Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Hastalıkları

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Hastalığı ve Tedavi Yöntemleri

Kedilerde mantar enfeksiyonu hastalıkları ile sıklıkla karşılaşılır. Bu hastalıklar doğada bulunan mantarlar aracılığı ile kedilerin vücutlarında konaklayarak onları hasta etmektedir. Kedilerde görülen mantar enfeksiyonlarına bağlı hastalıklar genellikle tek tip de seyretmez. Bu nedenle mantar hastalıklarının belirtileri ve hastalığın tedavisi birbirinden farklılık gösterir. Oldukça bulaşıcı olduğu bilinen mantar enfeksiyonları genellikle bağışıklık sistemleri baskılanmış kedileri daha fazla etkilemektedir. Bu nedenle olası mantar enfeksiyonu hastalık riskine karşı önlem almak her zaman önemli olacaktır.

Mantar enfeksiyonları, bulaşması oldukça kolay olan enfeksiyon hastalığıdır. Bu enfeksiyonlar kediler arasında yaygın olduğu gibi mantar enfeksiyon türüne bağlı olarak insanlara da bulaşabilmektedir. Bu nedenle bu hastalıklara karşı bilinçli olmalı, kendinizi ve sevimli dostlarınızı hastalıktan korumalısınız. Kedilerde mantar enfeksiyonu hastalıkları konusunda ise önemli soruları ve merak edilenleri bu yazımızda sizler için derledik.

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Hastalığı Nedir?

Kedilerde mantar enfeksiyonu, kediler arasında oldukça sık karşılaşılan deri rahatsızlığından biri olarak bilinir. Kedilerde mantar enfeksiyonuna sebep olan ana etken mantar sporlarının kedinin vücuduna girmesidir. Bu mantar sporları çeşitli şekillerde kedilerin vücuduna girerek onların enfekte olmasına neden olabilir. Genellikle vücutta bulunan açık yaralardan giren mantar sporları vücut sistemleri yoluyla diğer bölgelere yayılır. Açık yaralar haricinde enfekte maddelerin solunması, yutulması veya teması şeklinde bulaşım göstermektedir. Mantarlar doğal çevrede olabildiği gibi enfekte kedilerin dışkısı yolu ile de bulaşabilmektedir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kediler bu mantarlara karşı açıktır. Oldukça bulaşıcı olan mantar enfeksiyonlarının tedavisinin bir an önce yapılması gerekir.

Kedi mantar enfeksiyonu hastalıkları, birbirinden farklı mantarların enfeksiyon oluşturması ile oluşmaktadır. Mantar türüne bağlı olarak gelişen bu hastalıklar kedide ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Genellikle hayati tehlikeye sahip olmayan mantar hastalıklarının tedavisi uzun süreli olabilir. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir. Ayrıca mantar enfeksiyonu hastalıklarına karşı önlem alınamaz ise hastalık ilerler ve başka canlılara da bulaşabilir.

kedilerde-mantar-enfeksyonu-olusma-nedenleri.jpg

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Hastalığının Oluşma Nedenleri

Her cinsten ve her yaştan kediyi etkileyebilen mantar enfeksiyonuna neden olan pek çok etken bulunur. Bu enfeksiyon türü her türden kedide oluşabilmesine rağmen çoğunlukla bağışıklık sistemi zayıf ve baskılanmış kedilerde daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Kedilerde mantar enfeksiyonunun nedenleri incelediğinde aynı zamanda bu hastalığın hikâyesine de inilmiş olunur. Kedilerde görülen mantar enfeksiyona sebep olan en temel etken mantar türünün ne olduğudur. Buna göre kedilerde mantar enfeksiyonuna neden olan belli başlı temel sebepler şunlardır:

  • Kedinin vücudunda açık yaraların olması en temel sebeptir. Mantar enfeksiyonları açık yaralardan kedinin vücuduna daha kolay bir şekilde girerek kedinin enfekte olmasına sebebiyet verebilir.
  • Mantar enfeksiyonu olan bir kedinin dışkısına sağlıklı bir kedinin temas etmesi
  • Mantar enfeksiyonu taşıyan toprağa maruz kalmak
  • Yüksek ısı ve nem
  • Açık havada mantar sporlarını solumak
  • Pire alerjisi
  • Pankreas veya karaciğer kanseri gibi hastalıklar

