Yeni Doğan Yavru Kediler Nasıl Beslenir?

0-8 Haftalık Kediler Nasıl Beslenmelidir?

Yeni doğan her canlı beslenme içgüdüsü ile doğar. İçgüdülerinde kodlanan beslenme davranışı her canlıda bulunan ve canlıların yaşaması için gerekli olan önemli bir kavramdır. Yeni doğan yavru kediler birtakım beslenme içgüdüleri ile birlikte doğarlar ve beslenmelerini annelerinden giderirler. Anne kedi tarafından belirli aralıklarla süt içen yavru kediler zaman içerisinde çok çabuk büyüyerek gelişirler. Anne sütü, ilk dönemde yavru kedilerin ihtiyaç duyduğu tüm besin değerlerini karşılar ve bu nedenle annesi ile birlikte olan yavru kedilere başka hiçbir ek gıda verilmesine ihtiyaç duyulmaz. Ancak bir anne kedi en az 2, en fazla 5 adet yavru kedi doğurabilir.

Bu nedenle de, zaman içinde yavru kedilerin büyümesiyle orantılı olarak anne kedinin sütü azalır ve yavru kedilerin ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelir. Böyle durumlarda takviye olarak 3-4 haftanın sonunda ya da yavru kedinin ihtiyaç duymasına bağlı olarak anne sütüne takviye olması amacıyla kedi süt tozu karışımları da kullanılabilir. Ayrıca kedi 5 haftayı doldurduğunda royal canin süt tozu veya anne sütüne ek olarak yavru kediler için üretilmiş olan yavru kedi mamaları da verilmeye başlanılabilir.

Yeni doğmuş olan yavru kedilerin hepsi annesi ile birlikte olmayabilir. Annesinden ayrılmış olan yavru kedilerin bakımı daha zorlu ve büyük özveri isteyen bir iştir. Bu nedenle, yavru kedi sahipleri kedinin yaşına göre nasıl beslenmesi ve nasıl bakım yapılması gerektiği konusunda detaylı bilgiye sahip olması önemlidir. Buna göre annesinden ayrı olan yavru kediler sütü tozu ile beslenmelidir. Süt tozlarının nasıl ve hangi aralıklarla kullanılması gerektiğini ise yazımızın devamında detaylı bir şekilde anlatıyoruz. Bu arada, yavru kedilerin sağlıklı beslenmesinin yanı sıra sevgi ve şefkate de ihtiyaçları olduğu bir an olsun unutulmamalıdır.

0-8 Haftalık Yavru Kediler Nasıl Beslenmelidir?

Yeni Doğmuş Yavru Kediler Nasıl Beslenir?

Yeni doğan her canlı annesine muhtaçtır. Anne sevgisi, anne sütü, anne kucağı ve anne şefkati gibi kavramlar insanlar da olduğu kadar hayvanlarda da var olan kavramladır. Bu bağlamda kediler de insanlardan çok farklı değildir. Yani yeni doğan kediler de annelerine ihtiyaç duyarlar. Yeni doğmuş olan yavru kediler, normal şartlarda annelerinden beslenirler. Yeni doğmuş yavruların ağırlığı ilk haftalarda 85-100 gram arasında değişmektedir. Yeni doğmuş olan bu kediler anne sütü içerek çok çabuk kilo alırlar ve büyümeye başlarlar. Yeni doğan yavrular ilk haftalar annelerine tamamen bağımlı bir şekilde yaşam sürdürürler. Yavru kediler için anne sütü ve anne sıcaklığının önemi oldukça büyüktür.

Yeni doğan kediler maalesef bazı durumlar nedeni ile annelerinden ayrılmak zorunda kalabilir. Annelerinden ayrı olan yavru kediler için hayatta kalmak oldukça zor ve meşakkatli olacaktır. Bu noktada yavru kedilere bakan bir kişi olmadığı müddetçe yavru kedilerin hayatta kalma ihtimalleri oldukça zordur. Yeni doğan ve annesinden ayrı düşmüş bir kedi için yavru kedi bakımının inceliklerini iyi öğrenmek oldukça önemlidir. Yavru kedi beslenmesi için öncelikle fikir sahibi olmak için veteriner hekimleri ziyaret etmeniz faydalı olacaktır.

