Kedilerde Hamilelik Süreci

Kedilerde Hamilelik Süresi ve Doğum

Gebelik her canlı için zor bir süreç olduğu gibi kediler için de zorlu bir süreçtir. Dişi kedilerin hamile kalabilmesi için kızgınlık dönemlerinde erkek kediler ile çiftleşmesi gerekir. Kızgınlık döneminde erkek kedilerle uygun sayıda çiftleşen dişi kedi hamile kalır ve bu sayede kızgınlık dönemi sonra erer. Kızgınlık dönemi sona erdikten sonra kedinin hamilelik dönemi başlar. Kedilerin hamilelik süreci 9 haftadır ve ilk hamilelik belirtileri kızgınlık belirtilerinin de sona ermesi ile 2. haftadan itibaren başlar. Bu süreçte kedide fiziksel ve psikolojik birtakım farklıklar oluşur. Kedide oluşan bu farklılıklar normaldir ve hamileliğin getirdiği durumlardır. Hamile kedinin bu süreci atlatıp sağlıklı bir şekilde doğum yapabilmesi için kedinize her zaman destek olmalı ve onunla ilgilenmelisiniz.

Kedilerde hamilelik sürecinde kedi fiziksel olarak değişir. Kedilerde gerçekleşen en önemli ve en dikkat edilmesi gereken değişiklik artan beslenme ihtiyacıdır. Anne kedi, karnındaki yavrularını da besleyebilmek için her zamankinden daha fazla besine ihtiyaç duyar. Bu nedenle, kedinize özellikle bu dönemde kalorisi yüksek mamalar vermelisiniz. Ayrıca kedinizin maması ve suyu her an ulaşabileceği bir yerde bulunmalıdır. Kedinin suyu sık sık değiştirilmeli ve su kabının temiz olmasına dikkat edilmelidir. Hamilelik sürecinde kedinizin veteriner kontrolleri aksatılmamalı, endişe ettiğiniz konularda veteriner hekiminizle irtibata geçmelisiniz.

Kedilerin Hamile Olduğuna Dair Belirtileri Nelerdir?

Her kedi hamilelik sürecini farklı yaşar ve buna göre hamilelik belirtileri de kediden kediye göre farklık gösterebilir. Ayrıca kedilerin hamilelik belirtileri hamileliğin evresine göre değişim gösterir. Fakat bir kedideki en erken hamilelik belirtisi kedinin kızgınlık evresinin tamamlanması ve meme uçlarında renk ve hacim değişikliklerinin oluşmasıdır. Kediler hamile kaldıktan sonra meme uçlarında şişlik ve renk koyulaşması oluşabilir. Kedilerde hamilelik süresince meme uçlarında belirginleşme ve pembeleşme görülmesi normaldir. Bu tip belirtilerin ortaya çıkması kedinin hamile kalmasından yaklaşık 3 hafta sonra gerçekleşmektedir.

Kedilerin yaşadığı hamilelik belirtilerinin bir kısmı insanlardaki hamilelik belirtilerine benzer. Örneğin “morning sicking” olarak da bilinen sabah bulantısı kedilerin ve insanların yaşadığı benzer hamilelik belirtilerindendir. Kedilerin hamilelik sürecinde kusması, halsizleşmesi ve hasta gibi görünmesi normal bir durumdur. Ayrıca birçok kedide hamileliğin ilerlemesine bağlı olarak iştah artışı da ortaya çıkar. İştah artışı olan bir kedi kalorisi yüksek mamalar ile beslenmesi gerekir. Kedinin düzgün beslenmesi yavruların sağlıklı olması açısından oldukça önemlidir. Fakat bazı kedilerde bu dönemde iştahsızlık görüldüğü de olmaktadır. İştahsızlık durumunun uzun sürmesi durumunda veteriner hekime gidilmesi uygun olacaktır.