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Hastalığının Belirtileri

Kedilerde mantar enfeksiyonu hastalığının belirtileri bu hastalığa sebep olan mantar türüne göre değişim göstermektedir. Bu duruma bağlı olarak mantar tipine göre hastalık daha yoğun daha şiddetli veya daha hafif bir şekilde atlatılabilir. Mantar enfeksiyonlarına bağlı olarak kedilerde farklı birçok belirti gözlemlenebilir.  Bu belirtilerden en yaygın görülenleri ise şunlardır:

  • Göz problemleri
  • Öksürük
  • İshal
  • Yorgunluk, halsizlik, depresyon
  • Yüksek ateş
  • Sık hapşırmalar
  • Nöbet geçirme
  • Deri altında oluşan kist benzeri yapılar veya lezyonlar
  • İdrar yolu enfeksiyonları veya akciğer enfeksiyonları
  • Körlük, kansızlık veya felç (nadiren gözlemlenir)

Eğer kedinizde yukarıda saydığımız mantar enfeksiyonu belirtilerinden bazıları gözlemleniyor ise kesin tanı ve tedavi için veteriner hekiminize danışmanız gerekecektir.

Ciltte Kızarıklık

Kedilerde mantar enfeksiyonları ciltte kızarıklık olarak kendini gösterebilir. Genellikle kedilerin burun, göz ve karın çevrelerinde kızarıklıklar olarak gözlemlenir. Ciltte oluşan bu kızarıklıklar kaşıntılıdır. Kedinizin vücudunda kızarıklar gördüğünüzde olası mantar enfeksiyonundan şüphelenerek veteriner hekiminize danışmalısınız.

Tüylerde Aşırı Dökülme

Kediler zaman zaman mevsimlere bağlı olarak tüy dökülmesi yaşasa da bir kedinin tüyleri aniden ve aşırı şekilde dökülmeye başladıysa bu durumda mantar enfeksiyonundan şüphelenilebilir. Mantar enfeksiyonuna bağlı gelişen tüy dökülmeleri genellikle bölgesel seyreder. Kedinin sırt bölgesi ve kulak arkası mantara bağlı dökülmelerin en fazla yaşandığı noktalardır.

Deride Pul Pul Dökülme

Deride pul pul dökülme sorunu genellikle ilerlemiş mantar enfeksiyonlarında gözlemlenen bir durumdur. Derinin pul pul döküldüğü yerlerde pullanmaya ek kızarıklık, kaşıntı ve sulanma gibi sorunlar da gözlemlenmektedir.

kedilerde-mantar-enfeksiyonu-hastaligi-belirtileri.jpg

Etrafa Yayılan Kötü Koku

Mantar enfeksiyonlarına bağlı olarak kedinin derisinde kötü kokular meydana gelebilir. Bu tip bir durumla karşılaştığımızda kedinin temiz tutulması önemli olacaktır. Ayrıca ilerleyen bir mantar enfeksiyonu olabileceği ihtimali nedeni ile veteriner hekime gidilmesi daha uygun olacaktır.

Halsizlik

Halsizlik, mantar enfeksiyonlarında en sık görülen belirtilerden biri olarak karşımıza çıkar. Enfeksiyonlar cildi etkileyebildiği gibi bağışıklık sistemini de kolayca etkileyebilmektedir. Bağışıklık sistemi baskılanan kedilerde ise mantar enfeksiyonuna bağlı olarak halsizlik durumu gözlemleyebilmek mümkündür.

Kaşıntı

Mantar enfeksiyonları cildi oldukça kolay etkiler. Mantar enfeksiyonlarına bağlı olarak cilt üzerinde kızarıklık, pullanma ve kaşıntı gibi sorunlara sıklıkla rastlanılır. Kedi sürekli kendini kaşıyorsa ve kaşınan bölgelerde kızarıklık ve kanama görülüyorsa mantar enfeksiyonundan şüphelenilmelidir.

