Kedilerde Kısırlaştırma Ameliyatı

Kedilerde Kısırlaştırma Operasyonu ve Ameliyat Öncesi Önlemler

Konu Başlıkları göster

Günümüzde evde kedi beslemek oldukça yaygın bir davranıştır. Kediler sevimli, cana yakın dostane canlılardır. Kediler sahipleri tarafından çok sevilerek ve dikkat edilerek büyütülür. Bu nedenle onların hasta olmasını ve depresyona girmelerini istemeyiz. Ayrıca kedilerin sağlıklı ve huzurlu bir hayat sürmeleri için kısırlaştırılmaları da önemli bir konudur. Çoğu insan için yaptırıp yaptırmama konusunda endişelere sahip olduğu kısırlaştırma işlemi önemli bir operasyondur. Kısırlaştırma hem kedi hem de kedinin sahibi açısından önemlidir. Erkek ve dişi kedilerde farklı şekillerde gerçekleştirilen kısırlaştırma ameliyatları oldukça basit ameliyatlardandır ve ameliyattan sonra kedinin iyileşmesi oldukça kısa sürede gerçekleşir.

Kısırlaştırma operasyonlarında erkek kedilerde testisler, dişi kedilerde de yumurtalık ve rahim alınır. Böylelikle kediler üreme hormonu üretemez ve çiftleşme isteği de ortadan kalkmış olur. Bu işlem genel anestezi altında yapılan cerrahi bir işlemdir ve burada temel amaç üremenin engellenmesidir. Üremenin engellenmesinin yanı sıra kısırlaştırmanın kediler açısından birçok faydası bulunur. Öncelikle kısırlaştırılan kedilerde bazı hastalıkların görülme olasılığı ortadan kalkmış olur veya bu risk azalır. Ayrıca kedi çiftleşme ihtiyacı duymayacağı için daha huzurlu olur. Kısırlaştırma aynı zamanda kediyi güvende tutar. Özellikle erkek kediler kızgınlık dönemlerinde evden kaçmaya ve diğer kedilerle kavga etmeye meyilli hale gelirler. Kısırlaştırmayla tüm bunların önüne geçilir. Kedi sahibi açısından bakıldığında da kısırlaştırmanın birçok avantajı olduğu görülür.

Kedilerde kısırlaştırma ameliyatı

Kediler Neden Kısırlaştırılır?

Kedi sahiplerinin kedilerini kısırlaştırmak istemesinin altında birçok neden yatar. Bir kediyi kısırlaştırmak hem kedi hem de kedi sahibi açısından birçok avantaj sağlamaktadır. Erkek ve dişi kediler genellikle birbirinden farklı nedenlerle kısırlaştırılırlar. Ancak kedilerin kısırlaştırılmasının en temel nedeni üremenin önüne geçmektir. Üremenin önlenmesinin yanı sıra dişi kedilerde kısırlaştırma bazı hastalıkların önüne geçmesi bakımından da önemlidir. Ayrıca dişi kediler erken bir dönemde cinsel olgunluğa erişirler ve kolay bir şekilde hamile kalabilirler. Dişi kedilerin cinsel olgunluğa erişmesi genellikle 6 aydan sonra gerçekleşir ve bu aydan sonra kedi hamile kalırsa çok küçük bir yaşta anne olur. Bu kedilerin doğumu zorludur ve kedide birtakım psikolojik sorunlara yol açar. Ayrıca evinde birden fazla kedi beslemek istemeyen kişiler için de yavru kedilerin bakımını üstlenmek zor olacaktır.

Erkek kedilerde kısırlaştırma işleminin de birçok sebebi bulunur. Öncelikle erkek kediler kızgınlık dönemlerine girdiğinde çiftleşmek ister. Çiftleşmek isteyen erkek kedi kendine eş aramak için dışarı çıkar ve bir daha geri dönmeyebilir. Ayrıca erkek kediler bu dönemde bölgelerini koku bırakarak işaretlerler. Bu koku keskin bir kokudur ve kedi sahibi için can sıkıcı olabilir. Ayrıca kızgınlık dönemindeki erkek kediler oldukça gürültücü, saldırgan ve dövüşmeye meyillidir. Kısırlaştırma ile tüm bunların önüne geçilebilir.