Kedilerde hamilelik dönemlerinde fiziksel değişim yaşandığı bilinen bir olgudur. Ancak kediler bu dönemde fiziksel değişimlerin yanı sıra davranış değişikliği de yaşarlar. Davranış değişiklikleri de kediden kediye göre değişir. Örneğin her zaman kendini sevdiren bir kedi hamilelik döneminde sizden kaçabilir ya da bu durumun tam tersi de yaşanabilir.

kedilerin-hamile-oldugu-nasil-anlasilir.jpg

Kedilerin Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kedilerin hamilelik belirtileri kediden kediye göre farklılık gösterir. Bazı kedilerde hamilelik belirtileri çok net bir şekilde belliyken bazı kedilerde doğuma yakın bir zamanda belirtiler ortaya çıkabilir. Bundan dolayı bir kedinin hamile olup olmadığını anlamanın net ve en kesin yolu veteriner hekim muayenesinden geçer. Bir kedinin hamilelik sürecini sorunsuz bir şekilde geçirmesi ve aynı zamanda yavrularının da sağlıklı olması için kediye özel bakım uygulamalarının yapılması gerekir. Bu nedenle, kedinin çiftleşmesinden 1-2 hafta sonra emin olmak için veteriner hekime gidilmesi uygun olacaktır. Veteriner hekim kedinin hamile olup olmadığına karar vermek için kediyi muayene edecektir.

Hamileliğin anlaşılması ve kesinleştirilmesi amacıyla farklı yöntemler kullanılabilir. Bu yöntemlerden ilki kediye hamilelik testi yapmaktır. Hamilelik testinde kedinin hormon sonuçları ölçülerek hamilelik hakkında net bir kanıya varılabilir. Kedilerin kanından veya idrarından bakılabilen hızlı tanı kiti kedideki hormon seviyesini ölçerek kedinin hamileliği hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlar. Hamilelik testine ek olarak ultrason ve radyolojik değerlere de bakılarak kedinin hamile olup olmadığı hakkında kanıya varılabilir. Ultrason hamilelikte en çok kullanılan yöntemdir ve bu yöntem ile kedilerin hamileliği hakkında net bilgi sahibi olunabilir.

Kedilerin Gebelik Süreci

Kedilerin hamilelik süreci genellikle 8-9 hafta arası sürer. Bir kedi her doğumda en az 2 yavru doğurur. Fakat bazı kedilerde yavru sayısı 5-6 civarı da olabilmektedir. Kedilerin hamilelik süreci tıpkı insanlarda olduğu gibi zorlu bir süreçtir. Bu nedenle kedilerin hamilelik sürecini sağlıklı ve huzurlu bir şekilde geçirebilmeleri için birtakım şeylere dikkat edilmesi gerekir. Bu dönemde yapılacaklar hem kedi hem de yavruların sağlıklı olmaları adına oldukça önemlidir.

2. Hafta: Kızgınlığın Sona Ermesi

Kedilerde gözlemlenen ilk hamilelik belirtileri çoğunlukla hamileliğin 2. haftasında ortaya çıkar. 2. haftayla birlikte kedide görülen ilk hamilelik belirtisi kedinin kızgınlık döneminin sona ermesidir. Kızgınlık döneminde olan dişi kediler çiftleşebilmek için erkek kedileri kendilerine çekmeye çalışırlar. Dişi kediler kızgınlık dönemlerinde erkek kedileri kendine çekebilmek için genellikle geceleri yüksek sesle miyavlar. Eğer dişi kedi kızgınsa ve çiftleştiyse daha sonra kedinin kızgınlığı geçtiyse bu hamilelik belirtisidir. 2. haftanın sonunda kedinin hamile olduğundan emin olmak ve yavruların gelişimini görebilmek için veteriner hekiminizi ziyaret etmelisiniz. Kedinin hamileliği hakkında kesin bir tanı konulması için kediye ultrason veya röntgen yapılır. Ultrason ve röntgen sonuçlarına bakılarak kedinin hamileliği hakkında kesin sonuçlara ulaşılabilir.

