Kedilerin Gözleri Neden Akar?

Kedilerin Gözleri Neden Akar? Kedilerde Göz Problemleri ve Tedavi Önerileri

Kediler genel itibari ile dayanıklı ve sağlıklı canlılardır. Bu nedenle kalk arasında kediler ‘’dokuz canlı’’ olarak ifade edilirler. Ancak bir canlı her ne kadar sağlıklı ve dayanıklı olursa olsun yaşamları boyunca birtakım sağlık sorunları ile mücadele etmek zorunda kalırlar. Kedilerde en sık görülen sağlık sorunları arasında göz hastalıkları bulunur. Göz, bir kedinin en hassas organıdır. Bu nedenle kediler sıklıkla göz hastalıkları yaşayabilirler. Kedilerde göz hastalıkları birtakım belirtiler sayesinde anlaşılabilir. Öncelikle sağlıklı bir kedinin gözleri canlı ve parlak bir yapıdadır. Bir kedinin gözleri bu yapıdan uzaklaştıysa gözlerinde akıntı, iltihap, kızarıklık, çapaklanmalar ve buna benzer göz sorunları varsa bu durum kedinizde bir göz hastalığı ya da göz sorunu olduğunu gösterir. Bu sorunlardan bazıları kendiliğinden geçebiliyorken bazıları ise kendiliğinden geçmez ve bu durum karşısında önlem almak gerekir. Böyle durumlarla karşılaşıldığında veteriner hekime gidilmesi en doğru karar olacaktır.

Göz sorunları arasında en yaygın belirtilerden biri de göz akıntılarıdır. Bir kedide göz akıntısına birçok nedenden kaynaklı olarak rastlanılabilmektedir. Kedilerde göz akıntıları belirli oranlarda normal kabul edilirken bu sorunun 24 saatten fazla sürmesi endişeyi gerektirir. Böyle durumlarda veteriner hekime gidilmelidir. Kedilerde göz akıntısı problemine karşı uygun tedavi planlaması yapılarak göz akıntılarının ve göz hastalıklarının önüne geçebilmek mümkündür. Kedilerde en yaygın göz akıntısı nedenleri ise çevresel faktörlü oluşur. Buna bakımdan göze yabancı bir cisim batması, toz kaçması, göze alınan darbeler veya çevreden gelen alerjiler çevresel faktörlere bağlı olarak göz akıntılarının en önemli sebeplerini oluşturur. Göz akıntısının diğer sebepleri ise kedi gribi, epifora ve göz ülseridir.

Kedilerde Göz Akıntısı Neden Olur?

Kedilerde göz akıntısı olmasının altında birçok neden bulunur. Bu sorunun nedenini bulabilmek için kedi yakından gözlemlenmelidir. Kedilerde göz akıntısı belirli ölçülerde normal kabul edilirken bu durumun kronik bir hal olması endişe gerektirecek durumlar arasındadır. Özellikle 24 saatten fazla süren göz akıntılarına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca kedide göz akıntısına ek olarak başka belirtiler de mevcutsa bu durum bir göz hastalığının belirtisi olabilir. Böyle durumlarla karşılaşıldığında veteriner hekime gidilmesi erken tedavi açısından önemli olacaktır.

Kedilerde göz akıntısı sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Özellikle yavru kedilerde ve sokak kedilerinde göz akıntısı ile sıklıkla karşılaşılır. Bu durumun en önemli nedeni temizleme eksikliği ve çevresel faktörlere karşı daha fazla maruz kalınmasıdır. Genellikle çevresel faktörlerden kaynaklı oluşan göz akıntıları çoğu durumda kendiliğinden geçer. Ancak bazı durumlarda durum ciddi olabilir. Bu nedenle her ihtimale karşı veteriner hekime gidilmesi doğru olacaktır.