Yeni Doğmuş 7-8 Haftalık Yavru Kediler Ne Yer?

Yeni doğmuş 7-8 haftalık kedilerin beslenmesi kedinin ileriki yaşamını her açıdan etkileyebileceği için önemli konulardan biridir. Bir kedi 8 haftaya girdiğinde 2 aylık olur ve vücut ağırlığının yaklaşık 1 kilo olması beklenir. Bu dönemde yavru kedinin ihtiyaç duyduğu besin değerlerine sahip mamaların doğru oranda verilmesi gerekir. Bu noktada yavru kedi sahibi olan kişiler bu kedilere temel beslenme düzenini oturtmak amacı ile yavru kediler için üretilmiş kuru mama vermelidir. Kuru mamalar yavru kedinin ihtiyaç duyduğu besin değerlerini ve enerji ihtiyaçlarını karşılamaları bakımından oldukça önemlidir. 7-8 haftalık kediye kuru mamayı günde 3 öğün olacak şekilde verebilirsiniz. Ayrıca evinizde başka kediler varsa yavru kedi ile aynı kaptan mama yememesi gerekir. Bu nedenle yavru kedinin mama ve su kaplarının ayrı olmasına özen göstermelisiniz. Yavru kedilerin su tüketimine değinirsek günde 3 kere su kaplarındaki sular tazelenmeli ve yavru kedinizin her zaman temiz ve taze suya ulaşmasını sağlamalısınız.

7-8 haftalık kedilerin temel olarak kuru mama ile beslendiğini belirtmiştik. Bu dönemdeki kedilere kuru mamaya ek olarak haftada bir kereden fazla olmamak kaydıyla yaş mama da verilmesi uygun olacaktır. Ancak yavru kedinize vereceğiniz yaş mamayı doğru seçmeniz önemlidir. Ayrıca yavru kedilere çok sık olacak şekilde yaş mama verilmesi uygun olmayacaktır. Doğru oranda ve doğru şekilde kuru mamaya ek verilen yaş mama kedinin daha sağlıklı ve daha mutlu olmasına yardımcı olacaktır. 7-8 haftalık yavru kedilere yaş mama haricinde ödül maması gibi mamalar da verilebilir. Ancak ödül mamalarında da aşırıya kaçılmamalı ve doğru oranda yeterli miktarda verilmelidir.

Yeni Doğan Yavru Kediler Nasıl Beslenir?

1 Haftalık Kedi Ne Yer?

Yeni doğmuş 1 haftalık yavru kedilerin normal şartlarda anne sütü ile beslenmesi gerekir. Ancak bazı durumlarda yavru kediler annelerinden ayrılmak mecburiyetinde kalabiliyor. Böyle durumlarda yavru kedinin en iyi şekilde bakılabilmesi için en büyük iş kedi sahibine düşüyor. Annesinden ayrı düşmüş yavru kedilerin ilk 1 haftalık beslenme düzeni hayati öneme sahiptir. Bu kediler için özel üretilmiş süt tozları ile beslenmesi gerekir. Anneleri tarafından içgüdüsel olarak doğal bir sıklıkta beslenirler. Bu nedenle annesi olmayan yavru kedilerin beslenme sıklığını da kedi sahibi tarafından ayarlanması gereklidir.

Yeni doğmuş 1 haftalık yavru kedileri, özel olarak üretilmiş süt tozu ile 2-3 saatte bir olacak şekilde beslemek ideal olacaktır. 2-3 saatte bir yaklaşık bir yemek kaşığı süt tozu ile içecek hazırlayıp özel biberonla kedinize verebilirsiniz. Ayrıca kedinizi beslerken süt tozunun üzerinde yazan kullanım talimatlarını okuyarak kullanmanız önemli olacaktır. Ayrıca annesiz yavru kedi sahiplerinin veteriner hekimlerden de tavsiye alabilirsiniz. İyi beslenen ve genel bakımları yapılan yavru kedilerin vücut ağırlıklarının 1 hafta sonra yaklaşık 115 grama kadar olması beklenir.