3. Hafta: Meme Uçlarının Pembeleşerek Belirgin Hale Gelmesi

Kedilerde hamilelik belirtilerinden biri olan meme uçlarının belirginleşmesi ve pembeleşmesi durumu genellikle hamileliğin 3. haftasında görülür. Bu dönemde kedilerin meme uçları her zamankinden farklıdır. Yani belirgin bir şekilde meme uçlarının rengi pembeleşmiş ve hatta meme uçları daha belirgin bir hale gelmiştir. Bu dönemde kedinin meme uçlarında pembeden veya kırmızıdan farklı bir renk veya akıntı görülüyorsa veteriner hekime gidilmesi gerekecektir. Bu durum bir enfeksiyon işareti de olabilir.

kedilerde-hamilelik-belirtileri.jpg

4. Hafta: Karnın Şişmesi, Mide Bulantısı ve Kusma Hali

Hamilelik sürecinin en bilinen belirtisi mide bulantısı ve kusmadır. İnsanlardan da aşina olduğumuz bu hamilelik belirtisi sadece insanlarla sınırlı değildir. Kedilerde hamileliğin 4. haftasından itibaren mide bulantısı, iştahsızlık ve kusma durumu oluşabilmektedir. Bu tip durumlar hamilelik ile birlikte gayet normaldir. Ancak kedi normalden fazla kusuyorsa bu durum endişe gerektirebilir. Bu nedenle kedinizin normalden fazla kustuğunu düşünüyorsanız veteriner hekime danışmalısınız.

Hamileliğin 4. haftasından itibaren kedilerin iştahlarında artış gözlemlenir. Bu dönemde kedinin düzenli beslenmesi önemlidir. Kedilerin maması ve suyu eksik edilmemeli ve kedinin suyu her gün değiştirilmelidir. Ayrıca mama ve su kapları kedinin kolayca ulaşabileceği bir noktada olmalıdır. Bu hususta mama ve su kaplarının yerde olması uygun olacaktır. Çünkü kedinin mama ve suya ulaşmak için zıplaması veya ters bir hareket yapmaması gerekir.

4. haftadan sonra hamileliğin ilerlemesi ile birlikte yavrular büyümeye başlar. Yavruların anne karnında büyümesi kedinin karnının büyümesine ve belirgin hale gelmesine neden olur. Bu dönemde kedilerin karınları bir hayli hassaslaşır ve bu yüzden kedinin karnına dokunulmaması gerekir. Fakat kedinin hamile olmadığı durumda kedinin karnında belirgin bir şişlik varsa bu bir hastalık belirtisi olabilir. Bu nedenle veteriner hekime gidilmesi daha uygun olacaktır.

5. Hafta: Ultrason

Ultrason dönemi kedi sahipleri açısından en heyecan verici dönemdir. Çünkü bu dönemde kedinin kaç tane yavruya sahip olacağı hakkında net bilgi verilir. Hamileliğin 5. haftasında çekilen röntgen veya ultrason ile yavru sayısı hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür.  Kediler en az 2, en fazla ise 5 yavru doğurabilirler. Ultrason ile kedi sayısını görmeniz mümkün olacaktır.

6. Hafta: Mırıldanmaların Artması

Kedilerde hamileliğin 6. haftasına girildiğinde birtakım davranış değişiklikleri oluşur. 6. hafta ile birlikte kediler daha cana yakın ve sevecen hale gelirler. Bu duruma ek olarak doğumun da yaklaşmasıyla birlikte kedilerin mırıltılarında artışlar oluşur. Her ne kadar kediler 6. hafta ile birlikte cana yakın ve sevecen olsalar da evde başka evcil hayvan varsa onlara karşı saldırgan olabilirler. Kedilerin bu dönemde diğer evcil hayvanlara karşı saldırganlaşması annelik içgüdüsünden kaynaklıdır.