Ayrıca Okuyunuz: Kedilerde Kızgınlık Dönemi ve Çiftleşme Hakkında Bilgiler

Dişi Kedileri Kısırlaştırma Nedenleri

Dişi kediler çeşitli nedenlerden dolayı kısırlaştırılırlar. Dişi kedilerin başlıca kısırlaştırılma nedenleri şunlardır:

  • Nüfus Kontrolü: Dişi kedilerin yavru sahibi olmadan önce kısırlaştırılması gereklidir. Çünkü dişi kediler zamanında kısırlaştırılmazsa kedinin cinsine, bireysel gelişimine ve doğum zamanına bağlı olarak çok hızlı bir şekilde hamile kalabilir ve yavrulayabilir.
  • Sağlık Problemleri: Kısırlaştırılmamış dişi kedilerde ileri yaşlarda bazı hastalıklar gelişebilir. Özellikle rahim enfeksiyonları ve meme kanseri gibi hastalıklara yakalanma riski oldukça fazladır. Yapılan araştırmalara göre ilk kızgınlıklarını yaşamadan kısırlaştırılan dişi kedilerin meme kanseri gibi hastalıklara yakalanma olasılıklarının %95 oranında azalmış olduğu görülmüştür. Ayrıca gebelik ve doğum bazı kediler için riskli olmaktadır.
  • Refah Problemleri: Kedi sahipleri birden fazla kediye bakmakta zorlanabilir. Dişi kedilerin kısırlaştırılmaması durumunda birden fazla yavru kedi daha doğmuş olur. Kedi bakımının yanı sıra yavru kediler kedi gribi veya daha ciddi bulaşıcı hastalıklara daha kolay yakalanır. Bulaşıcı hastalıklara yakalanan kedilerde hasar oluşur ve kedi erken bir yaşta hayatını kaybeder.
  • Yaban Hayatı Sorunları: Yavru sahibi olan anne kediler, annelik içgüdüsüne bağlı olarak daha çok avlanma ihtiyacı hissederler. Ayrıca kedi düzenli beslenemiyorsa yavrularını beslemek için daha fazla yaban hayatına atılma ihtiyacı duyar.
  • Kontrolü Sağlamak: Dişi kediler hamile kalmadıkları sürede yılın belirli dönemlerinde 3 haftada bir kızgınlık dönemlerine girerler. Dişi kediler kızgınlık dönemlerindeyken birtakım değişik davranışlar sergileyebilir. Bu süreçte dişi kediler hırçınlaşır ve çevreye zarar verebilir.

Erkek Kedileri Kısırlaştırma Nedenleri

Erkek kediler çeşitli nedenlerden dolayı kısırlaştırılırlar. Erkek kedilerin başlıca kısırlaştırılma nedenleri şunlardır:

  • Kontrolü Sağlamak: Kısırlaştırılmamış erkek kediler kızgınlık dönemlerinde evden kaçmaya meyillidirler ve dışarılarda başıboş gezerler. Ayrıca kendi bölgelerini belirlemek için çevreye keskin kokulu idrarlarını bırakırlar. Bölgelerini işaretleyen kediler bu bölgelere yabancı erkek kedilerin girmesi durumunda kavga ederler ve çok fazla ses çıkarırlar.
  • Sağlık Problemleri: Kısırlaştırılmamış erkek kediler, kavga etmeye daha çok meyillidirler. Kavga eden kediler ise FIV ve FeLV gibi hastalıkları yayma olasılığı daha yüksektir. Aynı zamanda erkek kediler kavga esnasında yaralanırlar ve yaralarında apse oluşabilir. Ayrıca kediler sokakta ve geniş bir alanda kavga ediyorlarsa trafik kazası gibi olasılıklar da söz konusu olabilir.
  • Evcil Hayvan Problemleri: Kısırlaştırılmamış erkek kediler kızgınlık dönemlerinde evden kaçmaya daha çok meyillidirler. Evden kaçan kediler eve bir daha dönemeyebilir. Ayrıca erkek kediler bölge işaretlemek adına evin muhtelif yerlerine keskin bir koku bırakırlar. Kısırlaştırılmış erkek kediler saldırganlaşır, çevreye ve sahiplerine zarar verebilir.
  • Nüfus Kontrolü: Erkek kediler bir bölgede yaşayan birden çok dişi kediyi hamile bırakabilir. Dişi kedileri kısırlaştırmak nüfus kontrolünü sağlarken erkek kedileri kısırlaştırmak da yine nüfus kontrolü sağlamak adına önemlidir.
Kedileri kısırlaştırmanın faydaları

Kedileri Kısırlaştırmanın Faydaları Nelerdir?

