Tekir Kediler Hakkında Bilgi

Tekir Kedi Irkı Hakkında Her Şey!

Tekir kediler, saf bir kedi ırkı olmayan melez kedilerdir. Anavatanları Türkiye olan tekir kediler, en çok Türkiye’de bulunur. Tekir kediler pek çok insan için sokak kedisi anlamına gelse de aslında tek bir kedi cinsini ifade etmeyen ve dolayısıyla evcil olabilen bir türdür. Tekir kediler, saf bir ırka sahip olmayan kedilerin belirli kriterlere uyan tüylere göre yapılan sınıflandırması olarak ifade edilebilir. Tekir kedilerin kürk yapıları birbirine benzerdir ve bir kedinin tekir olup olmadığı da kürk yapısına bakılarak anlaşılabilir. Tekir kedilerin benzer özellikleri; ortalama yaşam süresi, karakter özellikleri ve ihtiyaçları cinsleri özelinde değişiklik gösterebilmektedir. Birçok tekir kediler ayrıştırıcı özelliklere sahip olsalar da ortak yapıları kürk yapılarının benzer olmasında yatar.

Tekir kediler, kürk yapısına göre sınıflandırılırlar. Benekli, uskumru, alacalı ve sarman olarak ifade edilen kürk yapılarına sahiptirler. Örneğin uskumru tekirin vücut kısımlarında ince ve kıvrımlı çizgiler bulunur. Bu çizgiler mide kısmına gelindiğinde nokta şekline dönüşür. Bu kürk yapısı uskumru balığını andıran desenleri sebebi ile bu ismi almıştır. Ayrıca tekir desenleri arasında en yaygını olan da budur. Diğer kedi kürk yapılarında ise farklı renkler ve farklı desenler görebilmek mümkündür. Desenlerine göre ayrılan tekir kediler aynı zamanda farklı cinslerde de olabiliyor. Örneğin; Ankara kedisi, Van kedisi, Sibirya Kedisi, Somali, LaPerm, American Curl gibi kedi ırkları tekir kedilere örnektir. Bu ırkların bir önemi, tekir kedi bakımı söz konusu olduğunda bilinmesi gereken husustur. Tekir kedinin hangi cinsin özelliklerini taşıdığının bilinmesi bakım süreci hakkında karar vermeyi kolaylaştıracaktır.

Tekir Kedi Kişilik ve Karakter Özellikleri

Saf bir kedi ırkı olmayan tekir kedilere hemen hemen her yerde rastlamanız mümkündür. Sokak kedilerinin hemen hepsi tekir kedidir. Tekir kedileri tanımlamak gerekirse onların melez özelliklerine sahip olduğu söylenilebilir. Tekir kediler, kendi içlerinde birçok alt türe ayrılır ve bu alt türlere göre de bu kedilerin fiziksel özellikleri ve mizaç yapıları birbirinden ayrılsa da bazı kişilik ve karakter özellikleri birbirine benzer niteliktedir. Tekir kedilerin kişilik ve karakter özellikleri kısaca şu şekildedir:

  • Tekir kediler genellikle oyun oynamayı seven, çok hareketli bir yapıya sahiptirler.
  • Kendi başlarına hayatta kalabilirler. Tehlikelere karşı temkinlidirler ve çevreden herhangi bir tehdit hissettiklerinde hemen savunmaya geçerler.
  • Uyumayı ve temizlenmeyi çok severler. Günlerinin büyük bir kısmını uyuyarak geçirirler.
  • Oyun oynamayı severler ve çevredeki değişik nesnelerle bile kendi kendilerine oynarlar.
  • Sokakta yaşayabilme kapasitesi yüksek olsa da çok kolay bir şekilde ev yaşamına adapte olabilirler.
  • Zeki ve meraklı bir yapıya sahiptirler.
  • Kendilerini sevdirmekten hoşlanırlar.
  • İyi avcılardır. Kuş, böcek gibi küçük hayvanları kolaylıkla yakalayabilirler. Hatta bu hayvanları yakalamak onlar için adeta bir oyundur.
  • Tekir kediler diğer kedi ırkları gibi pek uysal değillerdir, başına buyruk halleri vardır. Bu nedenle eğitilmeye pek uygun değildir. Ancak bu konuda tamamen eğitilemezler demek de doğru değildir.
  • Tekir kediler sağlam bir yapıya sahiptirler ve hastalıklara karşı dayanıklıdırlar.
tekir-kedisi-fiziksel-ozellikleri.jpg