7. Hafta: Dinlenme Süreci

Kedilerde hamileliğin 7. haftasına girilmesi ile beraber doğuma 2 hafta kalır. Doğumu yaklaşan kediler normalden daha fazla dinlenme ve enerji depolama ihtiyacı hissederler. Tüm bunlar bir nevi doğuma hazırlık aşamasıdır. Kediler dinlenme ihtiyacını karşılamak için daha fazla uyurlar ve enerjilerini harcamazlar. Kediler hamilelik dönemlerinde iştah artışı yaşarlar. 7. haftadan sonra daha fazla uyudukları için hamile kedilere yüksek kalorili mamalar verilmesi iyi olacaktır. Kedilerin artan iştahlarını karşılamak adına hamile kediler için özel olarak üretilmiş mamalar ve yavrular için mamalardan faydalanabilirsiniz. Ancak kedinizde beslenme değişikliğine gitmeden önce veteriner hekime danışılması daha sağlıklı olacaktır.

hamile-kedilerde-doguma-hazirlik.jpg

8. Hafta: Doğuma Hazırlıkta Yuva Arayışı

Doğuma son 2 hafta kala kedi yuvalanma arayışına girer. Kedi doğum yapmak için kendine sıcak, sakin bir yuva arar. Bu dönemde kedinizin rahat etmesi için ona yuva konusunda yardımcı olmanız gerekecektir. Öncelikle yuvanın sessiz sakin bir noktada bulunması ve sıcak olması bu konuda en önemli husustur. Kedinizin rahatlıkla doğum yapabilmesi için bir yuva yapmak istiyorsanız karton kutulardan faydalanabilirsiniz. Karton kutunun içine onu sıcak tutacak bir battaniye koymanız uygun olacaktır. Ayrıca kedinize yaptığınız yuvayı evin loş ve sakin bir yerine koymalısınız. Böylelikle kedinizin doğum yuvası hazır olacaktır. Kedi hamileliğin 8. haftası bu yuvayı seçerek yuvalamaya yapmaya hazırlanacaktır.

9. Hafta: Doğum

Kediler kendi kendilerine doğum yapabilen canlılardır. Bu nedenle acil bir durum olmadıkça kedinin doğumuna müdahale edilmemesi gerekir. Kedi hamileliğin 9. haftasına girdiğinde yuvasında kendiliğinden doğuracaktır. Doğum esnasında kedi miyavlar ve genital bölgesini yalar. Ayrıca kedi birden fazla yavru doğurur. Bu nedenle doğum süresi kedi sayısına bağlı olarak değişir. Bir kedi ilk yavrusunu genellikle 30 dakika içinde doğurur. İlk yavrudan sonra gelen yavruları ise 15-20 dakika arası bir süre içerisinde doğurmaktadır.

Hamile Kedilerde Psikolojik ve Davranışsal Değişimler

Hamilelik, her canlıyı fiziksel ve psikolojik olarak etkileyen bir süreçtir. Kediler hamilelik sürecinde fiziksel olduğu kadar psikolojik olarak da davranış değişikliği yaşarlar. Hamilelik döneminde kedinin davranışları normal dönemden farklılaşabilir. Bu dönemde kediler annelik içgüdüsü ile normalden daha agresif veya sakin bir ruh hali içerisinde olabilir. Kedilerin hamilelik dönemlerindeki psikolojileri incelenirken sadece kedinin hamile kaldığı süreç düşünülmemelidir. Bu noktada hamilelik uzun bir süreç olarak düşünülmelidir. Kedinin kızgınlık dönemine girmesi, çiftleşmesi, hamile kalması ve doğum hamilelik sürecine dâhil edilmelidir. Dişi kediler mevsimlere bağlı olarak yılda birçok kez kızgınlık dönemlerine girerler. Kızgınlık döneminde olan dişi kedilerin davranışları değişir. Bu dönemde kediler normalden daha gürültücü ve sıcakkanlı olurlar.

