Kediler Terler Mi

Kediler Terler Mi? Kediler Nasıl Terler?

Yaz sıcakları başladığında şanslı olan insanlar ve belki evcil hayvanları, kendilerini denizlere ya da havuzlara atarken, hem insanların hem de hayvanların bir kısmı ise evlerinde sıcaktan en az etkilenmenin yollarını arıyor. Sıcakların etkisini azaltacak bir yöntem bulamadıklarında ise terlemeye başlarlar. Bu durumda evimizi ve hayatımızı paylaştığımız kedilerimizin sıcaktan bizim gibi etkilenip etkilenmediklerini merak etmeye başlayabilirsiniz. Biz de tam olarak bu sebepten, kediler terler mi sorusuna yanıt arayan kedi ebeveynleri için detaylı bir içerik hazırladık. 

Kedilerin insanların aksine tüm vücutlarını kaplayan milyonlarca ter bezleri yoktur. İnsanlardan çok daha farklı bir şekilde olsa da kediler kesinlikle terler. Peki kediler sadece sıcakladıklarında mı terler?  Aşağıdaki başlıkları inceleyerek kediler terler mi sorusuna yanıt bulabilir ve ayrıca kedilerin nasıl terlediğine dair pek çok detayı öğrenebilirsiniz. 

Kediler Terler Mi? Nasıl Terler?

Kedilerin ekrin adı verilen ter bezlerinin büyük bir kısmı patilerinin altında ve burunlarında bulunur. Kediler çoğunlukla, ekrin adı verilen ter bezleri aracılığıyla patilerinden ve burunlarından terler. Ayrıca kedilerin derisinde de teknik olarak ter bezi olarak adlandırılabilecek dokuları da bulunur. Apokrin adlı bu ter bezleri normal ter bezlerinden farklı bir türdedir. Apokrin ter bezleri, kedilerde feromon işlevi gören, yağlı bir tür özü rastgele olarak salgılar. 

Yukarıdaki paragraftan da anlaşılabileceği üzere, kediler nasıl terler sorusunun yanıtı biz insanlar için anlaşılması biraz zor bir konudur. Bu soruya özet bir yanıt verecek olursak, kediler de tıpkı insanlar gibi ter bezleri aracılığıyla terliyor. Ancak bu işlem biraz daha farklı bir şekilde gerçekleşiyor. 

Kediler Nasıl Terler?

Kedilerin Terlediği Nasıl Anlaşılır?

Kedilerin terleyip terlemediğini anlamanın en kolay yolu, patilerinin altında bulunan yastıkları ve burunlarını kontrol etmektir. Eğer kedinizin patisinin altındaki yastıklarda her zamankinden daha fazla nem varsa ya da burnu çok ıslak gözüküyorsa, bu durum kedinizini terlediğine işaret eder. 

Ayrıca kediler çok fazla terledikleri durumlarda, patilerinin altındaki yastıklarda bulunan ter bezleri sebebiyle yürüdükleri zeminlere ıslak pati izi bırakabilirler. Ancak bu çoğu zaman beklenmedik ve önemsenmesi gereken bir durumdur. Eğer kediniz yürüdüğü zeminde iz bırakacak kadar terliyorsa mutlaka hızlı bir şekilde veteriner hekiminize danışmalısınız. 

Kediler Neden Terler?

Kediler çoğu zaman vücut sıcaklıklarını düşürmek için terlerler. Ancak bazı durumlarda, stres altında oldukları için de terleyebilirler. Eğer kedinizde olağan dışı bir davranış gözlemlemiyorsanız, kediniz muhtemelen kendisini seritletmek için terliyordur.

Yukarıdaki paragrafta da bahsettiğimiz üzere kediler neden terler sorusunun ilk cevabı; kedilerin vücut sıcaklıklarını düşürmek için terlediğidir. Kediler de tıpkı insanlar gibi yaz mevsiminde, çok sıcak havalarda terleyebilirler. Kediler terlemeye başladıklarında, patilerinin altındaki yastıklarında soğukluk hissi oluşur. Bu soğukluk hissi, kedilerin vücut sıcaklıklarının bir nebze düşmesine yardımcı olabilir. Fakat pati yastıkları kedilerin vücudunda çok fazla yer kaplamadığından çok fazla bir soğuma gerçekleşmez. Böyle durumlarda kediler serinlemek için daha farklı yöntemlere başvururlar. Örneğin; kendi tüylerini yalamak, bol su içmek, serin ve ve gölgeli bir zemine karın açıkta olacak şekilde uzanmak gibi.

Sıcaktan Bunalan Kedi

Kediler neden terler sorusunun ikinci yanıtı ise, kedilerin çok fazla stres altında olmaları olabilir. Kediler; veterinere gitme, yolculuk yapma, evde büyük bir değişiklik olduğunda ya da taşınma gibi durumlar sebebiyle ortam değişikliği yaşadıklarında strese girebilirler. Yani kediler, yoğun stres altında oldukları durumlarda terlemeye başlayabilirler. 

Kedinizin terlediğini zeminlerde arkasından bıraktığı pati izlerinden anlamanız mümkündür. Kedinizin stres durumunda terlemeye başlaması halinde onu elinizden geldiğince rahatlatmaya çalışın. Eğer kediniz sık sık stres sebebiyle terliyor, olağandışı davranışlar sergiliyor ve tüm bunları alışkanlık haline getirmişse; veteriner hekiminize danışarak doğal sakinleştiriciler ve piyasada satılan sentetik kedi feromonlarından yardım almayı deneyebilirsiniz.

Kedinizin yaz sıcaklarında ve stresli durumlarda makul miktarda terlemesi kabul edilebilir bir durumdur. Fakat kedinizin terlemesinin yanında hızlı nefes alma, dil çıkararak nefes alma, salya akıtma, halsizlik, iştahsızlık, ruh durumunda ani değişiklikler ya da bağırma gibi semptomlar da gözlemlerseniz; kedinizi sıcak çarpmış olma ihtimalini göz önünde bulundurmalısınız. Şayet böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız, ev ortamınıda çözümler aramak yerine veteriner hekiminizden yardım almalı ve kedinizi en yakındaki kliniğe götürmelisiniz. 

Kediler terler mi isimli içeriğimizi üretirken referans aldığımız kaynak(lar) şunlardır:

Yorum Yap!