Kediler Neden Kusar?

Kediler Neden Kusar? Kedilerde Kusma Problemi ve Önleyici Bakım Önerileri

Kediler oldukça dayanıklı canlılar olarak bilinirler. Dokuz canlı olarak ifade edilen bu sevimli dostlar da tıpkı insanlar gibi hastalanabilir, dış faktörlerden kolaylıkla etkilenebilirler. Kedilerin en çok etkilenen ve en hassas olan yerlerinden biri de midesidir. Kedilerde sıklıkla görülen rahatsızlıklardan biri de kedi kusmalarıdır. Kedide kusmaya neden olan pek çok durum vardır. Ancak kedi kusmaları spesifik bir hastalık ya da olası bir hastalığın teşhisi söz konusu değildir. Kedilerde kusma genellikle bir hastalık sonucu görülen davranış şeklidir. Tüy yumakları, zehirlenme, yabancı cisim yeme, idrar yolu hastalıkları, karaciğer yetmezliği, gastrit ve şeker hastalığı kedilerde kusmaya neden olan durumlardan sadece bazılarıdır.

Kedilerde kusma nedenleri araştırılmadan önce kusma belirtileri izlenmeli ve kusma olayı başladıktan sonra kusmanın durumuna göre veteriner hekime götürülmelidir. Sürekli devam edilen kusmalarda, kahverengi ve kan kusmalarında veteriner hekim muayenesi zorunludur. Veteriner hekimin muayenesi sonucunda kediye gereken tedaviler uygulanacaktır. Ayrıca veteriner hekim muayenesinin yanı sıra kusma problemi yaşayan kedinin bakımı da ayrı bir öneme sahiptir. Bu yazımızda kedi kusmaları hakkında detaylı bilgilere ayrıca yer verilmiştir.

Kedilerde Kusma Türleri

Kediler çok farklı türlerde kusabilirler. Kedilerin kusma şekillerine bakarak sahip oldukları rahatsızlıklar hakkında bilgi sahibi olabilmek mümkün olacaktır. Bu nedenle kusma türlerini bilmek kedinizin hangi rahatsızlığa sahip olduğu konusunda önemli olacaktır. Kan kusma, kronik kusma, akut kusma ve projektil kusma kedilerde kusma türleri arasında yer almaktadır.

Kan Kusma

Kan kusma, kedilerde kusma türleri içinde en ciddi kusma türüdür. Bu tür bir vaka önemli bir sorunun, önemli bir hastalığın göstergesidir. Kan kusmalarına neden olan en önemli faktör tümörlerdir. Tümörün yanı sıra bağırsak ve mide rahatsızlıkları sonucunda da kan kusma görülebilir. Ayrıca iç kanama ve zehirlenme gibi durumlarda da kan kusma görülür. Bu nedenle kan kusan bir kedi görüldüğünde durum ciddiye alınmalı ve kedi vakit kaybedilmeden veteriner hekime götürülmelidir.

Kronik Kusma

Kronik kusma, bir kedinin her gün günde iki veya üç kez kusması şeklinde gerçekleşen kusma türüdür. Bu kusma türü genellikle beslenmeden kaynaklı gerçekleşir. Özellikle gıda alerjisi yaşayan kedilerde kronik kusma şekli görüldüğü bilinmektedir. Kronik kusma vakaları ile karşılaşıldığında kedi, veteriner hekim tarafından muayene edilmeli ve alerjiye sebep olan gıdaların tespiti sağlanmalıdır.

Akut Kusma

Akut kusma, kedilerin yuttukları tüylerden dolayı gerçekleşen ve genellikle birkaç günle sınırlı kalan kusma türüdür. Akut kusma, kedinin midesindeki tüylerden kurtulmak için gösterdiği bir kusma davranışıdır ve genellikle bu kusmalar kendiliğinden geçer. Bu nedenle endişe gerektirecek bir durum değildir. Ancak her akut kusma için aynı durum söz konusu olmayabilir. İstisnai bir durum olsa da akut kusmaların uzun sürmesi olasıdır. Böyle bir vaka ile karşılaşıldığında veteriner hekime gidilmesi gerekecektir. Semptomatik tedaviler ile normalden uzun süren akut kusmalar kontrol altında alınır. Eğer akut kusma vakası daha da ileri bir boyuttaysa bu durumun altında yatan sebeplerin araştırılması amacıyla çeşitli tetkikler gerçekleştirilebilir.