Kediler kızgınlık döneminde çiftleşmişse ve bu çiftleşmeden sonra hamilelik gerçekleşmişse kedinin davranışlarında bazı değişiklikler gözlemlenir. Hamilelik sürecinde gözlemlenen davranış değişiklikleri kediden kediye göre değişmektedir. Hamilelik döneminde kedinin davranışlarını gözlemlemek, kedinin ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına oldukça önemlidir. Hamile kedilerde davranış değişiklikleri doğum yaklaştıkça daha da belirgin hale gelir. Hamilelik dönemlerinde bazı kediler agresif ve saldırgan olmaya meyilliyken bazı kediler ise daha sevecen olabilir. Hamilelik dönemlerinde sevecen olan kediler, sahiplerinden ilgi ister. Hamilelik dönemlerinde yaşanan psikolojik ve davranış değişiklikleri gayet normal olup hamilelikten kaynaklı gerçekleşmektedir.

Hamile Kedilerin Doğuma Kadar Olan Bakımları

Hamilelik belirtileri gösteren veya hamile olduğundan şüphelenilen kedilerin bir an önce veteriner hekime götürülmesi ve kontrollerinin yapılması önemlidir. Hamilelik sürecinin 12-24 gün arasındaki dönem embriyonun gelişim aşamasında olduğu dönemdir. Embriyogenez olarak adlandırılan bu dönemde yavru kedilerin kalbi, omurgası ve sinir sistemi oluşur. Ayrıca embriyo ve plasenta arasındaki kan damarları belirginleşir. Anne karnındaki yavruların karaciğer, sindirim sistemi, karaciğer, kafatası, uzuvlar, duyu organları, mesane oluşumları başlar. 24. günden sonra ise yavrular büyümeye başlar. Büyüme evresinde organlar yerleşir, hormon bezleri çalışmaya başlar ve siniler gelişir. Bundan dolayı hamilelik sürecinde olan kedilerin iyi beslenmesi gerekir. Hamile kediler beslenirken yüksek enerji içeren mamaların tercih edilmesi iyi olacaktır. Mama tercihi açısından hamile kediler için özel olarak üretilmiş mamalar ve yavru mamalarını tercih edebilirsiniz. Ancak hamile kedinizde beslenme değişikliğine gidecekseniz öncelikle veteriner hekiminize danışmanız iyi olacaktır.

Hamilelik döneminde beslenme önemli bir olgudur. Hamilelik döneminde beslenmeden ayrı dikkat edilmesi gereken bir başka husus da aşılamadır. İç ve dış parazitler anneden yavrulara geçebilir. Bu nedenle hamile kedilerin iç ve dış parazit aşıları ihmal edilmemelidir.

Hamilelik döneminin sonlarına doğru kediler doğum yapmak için kendilerine sıcak, sessiz ve sakin bir yuva ararlar. Kedi sahibi olarak onların doğum yapacağı sıcak bir yuva yapmalısınız. Böylelikle kedinizin doğum yapması bir noktada kolaylaşmış olacaktır.

Son olarak, hamile kedilerin doğuma kadar olan sürecinin sağlıklı ve sorunsuz geçmesi için veteriner kontrolleri aksatılmamalıdır. Bu noktada kediler bu dönemde birtakım vitamin ve mineral takviyelerine ihtiyaç duyabilirler. Veteriner hekiminizin tavsiyesi doğrultusunda kedinize gerekli vitamin ve mineral takviyeleri yaptırmanız iyi olacaktır.

kedilerde-dogum-aninda-neler-yapilmali.jpg

Kedilerde Doğum Anında Neler Yapılmalı?

