Kedim Mama Yemiyor Ne Yapmalıyım?

Kedim Mama Yemiyor Ne Yapabilirim?

Bir kedinin ansızın iştahsız hale gelmesi ve normal zamanlarda bayılarak yediği mamasını yememesi, kedi ebeveynleri arasında oldukça alışılmış bir durumdur. “Kedim mama yemiyor” ya da “Kedim yemek yemiyor” gibi soruların cevabı, genellikle oldukça farklı problemleri işaret edebilir. Çoğu zaman kedilerin mama yememesi ciddi bir duruma işaret etmese de bazı durumlarda ortada kesinlikle aksatılmaması gereken bir sağlık problemi bulunuyor olabilir. Aşağıdaki başlıkları inceleyerek kedinizin neden mama yemediğini öğrenebilir ve eğer ortada ciddi bir rahatsızlık yok ise bu problemi nasıl aşacağınızı görüntüleyebilirsiniz.

Kedim Yemek Yemiyor, Endişelenmeli Miyim?

Kedinizin yemek yememesi oldukça farklı sebeplerden kaynaklanıyor olabilir. Bu sebepten ciddi bir şey olup olmadığını anlamak için, öncelikle kedinizin problemini belirlemelisiniz. Yani “Kedim yemek yemiyor, endişelenmeli miyim?” sorunuzun yanıtını, yine kendinize bir takım sorular sorarak yanıtlayabilirsiniz. Bu sorular şunlardır:

  • Son zamanlarda kedinizin mamasında bir değişiklik yaptınız mı?
  • Kedinizin hal ve hareketlerinde köklü değişiklikler var mı?
  • Kediniz daha önce yemek yedikten sonra kustu mu?
  • Kediniz tuvaletini yapıyor mu?
  • Kediniz daha önce yemek yerken zorlanıyor muydu?
  • Kediniz halsiz mi?

Bu sorular, kedinizin rahatsızlığı ve neden mama yemediği konusunda size oldukça yardımcı olacaktır. Bu soruları yanıtlamak bir hayli önemlidir. Çünkü kedinizin yemek yememe sebebi, yeni mamasını beğenmemiş olacağı gibi bir sağlık sorununu işaret ediyor da olabilir.

Kedim Yemek Yemiyor, Endişelenmeli Miyim?

Kediler Neden Yemek Yemez? 

Kediler neden yemek yemez sorusunun birden fazla yanıtı vardır. Bu sebepten bir önceki başlıktaki soruları yanıtlamanız, problemi belirlemek açısından bir hayli önemlidir. Basit problemler ev ortamında giderilebilirken, sağlık problemlerine bağlı kedilerde iştah kaybı gibi konular kesinlikle bir uzman veteriner hekimin tedavisini gerektirir. Aşağıdaki başlıkları inceleyerek kediler neden yemek yemez ve hangi rahatsızlıklar buna sebep olur öğrenebilirsiniz.

Kedim Mama Yemiyor Sorununun 5 Yaygın Sebebi

1 – Mama Değişimi

“Kedim mama yemiyor.” cümlesini kuran kedi ebeveynlerinin geneli, bu problem ile kullanmakta oldukları mamayı değiştirdiklerinde karşılaşıyorlar. Mama değişimi, kedilerin iştahtan kesilmesine ve kedilerin mama yememesine sebep olabilir. Mama değişimi sonucunda oluşan kedilerde mama yememe durumu, meydana gelebilecek en hafif problemlerden birisidir ve kolaylıkla atlatılabilir. 

Eğer son zamanlarda mamanızı değiştirdiyseniz ve kediniz bu sebepten iştahtan kesildiyse, yapmanız gereken tek şey eski mamanızı ve yeni mamanızı karıştırarak kedinize vermektir. Kedilerin aniden yeni mamaya geçirilmesi sık sık iştahsızlık ve ishal gibi sorunlara sebep olabilir. Eski mama miktarını yavaş yavaş azaltarak ortalama 1 ile 2 hafta arasında kedinizin tamamen yeni mamasına alışmasını sağlayabilirsiniz. 

2 – Solunum Rahatsızlıkları

Kedilerde solunum yolu rahatsızlıkları, kedinizin koku ve nefes alma yeteneğini etkileyerek iştahını kaybetmesine yol açabilir. Bu solunum yolu rahatsızlıkları antibiyotik ile iyileştirilebilecek kadar basit olabildiği gibi daha ciddi sorunları da işaret edebilir. Eğer kediniz horultulu – gürültülü bir şekilde nefes alıyor, burnunda akıntı alıyor ve mama yemiyor ise, hiç vakit kaybetmeden veteriner hekiminize danışmalısınız.