Tekir Kedisi Fiziksel Özellikleri

Tekir kediler melez kedilerdir. Bu nedenle kendi içlerinde birçok alt türe sahiptirler. Alt türleri birbirinden farklı olan her bir tekir kedinin fiziksel özellikleri de kendi içlerinde değişebilmektedir. Tüy yapısı kısa ya da uzun olabilir, tüylerin renkleri ve desenleri de cinsine göre değişebilir. Vücut ağırlıkları 2-8 kg arası değişen tekir kediler renklerine göre, tüy renklerine göre farklı türlerde sınıflandırılmıştır. Buna göre mavi tekir kedi, safir tekir kedi, kahverengi tekir, kestane tekir, siyah tekir gibi 50’ye yakın tekir kedi alt türü bulunur. Bu bilgiler ışığında bir genelleme yapmak gerekirse tekir kedilerin fiziksel özellikleri şunlardır:

  • Vücut yapıları orta büyüklüktedir.
  • Tekir kedilerin tüyleri tek renk olmaz. Bu kedilerin tüyleri desenlidir ve bu tüyler her renge sahip olabilir.
  • Tekir kedilerin tüy sıklığı ve tüy uzunluğu tüm tekir kedilerde aynı değildir.
  • Tekir kediler genel olarak orta boyludur ve kiloları yetişkinlerde 3-8 kg arasında değişmektedir.
  • Tekir kedilerin dişilerinin gövdeleri ve kafaları erkek tekirlere göre daha küçük yapıdadır.
  • Tekir kedilerin kulakları diktir.
  • Çoğunlukla gözleri yuvarlak ve büyük yapıdadır. Ancak bu konuda genelleme yapılamaz. Çünkü badem gözlü tekir kedilerin nüfusu da bir hayli fazladır.
  • Vücut yapıları sağlamdır ve kolay kolay hasta olmazlar.

Tekir Kedi Bakımı, Beslenmesi ve Eğitimi

Tekir kediler melez kedilerdir ve bu nedenle birbirlerinden farklı özellikler gösterirler ve farklı ihtiyaçlara sahiptirler. Yine de tekir kedilerin bakımı, cins kedilere nazaran daha kolay olmaktadır. Tekir kedilere bakarken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunur. Öncelikle kedinin kulakları temiz tutulmalıdır. Kısa ve uzun tüylü olabilen tekir kedilerin tüy bakımı ise yine birbirinden ayrılmaktadır. Kısa tüylü tekir kedilerde tüy bakımı haftada bir kez tarama ve fırçalama şeklinde olmalıdır. Uzun tüylü tekir kedilerde ise tarama ve fırçalama süresi haftada 2 ya da 3 kez olacak şekilde yapılması yeterli olacaktır. Ayrıca göz bakımları ve veteriner kontrolleri de düzenli olarak yapılmalıdır.

Tekir kedilerin beslenmesinde en önemli nokta tekir kedinin hangi cinse bağlı olduğunun bilinmesidir. Cinsinin bilinmesi tekir kedi beslenirken nasıl bir besleme programı yapılacağı konusunda fikir sahibi olmaya yardımcı olur. Ancak bu bilinmiyorsa yapılması ve yapılmaması gereken genel kedi beslenme kurallarını bilmek yeterli olacaktır. Buna göre tekir kedilerin beslenmesinde dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunur. Öncelikle evde pişirilen ve insanların tükettiği gıdalar kediler için uygun besinler değildir. Onların gelişim dönemlerine uygun vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik kuru mamalar tekir kedilerin beslenmesinde önemli temel besin kaynağı olmalıdır.

