Kediler Neden Ot Yer?

Kediler Neden Ot Yer? İşte 4 Sebebi!

Kedi ebeveynleri, kedilerinin zaman zaman ot ve çiçek yediğini görüp bir hayli hayrete düşer. Bunu takiben, pek çok ebeveyn “Kediler neden ot yer?” sorusuna yanıt arar. Kediler her ne kadar etobur canlılar olsalar da zaman zaman beslenmelerini lif ağırlıklı otlar ve bitkiler ile destekleyebilirler. Bitkilerin kediler üzerinde sindirim sistemini destekleyici, kabızlık giderici ve hatta rahatlatıcı etkileri dahi bulunur. Yani kedilerin bitki yemesi aslında oldukça doğal bir durumdur ve kediler bu davranışı vahşi doğada edinmiştir.

Aşağıdaki başlıkları inceleyerek “Kediler neden çimen yer?” sorusuna yanıt bulabilir, hangi bitkilerin kediniz için güvenli olduğunu öğrenebilir ve ayrıca günümüzde kedilerinizin sindirimini destekleyecek diğer yöntemleri de görüntüleyebilirsiniz.

Kediler Neden Ot Yer?

Kediler, sindirmekte zorlandıkları gıdaları kusmak için ot yer. Ot ve çimenlerin hücre duvarında bulunan selüloz, kediler tarafından sindirilemez. Eğer kedi yeterince ot tüketirse, bunu sindiremeyeceği için kusacaktır. Böylelikle kedi, midesini rahatsız eden gıdalardan kurtulacaktır.

Günümüzde kedi çimi gibi ürünler, pek çok kedi ebeveyni tarafından sindirim sistemini destekleyici bir alternatif olarak bilinmektedir. Bu aslında yanlış bir tanım olmasa da eksik bir tanımdır. Çünkü, kedilerin ot yeme alışkanlığı, onların ataları tarafından vahşi doğada edinilmiş davranıştır.

Vahşi doğada yaşayan kediler, besinlerini fare ve kuş gibi küçük boyutlu canlıları avlayarak temin ediyorlardı. Bu canlıların kemikleri ve tüyleri kedilerin midelerinde sindirilemediğinden, kediler midelerini rahatlatmak için fazlaca ot yiyerek kusma eylemini gerçekleştiriyorlardı.

Yani aslında kedilerin ot yemesi, tamamen midelerini boşaltma ihtiyacından kaynaklanır. Elbette günümüz kedilerinde bu davranış biraz daha farklılaşmıştır. Kedilerin ot yeme ihtiyacı her ne kadar içgüdüsel olsa da günümüzde kuru mamalarla beslenen kediler kendilerini kusturacak kadar ot yeme ihtiyacı duymazlar. Ot ve çimen türü bitkiler az miktarda tüketildiğinde, içeriğinde bulunan folik asit ve vitaminler kedilerin hem sindirim sistemini hem de bünyelerini destekler.

Bu görüşler pek çok kedi ebeveyni ve hatta veteriner tarafından kabul ediliyor olsa da gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar, bunların yalnızca birer teori olduğunu ve bu davranışların kediden kediye değiştiğini gösteriyor. Aşağıdaki başlıkları inceleyerek “Kediler neden ot yer?” sorusunun başlıca sebeplerini keşfedebilir ve ayrıca gerçekleştirilen bilimsel çalışma sonucunda elde edilen verileri de görüntüleyebilirsiniz.

Kediler Neden Çimen Yer?

1 – Kediler Kusmak İçin Ot Yer

Kedilerin mideleri rahatsız olduğunda, onları rahatsız eden gıdalar tükettiklerinde ya da tükettikleri gıdaları sindiremediklerinde, kusmak için ot yerler. Ot ve çimen tarzı bitkilerin hücre duvarlarında selüloz bulunur. Selüloz; insanlar, kediler ve köpekler tarafından sindirilemez. Yani bir kedi yeterince çimen yerse, tüm bu çimenleri sindiremeyecek ve bunun sonucunda kusacaktır.

Evcil kediler canlı hayvan tüketmediğinden, midelerinde kemik ya da farklı hayvanların tüyü bulunmaz. Ancak evde yaşayan, düzenli mama yiyen ve kendini rahat hisseden kediler; bakımlarını aksatmayacak ve kendilerini bol bol yalayacaktır. Kediler kendilerini yalarken, dillerinin tırtıklı yapısı sayesinde ölü tüyleri yutacaklardır. Kedi tüyünde keratin bulunduğundan, kedi tüyleri kedilerin midelerinde sindirilemeyecek ve buna bağlı olarak midede tüy yumakları oluşmaya başlayacaktır. Evcil kedilerin büyük bir çoğunluğu, yutmuş oldukları tüyleri kusmak için ot yer.