Kediler kendi kendilerine doğurabilirler. Bir kedinin ne zaman doğum yapacağını anlamak pek mümkün değildir. Kediler doğum zamanları yaklaştıklarında doğum yapmak için kendilerine sakin, sessiz ve sıcak bir yuva ararlar. Buldukları bu yuvada kendileri doğum yaparlar. Doğum anında gerekmedikçe kediye müdahale edilmemesi gerekir. Kediler doğum anında genital bölgelerini yalar ve değişik sesler çıkarırlar. Bu nedenle kedinin bu davranışlarına hazırlıklı olmalısınız. Kediniz ilk doğumunu yapıyorsa bu konuda bazı endişelerinizin olması gayet normaldir. Bir kedinin ilk doğumuysa ilk yavrusunu genellikle yarım saatte doğurmaktadır, diğer yavruları ise 15-20 dakika arası bir sürede doğurmaktadır.

Kediler genellikle kendileri doğurabilirler ve bu yüzden kedinizi doğumdan önce veya doğumdan sonra veteriner hekime götürmeniz gerekmez. Bu noktada en önemli konu kedinizin doğuma kadar olan sürecinin sağlıklı ve normal geçmiş olmasıdır. Hamilelik sürecini sağlıklı ve sorunsuz geçiren bir kedinin doğumunda da sıkıntı olmaz. Bu nedenle kedilerde doğum anında pek bir şey yapılması gerekmez. Sadece doğum yapan kedi doğum esnasında rahatsız edilmemelidir. Doğumdan sonra ise yavru kediler 8 haftalık olana kadar anneleri ile birlikte olmalıdırlar. Fakat mümkünse yavru kediler 3 aya kadar anneleri ile birlikte olmalıdır. Bu sayede yavru kediler daha sağlıklı olacaktır.

Kedilerde Hamilelik Süreci Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kedilerin gebelik süreci kaç aydır?

Kedilerin hamilik süreçleri ortalama 2 ay sürer. Bu süre haftalık olarak hesaplandığında 9 aya tekabül eder. Bu süre gün olarak düşünüldüğünde ise 63 ila 67 gün arasıdır. Kedilerde hamilelik süresi 63 günden az olabileceği gibi 72 güne kadar da çıkabilmektedir. Bu noktada kedinin ne zaman hamile kaldığı bilinmeyebilir. Bu nedenle kedinizin hamile olduğundan şüphelenmeniz durumunda veteriner hekime gidilmesi gerekecektir. Ayrıca kedinizin hamile olduğunu anlamanız için hamilelik belirtileri izlenmelidir.

Hamilelik belirtilerini göstermeye başlayan bir kedi ne kadar sürede doğum yapar?

Kedilerde hamilelik belirtileri genellikle hamileliğin 2. haftasında başlar. Hamileliğin 2. haftası ile birlikte kedilerde kızgınlık dönemi sona erer. Hamileliğin 3. haftasında ise hamilelik belirtisi olarak kedinin meme uçlarının rengi pembeleşir ve meme uçlarında belirginleşmeler gözlemlenir. Bir kedinin hamilelik süreci 9 haftadır. Buna göre hamilelik belirtileri 2. haftadan sonra başlar. 2. Haftadan sonra hamilelik belirtisi gösteren bir kedi 7 hafta sonra doğum yapacaktır. Kedinin hamilelik sürecini sorunsuz ve sağlıklı bir şekilde geçirebilmesi için hamile kediye iyi bakılması gereklidir. Ancak her kedide hamilelik belirtileri farklı şekilde ortaya çıkabilir ve bu nedenle kedi sahibi, kedisinin hamile olduğunu fark etmeyebilir. Bu nedenle kedinin kızgınlık belirtileri izlenmeli ve kedinin çiftleşip çiftleşmediği hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Kedinizin hamile olup olmadığından kuşkulanıyorsanız veteriner hekime gitmelisiniz. Veteriner hekim kedinize ultrason veya röntgen çekerek hamileliğini ve kaç aylık hamile olduğu konusunda sizi bilgilendirecektir. Bu bilgiler doğrultusunda kedinizin doğumuna ne kadar süre kaldığını hesaplayabilirsiniz.