Kedi sahipleri açısından kedilerin kısırlaştırılmasına karar vermek oldukça önemli kararlardan biridir.  Kedi kısırlaştırma ameliyatı kolay gerçekleştirilen ameliyatlardan biri olarak bilinir. Bu nedenle kedi sahiplerinin endişeleneceği bir durum söz konusu değildir. Ancak kedinizi kısırlaştırmaya karar verdiyseniz veteriner hekiminizle olan diyaloğunuz bu noktada önemli olacaktır. Kedilerin kısırlaştırılması hem kedi için hem de kedi sahipleri için birtakım faydalar sağlar. Kedilerin kısırlaştırılması ile elde edilen faydalar şunlardır:

  • Kısırlaştırma, kedilerde üreme hormonunun üretimini azaltır. Böylelikle kedilerde istenmeyen gebelikler önlenir.
  • Erkek kedilerde kısırlaştırma, bölgesel işaretleme ve diğer erkeklerle yapılan bölge kavgalarının engellemesine yardımcı olur. Böylelikle erkek kediler diğer erkeklerle kavga etmez ve dolayısıyla yaralanmazlar. Bu nedenle kedilerin yaşam süresi, kalitesi ve diğer kedilerden bulaşıcı bir hastalık geçmesi önlenir.
  • Dişi kedilerde kısırlaştırma işleminde dişi üreme organları ve yumurtalıklar komple çıkarıldığı için bu bölgelerde gelişen bazı hastalıklar önlenmiş olur. Yani kanser, pirometra, polikistik yumurtalıklar ve metris de dâhil olmak üzere uterus ve yumurtalık hastalıkları ortadan kalkar. Ayrıca meme kanseri ve yanlış gebelik gibi hormon kaynaklı olan hastalıklar da önlenmiş olur.
  • Erkek kedilerde kısırlaştırma operasyonları sayesinde kanser dâhil olmak üzere testiküler hastalık faktörleri ortadan kaldırılır.

Kediler Ne Zaman Kısırlaştırılmalıdır?

Kediler için kısırlaştırma operasyonları kapsamında en uygun zaman veteriner hekimin önereceği zaman olmalıdır. Ancak, bir kedinin kısırlaştırılması için en uygun dönem cinsel olgunluğa ulaşmadan önceki dönemdir. Yani kedilerin kısırlaştırılması için en uygun zaman 6 aylık olduğu zamandır. Bu süreye göre kedilerin 4-6 ay arasında kısırlaştırılması uygun olacaktır. Ancak bulunduğunuz ülkeye ve şartlara bağlı olarak kedi 8 aylıkken de kısırlaştırılması uygun olacaktır. Ancak kısırlaştırma işlemi yaştan bağımsız olan bir işlemdir. Bu nedenle kedi sahiplerinin yaş olgusunu pek fazla kafaya takmaması gerekir. Burada önemli olan veteriner hekiminizle beraber operasyonu planlamaktır. Bu süreçte veteriner hekimle olan diyaloğunuz oldukça önemli olacaktır.

Kediler ne zaman kısırlaştırılır?

Kedi Kısırlaştırma Ameliyatının Risk veya Yan Etkisi Var mı?