3 – Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları

Kedilerde sindirim sistemi rahatsızlıkları, kedinizin mama yememesinin sorumlusu olabilir. Eğer kedinizin mama yememesinin sebebi sindirim sistemi rahatsızlıkları ise, bu durumu muhtemelen kusma, ishal ve halsizlik takip edecektir. Eğer kediniz yemek yedikten sonra kusuyor, uzun süreli bir ishal ve halsizlik yaşıyor ise; bu evde tedavi edilebilecek bir durum değildir. Veteriner hekiminize danışmalısınız.

4 – Yabancı Cisimler

Kediler için her şey bir oyuncak olabilir. Lastik tokalar, paket lastikleri ve iplikler… Bu liste bir hayli uzayıp gidebilir. Kedilerimizin bu tür oyuncaklar ile oynamasını izlemek çok keyifli olsa da kedilerimiz biz onları izlemiyorken bu oyuncakları yutabilir.

Kedinizin yabancı cisim yutması sonucunda sindirim sisteminde bir tıkanıklık meydana gelir. Bu tıkanıklık sonucunda kedinizin muhtemelen yediği her mamayı kusacak ve sonrasında ise mama yememeyi tercih edecektir. Küçük boyutlu cisimler genellikle dışkılama yoluyla vücuttan atılabilse de büyük boyutlu ya da uzun cisimler bağırsaklarda dolanmaya sebep olabilir. Eğer kediniz tüm bu belirtileri gösteriyorsa ve “Kedim mama yemiyor” probleminin altında yabancı cisimlerin yattığını düşünüyorsanız, kesinlikle veteriner hekiminize danışmalısınız.

5 – Ağız ve Diş Rahatsızlıkları

Ağız ve diş rahatsızlıkları, “Kediler neden yemek yemez” sorusuna karşılık gelen en yaygın problemlerden birisidir. Bu kadar yaygın olmasının sebebi, kedilerin diş etinde oluşan hassasiyetin dahi onları mama yemekten alıkoymasıdır. 

Kedilerde diş eti rahatsızlıklarında en sık rastlanılan durumlardan birisi gingivitistir. Eğer gingivitis kedinizde var ise, diş etleri kırmızı olacak ve muhtemelen yemek yerken zorlanacaktır. İlerlediği durumlarda ise kediniz yemek yemeyi tamamıyla bırakacaktır. Diş etlerindeki iltihaplar ve apneler ise farklı rahatsızlıkları işaret ediyor olabilir.

Kedilerde ağız yarası ise teşhisi çok daha kolay yapılabilen ancak tedavisi için uzman görüşü gerektiren bir problemdir. Kedinizin damağında, dilinde, dudaklarında ya da ağız içinde çıkan yaralar, kedinizin mama yemek istememesine sebep olacaktır. 

Bu gibi problemleri teşhis ettiğiniz durumlarda, kesinlikle veteriner hekiminize danışmalı ve profesyonel bir tedavi süreci içerisinde bulunmalısınız. 

Kedilerde Ağız ve Diş Sorunları İştahsızlığa Yol Açabilir

Kedim Yemek Yemiyor ve Halsiz

Eğer kediniz yemek yemiyor ve halsiz ise, yukarıda listelenen sağlık problemlerinden birisine sahip olması muhtemeldir. Kedinizin yemek yememesi ve halsiz olması genellikle sindirim ya da mide problemleriyle bağlantılıdır.

Kedim Yemek Yemiyor ve Kusuyor

Eğer kediniz yemek yemiyor ve kusuyor ise bu durum kedinizin yabancı bir cisim yuttuğuna, sindirim problemleriyle karşılaştığına ya da kedinizin midesinde fazla tüy biriktiğine işaret edebilir. Kedinizin mevcut belirtileri arasında halsizlik ve ateş gibi tehlikeli şeyler yoksa, kedinize midesindeki tüyü çıkarması ya sindirmesi için ona malt verebilirsiniz.

Yemek Yemeyen Kediye Ne Verilir?

Yukarıdaki başlıkları inceledikten ve “Kedim mama yemiyor” probleminizin sebebini belirledikten sonra, kedilerinizin yemek yemesi için çeşitli yollara başvurabilirsiniz. Yemek yemeyen kediye ne verilir sorusunun en kısa ve en net cevabı; yaş mama olacaktır. Mama değişimi, kedilerde ağız ve diş problemleri gibi durumlarda yaş mama kediniz için oldukça etkili bir alternatif olabilir. Yemek yemeyen kedinize yaş mama verirseniz, hem yaş mamanın aroması kedinizi cezbedecek hem de kedinizin dişleri kuru mama gibi sert bir cisim ile karşı karşıya kalmayacaktır. Eğer kedinizin iştahını açmak için daha fazla öneriye ihtiyaç duyuyorsanız, kedilerin iştahı nasıl açılır isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Yemek Yemeyen Kediye Ne Verilir?

 

Okuma Önerisi: Smokin Kedi Cinsi Özellikleri ve Bakım Rehberi

Yavru Kedi Yemek Yemiyor, Ne Yapmalıyım?