Tekir kediler oldukça zeki canlılardır. Ancak onların zeki olması kolay eğitilebilecek bir kedi olduklarını göstermez. Başlarına buyruk bir yapıya sahip olan tekir kediler eğitilmeyi pek tercih etmezler. Yani eğitilmek istemezler. Fakat tekir kedilerin tamamen eğitilemez olduğunu söylemek de yanlıştır. Fiziksel açıdan onları korumak ve hayat konforlarını artırmak için bazı davranış kalıpları pekiştirilebilir. Tekir kediler eğitilirken yapılması gereken en önemli nokta bu kedilere sevgi ve ilgi ile yaklaşmak olacaktır. Onlar eğitilirken cezalandırma yöntemi uygulanmamalı, pekiştirme uygulamaları ile davranış kalıpları yerleştirilmeye çalışılmalıdır.

tekir-kedisi-ciftlesme.jpg

Tekir Kedi Çiftleşme ve Üreme Bilgisi

Tekir kediler, kendi ırklarındaki kedilerle çiftleşebilirler. Ancak tekir kediler çiftleşirken birbirlerine uygun görülmeyen kedi ırklarının incelenmesi gerekir. Bu incelemeye göre tekir kedilerin çiftleşmesi daha uygun olacaktır. Bu durumun en önemli nedeni hamilelik ve doğum sürecinin olumlu geçmesini sağlamaktır. Tekir kedilerin dişileri ve erkekleri tam olarak yetişkinlik dönemlerine girmeden çiftleştirilmemesi gerekir. Erken dönemlerde hamile kalan dişi kedilerde hem yavru kedi hem de anne kedinin sağlık durumu tehlikeye girebilir. Anne ve yavru kedinin sağlıklı olabilmesi için en önemli nokta doğru zamanda çiftleşmedir. Ayrıca sokakta yaşayan tekir kedilerin kısırlaştırılması gereklidir.

Tüm kedilerde cins fark etmeksizin gebelik süresi ortalama olarak aynıdır. Kedilerde gebelik süresi ortalama olarak 64-67 gün arası değişebilmektedir. Bu süre içerisinde doğum yapan kedi ortalama 2-5 arası bir yavru doğurabilir. Hamilelik süreci genellikle çoğu kedi cinsinde aynıdır. Ancak bazı kedi ırklarında gebelik süresi değişebilmektedir. Özellikle Singapur olarak bilinen kedi ırkının gebelik süresinin 2 yıl kadar sürdüğü bilinir. Bu nedenle tekir kedilerin ne zaman çiftleştikleri konusunda bilgi sahibi olmak önemlidir. Kedilerde doğum aşaması ve doğumdan sonraki süreç tüm kedilerde aynıdır. Yani doğum yapan kedi kendi plasentasını yer ve daha sonra kendi yavrularını yalayarak temizler. Bu tüm kedilerde annelik içgüdüsünden ileri gelen bir davranıştır.

Tekir Kediler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Tekir Kedisi Nasıl Yaşar?

Tekir kediler çoğunlukla sokaklarda yaşamaya uygun kedilerdir. Sokak kedilerin birçoğu tekirdir. Tekir kediler yapısı itibari ile avcıdırlar ve tehlikelere karşı her an tetikte yaşarlar. Bu nedenle kendilerine bakabilirler ve tehlikelerle başa çıkabilirler. Zeki ve çevik yapıları sayesinde tehlikelerle çok kolay başa çıkabilirler. Ancak zeki yapıları ve sevimli olmaları nedeni ile birçok insan tekir kedileri evlerinde beslemektedir. Tekir kediler düzenli beslendiklerinde ve veteriner kontrolleri aksatılmadığında sağlıklı bir hayat yaşayabilmektedirler. Oyun oynamayı seven, meraklı ve keşfetmeye açık olan kediler diğer tüm kediler gibidirler. Yani uyumayı, kendilerini temizlemeyi, oyun oynamayı ve kendilerini sevdirmeyi severler. Anavatanı Türkiye olan tekir kedilerin yaşam biçimi genellikle birçok insanın aşına olduğu bir durumdur.

Tekir Kedisi Kaç Yıl Yaşar?

Tekir kediler genel olarak sağlam yapıya sahip kedilerdir. Vücutları hastalıklara karşı oldukça dayanıklı olan bu kedilerin ortalama yaşam ömrü diğer kedilere göre aynıdır. Yani bir kedi ortalama olarak 14 ila 18 yıl arasında yaşıyorsa tekir kedilerin de bu yaşa kadar yaşayabileceği söylenebilir. Tekir kedi cinsleri arasında genetik sağlık sorunlarına sahip olanların yaşam süresi nispeten diğer kedilere oranla daha kısadır. Ancak sağlıklı beslenen ve düzenli veteriner kontrollerine götürülen tekir kediler ortalama 14-18 yıl hatta daha fazla da yaşayabilirler.

Tekir Kedisinin Sık Karşılaştığı Hastalıklar Nelerdir?

