Kefirin Kedilere 10 Faydası

Kediler Kefir İçer Mi? Kefirin Kedilere 10 Faydası

Kedilerine daha sağlıklı bir yaşam sunmak isteyen kedi ebeveynleri, kefir gibi insanlar için yararlı olan gıdaları kedilerine verip veremeyeceklerini merak ediyor.

Probiyotik olan kefir insan vücudu için faydalı olduğu gibi kedi dostlarımız için de bir hayli faydalıdır. Ancak ne şekilde ve ne kadar verildiğine dikkat edilmez ise, bu fayda ortadan kalkabilir. Kedi dostlarımıza verilecek olan kefirin yağ oranının düşük olmasına dikkat edin. Çok küçük yavru kedilere kefir verilmesi doğru olmadığı için kedi dostlarımızın kefir tüketecek büyüklüğe erişip erişmedikleri konusunda mutlaka uzman bir veteriner hekim görüşü alınmalıdır.

Kediye kefir verilir mi ve kefirin kedilere faydaları gibi konularda bilgi sahibi olmak için hemen aşağıdaki başlıkları inceleyebilir ve kefirin kediler için nasıl bir takviye gıda olarak konumlandığını öğrenebilirsiniz.

Kediye Kefir Verilir Mi?

Evet, kediye kefir verilir ve kediler kefiri büyük bir mutlulukla tüketir. Probiyotik içerikli kefir kediler için oldukça yararlıdır ancak gün içerisinde yetişkin bir kediye en fazla 1 yemek kaşığı kadar kefir verilmelidir.

Kediler kefir içer mi sorusu birçok kedi ebeveyninin merak ettiği bir sorudur. Evde kendiniz kefir içerken eğer kefirin olduğu bardağı ortada bırakır veya kefiri dökerseniz, yavrunuzun kefire doğru yöneldiğini ve yaladığını görürsünüz. Yani kedinizin tavırlarından kefirden hoşlandığını da anlamanız hiç de zor olmaz.

Başlı başına kefirin yararlarına bakıldığında ise; fermente süt ürünü olduğu ve zengin besin içeriğine sahip olduğu için oldukça yararlıdır. Hatta kedi dostlarımızın saç, diş, tırnak gibi dış görünümleri üzerinde olumlu etkisi bulunur. Bu etkilere bakıldığında kediye kefir verilir mi sorusuna saniyeler içerisinde yanıt vermek mümkündür.

Kediye Kefir Verilir Mi?

Yine de bu durum tüylü dostlarımız için kefirin temel besin kaynağı olarak kullanılacağı anlamına gelmez. Kefir, kediler için yalnızca bir ek takviye olarak konumlanır. Verdiğiniz kefirin yağ oranının önemli olduğunu unutmayın. Kefirin ev yapımı olması ya da dışarıdan alınması fark etmeksizin, yağ oranının %2 ile %4 aralığını aşmamasına özen gösterin. Aşırıya kaçmadan kedi dostlarımıza kefir vermek, kedi dostlarımızın gelişimlerinde olumlu etkilerin gözlenebilmesini sağlar.

Ancak yine de kedinize kefir vermeden önce mutlaka veteriner hekiminize danışmanızı öneririz. Ayrıca kedinizin kefire alerjisi olabileceğini de göz önünde bulundurarak az miktarda kefir verdikten sonra olumsuz etkilerin ortaya çıkıp çıkmadığını inceleyin.

Kedilere Kefir Ne Kadar Verilmeli?

Yavru kedilere günde 1 çay kaşığı, yetişkin kedilere ise kilolarına oranla günde 1 ile 1,5 yemek kaşığı arası kefir vermek sağlıklı olacaktır. Kefir bu ölçülerde tüketildiğinde kediler için hiçbir sorun teşkil etmez.

Kediye kefir verilir mi sorusu, günlük hayatında kendisi de sıklıkla kefir tüketen kedi ebeveynleri tarafından oldukça merak edilir. Verilme aralığı ve ne kadar verileceği konusunda dikkatli olunduğu sürece kedi dostlarınıza da kefir verebilirsiniz. Kedi dostlarımıza kefir verirken her gün vermemeye dikkat edin. Gün içerisinde yavrular için bir çay kaşığını ya da yetişkinler için bir yemek kaşığını geçecek miktarda kefir verilmesi doğru değildir.