Projektil Kusma

Projektil kusma, kedinin yediği bir şeyin midesini rahatsız etmesi sonucu görülen kusma türüdür. Projektil kusma ciddi bir kusma türüdür ve böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında vakit kaybetmeden veteriner hekime gidilmesi gerekir.

Kedilerde Kusma Belirtileri Nelerdir?

Kediler kusmadan önce birtakım kusma belirtileri göstermeye başlarlar. Kusma belirtileri izlenerek, bir kedinin neden kustuğu veya ne aralıklarla kustuğu hakkında bilgi sahibi olunabilir. Ayrıca kusma belirtilerinin iyi izlenmesi, erken tedavi şansını artırmaktadır. Buna göre izlenmesi gereken kusma belirtileri şunlardır:

  • Kedilerin kusmadan önce midesi bulanır. Midesi bulunan bir kedi yaşadığı rahatsızlığı dışa vurur.  Kedinin iyi gözlenmesi sonucu yaşadığı rahatsızlık anlaşılabilir.
  • Kedi kusmadan önce salya akıtıyor olabilir. Bu nedenle kedinizin ağzında salya görmeniz kusma belirtilerinden biri olabilir. Ancak kediler akıttığı bu salyaları tekrar yutuyor olabilir. Bu durumda ağızda salya lekesi olup olmadığı izlenmelidir.
  • Kedilerde kusma davranışı ve öksürme davranışı birbiri ile oldukça sık karıştırılmaktadır. Öksürme olayında kedi dört bacağının üstüne çömelir ve boynunu uzatır. Öksürme sonucunda genellikle kedinin ağzından köpük çıkabilir. Bu köpük bir kusmuk değildir. Bu nedenle kusma ile öksürmeyi ayırt etmek önemli olacaktır.
kedilerde-kusma-nedenleri.jpg

Kedilerin Kusmalarına Neden Olabilecek Durumlar Nelerdir?

Kedilerde kusmaya neden olabilecek birçok farklı neden bulunmaktadır. Kedilerde kusmaya sebep olan nedenlerden bazıları tehlikesizken bazıları ise tehlikeli olabilir. Tehlikeli olabilecek kedi kusmaları ise genellikle önemli bir hastalığın ve ciddi bir durumun habercisi olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle riskli veya önemli gördüğünüz kedi kusmalarında kedinin muayene olması önemli olacaktır.

Kedi kusmalarına neden olan belli başlı nedenler arasında mama değişimleri, alerjik besin tüketimi, zehirli veya yabancı besin tüketme, tüy yutma, mide tıkanması, kedi parazitleri, duygusal sıkıntılar ve hormonsal problemler buna örnek gösterilebilir.

Tüy Yutma

Tüy yutma, kedi kusmalarına neden olan temel faktörlerden biridir. Kediler kendilerini yalayarak temizleyen hayvanlardır. Öyle ki günlerinin önemli bir kısmında tüylerini yalayarak kendini temizlerler. Temizleme esnasında kedi kendi tüylerini yutabilir. Bu şekilde yutulan tüyler zamanla mide ve bağırsak içlerinde birikir. Tüylerin bir kısmı dışkılama yoluyla atılırken bir kısmı midede kalabilir. Midede kalan tüyler ise sindirilemez ve zamanla birikerek yumak oluşturur. Kedi, midede oluşan bu tüy yumaklarını vücuttan atmak için kusar. Bu durum oldukça olağan bir durumdur ve endişe gerektirmez. Ancak kedi, tüy yumaklarından kaynaklı çok sık kusuyorsa bu durumda veteriner hekime danışılması iyi olacaktır.

Bozuk ve Zararlı Yiyecek Nedeniyle

Kedi kusmalarına neden olan en önemli sebeplerden biri de bozuk, zehirli ve zararlı yiyeceklerin kedi tarafından tüketilmesidir. Kediler bu tarz yiyecekleri yediğinde mide alarm verir ve bu alarma karşı vücudun verdiği bir tepki olarak kusma olayı gerçekleşir.

