siyam-kedisi

Siyam Kedisi Özellikleri ve Bakım Rehberi

Siyam kedisi, görüntüsü itibarıyla oldukça sofistike bir kedidir. Tüylerindeki renk geçişleri ve zıtlıkları onun asil bir cins gibi görünmesine yol açar. Ancak asil görüntüsünün aksine Siyam kedisi aslında oldukça insan düşkünü bir cinstir. Ailesi bellediği kişilere karşı güçlü bir bağ kurma eğiliminde olan bu kediler oldukça konuşkandır. Eğer bir Siyam kedisi sahiplenmeyi düşünüyorsanız onunla uzun sohbetler kurmaya hazırlıklı olmalısınız.

Siyamlar, aile bireylerinden yoğun ilgi bekleyen kedilerdir. Eğer bir Siyam sahiplenecekseniz evinizde onun için bir oyun alanı oluşturmalı ve onu aktif olarak oynatabileceğiniz oyuncaklara sahip olmalısınız. Siyam kedisi ile oyun oynamak hem onun sağlığı açısından faydalı olacak hem de aranızdaki bağı kuvvetlendirecektir.

Siyam Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Siyam Kedisi Cinsinin Tarihi

Siyam kedileri Tayland’da (Eski adıyla Siam) yüzyıllardır bilinmekte ve beslemektedir. Tayland’da keşfedilen eski el yazmalarında bile bu kedi cinsinden bahsedilmektedir ancak bu cins batı ülkelerinde 19. yüzyılın sonlarına kadar görülmemiştir. Batılı insanlar Siyam kedilerini ilk kez 19. Yüzyılda İngiltere’deki Kristal Saray’da gerçekleştirilen kedi şovunda gözlemlediler. İnsanlar değişik kürk yapıları sebebiyle başta bu kedi cinsini pek tasvip etmemiş olsalar da Siyam kedileri bu şovdan sonra soylular arasında oldukça popülerleşti.

1950’li yıllarda Siyam kedileri geleneksel görünümlerinden biraz uzaklaşarak daha ince bir vücut yapısına ve farklı tüy renklerine sahip oldu. Orijinal Siyam kedileri görünüşleri açısından Mısır kedilerine daha çok benziyordu.

1980’li yıllarda modern Siyam cinsinin görünümündeki aşırı değişimlerden ve ortaya çıkan potansiyel sağlık sorunlarından rahatsız olan bir grup Siyam kedisi yetiştiricisi, geleneksel ve modern siyam kedisi profilini oluşturmak amacıyla bir araya geldi. Kurulan bu organizasyona The Traditional and Classic Cat International Registry ( Sonradan bu organizasyonun adı The Traditional Cat Association -Türkçesi Geleneksel Kedi Derneği’dir” olarak değiştirildi) adı verildi.

Siyam kedisi cinsi International Cat Association gibi tüm önemli kurumlar tarafından orijinal bir cins olarak kabul edilmiştir ancak bugün “Siyam Kedisi” olarak adlandırdığımız cins aslında “modern” özellikleri taşıyan cinstir. Bu cinse ek olarak geleneksel Siyam kedisi (İngilizcede Thai cat) de farklı bir ırk olarak kabul edilmiştir.

Ayrıca Balinese kedisi, Oriental Shorthair, Havana kedisi, Tonkinese kedisi ve Himalayan kedisinin oluşturulmasında Siyam kedilerinden faydalanılmıştır.

 

Siyam Kedisi Özellikleri

  • Karakteristik: Sosyal, konuşkan ve zeki.
  • Tüy Yapısı: Kısa.
  • Tüy Rengi: Kulaklar, surat, bacaklar ve kuyruk siyah – çikolata ya da kızıl renginde. Gövde ise krem ve beyaz arası bir tonda.
  • Kulak Yapısı: Orta boyutta ve ucu sivri.
  • Kuyruk Yapısı: Orta uzunlukta, vücudundaki tüylerle aynı oranda tüye sahip.
  • Göz Rengi: Mavi
  • İdeal Kilosu: 2,5 – 5 kg arası. 
  • Vücut Yapısı: Genellikle kaslı ve ortalama uzunlukta bir vücut. 