2-3 Haftalık Kedi Ne Yer?

Yeni doğmuş 2-3 haftalık yavru kedilerin beslenmesi ilk 1 haftalık beslenmesi ile benzer nitelikte olmalıdır. 2-3 haftalık yavru kediler özel süt tozu kullanılarak 2-3 saatte bir beslenmelidir. Her öğünde en az yarım yemek kaşığı süt tozu kullanarak hazırlanan karışımların yavru kediye verilmesi gerekir. Annesi ile beslenen ancak yeterince anne sütü tüketemeyen yavru kediler için süt tozu destekleyici olarak kullanılabilir. Bu noktada annesi ile yaşayan yavru kediye süt tozu vermek için öncelikle yavru kediyi veteriner hekime götürebilirsiniz. Veteriner hekim yavru kedinin kilosunu ölçerek kedinin kilosuna uygun süt tozu ve kullanım talimatları konusu hakkında sizi bilgilendirecektir.

Genel olarak yavru kedilerin 8-18 günler arasında yaklaşık olarak 300 gram ağırlığına ulaşmaları beklenir. İlk 2-3 haftalık süreç zarfında sağlıklı ve dengeli beslenen yavru kediler için bu dönemde gelişimlerin temel basamakları tamamlanmış olur. Yavru kediler için üçüncü haftanın sonuna gelindiğinde kedinin ayağa kalkması ve varsa kardeşleri ile etkileşime geçmesi beklenir. İlk sosyalleşme dönemlerine başlayan yavru kediler için beslenmelerinin ilk basamağı da böylece tamamlanmış olur.

4-5 Haftalık Kedi Ne Yer?

4-5 haftalık yavru kedilerin beslenmesi ilk beslenme haftaları ile benzer niteliktedir. Ancak yavru kedi bu evrede gelişme ve kilo alma eğiliminde olduğu için beslenmesinde bir artış olması beklenir. Yani 4-5 haftalık yavru kedilerin öğünleri artırılmalıdır. Ayrıca 4-5 haftalık yavru kedilerde beslenme sıklığı da yavaş yavaş azalmaya başlar. 5. haftanın sonuna gelindiğinde yavru kedinin günde 3 öğün süt tozu ile beslenmesi önerilir. Yavru kediler için ilk beş hafta süt tozu ile besleme yapıldığı dönemdir ve bu dönem ilk beslenme dönemi olarak bilinir. Yavru kediler ilk 5 haftayı doldurduklarında süt tozuna ek mama ile beslenmeye geçilebilir. Bu noktada yavru kedinin beslenmesinde ilk beş haftalık süreç oldukça önemlidir.

4-5 haftalık olan kediler yaşamlarının ilk 1 ayını geride bırakmış olur. Bu döneme kadar sağlıklı ve uygun şekillerde beslenerek gelen kedilerin kilosu yaklaşık olarak 400-500 gram arasında değişmektedir. Bu dönemde yavru kediler sosyalleşme evresine başlar ve tam denge sağlayamasalar da yürümeye başlarlar. Ayrıca bu dönemdeki kediler yavaş yavaş kendilerini temizlemeye çalışırlar. Normalde bu iş anne kedi tarafından yapılan bir iştir. Ancak annesi olmayan yavru kedilerin temizliği ve sıcak tutulması bu noktada beslenmeden ayrı bir konu olarak incelenmelidir.