Eğer kediniz mama yemiyorsa, ancak bu kedi yavruysa, ortada daha farklı bir problem bulunuyor olabilir. Eğer kedi henüz bir yenidoğan ise, kedinin bebek kediler için özel olarak geliştirilen bir formül ile beslenmesi gerekir. Eğer yavru kedi 1 – 2 aylık ise henüz kuru mamaya alışmamış olabilir ya da gazı ve tuvaleti olduğu için mama yemiyor olabilir. Yavru kedi yemek yemiyor sorunuzun cevabı yukarıda listelenen sağlık problemlerinden biri değil ise, yavru kedi nasıl beslenir isimli içeriğimizi inceleyerek yavru kediniz için en doğru beslenme metotlarını bulabilirsiniz.

Kedim Kuru Mama Yemiyor Neden?

“Kedim mama yemiyor” probleminden sonra en çok karşılaşılan sorunlardan birisi de kedilerin kuru mama yememesidir. Kedim kuru mama yemiyor probleminin de tıpkı diğer iştahsızlık problemleri gibi birden çok sebebi bulunabilir. Bunlar;

  • Kedinizin dişlerinde hassasiyet varsa kuru mama yemiyor olabilir.
  • Kedinizin ağzında yara ya da diş etlerinde iltihap varsa kuru mama yemiyor olabilir.
  • Eğer kedinizi diğer besleme yöntemlerine alıştırdıysanız (Çiğ diyet ya da yaş mama) kediniz kuru mama yemeyi tercih etmiyor olabilir.
  • Kedinizin mamasını değiştirdiyseniz kediniz yeni mamasını sevmemiş olabilir. 
  • Kedinizin kuru maması, kedinizin ağız tadına hitap etmiyor olabilir. 

Görüldüğü üzere kedim mama yemiyor, kedim yemek yemiyor ve kedim çok iştahsız gibi sorularınızın aynı anda birden çok yanıtı olabilir. Bu içeriğimiz, kedinizin mevcut problemlerini belirlenmeniz için hazırlanmıştır ve herhangi bir tedavi önerisi içermez. Eğer kedinizin bir sağlık problemi var ise, kesinlikle internette araştırma yapmak ile vakit kaybetmemeli ve mümkün olan en kısada uzman bir veteriner hekime danışmalısınız. Bu içeriğin oluşturulmasında Spruce Pets ve Vets-Now gibi yurtdışında otoriter ve güvenilir olan evcil hayvan – veteriner sitelerinden yardım alınmıştır. Elde edilen bilgiler farklı kanallar aracılığıyla sorgulanmış ve kesin olmayan yargılara içerikte yer verilmemiştir. Umarız içeriğimiz “Kedim Mama Yemiyor” sorununuza yardımcı olabilmiştir.

Türk bir veterinerden kedim mama yemiyor sorununun muhtemel sebeplerini dinlemek isterseniz, aşağıdaki videoyu da inceleyebilirsiniz.

Not: Videoyu kayıt eden veteriner ile herhangi bir bağlantımız yoktur, faydalı olabileceğini düşünerek sizlere öneriyoruz. 

 

 

Kedim Mama Yemiyor - Sık Sorulan Sorular

Yaşlı Kedim Yemek Yemiyor, Neden?

Yaşlı kediler günlerinin büyük bir çoğunluğunu uyuyarak geçirirler. Yaşlı kediniz mamasını siz uyurken yiyor olabilir. Ancak yaşlı kedinizin hiç yemek yemediğinden eminseniz, bu onun ağız ve diş problemleri sebebiyle yemek yemediğine işaret edebilir. Bu gibi durumlarda sıvı ve yaş mamalara başvurmalısınız.

Bir Kedi Neden Yemek Yemez?

Bir kedi hasta olduğu için, mamasını beğenmediği için, sindirim sisteminde problem olduğu için ya da diş etlerinde ve dişlerinde hassasiyet olduğu için yemek yemeyebilir. Kedilerin yemek yememesi birden çok probleme bağlı olabilir, veteriner hekiminize danışmalısınız.

Kedim Yemek Yemiyor Nasıl Yedirebilirim?

Eğer kediniz yemek yemiyorsa ancak bu durum herhangi bir sağlık probleminden kaynaklanmıyorsa, kediniz için yemekleri daha çekici bir hale getirmelisiniz. Kedinize yemek vermeden önce ona oyun oynatabilir, kedinize daha iştah açıcı olan yaş mama verebilir ya da evde pişireceğiniz tavuk göğsü gibi kediler için zararlı olmayan et ürünlerini verebilirsiniz.

Kedim Hiçbir Şey Yemiyor Ne Yapabilirim?

Eğer kediniz yaş mama ya da favori yiyeceği dahil hiçbir şey yemiyorsa, bu ciddi bir problemi işaret ediyor olabilir. Vakit kaybetmeden veteriner hekiminize danışmalısınız.

Yorum Yap!