarda görülen gribi belirtileri ile benzerlik gösterir. Birçok kedi, gribi evde kendi kendine atlatabiliyorken yaşlı kedilerde durum biraz daha farklıdır. Yaşlı kedilerin bağışıklık sistemleri genç kediler kadar güçlü olmadığı için bu kedilerde görülen grip ayrıca bir dikkat gerektirir. Kedi gribi bazı durumlarda başka bir hastalığın işareti de olabilir. Bu nedenle grip belirtileri gösteren bir kediyi veteriner hekime götürmek doğru bir seçenek olacaktır. En yaygın görülen kedi gribi belirtileri ise şunlardır:

  • Burun akıntısı
  • Öksürük
  • Hapşırma (Aynı zamanda kedi gribinin bulaşma nedenidir)
  • Gözlerde sulanma ve gözlerde kızarıklık
  • Kas ve eklemlerde ağrı
  • Akıntılı salya
  • Ağız içinde oluşan yaralar
  • Göz ülserleri
  • Sinüzit
  • Nefes almada zorluk ve hırıltılı nefes alma
  • Ateş
  • İştahsızlık
  • Davranışlarda gözlemlenen değişiklikler
  • Gribin ilerlemesiyle gözlemlenen göz ülserleri

Kedi gribinin belirtileri ve bu belirtilerin şiddeti genellikle kediden kediye göre farklılık göstermektedir. Kedi gribi bulaşan kedi genellikle hapşırma ve burun akıntısı ile bu gribi atlatır. Fakat bazı durumlarda grip virüsü hayatı tehdit eden enfeksiyonlara yol açabilir. Bu nedenle kedi gribi hafife alınmamalı ve kedide grip belirtileri gözlemlendiğinde veteriner hekime gidilmelidir.

Kedi Gribi Nasıl Tedavi Edilir?

Kedi gribi, tedavisi mümkün olan hastalıklardan biridir. Bu hastalığın tedavisi için öncelikle kedinin veteriner hekim tarafından muayene edilmesi gereklidir. Kedi veteriner hekim tarafından genel bir sağlık taramasına girer. Genel muayenenin ardından birtakım kan testleri ve kültür testleri yapılarak kediye grip tanısı konulur. Grip tanısı konulan bir kediye uygun tedavi yöntemleri uygulanır. Kedi gribine etki edecek etkili bir antiviral ilaç bulunmaz. Bu nedenle her kedi için grip tedavisi birbirinden farklılık gösterir. Bakterilerden kaynaklı oluşan kedi gribinin tedavisinde antibiyotik tedavisi kullanılır. Antibiyotik tedavisinin yanı sıra çeşitli antiviral ilaçlar, göz damlaları, burun damlaları gibi ürünler de hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.

Kedi gribinde veteriner hekim tedavisinin önemi yadsınamaz. Kediye uygulanan tedavinin yanı sıra evde uygulanacak bakım uygulamaları da kedinin hastalığı daha kolay atlatmasına yardımcı olması nedeniyle önemlidir. Bu dönemde kedi evde rahat ettirilmeye çalışılmalı, beslenmesine dikkat edilmeli, bulunduğu ortamın sıcak ve ferah olmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca antibiyotik kullanımının yanı sıra hasta kedi diğer kedilerden izole edilmeli ve kedinin beslenmesine dikkat edilmelidir. Tedavi ve evde bakım uygulanan bir kedi, gribi kolay ve sorunsuz bir şekilde atlatacaktır.

Kedi gribi nasıl tedavi edilir?

Kedi Gribini Önleyici Tedbirler Nelerdir? Kedi Gribine Ne İyi Gelir?

Kedi gribini önlemek için bazı önlemler alınabilmektedir. Öncelikle kedi gribinin oldukça bulaşıcı bir hastalık olduğu bilinmelidir. Kedi gribi aynı ortamda birden fazla kedinin bulunduğu, aynı mama ve su kaplarından beslenen kedilerin olduğu alanlarda hastalık riski taşır. Hastalık riskleri bilindiği zaman önleyici tedbirler almak mümkün olacaktır. Kedi gribini önlemek adına yapılacak ilk ve en önemli adım aşılamadır. Yavruluk döneminden itibaren düzenli yapılan aşılama ile kedi gribine neden olan virüs ve diğer virüsleri önlemek oldukça önemlidir. Aşılama haricinde kedinin bağışıklık sisteminin güçlü olması da bu noktada önemli konulardan biridir. Bağışıklık sistemi güçlü olan bir kedi grip virüsünden daha az etkilenecektir. Kedinin bağışıklık sisteminin sağlam olması için kedi düzenli beslenmeli ve su ihtiyacı ihmal edilmemelidir. Ayrıca kedinin bulunduğu ortamın temiz ve ferah olması da önemlidir.