6 Haftalık Yavru Kediler Nasıl Beslenir?

6 Haftalık Kedi Ne Yer?

Yeni doğmuş yavru kedilerin ilk 5 haftalık beslenme düzeni oldukça önemlidir. Bu dönemde düzenli ve doğru bir şekilde beslenmiş olan yavru kediler belirli bir kiloya ulaşırlar ve çevreye daha duyarlı hale gelirler. İlk 5 haftayı dolduran yavru kedi için mama dönemi de böylece başlamış olur. 6 haftalık yavru kediler süt tozuna daha az ihtiyaç duyarken geçiş mamasına daha çok ihtiyaç duyar hale gelirler. Bu dönemde yavru kedilerin günde 4 öğün beslenmesi önerilir. Bu dönemde yavru kedilerin özel yavru mama kedisi ile beslenmesi gerekir. Ayrıca kediye vereceğiniz sulandırılmış kedi konservesi veya yumuşatılmış kuru mamalardaki su miktarının azaltılmış olması önemlidir. 6 haftalık kediler mamalarını mama kaplarından yemeye başlarlar. Evinizde birden fazla kedi varsa mama kaplarınızı ayırmanız önemlidir. Yavru kedilerin bağışıklık sisteminin tam olarak gelişmemiş olmasından dolayı ayrı ve temiz mama ve su kaplarının kullanılması oldukça önemlidir.

Yavru kedilerin 6 aylıktan sonraki vücut gelişimlerine bağlı olarak kilolarının artması beklenir. Buna göre 6 aylık bir kedinin vücut ağırlığı yaklaşık olarak 600-700 gram arasında olması beklenir. Bu dönemdeki kedilerde sosyalleşme davranışları daha belirginleşir. Yani yavru kedi; koşma, oynama, kendini tımar etme gibi birtakım davranışlar sergiler.

7-8 Haftalık Kedi Ne Yer?

6 haftalık kedilerin beslenmesi yumuşatılmış kedi konservesi ile yapılmaktadır. Ancak kediler 7. haftaya girdiğinde yumuşatılmış kedi konservesi yeme dönemi sona ermiş olacaktır. 7-8 haftalık yavru kedilerin süt tozu karışımına ek olarak kedi maması ile beslenmesi gerekir. Bu dönemde yavru kedilere 3 öğün olacak şekilde kuru mama verilebilir. 3 öğün kuru mamaya ek olarak süt tozu da verilmesi önemlidir. 8 haftalık olan yavru kedinin beslenmesi artık daha kolay ve takip edilebilir hale gelir. Yavru kediniz 8 haftayı doldurduğuna artık ona kuru mama verilmelidir. Kedinize vereceğiniz kuru mama yetişkin kuru mama veya kısırlaştırılmış kedi maması ile beslenmesi gerekir. Ayrıca gelişim evrelerine uygun olarak kedi mamaları da gelişim evresine göre yavru kediye verilebilir. 8 haftanın sonuna gelen bir kedinin yaklaşık 1 kilo ağırlığında olması beklenir.

7-8 haftalık annesiz yavru kedilerin beslenmesi kedi sahibine düşer. Ancak yavru kedilerin zorunda olmadıkça annelerinden ayrılmaması gerekir. Fakat bazı durumlarda veya zaruri hallerde yavru kediler annelerinden ayrılabilir. Onların sağlıklı beslenmesine ek şefkatli ve sevgi ile büyütülmesi için sıcak tutulması ve düzenli yavru kedi bakımlarının yapılması gerekir. Annesiz yavru kediler için ilk 8 hafta yani 2 ay kritik öneme sahip bir dönemdir. Bu dönemde olan bir kediye sahipseniz ona asla insanların tükettiği sütlerden vermemelisiniz. 2 aylık bir kedi için en uygun beslenme süt tozu ile yapılmalıdır. Yavru kediye verilen süt tozları içerisinde anne sütüne eş değer besin değerleri, vitamin ve mineraller bulunur. Bu besinler yavru kedinin gelişimlerine yardımcı olur ve onların bağışıklık sistemlerinin güçlenmesine katkı sağlar.

Yavru Kediler İçin Zararlı Besinler Nelerdir?

Yavru Kediler İçin Zararlı Besinler Nelerdir?

