norvec-orman-kedisi-ozellikleri

Norveç Orman Kedisi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Norveç orman kedisi oldukça ilginç bir cinstir. Bu kediler özgürlüklerine oldukça düşkündür ve onlara, kendileri istemedikçe herhangi bir şey yaptırılamaz. Norveç kedisi bir kucak kedisinden ziyade yüksek enerjili ve oyunsever bir kedidir. Tabii ki de her kedi gibi onlar da size sürtünerek sevgilerini gösterir ancak bunu sıklıkla yapmazlar. Pofudukluğu ve asil bakışlarıyla içinizi eritecek türden bir görünümleri vardır.

Norveç Orman Kedisi Tarihi

Norveç orman kedisi cinsi, tarihi yüzlerce ve belki binlerce yıl öncesine dayanan Norveç’e özgü bir cinstir. Norveç orman kedileri, Norveç efsanelerinde ve hikayelerinde sıklıkla yer almaktadır. Bu efsanelerden en önemlisi ve en bilineni, Freya isimli bir İskandinav tanrıçasının arabasını çeken devasa boyutlarda 6 norveç kedisinin hikayesidir.

Kedi cinsleri arasında en pofuduk kedi ünvanını taşıyan Norveç orman kedisi cinsinin tam olarak nerede ortaya çıktığı henüz kesin bir şekilde bilinmiyor. Ancak bu konuda bazı tahminler bulunuyor. Bunlardan ilki; bu kedilerin Bizans İmparatorluğu’nda paralı asker olarak hizmet veren İskandinav savaşçıları tarafından Norveç’e getirilen Anadolu kedilerinin torunu olduğudur. Bir diğeri ise bu kedilerin Sibirya kedisi cinsinden türediğidir. Tüm bu düşünceler bir kenara bırakılırsa Norveç orman kedisi cinsi yalnızca sert kutup iklimine uyum sağlamak için adaptasyon geçirmiş bir cins de olabilir.

Norveç Kedisi 2. Dünya Savaşı Sebebiyle Yok Olmanın Eşiğine Geldi

Dünyanın geri kalanı tarafından “Norveç orman kedisi” olarak adlandırılan bu cins, Norveçliler tarafından yıllarca skogkatt olarak adlandırıldı. Skogkatt, tam çevirisiyle “Orman Kedisi” anlamına gelmektedir ve Norveçli insanlar bu orman kedilerini yüzyıllar boyunca evlerinde, dükkanlarında ve ahırlarında beslediler. Orta Çağ ve öncesinde fareler insanlar için büyük bir sorun teşkil ettiğinden kedi beslemek en az bugün olduğu kadar popülerdi.

Norveç kedisi 1938 yılında Oslo’da (Norveç’in başkenti) gerçekleştirilen bir kedi yarışmasında ilk kez büyük bir topluluk önüne çıktı. Yarışmadan sonra bu cins çeşitli kedi yetiştiricileri tarafından oldukça beğenildi ve bu cinsi korumak amacıyla Norveç Orman Kedisi Kulübü kuruldu.

2. Dünya Savaşı, Norveç kedilerinin şöhretine büyük bir balta vurdu ve cinsin melezlenmesi sebebiyle saf Norveç kedilerinin sayısı bir hayli azaldı. Öyle ki 2. Dünya Savaşı sırasında bu cinsin neredeyse yok olacağı düşünülüyordu. Ancak Norveç Kedisi Kulübü’nün eforu sayesinde Norveç kedileri bugünlere kadar ulaştı.

Norveç Kedileri ilk kez 1977’de Fédération Internationale Féline (Uluslararası Kedi Federasyonu) tarafından orijinal bir ırk olarak kabul edildi. Bunu takiben 1987 yılında da Cat Fanciers’ Association tarafından kayıt altına alındı.

norvec-orman-kedisi-karakteri

Norveç Orman Kedisi Cinsinin Öne Çıkan Karakteristik Özellikleri

Norveç kedileri oldukça nazik ve arkadaş canlısıdır. Ayrıca aile üyelerine aşırı düşkündür ancak sürekli ilgi görmeyi ve sevilmeyi pek tercih etmez. İnsanlarla aynı ortamda bulunmak hoşlarına gidiyor olsa da insanlar olmadan da hallerinden bir hayli memnunlardır. İnsanlara olan alışkanlığına rağmen ziyaretçileri pek hoş karşılamazlar ve genellikle ziyaretçiler gidene kadar kendilerine onlardan uzak kuytu bir köşe bulurlar.