Kusmak kediler için rahatlatıcı bir eylem olsa da bu kedilerin favori aktivitesi değildir. Kedinizin sindirim sistemini desteklemek ve yuttuğu tüyleri dışkı yoluyla dışarıya atmasını sağlamak için, kedi maltı gibi ürünlerden faydalanabilirsiniz. Kedi maltı hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz, Kedi maltı nedir ve nasıl kullanılır isimli içeriğimize göz atabilirsiniz.

2 – Kediler Kabızlıklarını Gidermek İçin Ot Yer

Kabızlık, kediler için oldukça yaygın bir problemdir. Tek çeşit mamayla beslenen evcil kedilerde kabızlık sıklıkla görülebilir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi ot ve çimenlerin hücre duvarında selüloz bulunur ve kedilerin midesi bu bitkileri sindiremez.

Kabızlık sorununa sahip olan kediler, midelerinin sindiremediği bu çimenleri tüketerek, çimenlerin içeriğinde bulunan lif sayesinde sindirim sistemlerinin daha fazla ve daha hızlı çalışmalarını sağlarlar. Çimenleri sindirmek için var gücüyle çalışan sindirim sistemi, kabızlık sorunun giderilmesi konusunda da kedilere yardımcı olur.

Kedilerde kabızlığı önlemek için uygulayabileceğiniz pek çok yöntem bulunur. Kedilerin düzenli probiyotik tüketmesi ve diyetinin ek gıdalarla desteklenmesi, kedilerde kabızlık problemini gidermek konusunda yardımcı olabilir. En zengin probiyotik kaynaklarından biri olan kefirin kedilere oldukça yararlı olduğunu biliyor muydunuz? Kediye kefir verilir mi isimli içeriğimizi okuyarak tüm bu faydaları öğrenebilirsiniz.

Ot Yiyen Kedi

3 – Kediler Stresten Kurtulmak İçin Ot Yer

Kediler neden ot yer sorusunun diğer bir yanıtı ise; kedilerin stresten kurtulmak için ot yediğidir. Kediler, stres anında pek çok farklı davranış sergileyebilirler. Bunlardan en yaygını; aşırı yalanma, miyavlama ve saklanmadır.

Kediler stres altında hissettiklerinde, tekrarlayan eylemler gerçekleştirerek kendilerini rahatlatırlar. Ot yemek de bu tekrarlayan eylemler arasındadır. Yani kediler aşırı stresli oldukları durumda, kendilerini sakinleştirmek için ot yiyebilirler.

Ot ya da bitkilerin kediler üzerinde doğrudan sakinleştirici bir etkisi yoktur, bu yalnızca sakinleştirici bir eylemdir.

4 – Kediler Ot Yiyerek Parazitlerden Kurtuluyor

Kediler neden ot yer sorusunun son cevabı ise; kedilerin parazitlerden kurtulmak için ot yediğidir. Yukarıda sizlere sunulan ilk 3 madde, bilim insanlarının teorilerine ve gözlemlerine dayanır. Ancak yapılan çalışmalar bu 3 madde hakkında kesin sonuçlar vermemiştir. Yani kediniz için bunlardan herhangi birisi geçerli olabilir, ancak emin olmanız mümkün değildir.

Kediler neden bitki yer sorusunu aydınlatmak için; Norveç’te Uluslararası Uygulamalı Etoloji Derneği (International Society for Applied Ethology)’nin yıllık kongresinde araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen bir çalışmanın sonuçları yayınlandı.

Araştırmacılar, 1000’i aşkın kedi sahibinin günde en az üç saatini kedilerini izleyerek geçirmelerini istedi. Uygun noktalara, kedilerin tüketimine uygun bitkiler ve otlar yerleştirildi. Çalışmaya katılan kedi sahiplerinin %77’si, kedilerinin ortalama altı kez ot yediğini belirtti. Kedi sahiplerinin yalnızca %11’i kedilerinin hiç ot yemediğini söyledi.

Çalışmada, ot yiyen kedilerin büyük bir çoğunluğu ot yedikten sonra kusmadı. Ot yiyen kedilerin yalnızca 4’te 1’i kusma eylemini gerçekleştirdi ve bu kedilerin yaklaşık %91’i kusmadan önce hasta, stresli ya da rahatsız gözükmüyordu.