Yavru kedilere verilmesi gereken besinler kedinin yaş durumuna göre değişir. Buna göre yeni doğmuş bir kedi ile 2 aylık bir kedinin beslenmesi aynı olmaz. Genel olarak yavru kedilerin süt tozu ve özel yavru kedi mamaları ile beslenmesi gerekir. Ancak bazı gıdalar vardır ki bu gıdaların yavru kedilere verilmemesi gerekir. Bu gıdalar yavru kedilere uygun değildir ve onlarda birtakım sağlık sorunlarına neden olabilir. Buna göre yavru kediler için zararlı olan besinler şunlardır:

  • Süt: Kedi sütü haricindeki diğer hayvansal sütlerin yavru kedilere kesinlikle verilmemesi gerekir. Kedilerin vücudu sütün içinde bulunan laktozu sindiremez. Laktozu sindiremedikleri için yavru kedilerde mide rahatsızlıkları ve ishal durumu söz konusu olur.
  • İnsanların tükettiği ev yemekleri: İnsanların yedikleri ev yemekleri ve diğer gıdalar yavru kedilerin ihtiyaç duydukları besin değerlerini içermez. Aynı zamanda insani gıdalar kediler için zehirleyici olabilir. Tüm bunlar göz önünde bulundurulursa bu gıdaların yavru kedilere verilmeyeceği görülür.
  • Köpek maması: Kediler ve köpekler birbirinden oldukça farklı canlılardır. Bir kedi ve bir köpeğin ihtiyaç duyduğu besin ihtiyaçları birbirinden farklıdır. Bu nedenle yavru kedilere köpek maması verilmesi uygun değildir. Ancak köpek mamalarının yavru kediler için toksik madde içermediğinin de bilinmesi gerekir.
  • Çiğ yumurta, çiğ et ve kemik: Bu gıdalar yavru kediler için uygun olmamakla birlikte yavru kedilerde birtakım sağlık sorunları görülmesine de yol açar. Kemikler, yavru kedilerin yemesine uygun değildir. Kemikler, yavru kedinin boğazına takılabilir ve yavru kedinin nefes almasını engelleyebilir. Ayrıca yavru kedinin sindirim sistemini yaralar ve dişlerde tahribata yol açar. Çiğ gıdalar ise bazı bakterileri içermesinden dolayı yavru kedinin hastalanmasına sebep olur.
  • Çikolata: Çikolata hem yavru kediler hem de yetişkin kediler için zehirli olabilen besinler arasında yer alır. Bu nedenle yavru kedilere kesinlikle ve kesinlikle çikolata verilmemesi gerekir.

Yavru Kedilerin Beslenmesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Yavru Kediye Süt Verilir mi?

Yavru kediler için insanların içtiği sütler uygun bir besin değildir. İnek, keçi, koyun gibi hayvanların sütleri yavru kedilerin beslenmesi için kullanılmamalıdır. Yavru kediler için en uygun besin elbette ki anne sütü olmalıdır. Ancak zaruri hallerde yavru kedi annesinden ayrı düşmüş bir vaziyette olabilir. Böyle bir kedinin beslenmesinde en büyük görev yavru kedinin sahibine düşer. Bu noktada yavru kediyi sahiplenen kişi yavru kediye asla normal süt vermemelidir. Bu sütler yavru kediler için uygun besinler değildir ve kedide ciddi sindirim sistemi problemleri oluşabilmektedir. Annesiz yavru kediler için anne sütüne eş değer süt tozları bulunur. Bu kedilerin beslenmesi süt tozu ile yapılmalıdır. Süt tozlarını kullanarak ve uygun bir karışım hazırlayarak belirli aralıklarla yavru kedi biberonu ile kediye verebilirsiniz. Süt tozları anne sütüne eş değer tüm besin değerlerine sahip olacağı için yavru kedinin beslenmesinde en ideal ve tek seçenek olmalıdır.

Yavru Kediye Laktozsuz Süt Verilir mi?

Yavru kedilerin beslenmesinde en uygun besin kaynağı anne sütüdür. Bazı hallerde yavru kediler anne sütünden mahrum kalabilir. Bu nedenle yavru kedilere verilecek en uygun besin anne kedi sütü tozları olmalıdır. Bu noktada yeni doğmuş yavru kedilere anne sütü ve anne kedi sütünden ayrı başka hiçbir besin hatta başka hayvanların sütleri verilmemelidir. Kedilerde laktoz intoleransı olarak bilinen bir durum vardır. Bu durum kedilerin sütlerin içinde bulunan laktoza karşı duyarlı olmalarını ifade eder. Başka hayvanların sütleri verilemeyeceği gibi yavru kedilere laktozsuz süt verilmesi de önerilmez.  Ancak laktozsuz süt normal süte göre daha uygun bir seçenek olacaktır. Ancak tekrar belirtmek gerekirse yavru kedilere laktozsuz süt yerine anne kedi sütü verilmesi daha önemlidir.