Kedileri Etkileyen Mantar Tipleri ve Özellikleri

Doğada farklı birçok mantar türü bulunur. Kediler bu mantarların hepsinden etkilenmese de bunların birçoğundan kolaylıkla etkilenebilir. Doğada kedileri etkileyen birçok mantar türü olduğu bilinir. Kediler bulundukları ortamdaki birçok farklı mantar türünden etkilenebilmektedir. Kedileri etkileyen mantarlar türlerine göre kedileri hasta eder. Bazı mantarlar tüm vücudu etkilerken bazıları ise belirli organları ve belirli bölgeleri hedef alır.

Aspergilloz

Aspergilloz mantar enfeksiyonu solunum yolu enfeksiyonu olma özelliği gösteren bir mantar türüdür. Bu mantar türü kedinin vücudunda nadiren yayılım gösterir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kedilerin Aspergilloz mantarı kapma riski daha fazladır. Aspergilloz mantarı kedinin burun boşluğunda, sinüslerinde veya akciğerlerinde konaklar. Bu bölgelerde konaklayan bu mantar kedide birtakım belirtilere sebep olur. Aspergilloz mantarı belirtileri şunlardır:

  • Sinüs iltihaplanması
  • Yüz şişkinliği
  • Zatürre

Yukarıda saydığımız belirtiler haricinde bu mantar türü sinir sistemine saldırabilir ve böyle bir durum sonucunda ise kedilerde nöbet geçirme görülebilir. Ayrıca bu mantar türü sinir sistemini etkileyebildiği için farklı nörolojik semptolara da sebebiyet verebilmektedir. Bu tip vakalarda geç kalınmadan veteriner hekime gidilmesi önemlidir. Aspergilloz mantarı teşhisi zor konulan bir mantar türüdür. Bu mantar için kesin tanı konulabilmesi amacıyla çeşitli testler, röntgen veya bilgisayarlı tomografi gibi yöntemler kullanılır. Aspergilloz mantarı teşhis edildikten sonra hastalığın tedavi aşamasına geçilir. Hastalığın tedavisinde ise antifungal ilaçlar ve cerrahi yöntemler kullanılmaktadır. Tedavi sonucunda tam iyileşme süreci; hastalığın şiddeti, yayılma hızı ve kedinin genel sağlık durumuna göre değişkenlik göstermektedir.

Kandidiyaz

Kandidiyaz mantar enfeksiyonu, kedilerde diğer mantar enfeksiyonlarına göre daha nadir rastlanılan bir mantar türüdür. Bu mantarlar bölgesel yayılım gösterirler ve genellikle mukoza zarlarını ve cildi etkiler. Üst solunum yollarına ve ağız bölgesine etki eden mantarlar göz lezyonlarına, idrar yolu enfeksiyonlarına, bağırsak hastalıklarına ve akciğer enfeksiyonlarına neden olabilmektedir.  Kandidiyaz mantarı; bağışıklık sistemi baskılanmış kedilerde, antibiyotik kullanmış olan kedilerde ve mukoza yaralanması geçirmiş kedilerde daha sık görülmektedir. Bu mantarın belirtileri genellikle değişkendir ve özel bir neden olmayan ishal, halsizlik gibi enfeksiyon belirtileri bu mantar için tek başına yeterli belirtiler değildir. Bu nedenle hastalığın kesin tanı ve tedavisi için veteriner hekim muayenesi zorunludur. Kandidiyaz mantar enfeksiyonu tedavisinde ise mantar kremleri ve topikal uygulamalar başarılı sonuçlar verir. Ayrıca tedavi aşamasında bazı kedilere antifungal ilaçlar ve enjeksiyon ilaçlar da uygulanabilmektedir.

