Kedilerin Ateşi Olduğu Nasıl Anlaşılır ve Kedilerin Ateşi Nasıl Ölçülür

Kedimin Ateşi Olduğunu Nasıl Anlarım? Kedilerin Ateşi Nasıl Ölçülür?

Kediciklerimiz hasta olduklarında ya da ateş gibi sorunlarla karşılaştıklarında ne yazık ki bunu bize açık bir şekilde anlatmazlar. “Kedimin ateşi olduğunu nasıl anlarım?” sorusunun yegane yanıtı, kedilerde ateş ile bağlantılı semptomları kontrol etmek ve sonrasında ise kedinin ateşini ölçmektir. Bu içeriğimizde kedilerin ateşi nasıl ölçülür, kedilerin ateşi kaç olmalı ve kedinin ateşi nasıl anlaşılır gibi sık sık sorulan sorulara yanıt vereceğiz. Sizler de sorularınıza yanıt bulmak istiyorsanız hemen aşağıdaki başlıkları inceleyebilirsiniz.

Kedinin Ateşi Nasıl Anlaşılır?

Eğer kediniz bir süredir en sevdiği oyuncağının yüzüne bakmıyor, favori mamasının sesini duyduğunda mama kabına koşmuyor ve şıpır şıpır su içmiyorsa muhtemelen kedinizin bir rahatsızlığı vardır. Kedilerde iştahsızlık, halsizlik ve benzeri semptomların başlıca sebepleri arasında ateş bulunur. Bir kedinin ateşi olduğu nasıl anlaşılır sorusunun en iyi cevabı tabii ki de bir termometre yardımıyla kedinin ateşini ölçmektir. Ancak insanlar için kullanılan termometreler genellikle kediler için uygun değildir ya da her evde bir termometre bulunmuyor olabilir. Bu sebepten “Kedinin ateşi nasıl anlaşılır” sorusunu biraz daha pratik çözümlerle cevaplayacağız. Aşağıdaki başlıklarda kedilerde ateş belirtileri ve bu belirtilerin nasıl anlaşıldığını görüntüleyebilirsiniz.

Kedinin Ateşi Nasıl Anlaşılır

Kedilerde Ateş Belirtileri

Kedilerde ateş belirtileri oldukça bariz bir şekilde gözlemlenebilir ve insan eliyle dahi anlaşılabilir. Her ne kadar kesin ölçümler için termometre gerekiyor olsa da ev ortamında kedilerin ateşini ölçmek için bu pratik yöntemlerden faydalanabilirsiniz:

1 – Kedinizin Ateşi Olup Olmadığını Anlamak İçin Burnunu Kontrol Edin

Kedilerin burunları yapıları gereğince genellikle serin ve nispeten nemlidir. Kedinizin nemli burnunu muhtemelen yüzünüze ya da kolunuza sürtündüğünde deneyimlemişsinizdir. Ancak hasta ve ateşi olan kedilerin burnu genellikle kuru ve sıcaktır. Eğer sizler de ellerinizle kontrol ettiğinizde kedinizin burnunun kuru ve sıcak olduğunu fark ettiyseniz, ciddi bir durumla karşı karşıya olabilirsiniz. Ancak buraya önemli bir not bırakmamız gerekiyor; kediniz gün içerisinde yeterince su içmemişse burnu bu sebepten de kuru ve sıcak olabilir. Kesin bir yargıya varmak için kedinizin su içmesini sağlayın ve sonrasında tekrar burnunu kontrol edin.

Bazı kedi cinslerinin burunları ile ilgili ırsi problemleri olabiliyor. Eğer kedinizin burnu her zaman kuruysa, probleminiz ateş ile ilgili olmayabilir.