Bkz.: Kedi Aşıları Nelerdir?

Kedi gribi ileri evrelerde kedide bazı sorunlara yol açabilir. Öncelikle iştahsızlık sorunu ile beraber kedi daha az su içer. Kedinin yeterince su içmemesi dehidrasyon sorununa yol açar. Dehidrasyon sorununu azaltmak için de kedinin su içmesine dikkat edilmelidir. Kedide iştah sorunları oluşması nedeni ile kedi kuru mamaya karşı ilgisini kaybeder. Böyle bir durumla karşılaşıldığında yaş mama tercih edilmelidir. Kedi gribinde tedavi sürecinde evde bakım oldukça önemlidir. Bu noktada hasta kedi rahat ettirilmeli, kedide burun ve göz akıntısı varsa bunlar ılık ve nemli bez yardımıyla silinmelidir. Ayrıca kedi ilaç kullanıyorsa bu ilaçların düzenli kullanımına devam edilmelidir. Tüm bunların yanı sıra antibiyotik göz damlaları, vitamin takviyeleri, burun damlaları gibi birtakım solüsyonlar da kedi gribine iyi gelmektedir.

Kedilerin Gripten Korunması Mümkün mü?

Kedi gribi, her yaştan kedide görülebilen insanlardaki gribe benzer bulaşıcı hastalıklardan biridir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kedilerde grip daha ağır geçmektedir. Kedi gribinde yavruluk, yaşlılık ve kronik hastalık gibi durumlarda gribin yol açtığı sorunlar ciddileşebilmektedir. Kedilerin gripten korunması mümkündür. Kedilerin gripten ve diğer virüslerden korunması için yapılması gereken ilk ve en önemli şey şüphesiz aşılamadır. Kedilerin ve diğer evcil hayvanların virüslerden korunması için aşılama yapılması önemlidir. Yavruluk döneminden itibaren düzenli yapılan aşılamalar kedilere grip virüsü bulaşma riskini önemli ölçüde azaltır. Ayrıca evcil kedilerin düzenli veteriner kontrolleri ihmal edilmemelidir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarını önlemede en önemli şey bağışıklık sisteminin güçlü olmasıdır. Bağışıklık sisteminin güçlü olması kedilerin genel sağlıklarının korunması adına önemlidir.

Güçlü bir bağışıklık sistemi için düzenli beslenmek oldukça önemlidir. Kaliteli kuru mamaya ek dengeli bir şekilde verilen yaş mamalar ve takviye edici gıdalar kedilerin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Ayrıca kedilerin stresten uzak tutulması, fiziksel veya psikolojik strese maruz kalmamaları oldukça önemlidir. Son olarak evde yaşayan kedilerin enfeksiyonlara ve diğer virüslere maruz kalmaması için çok fazla dışarıya çıkarılmamaları önerilir. Evcil kediler dışarıya çıkarıldığında ise diğer hayvanlarla çok fazla temas etmemesi gereklidir.

Kedilerde grip bulaşıcı mı?

Kedilerde Grip Bulaşıcı mıdır?

Kedi gribi, bulaşıcı bir grip virüsüdür. Kediden kediye bulaşan kedi virüsü başka canlılara bulaşmaz. Bu grip de tıpkı insanlardaki grip gibi hapşırık yolu ile bulaşabilmektedir. Bir kedinin grip kapması için gripli bir kedi ile temasta bulunması gerekmez. Hastalığa neden olan grip virüsü uygun ortamda 7 güne kadar canlı kalabilmektedir. Bu nedenle kedinin yaşadığı yerin temiz ve ferah olması grip bulaşmasını engellemek adına önemlidir. Gripli kedinin vücudunda bulunan bütün sıvılar potansiyel olarak bulaşıcı özelliğe sahiptir. Bu nedenle hasta kedinin hapşırması suretiyle havaya yayılan sıvılar çevreye yayılır ve bu sıvıya başka kedilerin temas etmesi yoluyla grip virüsü yayılır. Kısaca kedi gribi, grip virüsü taşıyan bir kedi ile sağlıklı bir kedinin aynı ortamda bulunması ve ortak eşyalar kullanılması sureti ile bulaşmaktadır.