Yani bu çalışma, kedilerin mideleri rahatsız olduklarında ot yiyerek kendilerini kusturdukları teorisini bir nebze de olsa çürütüyor.

Kediler neden ot yer sorusuna yanıt arayan araştırmacılar, kedilerin bitki yemesinin tamamen içgüdüsel bir eylem olduğunu savunuyor. Doğada yaşayan diğer etoburların da zaman zaman bitki ve ot yediği bilinen bir gerçektir. Etoburlar sindirilemeyen bitkileri tüketerek, hem sindirim sistemlerinin daha fazla efor sarf etmesini hem de kendilerini kusturmalarını sağlıyor. Bu eylemler sonucunda, etoburların bağırsaklarında oluşan parazitler dışarıya daha kolay bir şekilde atılıyor.

Yani araştırmacıların kediler neden ot yer sorusuna yanıtı; kedilerin bu davranışının onlara atalarından kaldığı ve atalarının ise vücutlarındaki parazitleri tolere edilebilir seviyede tutmak için ot yediği yönündedir.

Çimen ve Ot Yemek Kediler İçin Zararlı Mı?

Hayır, eğer kediniz temiz ve taze ot ya da çimen yiyorsa bu kediler için zararlı değildir. Ancak söz konusu evde bakılan süs bitkileri ve çiçekleri olduğunda, bazı türler kediler için zararlı ve tehlikeli olabilir. Kedilerin çimen yedikten sonra kusması oldukça doğaldır. Çimen, kedilerin midesinde sindirilemez. Ancak kediniz fazla miktarda çimen yediyse, kedinizi mutlaka gözetim altında tutmalı ve kedinizde farklı bir davranış görüntülediğinizde hızlı bir şekilde veteriner hekiminize danışmalısınız.

Eğer kediniz sıradan çimleri yemeyi seviyorsa, ona daha güvenilir bir alternatif sunmak amacıyla kedi çimlerinden satın alabilirsiniz. Böylelikle hem kedinizi güvende tutmuş hem de kendi içinizi rahat ettirmiş olursunuz.

Kediler neden ot ve çimen yer sorusunu tek bir cümleyle yanıtlamak çok da kolay değil. Önceki başlıklarda da anlaşılabileceği üzere, bilim insanları ve veterinerlerin bu konuda yalnızca teorileri var ve gerçekleştirilen bilimsel araştırmalar teoriler ile pek de uyum sağlamıyor. Ancak genele bakıldığında, ot ve çimen tüketmek kediler için zararlı bir eylem değil. Hatta ot ve çimenin içerisinde bulunan lifler ve folik asit, bir açıdan kedilere fayda da sağlıyor.

Kaynaklar:

https://thecatisinthebox.com/blogs/kitty-contemplations/why-do-cats-eat-grass-and-then-throw-up
https://veterinary-practice.com/article/the-cat-as-a-carnivore-proteins-carbohydrates-and-beyond
https://www.petmd.com/cat/wellness/evr_ct_eating_grass

Kediler Neden Ot Yer? - Sık Sorulan Sorular

Kedim Çimen Yiyor, Hasta Mı?

Kedinizin çimen yemesi pek çok farklı sebebe bağlı olabilir. Kediler, sindiremedikleri bir gıda tükettiklerinde ya da tükettikleri gıda onları rahatsız ettiğinde, çimen yiyerek kendilerini kusturabilirler. Eğer kediniz halsiz ve stresli görünüyor ayrıca çimen tüketiyorsa, mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız.

Kedim Çiçek Yiyor, Tehlikeli Mi?

Evet, evlerimizde bulunan pek çok çiçek ve bitki kediler için toksik olabilir. Bir çiçek satın almadan önce, çiçeğin kediniz için zararlı olmadığından emin olmalısınız. Çiçek ve bitkilerin büyük bir çoğunluğu kediler üzerinde ciddi yan etkilere yol açmasa da onları oldukça rahatsız ediyor.

Kedi Çimi Sağlıklı Mı?

Evet, kedi çimi çoğu kedi için sağlıklıdır. Tüketimi kolay ve gözle görülür faydası vardır. Ancak kediniz kedi çimini aşırı tüketiyor ve buna bağlı olarak kusuyorsa, bu ara vermeniz gerektiğine dair bir işaret olabilir.

Yorum Yap!