Yavru Kediler Nasıl Beslenir?

Yavru Kedilerde Beslenme: 2-6 Ay Arası Yavru Kediler Nasıl Beslenir?

Yavru kedilerin, 1 yaşına gelene kadar ki sürede doğru beslenmeleri yaşam boyu sağlıklı olmalarını oldukça etkilemektedir. Bu dönemde yavru kedilerin sağlıklı beslenmesi, onlara protein değeri yüksek besinler verilmesi hayati önem taşımaktadır. Yavru kedilerin beslenmeye ve enerjiye duydukları ihtiyaç, yetişkin dönemlerine kıyasla iki hatta üç kat daha fazladır. Kediler, anne sütünü bıraktıktan sonra onlara düzenli ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırılmalıdır.

Yavru kediler, dünyaya geldiklerinden itibaren hızlı bir şekilde gelişmeye başlar. Bu gelişme, hem fiziksel hem de davranışsal bir boyut taşır. Kediler, 2 aylık olana kadar anne sütü ile beslenmelidirler. Annelerinden ayrılmaları halinde ise gelişimlerini desteklemek için anne sütü ile benzer besin değeri taşıyan süt tozları tercih edilmelidir.

Yavru kediler, sütten kesildikleri zaman anne sütünü sindirme yeteneklerini kaybedeceklerdir. Yavru kedinize, yediğiniz her yemeği vermemelisiniz. Aksi halde dokunabilir veya rahatsızlanabilirler. Bunun yerine kedinizin yaşına göre mamalar tercih etmelisiniz. Bu sayede kediniz de ihtiyacı olan besini alacaktır.

Kedilerin Beslenmesinde Etkili Olan Faktörler

Eğer sizler de bir kedi sahibiyseniz “yavru kedi ne kadar mama yer?” ve “yavru kediler ne sıklıkla mama yer?” gibi temel soruların cevapların konusunda detaylı bilgiye sahip olmanız gerekir. Kedinize, bir tasa mama koyup vermek doğru bir davranış değildir. Burada kedinizin cinsi, yaşı, sağlık durumu baz alınmalıdır. Buna ek olarak da, kullandığınız mamanın türü, ev ortamınız ve sahip olduğunuz kedi sayınıza göre beslenme düzeni oluşturmalısınız.

Yaşamımızı devam ettirmek için beslenmek, hatta doğru beslenmek tüm canlılar için ne kadar ihtiyaçsa kedinizin de sağlıklı bir yaşam sürdürmesi için bu konu oldukça gerekli ve hassas bir konudur. Bundan ziyade kedinize kullandığınız mamanın kalitesinden tutun, ne kadar sıklıkla beslendiğine kadar tüm detaylar büyük ölçüde önem taşımaktadır. Kedi sahiplerinde bilinen en yaygın hatalardan biri de kediyi fazla beslemektir. Unutulmamalıdır ki, aynı insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da yemeğin fazlası obezite sorununa yol açmaktadır.

Obezite sorunu bilhassa evcil hayvanlarda sık görülen bir durumdur. Maalesef bu sorun kedilerde sağlık problemlerine yol açmaktadır. Çözüm olarak ise uzman bir veteriner hekime başvurup kedinize özel bir mama alarak miktarını ve beslenme aralıklarını hekiminizden öğrenmek olacaktır. Belirsiz olan sorunlardan biri de beslenme sıklık düzeni için kedinizin gün içerisinde alması gereken besinlerin miktarını belirlemektir. Bu aşamadan sonra da öğünlere bölerek belirli bir rutin oluşturmanız gerekir.

1 Aylık Yavru Kedi Nasıl Beslenir?

Bir yavru kedinin, 100 gramlık vücut ağırlığı için gerek duyduğu süt miktarı 30 ml’dir. Eğer kedinin gelişimini yeterli görmüyorsanız ve beslenmesinin tam olarak karşılanmadığını düşünüyorsanız ek gıda verebilirsiniz. Eğer kedinize fazla yemek verirseniz de bu onların sağlıklarını olumsuz etkileyebilir.  1 haftalık olan kediler, 2-3 saatte bir beslenmelidir. 2 haftalık olan yavru kediler 4-6 saatte bir beslenmelidir. 3 haftalık ve daha büyük yaşta olan kediler ise 6-8 saatte bir beslenmelidirler.

Yavru Kediler Nasıl Beslenir?

Yavru Kediler Biberonla Nasıl Beslenir?