Gribin Kediler Üzerindeki Uzun Vadeli Etkileri Nelerdir?

Kedi gribi genellikle hafif atlatılabilen semptomlara sahiptir. Genellikle yetişkin ve sağlıklı bir kedi 1-2 hafta içerisinde destekleyici bakım uygulamaları ile atlatabilmektedir. Yani uzun vadede kedinin sağlığını etkilemez. Grip atlatan bir kedide gözlemlenen en yaygın sorun kedinin grip virüsü taşıyıcısı olmasıdır. Ancak uzun süren ve geçmeyen grip kedilerde kalıcı birtakım sorunlara yol açtığı bilinmektedir. İleri evrelerde grip belirtileri şiddetlenir ve grip virüsü tekrar ortaya çıkabilir.

Uzun vadede kedi gribinin etkileri şunlardır:

  • Stresli durumlarda virüs nüksedebilir. Böyle bir durumda ‘’kronik rinittis’’ ismi verilen bir durum oluşabilir. Kronik rinittis, tedavi edilemezse kedide kalıcı burun akıntısı oluşturur. 
  • Tedavi edilemeyen kedilerde aynı zamanda diş ve diş eti sorunları gözlemlendiği görülmüştür.
  • Uzun vadede kedi gribi kedide göz hasarı bırakabilir. Kedi gribinin bir belirtisi de gözde oluşan ülserdir. Bu ülser kaynaklı gözde hasar oluşabilir. Bu hasar nedeni ile kedide göz kaybı yaşanabilir.

Kedilerde uzun vadede oldukça ciddi sorunlara sebep olan gribin etkileri göz ardı edilmemeli, kedi veteriner hekime götürülerek tedavi olması sağlanmalıdır. Her hastalıkta olduğu gibi grip benzeri basit görülen bir hastalıkta bile erken teşhis ve tedavinin önemli oldukça büyüktür. Ayrıca düzenli aşılama kedinin sağlıklı bir hayat sürmesi adına önemli olduğu unutulmamalıdır.

Kedi gribi hakkında detaylı bilgiler

Kedi Gribi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kedi Gribi Riskli Bir Virüs mü?

Kedi gribi kediler arasında kolay bulaşabilen bir hastalık olması sebebi ile riskli virüsler arasında gösterilebilir. Her ne kadar birçok kedi için ciddi sağlık sorunlarına neden olmasa da bu durum risk altında bulunan kediler için söz konusu değildir. Bağışıklık sistemi zayıf olan yaşlı kediler, yavru kediler ve kronik bir rahatsızlığa sahip olan kediler için grip ciddi ve riskli bir hastalıktır. Ayrıca kedilerin hayat konforunu ciddi bakımda etkilemesi sebebi ile her hastalıkta olduğu gibi gripte de veteriner hekim desteği alınması önemli olacaktır. Kedi gribine zamanında önlem alınmadığı takdirde kedilerin yaşamı tehdit eder hale gelecektir. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi kedi gribinde önemli yere sahiptir. Kedi gribinin tedavi edilmemesi ve gribin ilerlemesi sonucunda kedide birtakım kalıcı hasarlar oluştuğu gözlemlenecektir. Kedi gribinin en riskli yanı ise bağışıklık sistemi gelişmemiş kediler için ölümcül olabilmesidir.

Kedi Gribi İnsanlara Bulaşır mı?

Kedi gribi bulaşıcı bir hastalıktır. Fakat bu grip kediden kediye bulaşır. Yani kedi gribinin kediden bir insana bulaşması gibi bir durum söz konusu değildir. Enfeksiyona bağlı oluşan virüs tek bir türe özgüdür ve virüsün başka bir konakta yaşaması ihtimali mümkün değildir. Kısacası kedi gribi farklı türler arasında bulaşmaz, virüs sadece kediler üzerinde etkilidir.

İnsanlardan Kedilere Grip Bulaşır mı?