Kedi Ateşi Burun Kuruluğu

2 – Kedilerde Ateş Belirtileri Arasında En Belirgin Olanı Kulak Sıcaklığıdır

Kedilerin kulakları genellikle sıcaktır. Eğer kediniz kulağına dokunmanıza izin veriyorsa, parmağınızı kedinizin kulak içine dokundurun. Kedilerin kulakları genellikle sıcak olmalarına karşın ateş gibi bir problem ortaya çıktığında kulak ısıları iyice artar. Bu tıpkı bir insanın ateşini alnından ölçmeye benzer. İnsan alnı da genellikle sıcaktır, ancak ateşimiz çıktığında kolaylıkla anlaşılabilir.

Kedilerde Ateş Belirtileri Kulak Sıcaklığı

3 – Kedinizin Ateşini Anlamak İçin Sırtını Kontrol Edin

Tıpkı kulaklarda olduğu gibi kedilerin sırtından da sıcaklıkları anlaşılabilir. Kedilerin ateşi olduğunda bu ateş vücut sıcaklıklarına da etki edeceğinden sıcaklık sırt bölgesinden kolaylıkla anlaşılabilir. Biricik kedinizin güneş altında ya da kalorifer peteği önünde yatmadığından eminseniz, sırtını kontrol ederek ateşini ölçümleyebilirsiniz.

4 – Kedilerde Ateş Hızlı Nefes Alma ve Titremeye Yol Açabilir

Kedilerde ateşli hastalıklar vücut ısısının artması neticesinde hızlı nefes alma ve titreme gibi semptomlara yol açabilir. Eğer kediniz her zaman olduğundan daha hızlı nefes alıyor, nefes alırken ağzı açık kalıyor ve titriyor ise; bu durum kedinizin ateşi olduğuna işaret edebilir.

Kedilerde Ateş Hızlı Nefes Alma ve Titreme

5 – Kedilerde Yüksek Ateş Patilerden de Anlaşılabilir

Kedilerin patileri oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Kedilerin vücut ısısı yükseldiğinde patilerinin sıcaklığı da artar ve hatta patilerde terleme dahi görülebilir. Eğer kedinizde yüksek ateş olduğundan şüpheleniyorsanız patilerini inceleyebilirsiniz.

Görüldüğü üzere kedilerde ateş belirtileri pek çok farklı şekilde ortaya çıkabiliyor. Yine de kedilerde yüksek ateş belirtilerini bir başlık altında toplamak gerekirse, şu şekilde özet bir tablo oluşturabiliriz:

Kedilerde Yüksek Ateş Belirtileri

  • Kulak içi sıcaklığında artış
  • Burunda kuruluk ve sıcaklık
  • Patilerde terleme ve sıcaklık
  • Halsizlik
  • İştahsızlık
  • Hızlı nefes alma ve titreme
  • Kusma
  • Kedinin serinlemek amacıyla soğuk zeminlerde durma ısrarı

Kedilerin Ateşi Kaç Derece Olmalı?

Erişkin kedilerde vücut ısısı genellikle 38.1°C – 39.2°C arasındadır. Yavru kedilerde ise vücut ısısı yetişkinlere oranla daha yüksektir. Yavru kedilerde vücut ısısı genellikle 38.5°C – 39.5°C arasındadır.

Kedilerin Ateşi Kaç Derece Olmalı

Kedilerin Ateşi Nasıl Ölçülür?

Kedilerin ateşine nasıl bakılır sorusu kedi ebeveynleri tarafından en çok sorulan sorulardan biridir. Eğer yukarıdaki başlıkları incelediyseniz ve kedinizin ateşinin olduğundan eminseniz, onu veterinere götürüp götürmeyeceğinize ateşini ölçtükten sonra karar verebilirsiniz. Kedilerin ateşi rektal olarak ya da kulaktan ölçülebilir. Kedilerin ateşini kulaktan ölçmek her ne kadar zahmetsiz ve kedi için daha sağlıklı olsa da evlerimizde bulunan klasik termometreler kulaktan ölçüm için ne yazık ki yeterli değildir. Rektal ölçüm yaparken termometreyi kullanabilirsiniz ancak bu yöntemi yalnızca veterinere ulaşamadığınız çok acil durumlarda kullanmanızı öneriyoruz. Çünkü bu yöntem kedileriniz için rahatsız edici olabilir ve uygulaması pek kolay değildir. Eğer kedinizde ateş şüphesi varsa ve müsait bir zaman dilimi içerisindeyseniz hiç vakit kaybetmeden veteriner hekiminize başvurmalısınız.