Anne Kedinin Sütü Ne Zaman Kesilir?

Yavru kedilerde anne sütü ne zaman kesilir sorusu önemli ve merak edilen bir soru olarak karşımıza çıkar. Genel bir kanı olarak yavru kedilerin 3. aydan sonra anne sütünden kesildiği bilinir. Ancak bu durum her kedi için geçerli değildir. Yani bazı yavru kedilerin çok daha uzun anne sütü içtiği görülmüştür. Bu nedenle yavru kedinin anne sütünden ne zaman kesileceği ya da ne zaman kesilmesi gerektiği konusunda net bir tarih aralığı vermek mümkün değildir. Bu tamamen yavru kediye göre değişim gösteren bir durumdur. Yani gerekmedikçe anne kedi ile yavru kedilerin birbirinden ayrı tutulmaması gereklidir.

Yavru kediler 3 ve 4 haftalık olduklarında süt dişleri çıkmaya başlar. Ayrıca kedi yavruları büyüdüğü için annelerinin sütleri de azalmaya başlar. Anne sütünün azalması ile birlikte kedi annesinden tam olarak beslenemez ve anne sütü kediye yetmez. Bu noktada 3-4 haftalık olan yavru kedilere anne sütüne ek geçiş mamalarına geçilmesi önerilir. Geçiş mamaları yavru kedilerin ihtiyaç duyduğu tüm besin değerlerini karşılaması gerekir. Besin değerlerini tam olarak karşılayamayan mamalar ile beslenen kediler tam olarak vücut gelişimlerini tamamlayamaz ve kedide enerji eksikliği görülür. Ayrıca yetersiz beslenen yavru kedilerin bağışıklık sistemlerinin de zayıfladığı görülür. Ayrıca 4-5 haftalık olan kedilerde oluşan beslenme alışkanlıkları kedi yetişkin bir kedi olduğu dönemde de devam eder. Bu nedenle kedinizin sağlıklı bir hayat sürmesi için düzenli ve uygun beslenme oldukça önemlidir. Yavru kedinin anne sütünden kedi 4-5 haftalık olduğunda kesilmese bile ek gıdaya geçiş yapılması bakımından önemli olacaktır.

Yavru Kediye Yetişkin Maması Verilir mi?

Yavru kedilere yetişkin maması verilmesi uygun değildir. Yetişkin mamaları yavru kedilerin ihtiyacı olan besin değerlerine sahip değildir. Yavru kedilerin ilk aylarda anne kedi sütü ile beslenmesi gerekir. Fakat bu mümkün değilse anne kedi sütü tozları kullanılmalıdır. Yavru kediler 4-5 haftalık olduğunda anne sütüne ek geçiş mamalarına geçilebileceği bir dönemdir. Yavru kediye mama verilecekse besin değeri açısından yüksek olan özel yavru kedi mamaları ile beslenmesi gerekir.

Yavru kedinize hangi mamayı vereceğiniz konusunda kararsızlık yaşıyorsanız veya bu konu hakkında net bir bilginiz yoksa veteriner hekiminize danışabilirsiniz.

Yavru Kediye Yetişkin Maması Verilir mi?

2 Aylık Yavru Kediye Yaş Mama Verilir mi?

2 aylık olan yavru kedilere yaş mama verilebilir. Fakat 2 aylık olan yavru kedinize yaş mama verirken ona uygun besin değerlerini karşılayacak yaş mamalarının verilmesi gerekir. Yavru kediye yaş mama haftada bir olacak şekilde verilebilir. Yaş mamayı yavru kediye daha sık vermeniz durumunda yavru kedide birtakım sindirim sorunlarına yol açacaktır. Ayrıca kediler yaş mamayı kuru mamaya göre daha fazla severler. Bu nedenle çok sık yaş mama yiyen kedilerde kuru mama yeme isteği azalır. Bu nedenle yavru kediler için yaş mama haftada bir kez verilmesi uygun olacaktır.