Eğer bir yavru kedi annesinden ayrılırsa ya da annesi yavru kediye bakamayacak durumdaysa iş size düşüyor demektir. Yavru kedinin bakımını üstleneceğiniz gibi ona adeta bir bebek gibi bakmalı ve beslemelisiniz. Bunun için de yavru kediyi biberonla beslemenin yanında ona iyi bir eğitim vermeli ve duygusal gelişim sağlamaya özen göstermelisiniz. Yavru kediler, 4 haftalık olana kadar yeni doğan kategorisine girdiği için özel beslenmeye ve çevre koşullarına çok dikkat etmelisiniz. Bir yavruyu hayatta tutmak için önceki hayatı ve yaşı baz alınmalıdır. Yavru kedilerin yaygın ölümleri arasında hastalık veya doğum kusurları gibi etkenler de yer almaktadır. Bunun için sahiplendiğiniz kedinin kusurunu veya hastalığını tespit etmek için ilk olarak onu uzman bir veteriner hekime götürmelisiniz.  Hem bu sebeple sağlıklı bir yavru kediyi biberonla besleme şansınız da artacaktır.

Yavru kedinizi biberonla beslemek istiyorsanız kedi sütü ikame formülü kullanmanız gerekir. Tıpkı anne sütüne benzeyen kedi sütü ikamesi, proteinlerden ve vitaminlerden oluşur. Yavru kediler için tasarlanmış biberonlar ile süt ikame mamalarını evcil hayvan mağazalarından kolaylıkla bulabilirsiniz. Biberon ve süt ikamesinin nasıl hazırlandığını bilmiyorsanız ambalajın üzerindeki talimatlarını okumanız size yardımcı olacaktır. Süt ikame formülleri çoğu zaman sıvı ya da toz şeklinde satılmaktadır. Eğer toz şeklinde kullanacaksanız 48 saatlik beslenmeye yetecek kadar karıştırmalısınız. Sıvı olarak kullanacaksanız da küçük pozisyonlarda dondurabilirsiniz. Kullanacakken de çözülmesini bekleyebilirsiniz.

Beslenmeden önce yedek sütü ısıtmalısınız. 100 derece yeterlidir. Bunun için de pişirme termometresi kullanabilirsiniz. Eğer mikrodalga kullanacaksanız sıcaklığını kontrol etmeden önce iyice karıştırdığınızdan emin olmalısınız.  Aşırı ısıtmanız, içerisindeki proteinleri yok edeceğinden çok fazla ısıtmamanız gerekir. Ayrıca bir önceki beslenmeden kalanları da yeniden ısıtmanızı tavsiye etmiyoruz. Diğer taraftan da biberonların ve emziklerin temiz olduğundan emin olun su ile kapsamlı bir şekilde temizleyin. Hatta mikroplardan arınması için haftada 3 kez sirke ile yıkayın. Bazı insanlar sirke ile yıkamayı günlük olarak da tercih edebiliyor.

Yavru Kedilerde Biberonla Beslenme Düzeni

Yavru kediler doğumlarından bir iki saat sonra emmeye başlar ve bunu gece, gündüz tekrar ederler. Kediler anne sütü ile beslenir. 4-5 haftalık olduklarında ise katı gıdaları denemeye başlarlar. Yavru kedi sahipleri, kedilerini 3 veya 4 haftalık olana kadar biberonla besler. 2-3 haftalık olana kadar da günde 6-8 kez beslemeleri gerekmektedir. 4 haftalıktan küçük olan kediler sabahın erken saatlerinde acıkmaya meyillidirler. Hatta bu durum 4 haftalıktan sonra da devam etmeye başlar. 1 haftadan küçük olan kedilerin de günün hangi saatlerinde olursa olsun her 2 saate bir beslenmeleri gerekmektedir.

Yavru Kediler Biberonla Nasıl Beslenir?

Yavru Kedilerde Süt Ne Zaman Bırakılmalı?

Eğer bir yavru kedi sahibiyseniz kedinize 6 haftadan sonra sütü bıraktırmalı ve onları yeni mamalar ile tanıştırmalısınız. Yavru kediler muhakkak en az 1 ay kadar anne sütü ile beslenmelidir. Tabi ki bu süreç anneye ve yavrularının durumuna göre de değişiklik gösterebilir. Ancak uzman veterinerlerin önerdiği süre en az 1 aydır. Eğer annenin yavrusu fazla ise yavru kedinin sütü bırakma süresi 2 aya kadar da uzayabilir. Zaten yavru kedinin dişlerinin çıkması ile beraber de yavru kedi kendiliğinden sütten kesilmeye başlayacaktır. Eğer anne sütünün yavru kediye az geldiğini düşünüyorsanız 1 ay geçtikten sonra yavru kediyi mama ile tanıştırmalısınız. Mama ile beraber anne sütü desteklenirse yavru kedinin gelişimi çok daha sağlıklı olacaktır.  Bundan dolayı yavru kedi kuru mama alışkanlığına da sahip olacaktır.

