sibirya-kedisi-ozellikleri-ve-bakimi-1.jpg

Sibirya Kedisi Özellikleri ve Bakım Rehberi

Rusya’dan Sevgilerle! Sibirya kedisi Rusya’nın tayga ormanlarından çıkmış nefes kesici güzelliğe sahip bir kedi cinsidir. Sibirya kedileri, tayga ormanlarının sert koşullarında hayatta kalabilmek için lüks diyebileceğimiz üç katlı bir kürk geliştirmiştir. Sağlam kemik yapısı, kaslı vücudu ve üç katlı kürkü bir araya gelerek bu kedinin dillere destan güzelliğini oluşturmuştur. Eğer orta boylu, uzun ve yumuşak tüylü, yumuşacık karaktere sahip olan bir kedi arıyorsanız Sibirya kedisi sizin tüm beklentilerinizi karşılıyor olacak.

Sibirya Kedisi Cinsinin Tarihi

Sibirya kedisi cinsinin çıkış noktası Rusya’nın tayga ormanları oluyor. Tam olarak hangi zaman diliminde ortaya çıktığı bilinmese de Rus masalları ve çocuk kitaplarının ortaya koyduğu kanıtlar ışığında bu cinsin neredeyse 1000 yaşında olduğunu tahmin edebiliyoruz.

Tüm kültürlerde olduğu gibi Rusya’da da kediler avlanma kabiliyetleri sebebiyle evlerde ve çeşitli dükkanlarda beslenmiştir. Tabii bu sürecin doğal bir sonucu olarak Sibirya kedilerinin destansı güzelliği Rus hikayelerinde ve bazı çocuk kitaplarında konu olmuştur.

Sibirya kedisi soğuk savaşın son bulduğu 1990’lı yıllarda Amerika’ya getirilmiş ve ilk olarak Uluslararası Kedi Birliği tarafından 1996’da yeni bir cins olarak tanınmıştır. Uluslararası Kedi Birliği’ni takiben Cat Fanciers Association da bu cinsi 1999 yılında tanımıştır. Sibirya kedileri son zamanlarda doğal güzelliklerinin yanı sıra alerjik reaksiyonlara yol açmadıkları için bir hayli popülerleşmiştir. Her rehberimizde söylediğimiz gibi; bu konuda geçerli bilimsel kanıtlar bulunmasa da kedi ebeveynlerinin tecrübeleri alerji yapmayan kedi türlerinin var olduğunu kanıtlar niteliktedir.

Yavru Sibirya Kedisi

Sibirya Kedisi Karakteristik Özellikleri

Bir Sibirya kedisinin karakteri, anavatanı olan Rusya ne kadar soğuksa o kadar sıcaktır! Sibirya kedileri insanlara bayılır ve sürekli insanlarla temas halinde olmak istiyor. Eğer bir Sibirya kedisi sahiplenmeyi düşünüyorsanız kedinizin banyoda sizi gözetleyeceğini, bilgisayar kullanırken klavyenizin üzerine yatacağını ve yemek yapmanıza yardımcı olacağını göz önünde buldurmanız gerekiyor. Bu kedilerin en çok sevdikleri şey, insanların kucaklarına oturup kendilerini sevdirmek oluyor. Belki eve geldiğinizde size bir yemek hazırlayamıyor ancak sizi kapının önünde karşılayarak miyavlamaları ve mırıltılar ile gününüzün tüm stresini ortadan kaldırabiliyor.

Kedi cinslerinin genelinin aksine Sibirya kedileri yabancılara karşı bile oldukça yakın davranışlar sergiliyor. Bu durumdan anlayabileceğiniz gibi “utanmak” Sibirya kedisi için pek de anlam ifade eden bir kelime olmuyor.