kedilerde-goz-akintisi-neden-olur.jpg

Göze Yabancı Bir Cisim Batması

Kedilerde göz akıntısının en sık karşılaşılan nedenlerinden bir de göze yabancı bir cismin batmasıdır. Kedilerde göze yabancı bir cisim batması sık görülen durumlardan biridir. Kediler meraklı hayvanlardır ve oyun oynamayı severler. Bu nedenle oyun oynarken veya etrafı keşif yaparken onların gözlerine sıklıkla yabancı cisimler batabilir. Göze yabancı bir cisim battığında ise gözün kendini koruma mekanizması devreye girerek göz akıntısı şeklinde kendini gösterir. Göze yabancı bir cisim battığında yapılması gereken gözün steril su ile yıkanmasıdır. Bu işlem yabancı cismin çıkmasına yardımcı olacaktır. Eğer göz yıkandıktan sonra söz konusu yabancı cisim çıkmıyorsa veteriner hekime gidilmelidir. Göze yabancı cisim batması sonucu korneanın zarar görme ihtimali göz ardı edilmemeli ve gerekli önlemler alındıktan sonra veteriner hekime gidilmelidir.

Göz Ülseri

Kedilerde göz ülseri; şaşılık, ışığa karşı aşırı duyarlılık, patiler ile gözleri ovma, aşırı göz kırpma ve üçüncü göz kapağının belirgin şekilde görülmesi durumudur. Kedilerde göz ülserinden kaynaklı olarak göz akıntıları ile sıklıkla karşılaşılabilir.

Epifora

Epifora, kedilerde gözyaşı drenajının tıkanması sonucu aşırı gözyaşı üretme durumudur. Epifora, burun zarı iltihabı ve sinüzit gibi hastalıklardan kaynaklı burun bölgesinde şişmelere bağlı olarak gözyaşı kanalları tıkanabilir. Tıkanma sonucunda ise gözyaşları yüzde lekelenmeler şeklinde kendini gösterebilir. Epifora, Egzotik Shorthair, İran Kedisi, Brakisefalik olarak bilinen kedi ırklarında yaygın görülen bir hastalıktır. Ayrıca bu kedilerde göz kapaklarını kapatma yetisi azalmış olup gözleri de çıkıntılı bir vaziyettedir. Bu durumun sonucunda ise kornea iltihabı görülebilir.

Kedi Gribi

Kedilerde göz akıntısının yaygın nedenlerinden biri de üst solunum yolu enfeksiyonlarından biri olan kedi gribidir. Kedi gribi, kedilerde göz akıntısı şeklinde belirti verebilir. Kedi gribine neden olan herpes virüsü (fHV)  ve kedi kalisivirüsü (FCV), gözlerde akıntı veya konjoktivite neden olabilir. Kedi gribinin göz akıntısı dışındaki belirtileri; ateş, halsizlik, iştahsızlık, hapşırma ve burun akıntısıdır. Göz akıntısına ek olarak kedide grip belirtileri mevcutsa veteriner hekime gidilmelidir.

Bkz.: Kedilerde Grip-Nezle Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Sulanma ve Alerji

Kedilerde göz sulanmasına neden olan en yaygın faktör alerjidir. Alerji, kedilerde sıklıkla gözlerde sulanmaya ve göz akıntısına neden olabilir. Kedilerin polen, toz, küf gibi birçok şeye alerjisi olabilir. Ayrıca bazı kimyasallar, yiyecek ve içecekler kedide alerjiye neden olabilir. Kedilerin sahip olduğu alerjileri anlamak için kedide göz akıntısı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Göz akıntısının yanı sıra kaşıntı ve hapşırma kedilerdeki alerji belirtilerindendir.

kedilerde-goz-tedavisi-nasil-yapilir.jpg

Kedilerde Göz Akıntısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kedilerde göz akıntısı belirli miktarda normal kabul edilen durumlardan biridir. Ancak kedilerde göz akıntısı farklı birçok nedenden kaynaklanabilir. Bu nedenle kedilerde göz akıntısı göz ardı edilmemeli ve kedi izlenmelidir. Ayrıca bazı hallerde veteriner hekime gidilmesi önemli olacaktır. Kedilerde göz akıntısı tedavisi yapılabilmesi için öncelikle akıntının neden kaynaklandığı bulunmalıdır. Kedilerde göz akıntısının birçok nedeni vardır. Veteriner hekim kedide göz akıntısına bağlı semptomları izleyerek ve gerekli testleri yaparak göz akıntısının neden kaynaklandığına karar verir. Göz akıntısının nedenine göre tedavi planlanması yapılır.