Yavru Kediler İçin Zararlı Besinler Nelerdir?

Söz konusu kediniz olunca onu besin değeri en yüksek kedi mamaları ile beslediğinizden emin olmalısınız. Bazen kendi sofranızdaki ikramlardan vermek size cazip gelebilir fakat bazı yiyeceklerin kediler için zehirli olabileceğini unutmamalısınız. Kediler için öncelikle soğan ve sarımsak en zehirli yiyeceklerdendir. Kedilerin kan hücresine zarar vermektedir. Bu yiyecekler genelde çok fazla yenildiğinde zehirlidir. Görülen belirtileri ise; iştahsızlık, halsizlik, koyu idrar belirtileridir. Bu gibi durumlarda çok fazla vakit kaybetmeden kedinizi bir an önce uzman bir veteriner hekime götürmelisiniz. Çiğ yumurta ve çiğ et de zararlı besinler arasındadır. Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de zehirlenmeye yol açabilir. Belirtileri ise; ishal, halsizlik ve kusmadır. Kedinizi muhakkak çiğ yiyeceklerden uzak tutmalısınız.

Bunun yanında, çikolata ve kafeinli içecekler de kedinizi zehirleyebilir. Çikolata, kusma veya ishale neden olabilir. Kedinizde herhangi bir olumsuz belirti görürseniz derhal veteriner hekime götürmelisiniz.

Yavru kediler sütten kesilmeye başlayınca doğuştan gelen anne sütünü sindirme konusunda biraz zorlanırlar. Bundan dolayı yavru kedilere inek sütü verilmesi zararlıdır. İnsanların tükettiği besinler ve ev yemekleri yavru kedinizin sağlığı açısından sakıncalı olabilir. Yavru kedinize sizin yediğiniz her yemekten vermemelisiniz.

Yavru Kediler İçin Zararlı Besinler Nelerdir?

Yavru Kedi Beslenme Tablosu

Aşağıdaki tabloyu inceleyerek kedinizin ne kadar besine ihtiyaçları olduğunu öğrenebilirsiniz. Tabloda ki yanılma paylarını dikkate almalısınız. Kedinizin durumuna göre de tabloyla ilişki kurabilirsiniz.

Haftalar Yavru Kedi Ortalama Ağırlığı Günlük Mama Miktarı Günlük Öğün
1 113 gr 33 cc 6
2 198 gr 56 cc 4
3 283 gr 80 cc 3
4 368 gr 104 cc 3
5 450 gr 128 cc 3

1-4 Haftalık Kedi Ne Yer?

Yavru kediniz büyüdükçe farklı mama arayışlarına girecektir. Doğumundan yetişkinlik dönemine kadar kedinizin beslenmesiyle ilgili kuracağınız ilişki dâhil sağlıklı olması adına kedinize destek olmanıza yarayacak birçok farklı yollar da vardır. Doğumundan 1 ay geçtikten sonra yavru kediniz ihtiyacı olan tüm besinleri annesinden alacaktır. Eğer veteriner hekiminiz de önerirse yeni doğmuş yavru kedinizin ihtiyacı olan tüm besinleri aldığından emin olmak için onu süt tozları ile de besleyebilirsiniz. Eğer annesinin sütü yeterli değilse, sütü hiç yoksa veya yavruları çok fazla sayıda ise önemlidir.