Sibirya kedileri hem gün boyu yatmaktan hem de deliler gibi oyun oynamaktan eşit derecede hoşlanıyorlar. Özellikle insanlarla birlikte at ve getir tarzı oyunlar oynamak onların favorileri arasında yer alıyor. Zekâ seviyeleri epey yüksek olduğundan hoşlarına giden herhangi bir nesneyi kolaylıkla oyuncak haline getirebiliyorlar. Bu sebepten parlak mücevherlerinizi ya da küçük boyutlu parlak nesneleri ortalıkta bırakmanızı pek önermiyoruz.

Sibirya Kedisi İnsanlara Uyum Sağlıyor

Oldukça aktif ve yüksek zekalı olsalar da insan ilgisinden vaz geçemiyorlar. Bu yüzden siz onunla oyun oynamadığınızda size ayak uyduruyor ve sizinle birlikte tembellik yapıyorlar. Hatta Sibirya kedileri çoğu zaman harekete geçirilmedikleri takdirde oldukça sakin bir yapıya sahip oluyorlar. Bu kediler siz işteyken ya da okuldayken işleri kendi başlarına da idare edebiliyorlar. Ancak sizinle olmak onları yalnızlıktan çok daha fazla mutlu ediyor.

Bu kedilerin dedeleri ve anneanneleri geçmişte Rusya’nın tayga ormanlarında yaşadığından, günümüz Sibirya kedileri onların geleneklerini hala devam ettiriyor. Bu bilgilendirmeyi Sibirya kedinizin suyla oynadığını görürseniz şaşırmamanız için yapıyoruz. Şayet, Sibirya kedisi cinsi suyla oynamaya adeta ba-yı-lı-yor! Siz duş alırken küvetinize yaklaşıp suyu inceleyebilir, mutfak musluğundan su içmeye çalışabilir ve su kabına pati atarak etrafa su sıçratabilir.

Sibirya Kedileri Suyu Sever

Sibirya Kedileri Diğer Hayvanlarla ve Çocuklarla Anlaşabilir Mi?

Sibirya kedisi genellikle diğer hayvanlara uyum sağlama ve hatta bağ kurma eğiliminde oluyor. Enerjik yapıları sayesinde diğer kediler ve hatta köpeklerle bile aktif bir şekilde oyun oynayabiliyorlar. Sibirya kedinizi diğer hayvanlarınıza başarıyla tanıttığınız sürece (bkz) herhangi bir sorun yaşayacağınızı düşünmüyoruz. Sibirya kedileri özellikle yüksek enerjili çocuklara bayılıyor. Kendileri de yüksek bir enerji seviyesine sahip olduğundan çocuklarla bu özelliği paylaşıyor ve saatler süren oyun seansları oluşturabiliyorlar. Yumuşak yapıları sayesinde bebeklere karşı da olduğunda hassas davranışlar sergiliyorlar. Eğer ailenize pofuduk bir üye katmak istiyorsanız Sibirya kedisi mutlaka ilk tercihleriniz arasında yer almalı.

Sibirya Kedisi Özellikleri

  • İdeal Kilosu: 3,5 – 8 kg. 
  • Tüy Yapısı: Uzun ve sık tüy. Eklem bölgelerinde tüy yoğunluğu daha fazla.
  • Kulak Yapısı: Orta uzunlukta ucu yuvarlak kulak.
  • Kuyruk Yapısı: Orta uzunlukta ve çok tüylü.
  • Vücut Yapısı: Genellikle kaslı.
  • Tüy Rengi: Pek çok farklı renkte olabilir.
  • Göz Rengi: Mavi renginden altın rengine kadar geniş bir yelpaze.
  • Yaşam Süresi: Sağlıklı beslenme ve iyi bir ortamda ortalama 12 ile 18 yıl arası.

Sibirya kedisi üç katlı tüy yapısıyla oldukça özel bir cinstir. Sibirya kedileri ortalama boyutlara sahip bir kedidir ancak beslenme alışkanlıklarına göre çok daha heybetli bir vücuda sahip olabilir. Sibirya kedilerinin tüm tüylerini tamamen çıkartmaları yaklaşık 5 yıl sürebilir.