Koksidioidomikoz (Vadi Ateşi)

Vadi ateşi olarak bilinen Koksidioidomikoz mantar enfeksiyonu, Kaliforniya Izolatları mantarına bağlı oluşan bir mantar enfeksiyon tipidir. Bu mantar tipi kuru ve çöl iklimine sahip yerlerde görülür ve yalnızca mantar sporlarının solunması ile enfekte olunur. Koksidioidomikoz mantar enfeksiyonu, oldukça nadir görülen kronik bir solunum yolu hastalığıdır. Bu mantarın en yaygın belirtileri şunlardır:

  • Yüksek ateş
  • İştah kaybı
  • Kilo kaybı
  • Akan cilt lezyonları
  • Cilt altında apse ve kistler

Hastalığın nadir görülen belirtileri ise şunlardır:

  • Nörolojik bozukluklar
  • Nefes almada zorlanma
  • Göz anormallikleri
  • Topallama

Koksidioidomikoz mantarı genellikle kedinin vücudunda birden fazla yerde görülebilmektedir. Bu hastalığı teşhis edebilmek için kediden kan ve doku örnekleri alınarak test edilir. Gerekli testler yapıldıktan sonra hastalığın kesin teşhisi konulduysa tedavi aşamasına geçilir. Koksidioidomikoz mantarlarına bağlı görülen enfeksiyonların tedavisinde uzun süreli antifungal ilaçlar kullanılabilir.

Kriptokokkoz

Kriptokokkoz mantar enfeksiyonu kedilerde oldukça yaygın görülen mantar tiplerinden biridir. Bu mantarlar kedilerde burun boşluğu başta olmak üzere solunum yollarını, göz, burun, boyun, cilt ve merkezi sinir sistemini etkiler. Kriptokokkoz mantar enfeksiyonu en çok toprakta ve kuş dışkısında bulunur. Burada yer alan mantar sporlarının solunması veya açık yaralardan içeri girmesi sonucu kedi bu mantarla enfekte olur. Kriptokokkoz mantar enfeksiyonunun yaygın görülen belirtileri ise şunlardır:

  • Hapşırma
  • Burun deliklerinde küçük lezyonların oluşması
  • Kanlı veya irinli burun akıntısı
  • Yumuşak veya sert cilt lezyonları

Kriptokokkoz mantar enfeksiyonu kedinin sinir sistemini de etkileyebilmektedir. Sinir sistemini etkilediği durumlarda ise birtakım nörolojik belirtiler gözlemlemek mümkündür. Bu belirtiler ise;

  • Davranış değişikliği
  • Depresyon
  • Hareket bozuklukları
  • Nöbet geçirme
  • Kısmi felç
  • Körlük

şeklinde kendini gösterir. Bu mantarı tespit edebilmek için çeşitli laboratuvar testleri ve cilt örnekleri incelenir. Kediye Kriptokokkoz mantar enfeksiyonu teşhisi konulduysa hastalığın tedavi aşamasına geçilir. Hastalığın tedavisinde ise antifungal ilaçlar kullanılmaktadır. Ayrıca kedinin burnunda mantara bağlı lezyonlar varsa yine bu lezyonlar cerrahi yöntemlerle vücuttan çıkarılır. Ancak kedi lösemisi ve kedi aidsi gibi sağlık sorunları olan kedilerde tedavi başarısı ne yazık ki oldukça düşüktür.

Histoplazmoz

Histoplazmoz mantar enfeksiyonu, Histoplazmoz Capsulatum isimli mantardan kaynaklı görülen bir mantar enfeksiyonudur. Bulaşıcı özellik göstermeyen bu mantarlar kuş ve yarasa popülasyonlarının yaygın görüldüğü nehir kenarlarında fazla görülmektedir. Bu mantarlara bağlı enfeksiyonlar kedilerin havadaki sporları soluması yoluyla gerçekleşir. Bu şekilde solunum yoluyla vücuda giren mantarlar öncelikle akciğerlere ve lenf bölgelerine konaklar. Daha sonra kan dolaşımına katılan organizmalar aracılığıyla kemik iliğine ve gözlere kadar gidebilir.