Kedilerin hamileyken midesi bulanır mı?

Hamileliğin en net ve en çok bilinen belirtilerinden biri de mide bulantısıdır. Kedilerin hamilelik dönemleri de tıpkı insanlardaki gibi olabilmektedir. Yani insanlar hamilelik sürecinde sıklıkla mide bulantısı ve kusma yaşadığı gibi kediler de bu sorunları yaşayabilir. Kedilerde hamileliğin 3. haftasında “morning sick” olarak da bilinen mide bulantısı sorunu yaşayabilirler. Kedilerde mide bulantısına ek kusma ve iştahsızlık durumu da gözlemlenir. Ancak kedinizin kusma sıklığının fazla olduğunu düşünüyorsanız bu bir hastalık belirtisi de olabilir. Bu nedenle kedi veteriner hekime götürülmedir.

Kedilerin hamile olduğu nasıl anlaşılır?

Kedilerin hamile olduğunu anlayabilmek için hamilelik belirtileri izlenmelidir. Bunun için öncelikle kedinin kızgınlık döneminde olup olmadığı ve çiftleşme olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Dişi kediler kızgınlık dönemlerinde erkek kedileri kendilerine çekebilmek için yüksek sesle miyavlarlar. Kedinin kızgınlık dönemi geçtiyse ve kedinin çiftleştiğini düşünüyorsanız hamilelik belirtilerini izleyebilirsiniz. Bu noktada emin olmak için kedi veteriner hekim tarafından muayene edilmelidir. Veteriner hekim muayenesinden ayrı olarak kedinin hamilelik belirtileri iyi izlenmelidir.

 Bir kedinin hamile olup olmadığını anlamak için şu belirtiler izlenmelidir:

  • Hamileliğin ilk haftalarında kedilerin meme uçları belirginleşir ve renkleri pembeye dönüşür.
  • Hamilelik sürecinde kedinin iştahı artar ve buna bağlı olarak kedi kilo alır.
  • Memeden beyaz bir akıntı gelebilir.
  • Kusma, mide bulantısı ve iştahsızlık oluşabilir.
  • Karın bölgesinin şişmeye başlaması.
  • Davranış değişiklikleri
  • Evdeki diğer evcil hayvanlara karşı agresif davranışlar veya saldırganlık.
kedilerde-hamilelik-testi.jpg

Kedilerde gebelik testi nasıl yapılır?

Kedilerde gebelik süresi yaklaşık olarak 67 gün sürer. Kedilerin hamile olduğunun belirlenmesi için çeşitli yöntemler kullanılır. Bu yöntemlerden en çok kullanılanları; ultrason, röntgen ve gebelik testidir. Gebelik testi, veteriner hekimler tarafından yapılan kedinin hamile olup olmadığı hakkında bilgiler veren birtakım testlerden oluşur. Gebelik testleri ile dişi kedinin hormon seviyeleri ölçülür. Kedilerde 20. günden sonra kanda ve idrarda relaksin hormonu tespit edilerek kedinin hamile olup olmadığına bakılır. Relaksin hormonu, sadece kedilere özgü salınan bir hormondur ve hamilelik tanısında kullanılır. Kediler için hazırlanan hızlı test kitleri ile relaksin hormonunun varlığı kanda ve idrarda saptanabilmektedir.

Kedinin hamile kalması için kaç kere çiftleşmesi gerekir?