Kedi kısırlaştırma ameliyatları oldukça basit geçen ameliyatlardan biridir. Sağlıklı ve genç kedilerde kısırlaştırma operasyonlarında risk daha az görülür. Fakat kısırlaştırılma işlemi yapılacak kediler için veteriner kararı çok önemlidir. Veteriner kısırlaştırma ameliyatı yapmadan önce kediyi detaylıca incelemeli, ameliyat kararını incelemelerden sonra almalıdır. Veteriner hekim kediye gerekli test ve tetkikleri yaptıktan sonra uygun görürse kedi kısırlaştırma operasyonuna hazırlanabilir. Genç ve aktif kedilerin kısırlaştırma işlemi öncesinde sakin tutmak zor olabilir. Ayrıca kısırlaştırma operasyonlarından sonra bu durum devam edebilir. Kedilerin sakinleşmesi genellikle vücutlarındaki hormon seviyelerinin düşmesine bağlıdır. Yani kedilerin hormon seviyeleri düşünce kedi hırçınlığı bırakarak sakinleşir.  Eğer kısırlaştırma operasyonundan sonra kedi sakinleşmezse veya kedide farklı bir durum gözlemleniyorsa veteriner hekime danışılması uygun olacaktır. Yaşlı kediler, kızgınlık dönemlerindeki kediler veya birtakım sağlık sorunu yaşayan kedilerde kısırlaştırma işlemi genç kedilere göre daha risklidir ve ameliyat esnasında komplikasyon gelişme olasılığına daha açıktırlar. Bu tip bir kediye sahipseniz ve kısırlaştırma operasyonu hakkında endişe ediyorsanız bu konu hakkında veteriner hekime danışmalısınız.

Kısırlaştırma ameliyatlarında en yaygın görülen yan etkiler şunlardır: Ameliyat için kesilen yerlerin iltihaplanması ya da bu kesiğin enfeksiyon kapması olacaktır. Ayrıca ameliyat kesiği açılabilir ve kesik olan bölgede yara, kanama veya şişlik oluşabilir. Bu tip yan etkiler çoğunlukla kedinin ameliyat olan bölgesini yalaması suretiyle gerçekleşmektedir.

Kısırlaştırma Ameliyatından Önceki 24 Saat

Kedi kısırlaştırma ameliyatlarından önceki ilk 24 saat çok önemlidir. Bu 24 saatte kedi ameliyata hazırlanmalı ve ameliyata engel herhangi bir durum yaşanmamalıdır. Öncelikle ameliyattan önce kedinin midesi boş olmalıdır. Bunun için ameliyattan önce kediye 6-8 saat boyunca hiçbir şey verilmemelidir. Ancak ameliyattan 2-3 saat öncesi kediye az miktarda su verilebilir. Kedinin gece boyunca bir şey yemesini engellemek için kedinin ulaşabileceği yemekler ortadan kaldırılmalıdır. Yani kedinin midesinin boş olduğundan tamamen emin olunması önemlidir.

Ameliyattan önce kedinin midesinin tamamen boş olması önemlidir. Kedinin bir şey yiyip içmemesinin yanı sıra dikkat edilmesi gereken bir başka husus da kedinin sağlıdır. Kısırlaştırma ameliyatından önce kedinin herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığının bilinmesi önemlidir. Bu konuda endişeleriniz varsa bunları veteriner hekimle konuşmak uygun olacaktır.

Kedi kısırlaştırma ameliyatı nasıl yapılır?

Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı Nasıl Yapılır ve Ne Kadar Sürer?

Kedi kısırlaştırma ameliyatları kedi uyutularak ve entübe edilerek yapılır. Ameliyat yapılacak kedilere genel anestezi verilerek kedinin tamamen uyutulması sağlanır. Ayrıca kedinin soluk borusuna bir tüp yerleştirilir (entübe edilir). Bu sayede ameliyat esnasında kedinin solunum yollarının sürekli açık kalması sağlanır. Kısırlaştırma ameliyatı çok kısa bir sürede geçer. Bu nedenle bazı durumlarda yüz maskesi de kullanılabilir. Yüz maskesi kullanıp kullanmama veteriner hekime bağlı bir durumdur. Genel anesteziden önce anesteziden daha iyi verim almak ve anestezik madde miktarını azaltabilmek için kediye anestezi öncesi preanestezik bir madde verilir. Bu maddeler aynı zamanda ağrı kesici etkiye sahiptir. Ameliyat esnasında kedinin nabzı ve oksijen seviyesi makine ile izlenir. Erkek kedilerde kısırlaştırma ameliyatı dişi kedilere göre daha kısa sürer. Bu nedenle ameliyat esnasında dişi kediler ısıtmalı bir battaniye üzerinde tutulur. Erkek kedilerde ise ameliyat esnasında ısıtmalı battaniyeye ihtiyaç duymazlar. Ancak ameliyattan sonra battaniyeye sarınmaları iyi olacaktır.