Kedilerin Ateşi Nasıl Ölçülür

Dijital Termometre ile Rektal Yoldan Kedinin Ateşi Nasıl Ölçülür?

Tekrar hatırlatmak istiyoruz, lütfen bu yöntemi yalnızca gerçekten gerekli olduğunda kullanın. Öncelikle rektal yol ile ateş ölçümü yapmak için dijital bir termometreye ve vazelin benzeri bir kreme – nemlendiriciye ihtiyacınız var. Bu yöntemi kullanırken eğer mümkünse evinizde yaşayan bir bireyden yardım alın, çünkü anlaşılacağı üzere bu yöntem kediler tarafından pek de hoş karşılanmaz. Termometrenin ucuna bir miktar vazelin sürdükten sonra yanınızdaki kişi kedinizin kuyruğunu kaldırsın ve termometreyi yavaşça – sabit bir şekilde kedinizin anüsüne yerleştirin. Termometrenin ucunda bulunan metal kısmın, yani yaklaşık 1 cm’lik kısmın yerleşmesi yeterlidir. Ölçüm sırasında kedinizi sakin bir ses tonuyla telkin edin ve mutlaka sabit olmasını sağlayın. Termometreniz bip sesi verdikten sonra çıkarın ve hiç vakit kaybetmeden kedinizin vücut ısısını, saati ve tarihi bir kenara kaydedin.

Rektal Yoldan Kedinin Ateşi Nasıl Ölçülür

Yavru Kedi Ateşi Nasıl Ölçülür?

Yavru kediler yetişkinlere oranla daha yüksek vücut ısısına sahiptir ve oyun oynarken vücut ısılarında bir artış gözlemlenebilir. Yavru kedilerde rektal ölçümler genellikle önerilmez, kulaktan ölçümler ise gerçek veriler sunmaz. Eğer yavru kedinizin ateşi olduğunu düşünüyorsanız kesinlikle vakit kaybetmeden veterinerinize başvurmalısınız.

Termometre ile Kulaktan Kedinin Ateşi Nasıl Ölçülür?

Ev ortamında en çok kullanacağınız ölçüm yöntemi, termometre yardımıyla kulaktan yapılan ölçümdür. Bu ölçüm hem kediniz için daha yumuşak bir yöntemdir hem de sizin için daha kolaydır. Termometreyi hazırladıktan sonra mümkünse kedinizi sabit bir şekilde tutun ve termometreyi kedinizin iç kulağına yapıştırın. Ancak bu noktada kedinizi kesinlikle sabit tutmalı ve termometreyi gereğinden fazla içeriye yerleştirmemelisiniz. Kedilerin kulakları oldukça hassastır ve yanlışlıkla kedinize zarar verebilirsiniz.

Ölçümleri yaptıktan sonra elde ettiğiniz veriler ışığında eğer büyük bir risk yoksa kedinizin ateşini kendiniz düşürmeyi deneyebilirsiniz. Ancak kedinizin vücut ısısı 39.5°C’den yüksekse, kesinlikle hiç vakit kaybetmeden en yakındaki veteriner hekime başvurmalısınız. Kedilerde yüksek ateş genellikle belirli hastalıkların ve rahatsızlıkların bir semptomu olarak ortaya çıkar. Yani kedinizin ateşi varsa hasta olması da muhtemeldir.

Kedilerin Ateşini Düşürmek İçin Ne Yapılır?

Kedilerin ateşini düşürmek için kesinlikle insanlarda kullanılan ateş düşürücü tarzı ilaçlara başvurmamalısınız. Kedinizin patilerine, koltuk altına ve sırtına aralıklarla soğuk buz kompresi uygulamalısınız. Ayrıca kedinizin bulunduğu ortamı serinletmek amacıyla camları açmak da ona yardımcı olacaktır. Tüm bunları uyguladığınız halde 30 dakika içerisinde kedinizin ateşinde halen bir azalma olmadıysa vakit kaybetmeden veterinerinize danışmalısınız.