Bitki ve Ot Nedeniyle

Kedilerin bitki ve ot yediği birçok kedi sahibi tarafından bilinir. Bazı bitkiler kedi için oldukça faydalıdır. Kediler kendileri isteyerek kusmak için bazı bitkileri yerler ve kusarlar. Kediler bu şekilde kusarak yuttukları tüyleri vücutlarından dışarı atarlar. Bu tür kusmalar oldukça normaldir ve kedinin sağlığı açısından da oldukça faydalıdır. Ancak her bitki ve ot, kedi için sağlıklı değildir ve bu bitkiler aynı zamanda kediyi zehirleyebilir. Kedi zehirli bitkileri tüketirse de kusabilir. Bu şekilde gerçekleşen kusma önemlidir ve veteriner hekim muayenesini gerektirir. Bu nedenle evde kedi bakarken kediler için faydalı veya zehirli bitkilerin ayırdı iyi yapılmalıdır.

Hızlı Mama Tüketimi

Kedilerin mide kapasitelerinin üzerinde mama tüketimi sindirim sorunlarına yol açar. Kedi haddinden fazla ve hızlı bir şekilde mama tüketmişse bunu sindiremez ve sindiremediği için de midede kusmaya sebep olabilecek bir reaksiyon oluşur. Bu durum özellikle mamaya alışkın olmayan yavru kedilerde, uzun süre aç kalmış sokak kedilerinde görülmektedir.

Mama Değişikliği

Kedilerin en hassas yerlerinden biri de mideleridir. Bu nedenle yedikleri her şeyden kolaylıkla etkilenebilmektedir. Kedilerin midesini etkileyen ve kusmalarına sebep olan en önemli nedenlerden biri de mama değişiklikleri yapılmasıdır. Kedi beslenirken diyet programına dikkat edilmeli ve sık sık mama değişimlerine gidilmemelidir. Ayrıca mama değişimi yapılacaksa da kademeli bir şekilde alıştırarak yapılmalıdır. Bunun dışında yapılan mama değişimleri kedinin midesini etkiler ve kusma yaşamasına neden olur.

Gıda Alerjisi

Gıda alerjisi, kedilerde kusmaya sebep olan faktörlerden biri olarak gösterilebilir. Nasıl ki insanlarda gıda alerjisi olabildiği gibi kedilerde gıda alerjisi görülebilmektedir. Kediler, alerjisi olduğu bir gıdayı tükettiğinde vücut bu gıdayı kendinden atmak için kusma eylemi gerçekleşir. Bu kusma olayında ise;  alerjik besin mideye iner ve midede kusmaya neden olabilecek bir mide yangısı oluşturur. Böylelikle kedi kusar ve alerjen gıda mideden atılır. Gıda alerjisi sonucu kusma olayının yanında bağırsaklarda emilim sorunu da oluşabilir. Bu durum sonucunda ise kusmaya ishal de eşlik eder.

Hastalıklar

Kedilerde var olan bazı hastalıklar kedinin midesinin bulanmasına ve bunun sonucunda da kusma yaşanmasına neden olabilmektedir. Böbrek hastalıkları, şeker hastalıkları ve mide hastalıkları kedi kusmalarına neden olan hastalıklardan en bilinenleridir. Ayrıca bazı sistemik hastalıklar da kedilerde mide bulantısına ve kusmaya sebep olabilmektedir. Pankreatit, böbrek hastalıkları, hipertiroidizm, hematemez ve giardia gibi sistemik hastalıklar mide bulantısı ve kusmaya yol açar. Buna bağlı kusmaların önüne geçmek ve kedinin yaşam kalitesini artırmak için hastalıkların teşhis ve tedavisinin yapılması şarttır.

Kedi Paraziti

Kedi parazitleri, yavru kedilerde sık görülmekle birlikte her yaştan kedide görülebilen bir durumdur. Kedilerde görülen bu parazitler zaman zaman kusmalara neden olabilmektedir. Bu tür kusmalarda kusmuğun içinde solucan görülebilir. Kedi parazitlerinin önüne geçebilmek için düzenli parazit aşılarının yapılması önemlidir.

Mide Tıkanması

Kedilerde mide tıkanması sonucu kusmalarla karşılaşmak mümkündür. Mide tıkanması, kedilerin yabancı cisimleri yutması sonucu oluşur. Bu cisimler midede sindirilemez ve sindirim sisteminde tıkanıklığa sebep olur. Bu cisimlerin yutulması sonucunda mide tıkanır ve kedi bu cismi çıkarmak için kusma davranışı gösterebilir. Kusma ile vücuttan atılamayan yabancı cisimler kedi için hayati tehlike teşkil eder. Böyle bir durumda kedi veteriner hekim tarafından muayene edilmelidir.