Yetişkin ve iri bir kedi ile ev arkadaşıysak, kendisine kefir verirken 2 yemek kaşığına kadar çıkmamızda sakınca yoktur. Verilecek olan kefir çay tabağı boyutlarında bir kaba koyularak verilebilir.

Kedilere Kefir Ne Kadar Verilmeli?

Kedinizin kefiri tek başına tüketmediğini görürseniz, kefiri yaş mama ile karıştırmayı deneyebilirsiniz. Ancak karıştırdığınız yaş mama oranının az olmasına dikkat edin. Yaş mama ile kefir karıştırıldığında, mama çok kısa süre içerisinde bozulur. Bu nedenle kefir ile karıştırılmış mamayı tüylü dostumuz eğer 1 saat içerisinde tüketmez ise; yaş mamaları çöpe atmanız gerekir.

Ayrıca yaş mama ile karıştırıldığında dahi kediniz kefiri tüketmiyorsa; kedinizi kesinlikle zorlamamalısınız. Kediler genellikle kefiri sevme eğiliminde olsa da her kedi kendine has bir karaktere sahiptir. Diğer kefir türlerini ve markalarını denedikten sonra kediniz halen kefir içmeyi reddediyorsa; kedinize kefir vermeyi bırakmak daha doğru bir seçin olacaktır. Farklı kefir markaları denerken çilekli ve muzlu gibi meyveli kefirleri tercih etmemeye özen göstermelisiniz. Çünkü şeker içerikli gıdalar kediler için zararlıdır. Kediler için ideal olan kefir; sade kefirdir.

Bir hastalık geçirmiş ya da yeni operasyon olmuş olan kedi dostlarımıza kefir vermeden önce mutlaka veteriner hekiminiz ile iletişime geçin. Ayrıca ilk kez kefir verecekseniz ya da kefirin kedi dostunuz üzerinde yaratacağı etkiden emin değilseniz; 3 gün kuralını uygulamayı tercih edin. Bu kural kapsamında; kefir vermeye başladığınız ilk 3 gün, normalde vermenizin uygun olduğu miktarın yarısı kadar verin. Kedi dostunuzun günlük hayatında bir değişim olup olmadığına bakın. Kusma ve ishal gibi belirtiler gösterirse kefir vermeye devam etmeyin. Ayrıca belirtileri gördüğünüzde veterineriniz ile iletişime geçin.

Kefirin Kedilere 10 Faydası

Kefirin kedilere faydaları bir hayli fazladır. Hem gelişimlerini destekler hem de gelecekte sağlık problemleri yaşamamasına yardımcı olur. İşte kefirin kedilere başlıca 10 faydası:

  • Anne sütünden kesilmeye başlamaları ile beraber kedi dostlarımıza kefir verirseniz; bağışıklık sisteminin kuvvetlenmeye başladığını görürsünüz. Özellikle hastalıklara daha açık oldukları aşılama döneminde çok daha dirençli olmaya başlarlar.
  • İçerisinde biyotin olduğu için tüylü dostlarımızın deri ve tüy sağlıklarını olumlu etkiler.
  • Stresi önleme, iştahı açma, yaş ilerledikçe ortaya çıkabilecek olan kas, eklem ve sinir rahatsızlıklarının oluşma riskini azaltma gibi etkileri vardır.
  • B1, B2, B6 ve B12 içerdiği için sinir hücreleri üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.
  • Bağırsak florasında bulunan yararlı bakterilerin sayısının daha da artmasını sağlar.
  • Kefir sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur ve ishal, kabız gibi durumların yaşanmasını önler.
  • Bazı mamalarda bulunan koruyucu maddeler ve tedavi esnasında kullanılan antibiyotikler, mantar üremesine neden olabilir. Mantar üremesinin önlenmesi için ise kefir tüketilebilir.
  • Yoğun karbonhidrattan oluşan mamaların yarattıkları şeker maya ve mantar oluşumu gibi etkileri azaltmak için mama kaplarına kefir ekleyin. Yoğun karbonhidrat tüketiminin yarattığı olumsuz etkiyi bu şekilde tolere edin.
  • Böbrek ve idrar yolu rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltır. Aynı zamanda mevcut bir idrar yolu rahatsızlığı yaşanıyor ise; bu hastalıkların daha hafif atlatılmasına yardımcı olur.
  • Karaciğer metabolizmasının iyileşmesine yardımcı olur. Antioksidan etkisi bulunan bir besindir. Bu nedenle hem karaciğerin hem de diğer organların yüklerinin hafiflemesine yardımcı olur.