Histoplazmoz mantar enfeksiyonu spesifik belirtilere sahip değildir ve belirtiler değişkenlik gösterebilir. Akciğerlere etki eden Histoplazmoz mantar enfeksiyonu belirtilerinde ise;

  • Nefes darlığı
  • Yüksek ateş
  • Öksürük

belirtileri gözlemlenir. Akciğer enfksiyonları vücudun başka yerine yayılmadıysa genellikle tedavi gerektirmez. Ancak yayılım göstermişse durum ciddidir ve bir an önce tedavi gerektirir. Histoplazmoz mantar enfeksiyonu akciğerler dışında lenf düğümleri, bağırsaklar, dalak, karaciğer ve kemik iliğinde görülmektedir. Hastalık ilerledikçe kedide halsizlik, iştahsızlık, depresyon, yüksek ateş gibi belirtiler de gözlemlemek mümkündür. Bu mantarın teşhisi için vücut sıvılarına ve dokularda yer alan mantarlara bakılır. Histoplazmoz mantar teşhisi konulduğunda ise tedavi aşmasına geçilir. Hastalığın tedavisi ise oldukça uzun ve zorlayıcıdır.

kedileri-etkileyen-mantar-tipleri.jpg

Miçetoma

Miçetoma mantar enfeksiyonu, kedilerde son derece nadir görülen mantar enfeksiyonlarından biridir. Nodül ve tümör görünümüne sahip olan bu enfeksiyon türünde genellikle deri altı dokular etkilenmektedir. Mantarlara bağlı olarak gelişen miçetoma enfeksiyonlarında tümörler renk, şekil ve boyut bakımından birbirinden oldukça farklıdır. Deri altında gelişen miçetoma, ender durumlarda gelişerek bacaklarda, ayaklarda veya yüzde cilt nodülüne sebep olabilir. Bu enfeksiyon ayak bölgesinde görülüyorsa kemiklere kadar ilerleyebilmektedir. Miçetoma mantar enfeksiyonu teşhisi için doku biyopsisi yapılması gerekir. Bu enfeksiyonun tedavisi ise oldukça uzun ve zordur. Ancak kedi hayatını tehdit eden bir hastalık değildir. Hastalık tedavisinde antifungal ilaçlar, cerrahi müdahale ile ampütasyon yöntemleri kullanılır.

Blastomikoz

Blastomikoz mantar enfeksiyonu, toprağın nemli ve asidik olduğu, çürüyen ve bitki varlığı yönünden zengin topraklarda görülebilen bir mantar çeşididir. Ayrıca güvercin ve yarasa dışkısında da Blastomikoz mantar enfeksiyonu bulunduğu bilinmektedir. Bu mantar tipi kediler dışında köpeklere ve insanlara da bulaşabilmektedir. Blastomikoz mantarları genellikle akciğerlerde konaklar ve birden fazla organa yayılım göstermez. Akciğerlerde konaklayan mantarlar bağışıklık sistemi zayıfladığında kan dolaşımına girerek vücudun diğer yerlerine yayılabilir. Deride oluşan Blastomikoz mantarları akciğer enfeksiyonu olarak gelişirse vücuda daha kolay yayılabilmektedir. Kedilerde bu mantara bağlı enfeksiyonları anlamak için aşağıdaki belirtilere bakabilirsiniz. Belirtileri:

  • Yüksek ateş
  • İştahsızlık ve buna bağlı kilo kayıpları
  • Hareket yetersizliği, uyuşukluk,
  • Öksürük ve nefes alıp vermede zorlanma (Tutulma akciğerlerde görülüyorsa)
  • Deride akıntılı nodüller ve büyük apseler
  • İdrar yaparken zorluk çekme veya kanlı idrar
  • Topallama (Kemiklerde tutulma varsa)
  • Lenf düğümlerinde oluşan büyüme
  • Işığa karşı hassasiyet, göz ağrıları ve göz tansiyonu (tutulma retinada görülüyorsa)
  • Körlük (Retinada tutulma varsa)

Blastomikoz mantar enfeksiyonlarının tam teşhisinin yapılabilmesi için kan ve idrar testlerinin yapılması gerekir. Bu hastalığın tedavisi ise uzun ve zorludur. Hastalık tedavisinde antifungal ilaçlar kullanılır.

