Kediler Sahiplerini Özler mi?

Kediler Sahiplerini Özler mi? Özlediğine Dair Belirtiler Nelerdir?

Evde kedi beslemenin en güzel yanlarından biri de siz dışarıdayken sizi kapıda veya camda bekleyen bir dostunuzun olmasıdır. Sesinizi duyar duymaz miyavlayıp kucağınıza atlamasıyla tüm günün yorgunluğunu insanın üzerinden atması paha biçilemezdir. Bazen kedilerin davranışlarını çözmekte pekâlâ zorlanabiliriz ve onlara insani duygular yükleyebiliriz. Mesela bizi özlediklerini veya sevdiklerini düşünürüz. Peki, gerçekten kediler sahiplerini özler mi? Gelin hep birlikte bu sorunun yanıtını arayalım…

Kediler de insanlar gibi özlem duygusu taşırlar ve sahiplerini özlerler. Kediler sahiplerini özleyeceği gibi eski sahiplerini de özleyebilirler. Kedilerin, kısa süreli hafızaya sahip olması size eski sahiplerini unuttuklarını düşündürebilir. Fakat kedilerin hafızaları oldukça güçlüdür. Geçmişi kolaylıkla hatırladıkları için eski sahiplerini de unutmazlar. Size de şaşırtıcı geldi mi?

Kediniz ile aranızda duygusal bir bağ varsa ve buna rağmen sevgisini size belli etmiyorsa bu kedinizin karakteri ile alakalı bir durum olabilir. Hepsinin duyguları aynı olsa da bunu belli etme şekilleri karakterlerine göre değişkenlik gösterebilir. Bu yüzden her kedinin karakterinin aynı olduğunu zannetmeyin.

Kedilerde Hafıza ve Hatırlama İçgüdüsü

Kedilerin hafızaları çok güçlüdür ve bu nedenle onlara “Fil Hafızalı” demek hiç de yanlış olmaz. Fakat hafızaları ne kadar güçlü olsa da kısa süreli hafızaları o kadar da güçlü değildir. Yapılan birçok araştırmada diğer hayvanlarda olduğu gibi kedilerin de kısa süreli hafızalarının çok fazla iyi olmadığı söylenmektedir. Kısa süreli hafızanın olması pek çok insanın kafasında soru işareti yaratsa da kedilerin hayatta kalmaları ve gereksinimlerini karşılamaları için kısa süreli hafızaya ihtiyaçları yoktur. Kediler, hayatta kalmak için bilişsel hafızalarını kullanırlar. Barınma ve beslenme gibi gereksinimleri için bu hafıza onlara yol gösterir. Kediler, tıpkı insanlar gibi yaşadıkları olayları unutmazlar.

Kedi sahipleri, hayvanlarını bir yere bıraktıklarında “acaba beni unutur mu” sorusu akıllarına gelir. Tabi ki de sizi unutmazlar. Onların da, insanlar kadar olmasa da kısa süreli de olsa yaşadıklarını hafızalarında tutabilme kabiliyetleri vardır. Deneyimledikleri şeyleri asla unutmuyorlar. Hele birde işin içine duygu girmişse! Ödül mamalarının gizlendiği dolabı, oyuncaklarının saklandığı yeri bulmak onlar için çok kolay bir iştir.

Kediniz, yemek saati olmadığı halde yanınıza koşarak geliyorsa burada ilişkisel hafızasını kullanıyordur. Kediler, insanları, ihtiyaçlarını karşılayan canlılar olarak gördükleri için onları ilişkisel hafızalarını kullanarak hatırlarlar. Kedilerin, sadece insanları hatırladıkları düşünülebilir fakat kediler de köpekler gibi olumlu olmayan davranışları hatırlarlar.