Dişi kedilerin kısırlaştırma ameliyatlarında göbek deliğinin hemen altında karın içerisine doğru cerrahi olarak kesi atılır. Bu kesikten kedinin üreme yolu, yumurtalıkları ve rahim komple çıkarılır. Ardından dikiş atılır ve kesik bölgeler kapatılır. Dişi kedilerde bu işlem kedinin yaşına ve kızgınlık döngüsünün neresinde olduğuna bağlı olarak 15-20 dakika gibi bir süreyle gerçekleştirilmektedir. Ancak kızgınlık dönemlerinde olan kedilerin kısırlaştırılma süresi, üreme yollarındaki dokuların yırtılmasına ve kanamaların artmasına neden olabilir. Bu tip durumda dişi kedinin ameliyat süresi uzayacaktır. Erkek kedilerde ise testis derisine kesik atılarak testisler çıkarılır. Bu kesik çok küçük olduğu için genellikle dikiş atmaya gerek duyulmaz. Erkek kedilerde bu işlem genellikle 2 dakika gibi kısa bir süre içerisinde gerçekleşir.

Kedilerde Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrası Bakım

Kedilerde kısırlaştırma ameliyatları basit ve kısa süren ameliyatlar arasındadır. Bu nedenle kediler kısırlaştırma ameliyatlarını kolay bir şekilde atlatırlar. Kediler ameliyattan sonra ilk birkaç saat uykulu olabilirler. Bu durum kediye verilen anestezi maddesine göre değişir. Bazı anestezik maddeler kedileri ameliyattan birkaç dakika sonra ameliyattan önceki haline getirir. Her ne kadar kısırlaştırma ameliyatları basit bir ameliyat olsa da ameliyat sonrası kedinin bakımı oldukça önemlidir. Ameliyat sonrasında, kedinin ameliyat bölgesini yalamaması, ısırmaması gerekir. Kedi ameliyat bölgesini yalarsa veya ısırırsa bu bölgede iltihaplanmalar veya enfeksiyonlar görülebilir. Bu nedenle kedi düzenli kontrol edilmelidir. Ayrıca kedinin ameliyat bölgesi düzenli pansuman yapılmalı ve kediye yakalık takılmalıdır. Kısırlaştırılan kediler kilo almaya daha yatkındır. Bu nedenle kedinizin beslenmesine dikkat etmeniz gerekecektir.

Kedilerin ameliyattan sonra fazla hareketli olmaması önerilir. Özellikle kedinin ani ve iddialı hareketler yapması önlenmelidir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken konu kedinin aşırı ve ani hareketler yapmamasıdır. Yani kedi hareketsiz de olmamalıdır. Burada hareket dengesini kurabilmek önemli olacaktır. Operasyondan sonra kedinin dikişleri kontrol edilmelidir. Bu bölgelerde şişlik, kızarıklık gibi durumlarla karşılaşıldığında veteriner hekime gidilmelidir. Kedinizin ameliyattan sonra daha çabuk toparlanması için evde ona sakin ve sıcak bir köşe ayarlayın ve kedinizin rahat ettiğinden emin olun. Ayrıca evde başka kediler varsa bu kedileri ameliyatlı kediden uzak tutmalısınız. Son olarak kedinin bulunduğu ortamın temiz olması kedinin enfeksiyon kapmaması için önemlidir.

Kedilerde kısırlaştırma ameliyatı sonrası bakım

Kedilerde Kısırlaştırma Ameliyatı Hakkında SSS

Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı Ücreti Nedir?

Kedilerde kısırlaştırma ameliyatı ücretleri hakkında tam bilgi vermek mümkün değildir. Çünkü ameliyat ücretleri uygulamalar arasında değişiklik göstermektedir. Bu nedenle kısırlaştırma ücretleri hakkında net bir bilgi sahibi olabilmek için veteriner hekimler ile görüşülmesi daha uygun olacaktır.

Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrası Kedinin İyileşme Süresi Nedir?

Kedilerde kısırlaştırma ameliyatı kolay gerçekleşen bir ameliyattır. Bu nedenle bu ameliyat sonrası kediler çok kısa bir sürede iyileşirler. Ancak erkek kediler ve dişi kedilerde iyileşme süresi farklılık gösterebilir. Çünkü erkek kedilerin kısırlaştırma ameliyatları dişi kedilere göre daha kolay ve kısa sürer. Erkek kedilerde dikiş yoktur ve ameliyat çok kısa bir süre içerisinde gerçekleştirilir. Dişi kedilerde ise durum daha farklıdır. Dişi kedilerin kısırlaştırma ameliyatları erkek kedilerden daha uzun sürer ve kesik daha büyük olduğu için dikiş bulunur. Bu nedenle erkek ve dişi kedilerin iyileşme süresi birbirinden farklılık gösterebilir. Genellikle ameliyattan 15-20 dakika gibi bir sürede etrafta dolaşacak kadar uyanık olurlar. Kediler genel olarak ameliyattan 14 gün sonra tam anlamıyla iyileşmiş sayılırlar. Ayrıca ameliyattan sonra kedilerde alınması gereken dikişler varsa bu dikişler 7-10 gün içinde alınmalıdır.

Kısırlaştırmada Komplikasyon Görülme İhtimali Var mı?

Kedilerde kısırlaştırma ameliyatı basit bir ameliyattır bu nedenle bu ameliyatta ciddi komplikasyonlar yaşanmaz. Ancak kısırlaştırma ameliyatının ilk saatlerinde ilaçların da etkisiyle sürekli sarı köpük şeklinde kusma görülebilir. Bu durum kedinin ameliyattan önce saatlerdir aç olmasına ve ilaçların etkisine bağlı olarak gerçekleşen bir durumdur. Bir kedinin ameliyat geçirdiği gün 5 sefer kusması normal kabul edilen bir durumdur. Eğer kedi 5’ten fazla kustuysa böyle bir durumda veteriner hekiminize durumu bildirmelisiniz.

Kısırlaştırma ile ilgili yaşanabilecek en ciddi sağlık sorunu obezitedir. Çünkü obezite kedilerde ilerleyen zamanlarda ciddi sağlık problemlerine yol açar. Kedilerde obezitenin yol açtığı sağlık sorunları eklem hastalıkları ve diyabettir. Ayrıca kapalı yerlerde yaşayan kedilerde hareket yetersizliği görülebilir. Hareket yetersizliğine ek olarak fazla yiyen kedilerde sindirim sistemi sorunları da yaşanmaktadır. Kısırlaştırma ameliyatında bu noktalara dikkat edildiği takdirde kedide herhangi bir komplikasyon veya yan etki görülmez.

Kısırlaştırma İşlemi Kedilerde Obeziteye Neden Olur mu?

Kedilerde kısırlaştırma ameliyatları direkt olarak obeziteye neden olmamaktadır. Fakat kısırlaştırma ameliyatlarından sonra kediler kilo almaya meyilli hale gelirler. Kediler kısırlaştırıldıktan sonra beslenmesinde bir artış görülürken hareketlerinde de azalmalar görülür. Bu nedenle kediler kilo almaya ve obeziteye açık hale gelirler. Kilo alma problemini kontrol edilemezse bu durum ileri boyutlara ulaşarak kedide obeziteye yol açabilir. Ameliyattan sonra kedinizin normal kilosunu kontrol altında tutmak için kedinin sağlıklı beslenmesine dikkat edilmelidir. Kediler genel olarak hareketli canlılardır. Bu nedenle yüksek kaloriye ihtiyaç duyarlar. Fazla kaloriye ihtiyaç duyan kedinizin sağlıklı kilosunda kalması ve fit olması için yeterli miktarda beslendiğine emin olunmalıdır. Bu noktada kısırlaştırılmış kediler için özel olarak üretilmiş mamalardan faydalanabilirsiniz.