Phaeohyphomycosis

Phaeohyphomycosis mantar enfeksiyonu, kedilerde oldukça nadir rastlanılan enfeksiyonlardan biridir. Bu enfeksiyon kedinin vücuduna açık yaralardan girerek konaklar. Enfeksiyon alanı genellikle deri altıyla sınırlıdır ve diğer dokulara yayılım göstermez. Derinin altında oldukça yavaş ilerleyen bu enfeksiyonlar büyüyerek yüzde, burunda ve kulaklarda kendini belli eder. Hastalığın tedavisi oldukça basittir ve hastalık deri altındaki lezyonların cerrahi yöntemle çıkartılması suretiyle tedavi edilir. Cerrahi operasyonların mümkün olmadığı durumlarda ise antifungal ilaç tedavisine geçilir. Ancak nadir durumlarda da olsa Phaeohyphomycosis mantarları merkezi sinir sistemlerini de etkileyebilmektedir. Bu tip durumlarda tedavi zorlaşır.

Rhinosporidiosis

Rhinosporidiosis mantar enfeksiyonu, oldukça nadir görülen kedi mantarlarından biridir. Bu enfeksiyon kedilerde deri altında ve burun boşluğunda konaklar. Rhinosporidiosis mantarı ile enfekte olan kedinin burun boşluğunda yumuşak ve pembemsi bir doku oluşur. Oluşan bu doku burun boşluğunu kapatır ve kedinin nefes alışı zorlaşır. Bu mantarın teşhisinin yapılabilmesi için deriden doku alınır ve klinik olarak incelenir. Teşhis konulduktan sonra deri üzerinde bulunan lezyonlar cerrahi olarak temizlenir. Cerrahi olarak temizlenen lezyonların tekrar nüksetme olasılığı mevcuttur.

Sporotrikoz

Sporotrikoz mantar enfeksiyonu, dünyanın her yerinde yaygın olarak görülen enfeksiyon çeşididir. İnsanlara ve kedilere oldukça kolay bulaşan bir mantar çeşidi olduğu bilinir. Bu mantarlara bağlı gelişen enfeksiyonların tedavisi oldukça uzun ve zahmetlidir. Bu mantarlar açık yaralardan veya enfekte toprak ile temas sonucu kedinin vücuduna girebilmektedir. Ayrıca enfekte kedilerin dışkısıyla da bu mantar oldukça hızlı yayılım gösterebilir. Sporotrikoz mantarları genellikle deri üzerinde yayılım gösterir ve diğer bölgelere yayılması oldukça zordur. Kedilerde en çok burun bölgesi, kulaklarda ve kafada cilt lezyonu olarak gösterir. Enfeksiyon nadiren yakın lenf düğümlerine de yayılabilmektedir. En yaygın sporotrikoz belirtileri ise;

  • Yüksek ateş
  • Halsizlik
  • Deri lezyonları
  • Depresyon

Sporotrikoz mantarı teşhisinin yapılabilmesi için deriden doku örneği alınır. Tedavide antifungal ilaçlar kullanılır. Bu mantarlar insanlara da bulaşım gösterebildiği için tedavi sürecinde kedi ile direkt temastan kaçınılması önemlidir.

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

Kedilerde mantar enfeksiyonu hastalığı tedavisi hastalığa etken olan mantar tipine göre yapılmaktadır. Hastalığa neden olan mantar türü bulunduktan sonra tedavi aşamasına geçilebilir. Mantar türüne göre serum, krem, ilaç tedavisi gibi tedavi yöntemleri kullanılarak kedi tedavi edilmeye çalışılır. Kullanılan tedaviye göre kedi kısa sürede iyileşebilmektedir.

Mantar enfeksiyonu oldukça bulaşıcı bir hastalık olduğu için hastalık esnasında ve tedavi sürecinde hasta kedinin izole edilmesi oldukça önemlidir.       Bu süreçte hasta kedi karantinaya alınmalı, su ve mama kapları tuvaleti diğer kedilerden ayrı olmalıdır. Ayrıca kedinin sahibi de kedinin dışkısına ve kedinin tüylerine direkt temas etmemelidir.

kedilerde-mantar-enfeksiyonu-tedavisi.jpg

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Kedilerde mantar enfeksiyonu hastalığı uzun ve zorlu bir tedavi gerektirebilir. Ayrıca kedilerde görülen mantar enfeksiyonu insanlara da bulaşabildiği için son derece tehlikelidir ve bir an önce kedinin tedavi edilmesi gerekir. Bu nedenle olası herhangi bir mantar enfeksiyonu şüphesinde veteriner hekime gidilmelidir. Veteriner hekimin verdiği tedavi edici ilaçlar yine veteriner hekimin önerdiği şekilde kullanılmalıdır. Veteriner hekimin önermediği veya yanlış ilaç kullanımı kedilerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kedilerde mantar enfeksiyonu tedavisinde kullanılan birçok ilaç bulunur. Bu ilaçların hepsi birbirinden farklı olsa da temelde işlevleri aynıdır. Yani mantar enfeksiyonu ilaçlarının çalışma mantığı mantarların oluşturduğu hücre duvarını yıkarak kedinin vücudundan mantarı atmaktır.