Depresyon

Kediler oldukça hassas hayvanlardır. Her türlü olaydan etkilenerek kolayca strese ve depresyona girebilirler. Onlar sahiplerinden ilgi ve sevgi bekler. Eğer kedi sevdiği kişiden beklediği ilgiyi görmezse kaygı ve stres seviyesi yükselir. Bu duruma bağlı olarak kedi depresyona girer ve girdiği depresyon sonucu kusma durumu yaşanabilir.

kedilerde-kusma-nasil-teshis-edilir.jpg

Kedilerde Kusma Nedeni Nasıl Teşhis Edilir?

Sağlık Geçmişi

Kediler pek çok nedenden kaynaklı olarak kusabilirler. Bu nedenle bir kedinin hangi nedenden kaynaklı kustuğunu tespit etmek oldukça güç olacaktır. Kedilerde kusma farklı farklı incelenmektedir. Bazı kusmalar önemsiz ve kendiliğinden geçebilirken bazı kusmalar bunun tam tersidir. Akut kusmalarda geçici kusmalara bir örnektir. Bu kusma türü genellikle kendiliğinden geçmektedir veya semptomatik tedaviler ile geçmektedir. Ancak her kusma veya her akut kusma bu kadar basit olmayabilir. Bu tür kusmaların altında önemli bir sağlık sorunu yatıyor olabilir. Bu nedenle kusma olayı hafife alınmamalı ve kedi veteriner hekime götürülmelidir. Veteriner hekim kedi için birtakım gerekli testleri yaparak kedinin sağlık geçmişini araştırarak ve kusmanın nedenini tespit eder. Yapılan teşhislerin neticesinde gerekli tedaviler yapılır. Veteriner hekim, kedinin sağlık geçmişini araştırmak amacıyla kedi sahiplerine şu tarz sorular yöneltmektedir:

  • Kedi ne zaman kusmaya başladı?
  • Kedi, daha önce bitki veya besin zehirlenmesi yaşadı mı?
  • Kedinizin beslenme rutininde bir değişiklik var mı?
  • Kusmuk rengi nasıl?
  • Kusmuğun içinde neler var?
  • Kedi dışarı çıkıp avlanıyor mu?
  • Kedinin kullandığı ilaçlar var mı, varsa bu ilaçlar nedir?
  • Kedi sağlık sorunları yaşıyor mu?
  • Kusmaya ek kedide ishal sorunu gözlemleniyor mu?
  • Kedi açken mi kusuyor yoksa karnı tokken mi? (Kusma ne zaman gerçekleşiyor?)
  • Kedide kilo kaybı var mı?
  • Kedinin sıvı tüketimi nasıl ve ne aralıklarla idrarını yapıyor?
  • Kedi iplerle veya yabancı cisimlerle oynadı mı?

Veteriner hekimlerin kedi sahiplerine yönelttiği bu sorular kusma nedenleri konusunda oldukça aydınlatıcı olacaktır. Bu sorulara verilen cevaplara göre kusmaya neden olan ana sebebin kesinleşmesi ve kesin tedavi sağlanması amacıyla gerekli birtakım test ve tetkikler yapılır. Bu test ve tetkiklerin ardından kusmaya neden olan sebep belirlenerek tedavi aşamasına geçilir. Burada hatırlanması gereken en önemli husus kedinizin kusması hakkında iyi ve doyurucu bilgilere sahip olmanızdır. Sizin, kediniz hakkında sahip olduğunuz bilgiler hastalığın teşhisi konusunda oldukça önemlidir.