Dişi kediler mevsimlere bağlı olarak yılda birkaç kez kızgınlık dönemlerine girer. Dişi kedilerin kızgınlık dönemleri yaklaşık 7 gün sürer. Kedilerde kızgınlık dönemleri 3 şekilde sonlanmaktadır. Bunlar; dişi ve erkek kedinin çiftleşmesi, kedinin kısırlaştırılması ve kızgınlık dışı dönemin gelmesidir. Dişi kedinin erkek kedi ile çiftleşmesi sonucu hamilelik gerçekleşmektedir. Ancak dişi bir kedinin hamile kalabilmesi için 24 saatlik bir süreçte 3-4 kere çiftleşmesi gerekmektedir. Kedi uygun sayıda çiftleşebilirse hamile kalabilir. Ayrıca dişi kedi birden farklı yabancı kedi ile de çiftleşebilir. Bu durumda aynı anda doğan kedilerin babaları farklı olabilir.

Kediler çiftleştikten sonra kızgınlığı geçer mi?

Kızgınlık dönemi 3 şekilde sona ermektedir. Bunlar; dişi kedi ile erkek kedinin çiftleşmesi, kısırlaştırma operasyonu ve kızgınlık sezonu dışındaki dönemin gelmesidir. Dişi kedi kızgınlık döneminde erkek kedi ile çiftleşirse ve hamile kalırsa kedi tekrar kızgınlık dönemine girmez. Yani kedi çiftleştikten sonra hamile kalırsa kızgınlık dönemi sona erer. Ancak doğumdan sonraki süreçte kedi kısırlaştırılmazsa kedi tekrar kızgınlık dönemine girecektir. Kedinizin tekrar hamile kalmasını ve kızgınlık dönemlerinde olmasını istemiyorsanız kedinizi kısırlaştırmanız gerekecektir.

Kedilerin hamilelik döneminde hangi durumlarda veterinere başvurulmalıdır?

Hamilelik dönemi her kedide farklı şekillerde gerçekleşen bir dönemdir. Bazı kediler hamilelik sürecini sorunsuz atlatabiliyorken bazı kediler için bu süreç zorlu olabiliyor. Bu nedenle küçük dostunuzu iyi incelemeli ve yaşanacak herhangi bir problemde veteriner hekiminizin kapısını çalmalısınız. Buna göre hamilelik dönemlerinde şu hallerde veteriner hekime başvurulması gerecektir:

  • Hamilelik dönemlerinde kedilerin enfeksiyonlara daha açık hale geldiği dönemler bulunur. Hamile kedinizde meme uçlarında renk değişimi veya memede akıntı gözlemleniyorsa veteriner hekime gidilmelidir.
  • Kedilerin hamilelik süresi 9 hafta ile sınırlıdır. Ancak bazı hallerde kedi bu süreden daha erken veya daha geç doğum yapabilir. Kediler doğuma yaklaştıklarında kendilerine yuva ararlar. Bu yuva arayışı beklenenden daha erken bir süreçte başladıysa dikkat edilmeli, yavruların ve anne kedinin sağlığı açısından veteriner hekime gidilmelidir.
  • Kedilerde hamilelik döneminde iştahsızlık ve sürekli kusma hali gözlemleniyorsa veteriner hekime gidilmelidir.
  • Kediler en az 2, en fazla 5 tane doğurabilirler. Kedilerin doğumunda önce ilk yavru doğar ve daha sonra belirli aralıklarla diğer yavrular doğar. Diğer yavruların doğma süresi ilk yavru doğduktan sonra 15-20 dakika arası değişir. Bu noktada 2. yavrunun doğması gecikmişse veteriner hekime gidilmesi gerekecektir.

Hamilelik her canlıda olduğu gibi kediler için de zorlu bir süreçtir. Hem fiziksel hem de psikolojik olarak değişimler yaşayan kedilere bu dönemde ayrı bir önem verilmesi gerekecektir. Kedinin ve yavrularının sağlıklı olması için kedinin hamilelik sürecini iyi geçirmesi gerekir. Bu nedenle, kedinin hamile kalmadan önceki süreci, hamilelik süreci ve doğum süreci hakkında bilgi sahibi olunması gerekir. Bu konular hakkında yeterli bilgi sahibi olduktan sonra kediniz sağlıklı bir doğum süreci geçirecektir.

Yorum Yap!