Kedilerde Hafıza

Kedilerde Özleme Duygu Durumu

Kediler de tıpkı köpeklerde olduğu gibi ayrılık kaygısı yaşayabilir. Sahiplerinden ayrı kaldıkları dönemlerde köpekler gibi hırçın tavırlar sergilemese de telaş içerisine girebilirler. Yani kedilerde de ayrılık kaygısının olduğu bilinmelidir. Kediler sahiplerini özledikleri zaman kusabilirler, yataklarına veya insanların kıyafetlerine idrarını yapabilirler. Bazı kedilerde bu durum depresyona kadar ilerleyiş gösterebilir. Sahipleri geri döndüklerinde ise abartılı sevinç gösterisinde bulunabilirler.

Kedilerimizin bizi özlediklerini çok rahatlıkla içsel bir şekilde hissedebiliriz. Vücut dillerinden ve heyecanlı hareketlerinden bizi gördükleri zaman mutluluklarını gözlemleyebiliriz. Kapıyı açtığınızda kediniz sizi dik bir kuyruk ile karşılıyorsa bilin ki ortada büyük bir mutluluk ve özlem var demektir. Kediler, duygularını belli edecekleri zaman devamlı kuyruklarını kullanırlar ve sahibini karşılama esnasında diktikleri kuyrukları “hoş geldin, seni çok özledim” şeklinde yorumlanabilir. Bu sırada bacaklarınıza temas edip sürtünüyorsa bilin ki fazlasıyla özlendiniz demektir.

Kısaca; kediler sahiplerini özler mi sorusunun cevabına net bir şekilde evet diyebiliriz. Eğer kediniz eve geldiğinizde mırlamaya başlıyor ve yatakta geriliyorsa kendi dillerinde bize özlemlerini anlatırlar. Bir de oyuna düşkün kediler vardır. Bunlar sevgi dolu karşılandıkları zaman en sevdikleri oyuncakları sahiplerine verebilirler. Fakat kedilerin özlem duyguları az önce belirttiğimiz gibi bazen sevgi dolu olmayabilir. Her kedi birbirinden farklıdır. Nasıl ki insanlar özlemlerini bazen mutlulukla bazen de umursamaz bir tavırla ifade ediyorsa kediler de aynı şekilde farklı duygular sergileyebilir. Ayrılık kaygısı yaşayan kediler, sahipleri eve gelene kadar evi dağıtmış olabilir ve sahipleri eve döndüğünde hiç oralı olmayabilirler.

Kediler Eski Sahibini Özler mi?

Kedilerin hafızaları çok kuvvetlidir. Bundan dolayı geçmişi çok kolaylıkla hatırlayabilirler. Geçmişi hatırlayabilecekleri gibi eski sahiplerini de unutmazlar. Kedinizin eski sahibi ile arasındaki bağ güçlüyse onu özleyebilir. Bunun yanı sıra sizin büyütüp beslediğiniz bir kediniz varsa ve herhangi bir sebeple onu bir daha göremediyseniz aynı şekilde kendiniz sizi özlüyordur. Kediler duygularını açıkça ifade edebilen hayvanlar değillerdir. Köpeklere nazaran daha duygusuz hayvanlar olarak bilinse de kedilerin de duyguları oldukça fazladır. Bazen umursamaz tavır sergileseler de eski sahiplerini içten içe özlerler. Bu yeni sahipleri için de geçerlidir. Ancak her kedinin karakteri birbirinden farlı olduğu için bazı kediler sahiplerini çok özlerken bazı kediler de özlese bile bunu belli etmezler. Kedilerin de duygularını dışa vurması aynı insanlara benzer.

Örneğin; bazı insanlar karşısındaki insanı çok özleseler bile bunu belli etmezler. Bazı insanlar da tam aksine özlediğini çok fazla belli eder ve bunu davranışlarına yansıtır. Kediler de bu özelliklerini muhtemelen insanlardan almış olabilirler. Şaka bir tarafa sahipleriyle sıkı bir bağ kurmuş kediler eski sahiplerini özlerler. Bir kediye iyilikle yaklaşıldığı zaman kedi ilişkisel hafızasını kaybedecektir. Fakat diğer gün insanlarla iletişim kurmanın iyi bir şey olduğunu hatırlamakta zorluk çekmezler. Örneğin sokak kedisine mama poşeti ile yaklaşırsanız diğer gün de sizi mama poşeti ile görürse onu besleyeceğinizi anlar. Bu sebeple diğer gün de size yaklaşacaktır.