Kısırlaştırılmış kediler obeziteye meyilli hale gelirler. Bu nedenle kediniz kısırlaştırıldığında beslenmesine ayrıca dikkat etmelisiniz. Obezite, kedilerde ciddi bir sağlık sorunudur ve kedinin hayatını büyük ölçüde sınırlandırır. Ayrıca obeziteli kedilerde bazı hastalıklar da yaygın olarak görülür.

Kediler Kızgınlık Döneminde Kısırlaştırılabilir mi?

Kedilerde kısırlaştırma ameliyatları için en uygun zamanın cinsel olgunluğa erişmeden önceki zaman olduğu bilinir. Ancak kediler kızgınlık dönemlerindeyken de kısırlaştırılabilir. Veteriner hekimler, kızgınlık dönemlerindeki kedilere düzenli olarak kısırlaştırma işlemi uygulamaktadır. Kızgınlık dönemlerinde yapılan kısırlaştırılma ameliyatları kızgınlık döneminde olmayan kedilere göre daha zor gerçekleşmektedir. Çünkü bu dönemdeki kedilerin rahim etrafındaki kan damarları daha büyüktür ve bu nedenle ameliyat esnasında kanama daha fazla olur. Kızgınlık dönemlerinde olan kedilerin kısırlaştırma ameliyatlarında genel olarak risk fazladır ve ameliyat uzun sürer.

Kısırlaştırılan kediye yakalık takmak zorunlu mu?

Kısırlaştırılan Kediye Yakalık Takmak Zorunlu mudur?

Kısırlaştırılmış kedilerin ameliyat yerlerinde kesik bulunur. Kediler doğal olarak bu yaralarını yalamak veya ısırmak ihtiyacı duyarlar. Kedilerin bu bölgeyi yalaması bölgede birtakım sorunlar gözlemlenmesine neden olabilir. Kediler ameliyat bölgesini yalaması veya ısırması durumunda bu bölgede iltihaplanmalar, enfeksiyonlar, şişlik veya kanama gibi sorunlar görülebilir. Bu tip sorunların önüne geçebilmek için kediye yakalık takılması gerekecektir. Bu sayede kedinin ameliyat yerleri korunmuş olacak ve kedi daha kısa bir sürede iyileşecektir. Ayrıca yakalık haricinde koruyucu kedi tasması ve tıbbi gömlek giydirmek kedi için diğer koruyucu önlemler arasındadır.

Kısırlaştırılan Kediye Mikroçip Takılması Gerekir mi?

Kedilerde kısırlaştırma ameliyatı genel anestezi altında yapılmaktadır. Bu nedenle kedi ameliyat esnasında ağrı veya acı hissetmez. Bu nedenle bu esnada kediye mikroçip taktırılabilir. Yani kısırlaştırılmış bir kediye mikroçip taktırmak gereklidir.

Kısırlaştırma İşlemi Kediyi Depresyona Sokar mı?

Kedilerde kısırlaştırma işlemi kediyi depresyona sokmaz. Kısırlaştırma depresyonun aksine kedinin daha huzurlu ve daha sakin bir hayat geçirmesine yardımcı olur. Kısırlaştırılmamış kediler kısırlaştırılmış kedilere göre depresyona daha açıktır. Çünkü kısırlaştırılmamış olan kediler içgüdüsel olarak çiftleşme isteği duyarlar ve çiftleşemediklerinde mutsuz olurlar ve depresyona girerler. Ayrıca kısırlaştırma, kedileri birtakım hastalıklardan korur. Hastalık riski az olan kediler daha mutlu ve daha huzurlu bir hayat geçirirler.

Kısırlaştırılmış Kedinin Neden Hala Testisleri Varmış Gibi Görünür?

Erkek kedilerde kısırlaştırma işleminde testisler çıkarılmaktadır. Ancak testislerin içinde bulunduğu deri yapısı yani skrotum alınmaz. Bu deri alınmadığı için dışarıdan bakıldığında kedinin hala testisleri varmış gibi görülür. Fakat skrotum bölgesi zamanla küçülür ve daha az fark edilir. Ancak kısırlaştırma ameliyatından sonra kedinizin skrotumunda kızarıklık veya şişlik görülmesi durumunda veteriner hekime danışılması uygun olacaktır.

İleriki Yaşlarda Kedileri Kısırlaştırmak Doğru mudur?