Siyam kedilerini diğerlerinden ayıran en büyük özellikleri düşük çeneleridir. Evet, bazı kedi cinsleri genele oranla çok daha konuşkan olabiliyor ancak Siyam kedileri bu konuda çıtayı arşa taşımaktadır. Bu kediler akıllarından geçirdikleri her şeyi tereddüt etmeden şapşal bir ses tonuyla sizlere iletecek ve istediğini elde edene kadar miyavlamaya devam edecektir.

Siyam kedileri insanlara son derece düşkündür ve insan temasına bayılırlar. Size çok değer verir ve gittiğiniz her yere peşinizden gelirler. Siz herhangi bir yere oturduğunuz anda Siyam kediniz ansızın kucağınızda belirecek ve gece uyurken yanınızda yumuşak bir şey hissedeceksiniz. Evet doğru tahmin ediyorsunuz, Siyam kedileri insanlarla birlikte uyumaya da bayılır.

Siyam Kedisi Atletik ve Zeki Bir Cinstir

Siyam kedileri son derece zeki, atletik ve enerjik bir cinstir. Peşinden koşturabileceği oyuncaklara bayılır ve hobi olarak yüksek noktalardaki raflara tırmanır. Bir Siam kedisi sahiplenmeyi düşünüyorsanız onun ilgisini çekecek birden fazla oyuncağa sahip olmanız gerekmektedir. Eğer sahip olduğu oyuncaklara karşı ilgisini kaybederse bir sonraki oyuncağı tuvalet kağıtlarınız olabilir. Tüm bunların yanı sıra Siyam kedileri yüksek zekaları sayesinde en etkili şekilde eğitilebilen kedi cinsleri arasında yer alır. Onlara ödüllendirme yöntemiyle birçok hareket ve komut öğretebilirsiniz.

Eğer hayalinizdeki kedi konuşkan bir cins değilse kesinlikle Siam kedisi sahiplenmemelisiniz. Ancak gün boyu konuşabileceğiniz bir arkadaş edinmek istiyorsanız Siyam kedisi sizin için doğru bir tercih olabilir. Siyam kedileri oldukça sosyaldir ve yalnızlıktan hoşlanmazlar. İş saatleriniz uzunsa ya da sıklıkla okula gidiyorsanız bir yerine iki siyam kedisi sahiplenmek onların açısından çok daha olumlu olabilir.

Siyam Kedisi Yavru Dönemi 

Yavru siyam kedisi, bu dünya üzerinde görüp görebileceğiniz en neşeli ve en güzel kedilerden biri olabilir. Gevezelik bu kedi cinsinin genlerine işlenmiş durumda olduğundan, yavru siyam kedisi de tıpkı büyükleri gibi oldukça konuşkan olur. İnce sesleriyle gün boyu peşinizde dolaşabilir ve sizden ilgi isteyebilirler. 

Siyam kedisi yavru iken özel ilgiye ihtiyaç duyar. Elbette tüm kediler özel ilgiye ihtiyaç duyar ancak bu kediler bir hayli sosyaldir. Sizden, evinizdeki diğer kişilerden ve diğer evcil hayvanlarınızdan ilgi görmek yavru siyam kedisini çok daha mutlu edecektir. Kediler çoğu alışkanlıklarını yavruluk döneminde edindiklerinden, onların bu dönemini iyi değerlendirmelisiniz. Sınırları çizmeli ve hatta onlara çeşitli alışkanlıklar edindirmelisiniz.