Kefirin faydaları bir hayli fazla olsa da kediler için günlük önerilen miktarın kesinlikle üzerine çıkılmamalıdır. Eğer çok fazla miktarda kefir vermişsek, sonraki birkaç gün kefir tüketmesini engellememiz gerekir. Aksi takdirde tükettiği kefiri tolere edemez.

Sadece bir kerelik bir fazla kefir tüketimi, birden çok büyük sağlık problemlerinin yaşanmasına neden olmaz. Yine de ishal ve kusma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu sebeple gereğinden fazla kefir tüketildiğinde belirtileri takip ettikten sonra beklenmedik problemler gözlemliyorsanız mutlaka veteriner hekiminiz ile iletişime geçmelisiniz.

Yavru Kediler Kefir İçebilir Mi?

Evet, yavru kediler anne sütünden kesilip katı gıdayla beslenmeye başladığı andan itibaren kefir içebilir. Ancak yavru kedilere günlük en fazla 1 çay kaşığı kadar kefir verilmelidir.

Yavru kedilere gün içerisinde 1 çay kaşığından daha fazla olmayacak şekilde kefir verilebilir. Kedi dostlarımızın gelişimleri ve hayatlarının kalanı için beslenme önemli bir yere sahiptir. 7 haftalık olana kadarki süre içerisinde anne sütü tüketen yavru kedilerimiz, sütten kesilmeye başlamaları ile beraber katı gıda ile beslenmeye de başlayabilirler.

Okuma Önerisi: Yavru Kedi Ne Yer? Nasıl Beslenir?

Bu süreçte minik dostlarımızın dengeli beslenmeleri önemlidir. Enerji, protein, vitamin ve mineral ihtiyaçlarının dengelenmesi gereklidir. Kefir de bu ihtiyaçların dengelenmesini sağlayabilecek, zengin içeriğe sahip bir besindir.

Yavru Kediye Kefir Verilir Mi?

Ancak yine de yavru kedinize kefir vermeden önce veteriner hekiminiz ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz. Kefir, kedilerin büyük bir çoğunluğu için faydalı olsa da özel bakım gerektiren ya da özel duruma sahip olan bazı kediler için zararlı olabilir. Örneğin; eğer kediniz diğer cinslere oranla alerjik reaksiyon göstermeye daha yatkın bir kedi cinsi ailesinden (Mesela; Exotic Shorthair) ise, kefir onun için zararlı olabilir. Bunu öğrenmek için başvuracağınız ilk kaynak veteriner hekiminiz olmalıdır.

Bu içeriğin üretiminde yurtdışında evcil hayvanlar için sağlıklı – sağlıksız yiyecekleri derleyen, güvenilir ve otoriter bir web sitesi olan Pet Food Facts kaynak alınmıştır.

Kediler Kefir İçer Mi? - Sık Sorulan Sorular

Kedime Kefir Verebilir Miyim?

Evet, yetişkin kedinize günde 1 ile 2 çorba kaşığı, yavru kedinize ise günde 1 çay kaşığı kefir verebilirsiniz.

Kefir Kediler İçin Zararlı Mı?

Hayır, eğer kedinizin süt ürünlerine karşı bir alerjisi yok ise kefir hiçbir kedi için zararlı değildir.

Kedim Çok Fazla Kefir İçti, Ne Yapmalıyım?

Eğer kediniz çok fazla kefir içtiyse ve kedinizin süt ürünlerine karşı herhangi bir alerjisi yoksa endişelenmenizi gerektirecek hiçbir şey yok. Fazla kefir tüketimine bağlı olarak zaman zaman kusma ve ishal görülse de sonuçları ciddi olmayacaktır. Kedinize bir süre kefir vermeyi kesin ve genel durumunu gözlemleyin, beklenmeyen bir sonuç ile karşılaşırsanız vakit kaybetmeden veteriner hekiminize danışın.

Yavru Kediye Ne Zaman Kefir Verilir?

Yavru kediler ortalama 7 haftalık olduktan sonra, yani anne sütünü bırakıp katı gıdalara başladığı zaman kefir içmeye de başlayabilirler. Ancak yavru kedilere günde en fazla 1 çay kaşığı kefir verilmelidir.

Yorum Yap!