Mantar enfeksiyonlarında kullanılan en temel ilaç antifungal bir ilaç olan ITZ yani İtrakonazoldur. ITZ özellikle hispotlazmoz ve blastomikoz mantarlarında oldukça başarılı sonuçlar verir. ITZ ilacından ayrı Vorikonazol ve yine antifungal bir ilaç olan Flukonazol ilacı da mantar enfeksiyonlarına karşı oldukça başarılı bir ilaçlardandır. Bu ilaçlar mantar türüne göre veteriner hekim tarafından verilebilir. Daha ciddi mantar enfeksiyonlarında antifungal ilaç kategorisinde yer alan Amfoterisin B ilacı verilebilir. Bu ilaç mantar enfeksiyolarına karşı oldukça güçlüdür. Ancak ilacın oldukça ciddi yan etkilerinin bulunduğu bilinir. Bu nedenle uzman kişilerce kullanılmalıdır. Mantar enfeksiyonlarında kullanılabilen Terbinafin ilacı ise genellikle tek başına kullanılmaz. Bu nedenle bu ilaç genellikle diğer ilaçlarla birlikte reçetelendirilir. Mantar ilaçları haricinde mantar enfeksiyonlarında mantar kremi de kullanılır.

Mantar Enfeksiyonu Bulaşmış Kedilerde Tedavi Sonrası Bakım

Mantar enfeksiyonu kedilerde uzun süre kalabilen enfeksiyonlardan biridir ve bu mantarlar oldukça bulaşıcı özellik göstermektedir. Mantar enfeksiyonu kapmış kedilerin tedavisi uzun ve zahmetli olabilir.  Bu nedenle kedinin tedavisi sırasında bakımı oldukça önemlidir ve dikkat gerektirir. Kedilerde mantar tedavisi yapılırken hastalığa neden olan mantar türü incelenir ve buna uygun tedavi yöntemine gidilir. Mantar türüne göre kediye antifungal ilaçlar, mantar kremleri verilebilir. Bu ilaçların reçeteli olması, doğru oranda ve düzenli kullanılması önemlidir. İlaç tedavisi dışında mantar banyosu veya mantar kremi kullanımı da gerekebilir. Bu tür uygulamaları yine veteriner hekiminizin onayı durumunda kullanabilirsiniz. İlaç tedavisi dışında ise birtakım durumlarda cerrahi müdahalelere gidilebilir. Cerrahi operasyon geçirmiş kedilerin bakımı ise ayrı bir özen gerektirebilir. Ayrıca tedavi esnasında oluşabilen her türlü gelişmelerden veteriner hekiminizi haberdar etmeniz önemli olacaktır.

Mantar enfeksiyonlarında kedinin tedavisi ve bakımı dışında en önemli husus kedinin beslenmesidir. Bu tür enfeksiyonlar bağışıklık sistemi zayıf olan kedilere daha kolay bulaşır ve yine bağışıklık sistemi zayıf olan kedi hastalıktan daha kolay etkilenir. Hastalığın kedinin vücudunda daha fazla ilerlememesi ve kedinin tedaviyi daha kolay atlatabilmesi için dengeli ve düzenli beslenme şarttır. Ayrıca mantar enfeksiyonu oldukça bulaşıcı olduğu için hasta kediyi evdeki diğer hayvanlardan uzak tutmak önemli olacaktır. Hasta kedinin mama ve su kapları, tuvaleti düzenli temizlenmeli ve evdeki diğer hayvanlardan mutlaka ayrı olmalıdır.

Kedilerde Mantar Hastalığı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Neden Olur?