Yavru kediler çeşitli hastalıklara ve rahatsızlıklara karşı çoğu zaman savunmasız olduğundan, yavrunuzun veteriner kontrollerini asla aksatmamalı ve onu yaşına uygun mamalar ile beslemelisiniz. 

Siyam Kedileri Diğer Hayvanlarla ve Çocuklarla Anlaşabilir Mi?

Siyam kedisi oldukça sosyal bir yapıya sahip olduğundan diğer kediler ve hatta köpekler ile olağanüstü bağlar kurabiliyor. Enerjik ve atletik yapıları sayesinde köpeklerle bile aktif şekilde oyun oynayabiliyorlar. Yalnız kalmayı sevmediklerinden yoğun bir hayata sahipseniz evinizde siyam kedinizin yanı sıra bir kedi ya da köpek beslemeniz onun açısından çok daha iyi olacaktır. Siyam kedileri çocuklara karşı tolerans gösteren bir cins değildir. Ancak çocuklara Siyam kedilerine nasıl yaklaşılacağı ne nasıl davranılması gerektiği öğretilirse herhangi bir sorun ile karşılaşılmayacaktır.

Siyam Kedisinin Fiziksel Özellikleri

Mavi gözlü Siyam kedisi kendine has renk geçişleriyle oldukça asil bir görünüşe sahiptir. İnce vücut yapısı zarafeti yansıtırken vücudunun belirli bölgelerinde bulunan koyu renk tüyler bedeni üzerinde adeta bir aksesuar havası yaratır.

Siyam kedisi cinsinin öne çıkan fiziksel özellikleri şunlardır:

  • Küçük ve üçgen şeklinde bir kafa yapısına sahiptir.
  • Tüy renkleri değişiklik gösterse de renk dağılımı genellikle benzerdir.
  • Vücudunun genel yapısı ince ve uzundur.
  • Göz renkleri mavinin en hoş tonlarından oluşur.
  • İnce yapılı patilere ve zarif bacaklara sahiptir.

Siyam Kedisi Fiziksel özellikleri

Siyam Kedisi Bakımı Nasıl Olmalı?

Siyam kedilerinin kısa tüyleri onların bakımını büyük ölçüde kolaylaştırır. Siyam kedilerini haftada bir kez taramak yeterli olacaktır.

Genetik mutasyonlar ve soyağacı (atadan aktarılan genler) sebebiyle bazı hastalıklar Siyam cinsinde diğer cinslere oranla daha sık ortaya çıkmaktadır. Siyam kedilerinde en çok gözlemlenen hastalıklar şunlardır:

  • Amiloid: Amiliod adı verilen protein hücrelerinin vücuttaki organlarda birikmesi sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Siyam cinsi kedilerde özellikle karaciğerde gözlemlenir.
  • Astım ve bronşit hastalıkları.
  • Aort darlığı gibi kalp rahatsızlıkları.

Bu gibi sorunlardan dolayı Siyam kedilerinizin rutin veteriner kontrollerini aksatmamalısınız. 

Siyam Kedisi Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Siyam kedisi ortalama uzunlukta bir vücuda sahiptir. Yani yetişkin siyam kedileri Norveç Orman Kedisi gibi iri bir cüsseye sahip olmayacaktır. Bu da kedinizin kilo kontrolünü daha iyi yapmanız gerektiği anlamına gelir. 

Siyam kedisi ne yer ya da siyam kedisi beslenmesi nasıl olmalı gibi sorularınıza cevap arıyorsanız, bunlar hakkında öncelikle başvuracağınız kaynak güvendiğiniz bir veteriner hekim olmalıdır. Ancak kilo kontrolünü sağlamak ve kedinizin sağlığından emin olmak için onu mutlaka protein oranı yüksek ve tahıl oranı düşük mamalarla beslemelisiniz. Ayrıca ona günlük olarak kilosuyla orantılı bir limit belirlemeli ve bu gramajı geçmemelisiniz.