Tekir kediler yapısı itibari ile genel olarak hastalıklara karşı dayanıklıdırlar. Genetik çeşitliliği oldukça yüksek olan tekir kediler diğer kedi cinsleri arasında en sağlıklı kedi grubudur. Genetik olarak farklı hastalıklara sahip olabilen tekir kediler sokakta yaşadıkları için bulaşıcı hastalıklarla karşılaşma sıklıkları fazla olmaktadır. Melez olan tekir kediler cinslerine göre bazı genetik hastalıklar taşıyabilirler. Ayrıca düzenli beslenemeyen ve temiz gıdaya her zaman ulaşamayan tekir kedilerde mide ve bağırsak sorunları olduğu da gözlemlenmiştir. Beslenme hususundan ayrı düzenli bakımı ve veteriner hizmeti sağlanamayan tekir kedilerde bazı sağlık sorunları ile karşılaşılabilir. Gözlerine ve midelerine dikkat edilen tekir kediler, kolay kolay hasta olmazlar. Ancak yine de düzenli veteriner kontrollerinin ve aşılarının yapılması önemlidir.

tekir-kedisi-ne-yer.jpg

Tekir Kedisi Ne Yer?

Tekir kediler, yaradılış olarak avcı kedilerdir ve doğaları gereği etçil yapıdadırlar. Tekir kediler genellikle sokak kedileridir ve bu nedenle sokakta buldukları besinlerle beslenirler. Başlarının çaresine bakma konusunda usta olan bu kediler tamamen evcil ve sevimli canlılardır. Bu nedenle evde birçok kişi tarafından da bu kediler beslenmektedir. Gerek tekir kediler gerek cins kediler olsun bu kedilerin hayvansal protein ağırlıklı beslenmesi gerekmektedir. Tekir kedilerin beslenmesi için özel bir mama bulunmamaktadır. Bu nedenle tekir kedinin yaş grubuna ve kilosuna uygun mama seçilerek beslenmesinin yapılması daha uygun olacaktır. Tekir kediler ideal kilosunda olmalıdır. Veteriner hekim tarafından yapılan ideal kilo hesaplaması ile kedinizin nasıl besleneceğine karar verilebilir. Tekir kedi maması seçilirken de kedinin yaşına, sağlık durumuna ve ırkına göre mama seçimi yapılmalıdır. Evde tekir kediniz varsa onun için en uygun beslenme yetişkin ve yaşlı kedi mamaları arasından istediğinizi alarak kedinizi besleyebilirsiniz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kedinin herhangi bir sağlık sorununun olmaması ve kedinin yavru kedi olmamasıdır.

Tekir Kedisi Tüy Döker mi?

Tekir kediler her kedi cinsinde olduğu gibi tüylerini dökerler. Fakat bir tekir kedinin ne kadar tüy dökeceği tüylerin yapısına göre değişmektedir. Tekir kediler, kısa ve uzun tüylü olmak üzere farklı tüy yapılarına sahiptirler. Kısa tüylü tekir kediler uzun tüylü tekir kedilerden daha az tüy bakımına ihtiyaç duyarlar. Kısa tüylü tekir kediler, uzun tüylü tekir kedilere göre nispeten daha az tüy dökerler. Kısa tüylü tekir kedilerin tüylerinin haftada bir kez taranıp fırçalanması yeterlidir. Ayrıca tüy dökülme sorunun artığı dönemlerde tarama ve fırçalama sıklığı artırılmalıdır. Tekir kedilerin tüy dökmesinde tüy yapısı haricinde bilinmesi gereken çok önemli bir husus da kedinin sağlık durumudur. Ani ve aşırı tüy dökme sorunu kronik bir hale gelirse o zaman tekir kedinin veterinere götürülmesi iyi olacaktır. Sağlık durumu haricinde beslenme de tüy dökmeyi etkileyen bir başka husus olduğu bilinmelidir.

Belirli bir ırk sınıflandırmasına girmeyen tekir kediler bu nedenle de belirli bir ırkı ifade etmezler. Sevimli, zeki ve cana yakın olan tekir kediler evde beslemek için oldukça uygundur. Cins kedilere göre bakımları çok daha kolaydır ve bu kediler kolay kolay hasta olmazlar. Bu nedenle evde kedi beslemek istiyorsanız sokakta yaşayan tekir bir kediyi sahiplenebilirsiniz.

Yorum Yap!