Veteriner Muayene ve Testleri

Kusma sebebi ile veteriner hekime getirilen ilk kedi için yapılacak en önemli şey kusmaya neden olan sebeplerin araştırılmasıdır. Kusma sebepleri araştırılmadan önce kedi sahiplerinden kusma hakkında bazı bilgilerin alınması önemlidir. Gerekli bilgiler alındıktan sonra araştırma yapmak daha kolay olacaktır. Çünkü kedilerin kusmasının birçok farklı sebebi bulunur ve her kusma türü birbirinden farklıdır. Bu bilgiler alındığında çember daraltılmış olur ve yapılacak muayene ve testler için zaman kazanılmış olunur. Kusma şikâyeti ile veteriner hekime getirilen kedide ilk fiziki muayene incelemesi gerçekleştirilir. Fiziki muayenede ise; ateş, karın ağrısı, karında ya da farklı bölgelerde kitle olup olmadığına veya midede belirgin yabancı cisim olup olmadığının incelemesi yapılır. Fiziki muayenenin ardından kesin bir tanı koyma amacıyla kediye birtakım testler uygulanır.

Veteriner hekimlerin kusma nedenini bulmak için yaptığı testler ise şunlardır:

  • Kan ve İdrar testleri: Bu test ile organ disfonksiyonu, endokrin bozukluğu, hipertiroidizm ve endokrin bozukluğu gibi sorunlar tespit edilmektedir. İdrar testleri ile böbrek hastalıkları ve idrar yolu enfeksiyonları tespit edilmektedir.
  • Karın röntgeni: Fiziki muayene ile belirlenemeyen durumları gözlemlemek için yapılan röntgen çeşididir. Bu röntgen ile kedinin iç organlarının boyutları, şekilleri, şekillerinde fark olup olmadığı, organlarda yabancı cisim olup olmadığı, kabızlık sorunu veya tümör olup olmadığının kontrolü yapılmaktadır. 
  • Ultrason: Kusmaya neden olan faktörün röntgen ile belirlenemediği durumlarda devreye ultrason görüntülemesi girer. Ultrason ile bağırsaklarda yabancı bir cisim olup olmadığına bakılır.
  • Endoskopi: Kedilerde kusma nedenlerine bakılırken ultrasona ek olarak endoskopiye de gidilebilmektedir. Endoskopi ile mide, üst bağırsaklar ve kolona kolaylıkla bakılabilmektedir. Böylece ultrasonun görmediği yerlerde endoskopi yardımıyla tam görüntüleme sağlanmış olur.
  • Tanı ameliyatı: Diğer yöntemler ile tespit edilemeyen durumlarda tanı ameliyatına gidilmektedir. Eğer diğer yöntemlerde vücutta yabancı cisim ile karşılaşılmışsa yine tanı ameliyatına gidilir. Bu durumda hem yabancı cisim çıkarılır hem de kusma tanısı konulur. Eğer yabancı bir cisim yoksa biyopsi için parça alınabilir. Tanı ameliyatında ise genellikle inflamatuar bağırsak hastalığı ve kedi mide kanseri teşhisi konulmaktadır.

Kedi Kusmuğunun Rengi ve Ne Anlama Geldikleri

Kedi kusmuğu, kedilerin sağlıklarını anlamak için oldukça önemlidir. Kedi kusmuğunun yapısı, rengi, kusmuğun içeriği kedi hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlar. Dıştan bir gözle ve uzman olmaya gerek kalmadan kusmuğa bakarak kedi hakkında bilgi sahibi olmamız mümkün. Bu bağlamda kusmuk renklerini ve bu renklerin ne anlama geldiğini bilmek ayrı bir önem arz ediyor.

Safra/Sarı

Sarı renkte görülen kusmuk safra kusmuğu olarak bilinir. Genellikle kedi açken safra kusar. Eğer bir kedi safra kusuyorsa bu durum onun iyi beslenemediğine ve aç kaldığına işarettir. Safra kusmuğu genellikle karaciğer hastalıklarından kaynaklı görülür. Sarı renkte görülen her kusmuk safra kusmuğu olmayabilir. Kedi sarı besinler tükettiyse bu da sarı kusmuğa neden olabilir. Her ihtimale karşı önlem amaçlı veteriner hekime gidilmesi tavsiye edilmektedir.

Beyaz Köpük

Beyaz renkte ve köpüklü görülen kusmuklar genellikle açlıktan veya yemek borusundan kaynaklı görülmektedir. Ayrıca bu kusmuk bağırsak iltihaplarının da bir habercisi olabilmektedir.

Berrak Renk

Berrak renkte görülen kedi kusmuğu açık renk kusmuk olarak da ifade edilen kusmuk renklerinden biridir. Bu renk kusmuk açlık kaynaklı veya yemek borusu kaynaklı görülmektedir. Ayrıca kedi aşırı su tüketmişse de bu tip bir kusmuk görülebilmektedir.