Kedinize mümkün olduğunda evde kendiniz tükettiğiniz gıdalardan vermemelisiniz. Çünkü bu gıdalar kediler için oldukça tuzlu, baharatlı ve yağlıdır. Eğer mamanız bitti ve şu an mama satın alamayacak bir durumdaysanız, haşlanmış tavuk göğsü sizin için en iyi seçenek olacaktır.

Siyam Kedisi Nasıl Eğitilir?

Siyam kedileri her ne kadar zeki olsalar da söz konusu eğitim olduğunda kediler inanılmaz bir inat gösterirler. Kedilerin eğitimi için en kolay ve en önemli dönem; yavruluk dönemidir. Siyam kedinizi eğitmek istiyorsanız kesinlikle bunu yavruluğunda yapmanızı öneririz.

Kedilerin doğrudan cinsleriyle bağlantılı bir eğitim süreci ya da noktaları yoktur ancak her kedinin paydaş olduğu çeşitli noktalar vardır. Kedilere dikte ederek, bağırarak, kızarak, vurarak ya da onları bir odaya kapatarak eğitemezsiniz. Kedilerin eğitim süreci yalnızca ve yalnızca ödül mekanizması ile ilerletilebilir. Korku kedinizi eğitmez ve hatta strese bağlı çeşitli rahatsızlıklara yakalanmasına sebep olur. 

Kedinizi eğitirken mutlaka ödül maması benzeri gıdalar kullanmalısınız. Ayrıca kedi nanesi ve matatabi gibi ürünlerden de faydalanabilirsiniz. Kedinize öğretmek istediğiniz şeyleri bıkmadan ve usanmadan tekrarlayabilir, kediniz bunu her yaptığında onu ince bir ses tonuyla severek mama ya da en sevdiği oyuncağıyla ödüllendirebilirsiniz. Siyam kedisi eğitimi sırasında işinize yarayabilecek rehberimize şuradan ulaşabilirsiniz: Kedi nanesi ne işe yarar?

Bu içeriği oluştururken CFA – Siamese Article ve Hillspet gibi otoriter kaynaklardan faydalanılmıştır. Çelişkili ya da birbiriyle uyuşmayan bilgiler farklı kanallar aracılığıyla kontrol edilmiş, doğru olmayan bilgilere yer verilmemiştir.

Siyam Kedisi - Sık Sorulan Sorular

Siyam Kedisi Tüy Döker Mi?

Evet, Siyam Kedisi tüy döker. Ancak tüyleri kısa olduğundan, tüy dökme oranı da diğer kedilere oranla daha az olacaktır. Bu oran mevsim geçişlerinde ve strese bağlı olarak artış gösterebilir.

Siyam Kedisi Yıkanır Mı?

Siyam kedisi zorunda kalmadığınız sürece yıkanmamalıdır. Kedilerin salyalarında bulunan antiseptik, onların tüylerini başarılı bir şekilde temizlemesini sağlar. Kediniz çok yaşlı değilse ya da kendini temizlemekte güçlük çekmiyorsa onu kesinlikle yıkamamalısınız.

Siyam Kedisi Alerji Yapar Mı?

Kedi alerjisi, kedilerin cildinde ve salyasında bulunan Fel D1 proteinine gösterilen hassasiyet sonucunda ortaya çıkar. Siyam kedisi cinsinin salgıladığı Fel D1 proteini daha düşük olduğu için Sibirya kedisi alerji yapmaz. Ancak bu durum yalnızca kedi ebeveynlerinin bir söylemidir, bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.

Siyam Kedisi Bakımı Zor Mu?

Hayır, Siyam kedisi bakımı çoğunlukla zor değildir. Exotic Shorthair kedileri gibi özel mamalara ihtiyaç duymaz ya da Pers Kedileri gibi sık sık taranmaları gerekmez. Mutlu bir ortam, sağlıklı beslenme ve bolca sevgi Siyam kedileri için yeterli olacaktır.

Yorum Yap!