Kedilerde Yüksek Ateş Sebepleri – Kedilerin Ateşi Neden Çıkar?

Kedilerde yüksek ateş pek çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ancak kedilerin ateşlenmesindeki en büyük etken; bakterilerdir. Vücuttaki enfeksiyon oranı ne kadar artarsa vücut da bu enfeksiyon ile o kadar şiddetli mücadele edecek ve bu mücadelenin sonucunda kedinizin vücut ısısı yükselecektir. Eğer kediniz bakteri bazlı bir hastalıkla mücadele ediyorsa kısa süreli antibiyotik tedavisiyle sağlığına tekrar kavuşabilir.

Kedilerde yüksek ateşin diğer bir sebebi ise viral hastalıklardır. FLV, FIV ve FIP gibi pek çok hastalık kedilerinizde yüksek ateşe sebep olacaktır. Günümüzde viral hastalıkların tedavisi için etkin bir yöntem olmadığından mutlaka kedinizin aşılarını düzenli bir şekilde yaptırmalı ve onların sağlığına özen göstermelisiniz.

Kedilerin Vücutlarında Mevsimsel Olarak Sıcaklık Artışı Yaşanabilir

Özellikle bunaltıcı yaz aylarında tıpkı biz insanlar gibi kedilerimiz de yüksek hava sıcaklıklarından dolayı kendilerini rahatsız hissedebilirler. Hatta vücut sıcaklıkları dahi yükselebilir! Mevsimsel olarak artan vücut ısısı çoğu zaman herhangi bir tehlike arz etmese de ılık duş, buz kompresi ve odayı serinletme gibi yöntemlerle kedilerinizi rahatlatabilirsiniz. Ayrıca havaların ısınmasıyla birlikte kedileriniz normalde olduğundan çok daha fazla su tüketmeye başlayacaktır. Bu sebepten kedinize her zaman olduğundan daha fazla su vermelisiniz. Eğer çalışıyorsanız ya da okula gidiyorsanız ve bu sebepten gün boyu evde olmuyorsanız, evin farklı yerlerine su kapları yerleştirerek kedinizin yeterince su içtiğinden emin olabilirsiniz.

Bu içeriği oluştururken Cuteness, Hillspet ve Spruce Pets gibi evcil hayvan kategorisinde otoriter ve güvenilir kaynaklardan yardım aldık. Edindiğimiz bilgileri diğer kaynaklarla karşılaştırdık ve sizlere en doğru bilgileri ulaştırmayı amaçladık. Her ihtimale karşın, kedinizin sağlığı konusunda bir aksiyon almadan önce veteriner hekiminize danışmanızı öneririz.

 

Kedilerin Ateşi Kaç Olmalı?

Yetişkin kedilerin vücut sıcaklığı normal şartlarda 38.1°C - 39.2°C arasındadır. Yavru kedilerde ise vücut ısısı genellikle 38.5°C - 39.5°C arasında olur.

Kedi Ateşi Var Nasıl Düşürülür?

Kedi ateşini düşürmek için ev ortamında alabileceğiniz çok fazla aksiyon yoktur. Kedinizin patilerine, sırtına ya da koltuk altlarına buz kompresi uygulayabilir ya da kedinize duş aldırabilirsiniz. Eğer bunlara rağmen kedinizin vücut ısısı düşmüyor ise acilen veterinere başvurmalısınız.

Yavru Kedilerin Ateşi Kaç Derece Olmalı?

Yavru kedilerde vücut ısısı erişkinlere oranla daha yüksektir. Yavru kedilerin vücut ısısı çoğunlukla 38.5°C - 39.5°C arasındadır.

Kedilerin Ateşine Nasıl Bakılır?

Kedilerin ateşine termometre yardımıyla hem kulaktan hem de rektal yoldan bakılabilir. Rektal yoldan yapılan ölçümler daha kesin sonuçlar verir.

Yorum Yap!