Norveç orman kedisi mükemmel bir kucak kedisi değildir ancak çenesinin altına ya da kulaklarının arkasına yapacağınız okşama hareketlerinden memnuniyet duyabilir. Ayrıca bu kedilerin konuşma oranı bir hayli düşüktür. Onların sesini yalnızca karınları aç olduğunda ya da çok sinirli olduklarında duyabilirsiniz.

Oldukça atletik bir yapıya sahip olan Norveç kedileri, hobi olarak evdeki yüksek noktalara tırmanırlar. Onlara tırmanmaları için raf ya da kedi ağacı sağlarsanız size müteşekkir olacaklardır.

Bu kediler atalarından aktarılan genler sebebiyle -su geçirmeyen kürklerinden bahsetmemize bile gerek yok- suda avlanmaya bayılırlar. Eğer evinizde balık besliyorsanız gerekli önlemleri almalısınız. Aksi taktirde balıkçıklarınız Norveç kedinizin akşam yemeği olabilir.

Eğer yüksek enerjisiyle sizi zinde tutacak özgür bir kedi sahiplenmeyi düşünüyorsanız Norveç orman kedisi değerlendireceğiniz ilk cinsler arasında yer almalı.

Norveç Kedisi Diğer Hayvanlarla ve Çocuklarla Anlaşabilir Mi?

Norveç orman kedileri yüksek enerjileri ve sevecen tavırlarıyla hem diğer kediler hem de köpeklerle çok iyi arkadaşlıklar kurabilir. Çocuklar ve bebekler de tıpkı Norveç kedileri gibi yüksek enerjili olduğundan iyi bir arkadaşlığa sahip olabilirler. Ancak Norveç kedilerinin özgürlüğüne düşkün hayvanlar olduğu unutulmamalı ve çocuklara bu kediye nasıl yaklaşması gerektiği öğretilmelidir.

Norveç Orman Kedisi Fiziksel özellikleri

Norveç Orman Kedisi Cinsinin Fiziksel Özellikleri

Norveç kedilerini diğer cinslerden ayıran en büyük özellikleri dillere destan kürk yapılarıdır. İhtişamlı vücutlarıyla insanı kendine hayran bırakan Norveç orman kedisinin öne çıkan fiziksel özellikleri şunlardır:

  • Tüyler sebebiyle büyük gözüken bir kafa yapısına sahiptir.
  • Tüyleri her renkte ve her desende olabilir.
  • Boynu, göğsü ve bacakları oldukça yoğun bir şekilde tüy ile kaplanmıştır.
  • Oldukça büyük ve kaslı bir vücut yapısı vardır.
  • Göz renkleri altın, bakır ya da yeşildir.

Norveç Orman Kedisi Cinsinin Bakımı Nasıl Olmalı?

Norveç orman kedileri doğanın zorlu şartları için adaptasyon geçirmiş bir kedi cinsidir. İki katlı uzun tüyleri ilk bakışta detaylı bir bakım gerektiriyor gibi dursa da bu uzun tüyler İran kedilerinin tüyleri gibi düğümlenmiyor. Bu doğrultuda kedinizin tüylerini haftada bir ile iki kez taramanız onun açısından yeterli olacaktır. Norveç kedileri mevsim geçişlerinde sıklıkla tüy dökerler. Özellikle yaz aylarına girerken sıcak havanın etkisini azaltmak amacıyla kalın yapılı tüylerini döker ve yerine ince tüylerini çıkartırlar. Bu mevsim geçişlerinde kedinizi sık sık taramak evin içerisinde karşılaşacağınız tüy yumağı sorununu en aza indirgeyecektir.

Norveç orman kedilerinizi kuru mama harici gıdalarla beslemek istiyorsanız sizler için hazırlamış olduğumuz kediler ne yer isimli rehberimizi inceleyebilirsiniz.

Yorum Yap!