Sokak kedileri, insanlara yaklaşma konusunda genelde çekingen davranırlar. Ancak size yakın davranan bir kediyle karşılaşırsanız bilin ki insanlar tarafından iyi bakılmıştır. Kedi severler olarak sokakta aç bir kedi kalsın istemeyiz ve bu nedenle elimizden geldiğince onları beslemeye çalışırız.  Ancak bu tam anlamıyla yeterli olmayabilir. Sokak kedileri ile güçlü bir bağ kurulduğu zaman bize karşı sevgilerini hemen görebiliriz. İlk önce bunu hisseder daha sonrada bu durumu fark ederiz. Çünkü her kedi benzersiz ve eşsizdir. Her biri, bize karşı duygularını belli etmek için farklı belirtiler gösterebilir.

Kediler Eski Sahiplerini Özler mi?

Eski Sahibini Özleyen Kedilere Nasıl Davranılmalıdır?

Eski sahibi ile yolları ayrılan kediye rastlarsanız öncelikle çok anlayışlı olmanız gerekir. “Kedim, eski sahibini unutmuş mudur?”, “Kedim, eski sahibini özlüyor mudur?” gibi soruları bir kenara bırakıp bu konularda oldukça sabırlı olmalısınız. Ayrıca bu sorularla kendinizi üzmek yerine minik dostunuzla geçireceğiniz zamana odaklanmalısınız. Kedilerin yeni sahiplerini kabullenmesi zaman alabilir. Kediler de insanlar gibi özlem duygusu taşırlar ve sahiplerini özlerler. Bu nedenle sabırlı davranmalı ve kediyi baskı altına alacak davranışlarda bulunmamalısınız.

Kediler, köpekler gibi olmayıp sahipleri onlardan bir şey istediklerinde bunu yerine getirmekte çok fazla hevesli değillerdir. Bu nedenle kedinin, evinize alışmasını sabırla beklemelisiniz. Kediyi sürekli sıkboğaz etmek, onunla oyun oynamak istemek kedinin sizden uzaklaşmasını sağlayabilir. Kediler, isteklerini açık bir şekilde ifade edebilen varlıklar oldukları için oyun oynama, kendini sevdirme vb. gibi isteklerini de rahatlıkla belli edebilirler. Eğer bir kedi eski sahibini özlüyorsa bu yeni sahibine alışmayacağı anlamına gelmez. Biraz sabır ve zamanla kediniz size alışacaktır.

Kedilerin Sahiplerini Özlediğine Dair Belirtiler Nelerdir?

Kedi ve sahibi arasında güçlü bir bağ kurulmuşsa bu bağda özlem ve sevgi gibi duyguların olması kaçınılmazdır. Kısa süreliğine sahipleri evden ayrılsa bile kediler sahiplerini mutlaka özler. Fakat her kedi aynı belirtileri göstermeyebilir. Bazı kediler de sahiplerini özlediğinde kapı eşiğinde veya cam kenarında bekler ve kedilerin sahiplerini daha birçok şekilde özlediğine dair belirtiler gösterir. Gelin bunları birlikte inceleyelim.

Kedilerin Sahiplerini Özlediğine Dair Belirtileri

Cam Kenarında Bekleyip Dışarıyı Gözlemesi

Dışarıdan geldiğinizde camda sizi bekleyen minik bir dostunuz varsa çok şanslısınız demektir. Masum ama bir o kadar da agresif olan kedilerle yaşamak oldukça eğlencelidir. Her dışardan geldiğimizde biliriz ki bizi camda karşılayan bir dostumuz vardır. Bu durumdan her ne kadar endişe duysak da bizim hoşumuza gidecektir.

Kapı Eşiğinde Beklemesi

Her zil sesi duyduklarında sahiplerinin geldiğini anlayıp kapıya doğru koşan kediler nereye gitmeleri gerektiğini çok iyi bilir. Bu koşma bazen o kadar hızlı olur ki sahipleri bile bu duruma şaşırır. Siz de eğer kapıda bu şekilde karşılanıyorsanız, kediniz sizin gelmenizi dört gözle bekliyor demektir.