Kahverengi

Kahverengi kusmuk, mide ülserinde veya mide kanamasında görülen bir kusmuktur. Sindirim sisteminin üst kısımlarında oluşan kanamalarda, tıkanıklıklarda veya kokulu besinlerin tüketiminden kaynaklı oluşabilir.

kedilerde-kusma-nasil-tedavi-edilir.jpg

Kedilerde Kusma Nasıl Tedavi Edilir?

Kedilerde kusma tedavisi yapılabilmesi için öncelikle kusmanın neden kaynaklandığının bulunması gerekir. Kusmaya neden olan faktör bulunduktan sonra çeşitli tedavi yöntemleri uygulanarak kusma durumu önlenmeye çalışılır. Ayrıca kusma bir hastalıktan dolayı kaynaklanıyor ise bu hastalık için de ayrı bir tedaviye gidilebilir. Ancak kedilerde kusma tedavisi yaparken çoğunlukla ilaç tedavisi ve serum gibi temel yöntemlere başvurulduğu bilinir.

Kusmayı Engelleyici İlaç Takviyesi

Kedilerde kusma tedavisinde en sık kullanılan tedavilerden biri de kusmayı engelleyici takviye ilaçların kullanılmasıdır. Kusmayı engelleyici ilaçlar, kedinin kusmasını durdurur. Böylelikle kusmaya bağlı oluşan sıvı kayıplarının da önüne geçilmiş olur. Ayrıca bu ilaçlar ile karın rahatsızlıklarının da önüne geçilir. Kusmayı engelleyici ilaçların yanı sıra ağrı kesici ilaçların kullanılması da faydalı olacaktır. Tüm bunların dışında veteriner hekim kediye antibiyotik ilaçlar da yazabilir.

Serum

Kusma sorunu yaşayan kedilerde büyük oranda sıvı kaybı sorunu yaşanmaktadır. Yaşanan bu sıvı kaybını azaltmak ve dehidrasyon kaybını önlemek amacı ile kediye serum takılabilir.

Sıvılar

Kedinin kusma nedeninin altında ekstrem bir sebep bulunmuyorsa veteriner hekim deri altından sıvı uygulayarak kusmayı tedavi etmeye çalışır. Yani sıvı tedavisi yapılması için fiziki muayenede herhangi bir sorunla karşılaşılmaması ve kedinin herhangi bir sağlık sorunu olmaması gerekir. Sıvı tedavisi, kusan bir kedinin kaybettiği sıvı ihtiyacını karşılaması bakımından önemlidir. Öyle ki kedide dehidrasyon eksiği olmasa bile deri altından sıvı verilmesi önerilmektedir. Ayrıca kedi zayıflamışsa ve vücudu susuz kalmışsa kediye damar içi sıvılar verilmesi gerekebilir. Vücuda sıvı vererek yapılan takviyeler genellikle günde birkaç kez tekrarlanabilir.

Kedilerin Kusması Nasıl Önlenir?

Kedilerin kusmasına neden olan birçok faktör bulunur. Bu faktörleri en aza indirgeyerek ve bazı durumlara dikkat ederek kedilerin kusmasının önüne geçilebilir. Kedilerin kusmasının önüne geçebilmenin ilk ve en temeli beslenmeden geçer. Beslenme konusunda ise kedinin sağlıklı yiyecekler yemesi, yeme düzeni, yeme şekli gibi olgular oldukça önemlidir. Beslenme dışında ise kedinin mutlu olması, stres ve depresyon gibi negatif olaylardan uzak olması yine en az beslenme konusu kadar önem arz eder. Buna göre kusmaları önlemek için aşağıdaki adımları izlemeniz faydalı olacaktır.

Düzenli Bir Diyet Programı

Bir kedinin sağlıklı olması iyi beslenmesinden geçer. İyi beslenen, sağlıklı yiyecekler tüketen ve belirli bir diyet programına bağlı olan kediler genel olarak daha sağlıklı olurlar. Düzenli diyet programı ile kedi sağlıklı olduğu gibi kusma gibi durumlar da yaşamaz. Düzenli bir diyet programı ise kaliteli olmalıdır. Kedinize diyet programı hazırlarken onun yaşı, cinsi, cinsiyeti, sağlık durumu, enerjisi gibi durumlar göz önünde bulundurulmalıdır. Bu diyette ise değişiklik olmamalıdır. Kedinizin midesi yaşanan diyet değişikliklerinden kolay etkilenmektedir. Bu nedenle diyet değişikliğine gitmeyi düşündüğünüzde iyi araştırma yapmalı ve kademeli bir şekilde değişikliğe gitmelisiniz.