İnsanlardan kediye grip bulaşması gibi bir durum söz konusu değildir. Gribe neden olan virüsler çoğunlukla tek bir türe özgüdür. Bu nedenle farklı türler arasında bulaşma gibi bir durum mümkün değildir. Kedi virüsünün insanlara bulaşmadığı gibi insanlardaki virüs de ne bir kediye ne de başka bir hayvana bulaşmaz.

Grip Olan Kediye Evde Bakım Nasıl Yapılır?

Kedinizde grip belirtileri gözlemleniyorsa hastalığın kolaylıkla atlatılabilmesi için veteriner hekim muayenesi ve tedavisi önemli yere sahiptir. Tedavinin yanı sıra kediye evde bakım yapmak, rahat etmesini sağlamak da en az tedavi kadar önemli bir yere sahiptir. Kediye evde yapacağınız bakım önerileri ise şunlardır:

  • Kedinin evde rahat edebileceği sakin ve sıcak bir ortam hazırlanmalıdır. Bu ortamda kedi rahatsız edilmemeli ve bol bol dinlenmesi sağlanmalıdır.
  • Kedi iştahsızlık yaşıyorsa ve kuru mama yemeyi reddediyorsa sevebileceği yaş mamalardan yedirin.
  • Kedi her zamankinden daha az miktarda su içiyorsa dehidrasyon kaybı yaşar. Bunu önlemek için kedinin yeterince su içmesini sağlayın.
  • Burun ve göz akıntılarını temiz ve nemli bir bezle nazikçe temizleyin.
  • Destekleyici bakımdan faydalanın. Veteriner hekime danışarak göz damlaları ve burun damlaları kullanılabilir.
  • Veteriner hekime danışmadan kediye grip ilacı vermeyin. Bunun yerine veteriner hekiminizle konuşarak kediye takviye edici bakım uygulamaları kullanın.
Grip olan kediye evde nasıl bakım yapılır?

Gribin Hangi Evresinde Veteriner Hekime Başvurulmalıdır?

Kedi gribi, insan gribine benzer niteliklere sahip olması ile bilinir. Hatta bu gribin birçok belirtisi de insan gribine benzemektedir. Genellikle yetişkin ve sağlıklı bir kedi için ciddi bir sağlık sorunu değildir. Yetişkin ve sağlıklı kediler grip virüsünü 1-2 hafta içerisinde destekleyici bakım uygulamaları ile atlatmaktadır. Eğer grip 1-2 hafta içerisinde geçmiyorsa grip ilerleyerek zatürre gibi sorunlara dahi yol açabilmektedir. Kedide sadece hafif hapşırık, burun akıntısı gibi klasik grip belirtileri gözlemleniyorsa veteriner hekime başvurmak için acele edilmesi gerekmez. Ancak grip ilerliyorsa veteriner hekime gidilmesi önemlidir.

Kedi gribinde başvurulması gereken evreler şunlardır:

  • Öksürük
  • Nefes almada güçlük bulunması (Bu durum oldukça ciddidir)
  • Ağız içinde ve dil bölgesinde gözlemlenen ülserler
  • Burunda veya gözlerde irin şeklinde akıntı
  • İştah kaybı, yemek yememek
  • Letarji
  • Depresyon

Kedilerde bu belirtilerden bir ya da birkaçının gözlemlenmesi durumunda acilen veteriner hekime gidilmesi gereklidir. Ayrıca bu belirtiler yalnızca grip belirtisi olmayıp başka bir hastalık belirtisi de olabilir. Veteriner hekim, en doğru teşhisi ve doğru tedaviyi uygulayacaktır.

Kedi gribi veya kedi nezlesi gibi basit görünen hastalıklar, küçük dostlarımızın hayat konforlarını etkileyen ve onlarda birçok sağlık sorununa yol açan hastalıklardan biridir. Her ne kadar insanlardaki gribe benzer belirtilere sahip olsa da hastalığın kedinin vücudunda ilerlemesi ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Ayrıca bazı risk grubunda yer alan kediler için grip ölümcül nitelikte olabilmektedir. Tedavi ile kolaylıkla atlatılabilecek bir hastalık olan kedi gribinde veteriner hekim muayenesi önemli yere sahiptir. Ayrıca her hastalıkta olduğu gibi gripte de aşılama önemli bir yer tutmaktadır.

Ayrıca Okuyabilirsiniz

Yorum Yap!