3 Aylık Kedi Ne Yer?

2 ayını doldurmuş kedilerin gelişimlerinde belirgin değişimler gözle görülür bir hal almaya başlar. Yavrular 3 ayını doldurduklarında ise tüm süt dişleri belirgin bir hale gelmiştir ve hatta dökülmeye bile başlamıştır. Bu sürecin 2 veya 3 ay daha devam etmesi olağandır. Yavruların bedenleri artık yetişkinliğe hazırlanıyordur.  Göz renkleri daha kalıcı bir hal alır. Vücutları kaslanmaya başlar. Uykuları kısalır. 3 aylık olmuş bir kedi artık sosyalleşmeye de hazırdır. Oyuncakları ile oynarlar. İnsanlarla bol bol etkileşim haline girerler. Bu dönemde tırmalama olayı fazla olduğundan ve bu davranışın kalıcı hale gelme riski bulunduğundan dikkatli olunmalıdır. 3 aylık olan bir kedi annesinden tamamen ayrılmış olur ve beslenmelerinde yavru kedi mamaları rol oynar. Yüksek miktarda protein içeren ve mineral bakımından zengin yavru mamaları günde 3 öğün olacak şekilde sunulmalıdır. 3 günde bir ise kuru mamaya ek olarak konserve de tüketebilirler. 3 aylık bir kedi ne yer ne içer ve ne sıklıkla beslenmelidir sorularının cevabını en güzel veteriner hekim verecektir.

4 Aylık Kedi Ne Yer?

4 ayını doldurmuş kedilerin görünümleri giderek yetişkin bir kediye benzemeye başlar. Karakterleri de bu süreçte gelişmektedir ve sahiplerinin yavruları ile kaliteli vakit geçirmeleri önemlidir. 4 aylık kediler yavru kedi mamaları ile beslenmelidirler. Kuru mamanın içerisinde yüksek oranda protein olmalıdır ve sağlıklı yağlar bulunmalıdır. Yavru kedilerin gelişimlerinin sağlıklı olması için kuru mamalarının içerisinde kalsiyum da bulunmalıdır. Yavru kedilerde beslenme sıklığı, tercih edilen mamalarda belirtilmektedir. Fakat en doğru yönlendirmeyi veteriner hekimler yapacaktır.

5 Aylık Kedi Ne Yer?

5 aylık kedilerin beslenmeleri önceki ay ile benzerlik gösterir. Genel olarak günde 3 öğün beslenmeleri önerilir ve mama miktarının da önerilen seviyelerde olması bilinmelidir. Fazla mama tüketimi kedilerde obezite sorununu ortaya çıkaracaktır. Bunun için veteriner hekim kontrolünde takip edilmesi önemlidir. 5 aylık kediler için kısırlaştırma işlemi gündeme gelebilir. Eğer kısırlaştırılma düşünülüyorsa uzman hekimler en uygun zamanı size söyleyeceklerdir.

6 Aylık Kedi Ne Yer?

6 aylık olan bir kedide yetişkinlik dişleri tamamen belli olacak duruma gelmiştir. Artık yavruluk dönemi geride kalmıştır. Ancak yine de kediler tam anlamıyla yetişkin sayılmazlar. Kedilerin yetişkin olabilmeleri için ırktan ırka değişmekle birlikte yaklaşık 1 yıllarını doldurmaları gerekmektedir. 6 aylık bir kedinin karakteri henüz oturuşmamıştır ve gelişimi hızla devam etmektedir. Cinsel olgunluğa erişip kızgınlık belirtileri göstermeye başlamışlardır. Kızgınlık belirtileri gözlemlendiğinde ve bu fark edilmediğinde kedilerin evden kaçma ihtimali olabilir. Dikkatli olunmasında fayda vardır. 6 aylık kediler yavru kedi mamaları ile beslenmelidir. Günde 3 öğün olacak şekilde beslenmeleri önerilir. Verilen mama miktarları ambalajlardaki yönergeler doğrultusunda uzman hekimler tarafından öneriler dikkate alınarak ayarlanmalıdır.

Yavru Kedilerin Beslenme Düzeni

Yavru Kedilerde Beslenme Hakkında S.S.S.

Eğer sizler de yavru kedi sahibiyseniz yavru kediler ne kadar mama yer, ne sıklıkla mama yer gibi soruların cevaplarını merak ediyorsunuzdur. Biz de kafanızdaki soru işaretlerini gidermek adına sık sorulan soruların cevaplarını yanıtladık.

Yavru Kedi Su İçer mi?

Su, insan vücudunda önemli olduğu kadar yavru kediler için de oldukça önem taşır. Kediler 2 ayını doldurdukları zaman vücutlarındaki su miktarı %75’e ulaşır. Yavru kedilerin yaşamlarını sağlıklı bir şekilde devam ettirmeleri için düzenli olarak su tüketmeleri lazımdır. Eğer kedinizin az su tükettiğini düşünüyorsanız bu miktarı arttırmak için onun ilgisini çekebilecek su ve mama kapları kullanabilirsiniz.