Besinlerin Yavaş Sindirilmesi

Kedilerin kusmasını önlemede düzenli bir diyet programı ve kaliteli gıdaların önemi yadsınmaz. Ancak bir kedinin neyi yediği kadar ‘’neyi nasıl yediği’’ de ayrı öneme sahiptir. Buna göre bir kedinin sindirim sorunu yaşamaması için yediklerini yavaş yavaş ve sindirerek yemesi gerekir. Eğer kedi yediklerini sindiremezse bu durum kusmaya neden olabilecek bir mide yangısına neden olabilir. Ayrıca yavaş ve sindirerek yemek obezite ve sindirim sorunları gibi sorunların da önüne geçilmesini sağlar. Bu nedenle kedinizi beslerken küçük porsiyonlarda beslemeye özen gösterebilirsiniz.

Zehirli Olabilecek Gıdaların Kedilerden Uzak Tutulması

Kediler için zehirli ve tehlikeli olan birçok bitki ve besin bulunur. Bu nedenle evde kediler için zehirli bitkiler bulunuyorsa bunların kedilerin ulaşamayacağı yerlerde bulunmasına dikkat edilmelidir.  Ökse otu, Atatürk çiçeği, ormangülü, sarmaşık, aloevera gibi bitkiler kediler için zehirli ev bitkilerine örnek olarak verilebilir. Zehirli bitkiler dışında kediler için toksik olan besinlerden de yine kediler uzak tutulmalıdır. Ayrıca insanların kullandığı ilaçlara da dikkat edilmelidir.

Gıdalar dışında kedilerin zehirlenmesine ve kusmasına yol açabilecek deterjanlar, çamaşır suları gibi kimyasallara dikkat edilmelidir. Kedinin bu kimyasalları yanlışlıkla içmesi kedinin kusmasına ve daha da ileri boyuta giderek kedinin zehirlenmesine yol açabilmektedir. Ayrıca bir kedinin yutabileceği küçük yabancı cisimler de yine kediler için tehlikelidir. Yabancı cisimler sindirilemediği için kedinin midesinde veya bağırsaklarında tıkanıklığa yol açarak kusmalara sebebiyet verebilir. Bu tip vakalarda durum oldukça ciddidir.

Kusma Yaşayan Kedilere Nasıl Bakılmalıdır?

Kusma sorunu yaşayan kedilerin bakımı ayrı öneme sahip konulardan biridir. Kusma sorununda kedi bakımında en önemli nokta kedinin beslenmesi ve hijyen konuları ayıca öneme sahip konulardandır. Kusmaya başlayan kediler için veteriner hekime gitmeden önce evde yapabileceğiniz bakım önerilerinden bazıları ise şunlardır:

  • Kedi sık sık kusuyorsa genellikle kediye 3-4 saat boyunca yemek verilmemesi önerilir. Bu süre zarfında kedinin midesi rahatlar ve kedi kendini daha iyi hisseder. Ayrıca kedinin midesi de boşalacağı için kusma durumları azalmış olur.
  • Kedi kustuğu için vücudu sıvı kaybeder. Bu noktada kusmayla kaybedilen sıvının yerine konulması için belirli aralıklarla kediye sıvı takviyesi yapılması faydalı olacaktır. Sıvı takviyesini kediye su içirerek yapabiliriniz. Belirli aralıklarla ve doğru oranda verilen sıvı kedinin rahatlamasına ve kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olur. Kediye çok haddinden fazla su vermek midesini daha fazla bulandırır ve kusmaları artırır. Bu nedenle su verirken aşırıya kaçılmamalıdır.
  • Kedi kusmaya başladıktan sonra iyi gözlemlenmelidir. Öncelikle kusma ne kadardır ve ne aralıklarla devam ediyor, kusmuğun rengi ve kedinin sağlık durumu gibi konulara dikkat edilmelidir. Kusma durumu kötüye giderse geç kalınmadan veteriner hekime gidilmelidir.
kedilerde-kusma-hakkinda-bilgiler.jpg

Kedilerde Kusma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kedi Kusmuğunun Rengi ve Kaynaklandığı Rahatsızlıklar Nelerdir?