Özetle, Sibirya kedileri “Pofuduk” kelimesinin vücut bulmuş halidir. (Çook seviyoruz!)

Sibirya Kedisi Fiziksel Özellikleri

Sibirya Kedilerinin Bakımı Nasıl Olmalı?

Evinizde bir Sibirya kedisi bulunuyorsa ortalıkta pek çok tüy tutamıyla karşılaşabilirsiniz. Hem bu durumu önlemek hem de kedinizin tüylerinin sağlığını garanti altına almak amacıyla onu sık sık taramalısınız. Üç katmanlı tüy yapısı, taranmadığı takdirde düğümlenmelere yol açabilir ve bu durum kedinizi üzebilir. Sibirya kedilerinin tüyleri haftada 2 ila 3 kez taranırsa yeterli olacaktır. Ancak mevsim geçişlerinde çok daha tüy dökme eğilimde olduklarından bu sıklığı artırmanız gerekebilir.

Eğer ilk defa kedi sahipleniyorsanız ve sibirya kedisi ne yer bilmiyorsanız hazırlamış olduğumuz beslenme rehberini inceyelebilirsiniz. Kediler ne yer isimli bu içeriğimizde kediler için sağlıklı olan ve tehlikeli olan gıdaları ele aldık.

Sibirya Kedisi Alerji Yapmayan Kedi Cinsleri Arasında Yer Alır

Sibirya kedisi, sıklıkla alerji yapmayan kedi cinsleri arasında gösterilir. Aslında kedi cinslerinin hiçbirisi anti alerjik değildir ancak bazı kedi cinslerinin alerji sahibi kişiler üstünde alerjen etki yaratmadığı görülmüştür. Yani kedi alerjisi olan kişiler dahi belirli kedi cinslerini besleyebilir.

İnanılanın kedi alerjisinin sebebi kediler ya da kedilerin tüyleri değil, kedi kepeği ve kedi salyasıdır. Kedi alerjisi, kedilerin cildinde ve salyasında bulunan Fel D1 proteinine gösterilen hassasiyet sonucunda ortaya çıkar. Bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa da Sibirya kedisi, Mavi Rus kedisi, Norveç Orman Kedisi ve birkaç kedi cinsinin diğer kedi cinslerine oranla çok daha düşük oranlarda Fel D1 proteini salgıladığı düşünülüyor.

 

Sibirya Kedisi - Sık Sorulan Sorular

Sibirya Kedisi Tüy Döker Mi?

Evet, tıpkı her kedi gibi Sibirya kedisi de tüy döker. Ancak bu tüy dökme oranı mevsim geçişlerinde artabilir. Tüylü kedilerde haftada 2 kez tarak kullanmak tüy dökümünü kontrol etmek konusunda faydalı olacaktır.

Sibirya Kedisi Ömrü Ne Kadar?

Kedilerin yaşam süreleri hakkında kesin yargılara varmak zor olsa da sağlıklı besinlerle beslenen ve kaliteli bir ortamda yaşayan sibirya kedisi ortalama 12 ile 18 yıl arası uzun bir ömre sahip olacaktır.

Sibirya Kedisi Alerji Yapar Mı?

Kedi alerjisi, kedilerin cildinde ve salyasında bulunan Fel D1 proteinine gösterilen hassasiyet sonucunda ortaya çıkar. Sibirya kedisi cinsinin salgıladığı Fel D1 proteini daha düşük olduğu için Sibirya kedisi alerji yapmaz. Ancak bu durum yalnızca kedi ebeveynlerinin bir söylemidir, bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.

One Response

  1. edb277f5521cd22af68068e531f69f00?s=100&d=mm&r=g Mary Deadhum
    Posted on 14 Mart 2021

Yorum Yap!