2 aylık yavru kedilerin beslenmesi genel olarak süt tozu ve kuru yavru kedi maması ile yapılmalıdır. Ayrıca haftada bir kez olacak şekilde yavru kediye verilen yaş mama kedinin sağlıklı ve mutlu olması açısından önemli olacaktır. Bu nedenle yavru kedinize yaş mama verip vermeme konusunda tereddüt yaşamamalısınız. Ancak bu noktada belirtmek gerekirse yaş mama 2 aydan daha küçük olan yavru kedilere verilmesi çok fazla önerilmez. 2 aylık yavru kediye yaş mama temel gıda maddesi olarak değil de ek gıda olarak haftada bir kez aşırıya kaçmadan verilmesi yeterli olacaktır.

Yavru Kediler Su İçer mi?

Su, her canlı için en önemli ve en gerekli besindir. Bu nedenle yavru kediler su içer. Dolayısıyla yavru kedilerin suya ulaşmasını sağlamanız bu noktada önemlidir. Yavru kedinize günde 2 kez olacak şekilde temiz ve taze su vermeye özen göstermelisiniz. Bekleyen sular oksijenini kaybeder bu nedenle yavru kediler beklemiş suyu içmek istemez. Bu nedenden dolayı kediye taze su verilmesi önemlidir. Yeterli miktarda taze ve temiz su içebilen yavru kedilerin sindirim sistemleri daha düzenli bir hale gelecektir. Ayrıca su yavru kedinin daha sağlıklı bir yapıda olmasına yardımcı olur. Özellikle kuru mama ile beslenen yavru kediler için su tüketimi oldukça önemlidir.

Yavru Kediler Ne Sıklıkla Beslenir?

Yavru kedilerin beslenme sıklığı ve beslenme türü yavru kedinin kaç haftalık olduğuna göre değişmektedir. Yukarıda daha net anlatılan yavru kedilerin beslenme türü ve beslenme sıklığını özetle ifade etmek gerekirse şöyle bir tablo karşımıza çıkacaktır. Buna göre yavru kedilerin beslenme sıklığı şu şekilde olmalıdır:

  • 0-3 haftalık yavru kediler: Kedi süt tozu karışımı ile 2-3 saatte bir olacak şekilde,
  • 4-5 haftalık yavru kediler: Kedi süt tozu karışımı ile 3 öğün olacak şekilde ama öğünlerde kullanılan süt tozunun miktarı 0-3 haftalıktan daha fazla olmalıdır.
  • 6 haftalık yavru kediler: Süt tozu karışımına ek olarak geçiş maması kullanılarak. Geçiş maması kedi maması kabında ve 4 öğün olacak şekilde verilebilir. Yavru kedinin mama kabı ise diğer kedilerin mama kabından ayrı olmalıdır. Ayrıca 6 haftalık kediye uygun yavru kedi maması ile beslenmesi yapılmalıdır.
  • 7-8 haftalık yavru kediler (2 aylık yavru kedi): 2 aylık yavru kedilerin beslenmesinde 3 öğün olacak şekilde yavru kediler için üretilmiş kedi mamaları verilebilir. Bu dönem kedilerin kemik yapısının güçlendiği ve enerji ihtiyacının fazla olduğu bir dönemdir. Bu nedenle bu dönemdeki kedinin beslenmesine gerekli özen gösterilmelidir.

Yavru kedilerin beslenmesi ileriki yaşamlarında sağlık durumlarını etkilememesi bakımından oldukça önemli bir konudur. Gerek annesi ile olan ve annesinden beslenen bir yavru kedi olsun gerek annesi olmayan bir yavru kedi olsun onların bakımında en büyük görev kedi sahiplerine düşüyor. Bu noktada yavru kedilerin nasıl ve ne şekilde beslenmesi gerektiği konusunda bilgi sahibi olarak onları en uygun şekilde beslemek mümkündür. Düzgün ve sağlıklı beslenen kediler daha sağlıklı ve daha mutlu bir yaşam sürerler. onlara vereceğiniz yavru kedi mamaları kaliteleri önemlidir.

Yorum Yap!