İleri yaşlarda ve hatta yaşlı kedilerin kısırlaştırılma ameliyatları birçok insan için tereddüt konusu olabilir. Ancak kısırlaştırma operasyonları çoğunlukla yaştan bağımsız gerçekleştirilen bir operasyondur. Ayrıca yaşlı kedilerin kısırlaştırılma operasyonları da güvenlidir. Bu nedenle bu konuda endişe etmeye gerek yoktur. Yaşlı kedinizi kısırlaştırmak istiyorsanız konuyu veteriner hekiminizle konuşmanız uygun olacaktır.

Hamile olduğuna şüphelenilen kedi kısırlaştırılır mı?

Hamile Olduğuna Şüphelenilen Kedi Kısırlaştırılabilir mi?

Hamile kedilerin kısırlaştırılması çoğu zaman mümkündür. Bu nedenle kedinizin hamile olduğundan şüpheleniyorsanız ve yine de kısırlaştırmak istiyorsanız konuyu veteriner hekimle görüşmelisiniz. Veteriner hekim gerekli incelemeleri yaparak kedinin hamileliği hakkında detayı bilgilendirmeleri yapacaktır. Ayrıca kedi eğer hamileyse veteriner hekim uygun görürse kısırlaştırma işlemi kolaylıkla gerçekleştirilir.

Yavru Kediler Kısırlaştırılabilir mi?

Kedilerin kısırlaştırılması için en uygun dönem cinsel olgunluğa erişmeden önceki dönemdir. Bu dönem ise kedinin yavruluk dönemine tekabül eder. Yani kediler için kısırlaştırma operasyonları 4 aylık olduğunda yapılması uygun olacaktır. Yavru kediler cinsel olgunluğa 4. aydan sonra eriştikleri için kısırlaştırmanın bu aylarda yapılması uygun olacaktır.

Evde Kısırlaştırılmamış Dişi ve Erkek Kedilerde Çiftleşmeyi Önlemek İçin Ne Yapılabilir?

Evde kısırlaştırılmamış erkek ve dişi kediler bulunuyorsa bu kedilerin çiftleşmesini önlemek ve istenmeyen gebeliklerin önüne geçebilmek için erkek ve dişi kedilerin 4 aylık olduğunda mutlaka kısırlaştırılması gerekmektedir. Eğer bu kediler kısırlaştırılmazsa kızgınlık dönemlerinde çiftleşecektir. Bu durumun önüne geçebilmek için kızgınlık dönemlerinde kediler mutlaka birbirinden ayrılmalıdır.

Kısırlaştırma Sonrası İştahsızlık Yaşayan Kediye Ne Yapılmalıdır?

Kediler genel olarak kısırlaştırma ameliyatından 6-8 saat kadar sonra mama yiyebilir hale gelirler. Fakat bazı kedilerin ameliyattan 8 saat sonra bile iştahsızlık yaşadığı olmuştur. Bu durum normal bir durumdur ve endişe etmeye gerek yoktur. Ancak ameliyattan 24 saat sonra kedide iştahsızlık gözlemleniyorsa bu durumda veteriner hekime danışılması gerekecektir. Veteriner hekim kedinizin neden yemek yemediğini ve nasıl beslenmesi gerektiği konusunda size yardımcı olacaktır.

En İdeal Kısırlaştırma Zamanı Nedir?

Kedilerin kısırlaştırılması için en uygun dönem cinsel olgunluğa ulaşmadan önceki dönemdir. Kediler genel olarak cinsel olgunluğa 6 aydan sonra girerler. Bu nedenle bir kedi 6 ayı doldurmadan kısırlaştırılmalıdır. Ancak bulunduğunuz ülkeye, kedinin cinsine, cinsiyetine ve veteriner hekimin tavsiyesine bağlı olarak 4-8 ay arasında değişen bir süreyle kısırlaştırma işlemi yapılması uygun olacaktır.

Kedilerde kısırlaştırma ameliyatı üzerinde düşünülmesi gereken bir husustur. Avantajları ve dezavantajları iyice anlaşılmalı ve ona göre hareket edilmelidir. Daha sağlıklı bilgi için lütfen veteriner hekime danışmayı unutmayınız.

Yorum Yap!