Sırtüstü Yatıp Göbeklerini Göstermesi

Tabi ki her kedi camda veya kapıda bekleyecektir diye bir kural yok. Bazı kediler, uykusundan bile ödün vermezler. Fakat sizi gördüklerinde yanınıza sırnaşıyor ve göbeğini gösteriyorsa kediniz sizi çok özlemiş demektir. Göbeğini veya başını sevdirmeye gelen kedileri asla ihmal etmemelisiniz. Aksi halde üzülüp size kırılabilirler.

Sahibinin Yanından Bir An Olsun Ayrılmaması

Bazı kediler de hiçbir zaman sahiplerinden ayrı kalmak istemezler. Özlemleri bazen o kadar büyük olur ki sahipleri nereye giderse kedi de oraya gider.

Kedilerin Sahiplerini Özleme Duygu Durumu

Sahibinin Gözlerine Bakıp Miyavlaması

Kapıda sizi karşılamayan kediniz varsa hiç üzülmenize gerek yok. Kedinizin, gözlerinize bakıp miyavlaması da sizi özlediği anlamı taşır. Kediler sahiplerinin dışında diğer aile bireylerini de özleyebilir. Bazı kediler de sadece sahiplerini özlerler. Bazı kediler ise sosyalleşme konusunda çok fazla iyidir ve diğer aile bireyleriyle etkileşim kurabilirler. Eğer kedinizin sizi özlemediğini düşünüyor ve bu duruma üzülüyorsanız aranızdaki bağı güçlendirmek için harekete geçmeniz gerekir. Bunda da en etkili yöntem onunla oyunlar oynamanız olacaktır.

Stresli ve Gergin Olması

Bazen de kediler, stresli ve gergin olduklarında değil sahiplerini, hiçbir şeyi gözleri görmez. Bu durumda endişelenecek ve üzülecek bir konu yoktur. Sürtünme ya da yalama gibi davranışlar dostluk belirtisi olabilir. Bazen sadece birlikte vakit geçirmek de aranızdaki bağı oldukça güçlendirecektir.

Kedinizin, sizi özlediğine dair başka bir işaret de eve döndüğünüzde oldukça stresli ve gergin görünmesidir. Bilimsel araştırmalara göre, evde yalnız bırakılmış bir kedinin sevgi göstermek yerine daha sinirli tavılar sergilediği ortaya konulmuştur. Çünkü evde yalnız kalan bir kedinin canı sıkılır ve sahibi eve döndüğünde de bu sıkıntısına yansıyan tavrını ona karşı acımasızca sergileyebilir. Bu gayet olağan bir durumdur.

Sonuç olarak bütün kedilerin karakter yapıları ve davranışları birbirlerinden farklıdır ve eve döndüğünüzde neyle karşılaşacağınızı bilmemeniz normaldir. Bu da onların kişilik özelliklerine ve onlara nasıl davrandığınıza bağlıdır. Bazı kediler, ırklarından dolayı insanlarla daha rahat etkileşime geçerler ve özlemlerini açık açık belli ederler. Bu durumların önüne tamamen geçmek istiyorsanız kedinizi tek başına evde bırakmamanızı öneririz

2019 yılında yapılan bir araştırmada, kedilerin insanlara farklı şekillerde bağlanma durumları olduğu keşfedilmiştir. Söz konusu çalışma kapsamında toplamda 3 bağlanma modeli olduğu öğrenilmiştir. Bu araştırmalar da gösteriyor ki, kediler sahiplerini özler mi sorusunun cevabı net bir şekilde “evet” olacaktır. Dahası, kurdukları bağ ile ve sahipleri eve döndüğünde gösterdikleri özlem belirtileri sadece onlara özgü bir davranış olup bu da onları diğer pek çok ırktan ayırmaktadır.

İyi ki kediler var! ♥

Yorum Yap!