Kedilerde mantar enfeksiyonuna etken ana neden mantar sporlarıdır. Bu sporlar kedilerin vücuduna bir şekilde girerek kedileri hasta eder. Mantar enfeksiyonları kedilerin vücuduna en yaygın açık yaralardan girebilir. Açık yaralar enfeksiyon kapmaya meyilli oldukları için burada oluşan mantar sporları kedinin vücuduna daha hızlı bir şekilde giriş yapar. Kedilere bulaşan bu mantar virüsü ise enfekte kedilerle temas yoluyla veya enfekte dışkı ile temas durumlarında kediye bulaşabilmektedir.

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Nasıl Anlaşılır?

Kedilerde mantar enfeksiyonunu anlamak için kedinizi iyi incelemelisiniz. Öncelikle daha önce de bahsettiğimiz mantar enfeksiyonu belirtilerinin neler olduğunu bilmeniz bu noktada işinizi kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır. Mantar enfeksiyonu olan kedilerde ise genellikle aşırı tüy dökme, halsizlik, ciltte kızarıklık, öksürük, hapşırık ve iştahsızlık gibi belirtiler görülebilir. Bu tür belirtiler olası bir mantar enfeksiyonunun habercisidir. Kedinizde bu tip belirtiler gözlemliyorsanız kesin tanı ve tedavi için veteriner hekiminize başvurmalısınız.

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu İnsanlara Bulaşır mı?

Kedilerde görülen mantar enfeksiyonlarının bulaşıcı olduğu bilinir. Kedilerde görülen mantar sporları çoğunlukla kedilere özgü bir tür olsa da insanlara bulaşabilir. Kedilerdeki mantar enfeksiyonları genellikle bağışıklık sistemi zayıf insanlara bulaşır. Bu bağlamda çocukların bağışıklık sistemi daha zayıf olduğu için risk fazladır. Bu nedenle mantar enfeksiyonu olan kedinizin tedavi sürecinde oldukça dikkatli olmanız olası mantar enfeksiyonlarına karşı koruyucu olacaktır. Bu esnada kedinizle temas halinde olmamalı ve kedinizin dökülen tüylerini çıplak elle toplamamalısınız.

Kedimi Mantar Hastalığından Nasıl Koruyabilirim?

Kedilerde mantar enfeksiyonu oldukça hızlı bulaşan bir hastalıktır. Kedilerinizi bu enfeksiyona karşı koruyabilmek için kedinizi enfekte olan kedilerden ve enfekte ortamlardan uzak tutmanız gerekecektir. Ayrıca mantar enfeksiyonları bağışıklık sistemi zayıf olan kedilere daha çabuk bulaşır. Bu nedenle kedinizi iyi beslemeli ve bağışıklık sistemini güçlü tutmalısınız.

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu İçin Aşı Gerekli midir?

Kedilerde mantar enfeksiyonu için aşı yaptırılabilir. Ancak kedilerde mantar enfeksiyonu oluştuğunda ilk olarak mantar banyosu, kremler ve antifugal ilaçlar kullanılır. Hastalık geç fark edilmiş ve mantar enfeksiyonu ilerlemiş ise veteriner hekim kediye mantar aşısı yapabilir. Ancak aşılama erken fark edilen mantar enfeksiyonlarında çok fazla tercih edilen bir yöntem değildir.

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu En Çok Hangi Bölgelerde Görülür?

Kedilerde mantar enfeksiyonuna kedinin vücudunda bazı bölgelerinde daha sık rastlanılır. Genellikle patilerinde, tırnak içlerinde ve kulak arkalarında bu mantarları daha sık görürüz. Ayrıca mama atıklarının çenesinde kalması ve kedinin tüylerine bulaşması durumu da bu bölgelerde mantar enfeksiyonu görülmesine neden olabilmektedir. Mantar enfesiyonu oldukça ciddi bir durumdur ve erken önlem alınması gerekir. Önlem alınmadığı takdirde ise mantarlar tüm vücuda yayılabilir. Tüm vücuda yayılmış olan mantarda ise kedinin karın, sırt ve kafa bölgesinde tüy dökülmeleri gözlemlenir.

Yorum Yap!