15 Günlük Kedi Yavrusu Ne Yer?

Yavru kedi eğer sadece bir çeşit yemek yiyorsa o yiyeceğe alışıp daha sonra değiştirmesi zor olacaktır. Bununla beraber, bir kedi yavrusu hayatının ilk yıllarında çeşitli yiyeceklerle tanışırsa en sevdiği yiyecek olsa bile başkalarını da yiyecektir. Yavru kedilerinizdeki yiyecek çeşitliliği çok fazla olursa sindirim rahatsızlıklarına neden olabilir. Yiyeceklerin lezzetlerini değiştirmekten kaçınmayın fakat tutarlılığını korumak için aynı markada kalmalısınız. Pek çok kedi sahibi, yavru kedilerine bir şeyler öğretirken eğitim vereceği zaman konserve yiyecekleri kullanır.

Yavru Kedi Kuru Mamaya Ne Zaman Geçer?

Sütten kesilmiş yavru kedinize kuru mamayı alıştırmak için birkaç adet yavru kedi mamasını yatağının kenarına bırakabilirsiniz. Yalnız dikkat etmeniz gereken, mamayı kesinlikle süt ile ıslatmamalısınız. Kediniz ıslatılmış mamayı yerse yanlarına ayrıca kuru bir mama koyabilirsiniz. Fakat mamanın yanında her zaman kedinizin ulaşabileceği temiz bir kap da su bulundurmalısınız.

Yavru Kedilere Kuru Mama Olarak Ne Verilmeli?

Kedilere, 1-4 aylıkken güçlü besin kaynağı olarak önerilen Royal Canin,  Hills, Pro Plan, Acana ve Reflex gibi markalardır. Yavru kedilerin ağız ve dişlerine uygun bu markaların mamaları aynı zamanda içeriğinde bulundurduğu ham maddeler sayesinde güvenilir bir şekilde de sindirilebilir.

Yavru Kediler Ne Kadar Mama Yer?

Yavru kedilerin beslenme sıklık oranı bu dönemde önemlidir. Büyümeleri ve enerjilerini toplamak adına yetişkin kedilere oranla daha çok besin almaları gerekiyor. Bu durumda;

  • 2 haftalık yavru kedi için kedi sütü her 2-3 saatte bir 8-12 kez verilmelidir.
  • 3-4 haftalık kediler için kedi sütü günde 8 defa verilmelidir.
  • 4 haftalık yavru kediler için kedi sütü günde 6 kez olacak şekilde 4 saatte bir verilmelidir.
  • 6 haftalık yavru kediler belirli saat aralığında 3 ya da daha az beslenmesi gerekirken, 12 haftalık olan kediler günde 3 öğün beslenmelidir.

Yavru Kediler Mama Yemezse Ne Yapılmalıdır?

Eğer kediniz mama yemiyorsa bu duruma bir an önce çözüm getirmelisinizdir. Eğer yavru kediniz 2 günden daha fazla iştahsız kalırsa sağlık problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle yavru kedinizin mamasını yemesi için elinizden geleni yapmalısınız. Yavru kediniz, mama yemediğinde veteriner hekiminizden destek alabilirsiniz.

Yavru Kedilerde Mama Değişimi Nasıl Olmalıdır?

Yavru kedinizin mamasını değişik sebeplerden dolayı değiştirmek isteyebilirsiniz. Bu sebeplerden biri de kediniz mamasını sevmemiş olması olabilir. Bir diğer neden olarak da, kaliteli bir mama ile değiştirmek istiyor olabilirsiniz. Yavru kedileri mama değişimine alıştırmak için öncelikle yeni mamasından kabına az miktarda koyabilirsiniz. Bunu yalnız tek seferde yapmamalısınız. Kedilerde diyet değişikliği ani bir şekilde yapılırsa mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Bunu da kademeli olarak günlere bölerek yapmalısınız. Kedilerin mama değişikliğinde tavsiye edilen gün sayısı 5-10 gün arasıdır.

Yavru kedilerinizin düzenli beslenmesi için onlara özel yavru kedi mamaları alabilirsiniz. Yavru kedinizi düzenli aralıklarla az az beslemelisiniz ve yeni bir mamaya geçiş yapmak istiyorsanız da bunu aşamalı olarak yapmalısınız.

Yavru kedilerde beslenme konusu, sağlıklı bir gelişim göstermeleri adına oldukça önemlidir. Gereğinden fazla verilen besinler bir zaman sonra onlarda sağlık sorununa yol açabilecektir. Dolayısıyla, kedinizin yaşı, cinsi, kilosu, boyu vb. faktörler göz önünde bulundurularak mama verilmesi sağlanmalıdır.

Yorum Yap!