Kedilerin kusmuğunun farklı birçok rengi bulunur. Kedi kusmuğunun rengine bakarak kusmaya neden olan rahatsızlıklar belirlenebilir. Ancak kusmuk rengine bakarak kesin bir hastalık var demek doğru değildir. Kesin tanı konulabilmesi için veteriner hekime gidilmelidir. Kusmuk renklerinin işaret edebileceği rahatsızlıklardan bazıları ise şunlardır:

  • Sarı Renk (Safra Kusmuğu): Safradan gelen kusmuktur. Genellikle sarı kusan kedi açtır. Karaciğer hastalıklarından kaynaklanır.
  • Berrak Renk: Böbrek hastalıkları veya şeker hastalıklarından kaynaklı görülebilir.
  • Beyaz Renk: Bağırsak iltihabı habercisi olabilir.
  • Kahverengi: Bağırsaklarda ülser, yabancı cisim tıkaması veya tüy yumağı gibi sebeplerin bir göstergesidir.

Kusan Bir Kedi Ne Zaman Veterinere Götürülmelidir?

Kedilerde kusma sorunu her zaman endişeyi gerektirmez ve bu kusma sorunu çoğu durumda kendiliğinden geçebilmektedir. Ancak kendini tekrar ederse ve kusmuk rengi normalden farklıysa kedinin veteriner hekime götürülmesi gerekecektir. Kedilerde görülen kusma sorunları bazı durumlarda önemli bir hastalığın habercisi olabilir. Bu nedenle önemli gördüğünüz kedi kusmalarında vakit kaybetmeden veteriner hekime gidilmesi gerekecektir.

Kedilerde Kusma Bulaşıcı mıdır?

Kedilerde kusma durumu genellikle bulaşıcı özellikte değildir. Ancak bazı parazitlere bağlı olarak görülen kusma sorunları bulaşıcı özellikte olabilir. Bu nedenle kedinin neden kustuğu konusunda kesin tanı konulmadan önce kusan kediyi evdeki diğer kedilerden uzak tutmak iyi olacaktır. Ayrıca kedi sahibi de hasta kediyle temas ederken dikkatli olmalıdır.

Kusma Sorunu Yaşayan Bir Kedinin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Kusma sorunu yaşayan bir kedinin beslenmesi hem bu dönemin rahat atlatılması hem de olası kusmaların önüne geçebilmek adına oldukça önemli olacaktır. Bu nedenle kusan kedilerin beslenmesi konusunda oldukça özen gerekir. Eğer kediniz kusmaya başladıysa kediye 4-5 saat boyunca hiçbir şey yedirilmemelidir. Ayrıca kusma döneminde kedi çok fazla sıvı kaybettiği için kediye belirli aralıklarla sıvı takviyesi yapılması önemli olacaktır. Kediye sıvı vermek kedinin daha rahat ve iyi hissetmesine yardımcı olacaktır. Kedi yemek yemeye başladığında ise tuzsuz bir diyet programı hazırlamak gerekir. Ayrıca haşlanmış patates, derisi alınmış haşlanmış tavuk ve pirinç pilavı gibi kedinin midesini yormayacak gıdalar verilmelidir.

Kedim Mamasını Kusuyor, Ne Yapabilirim?

Kedilerin mama kusması genellikle kedinin sindirim sorunları yaşadığının bir habercisi olarak kendini gösterir. Eğer kediniz mamasını kusuyorsa yapmanız gereken ilk iş mamasını önünden almaktır. Kedinin mamasını aldıktan sonra birkaç saat durduktan sonra kediye daha az miktarda mama verilmelidir. Tüm bunları yaptıktan sonra kusmalar devam ediyorsa kedi veteriner hekime götürülmelidir. Ayrıca bazı kediler doyduğunu hissetmez ve gerekenden fazla yemeye devam eder. Bu nedenle kedinize öğünlerle ve yeteri kadar mama vermeniz olası sindirim problemlerini önlemek adına faydalı olacaktır.

Yorum Yap!