Göz akıntısı, bir takım enfeksiyonlardan kaynaklı ise kediye göz damlaları ve ilaçlar verilerek tedavi edilmesi sağlanır. Göz akıntısının nedeni alerjik ise öncelikle alerjenler tespit edilir ve ardından tedavide bu soruna uygun göz damlaları kullanılır. Göz akıntısının kaynağı epifora ise duruma göre ilaç tedavisi ya da cerrahi tedaviler uygulanır.

Kedilerin Gözleri Neden İltihaplanır?

Kedilerde göz iltihaplanması, genellikle dış etkenlerden kaynaklı oluşabilen bir durumdur. Dış etkenler, çevresel faktörlere bağlı olan durumları ifade eder. Yani kedilerin gözlerinin iltihaplanması için göze dıştan bir müdahale bulunması gerekir. Bu iltihaplanmalar göze bir cisim batması, göze toz kaçması ya da göze alınan darbeler şeklinde oluşabilir. Göz iltihaplanmasının ilk belirtisi gözlerde çapaklanma oluşumudur. Kedilerde göz iltihaplanmaları ciddiye alınmalıdır ve erken dönemde tedavi edilmesi gereklidir. Eğer kedi tedavi edilmezse ya da tedaviye geç kalınırsa kedide görme kaybı veya gözlerde doku kaybı yaşanabilir. Uygun ve doğru bir tedavi ile göz iltihapları kolaylıkla tedavi edilebilir.

Göz iltihaplanmaları yavru kedilerde ve sokak kedilerinde daha sık görülür. Yavru kedilerin bağışıklık sistemleri zayıftır ve kendilerini bilhassa gözlerini temizleyemezler. Bu durum sonucu yavru kedilerde sıklıkla göz iltihapları ile karşılaşılabilir. Sokak kedileri ise dış etkenlere daha fazla maruziyet yaşar ve düzenli göz bakımları da ne yazık ki yapılamamaktadır. Bu durumun sonucunda ise sokak kedilerinde sıklıkla göz iltihapları ile karşılaşılır. Kedilerin gözlerinde iltihap oluştuğunda göz kaynatılmış ve soğutulmuş su ile ya da solüsyonla nazikçe temizlenmelidir. Bu şekilde evde temizlenemeyen göz iltihapları için veterinere gitmek gerekli olacaktır.

kedilerde-goz-iltihabina-ne-iyi-gelir.jpg

Kedilerde Göz İltihabına Ne İyi Gelir?

Sağlıklı bir kedinin gözü canlı ve parlak bir görünüme sahiptir. Kedilerin gözlerinde bir sorun olduğunda veya kedide bir göz hastalığı olması durumunda bu canlılık ve berraklık bozulur. Kedilerin gözleri oldukça hassas bir yapıdadır ve bu nedenle dış faktörlere kolaylıkla reaksiyon gösterebilirler ya da sıklıkla göz rahatsızlıkları yaşayabilirler. Bu nedenle kedilerin göz bakımı ve göz sağlığı ayrı bir dikkat gerektirir. Bir kedinin göz sağlığını etkileyen birçok göz rahatsızlığı mevcuttur. Göz hastalıklarının belirtileri kimi zaman aynıyken kimi zaman farklılaşabilir.

 Kedilerde göz hastalığının olduğuna dair belirtiler ise şunlardır:

  • Gözleri belirli aralıklarla kısma,
  • Bir gözün diğerinden yapı olarak daha küçük hale gelmesi,
  • Gözde iltihaplanmalar ve çapaklanmalar,
  • Gözde sürekli ve geçmeyen akıntılar,
  • Gözde ve göz çevresinde kızarıklıklar,
  • Üçüncü göz kapağının ortaya çıkması,
  • Göz kapaklarında doku oluşumu veya bu bölgelerde renk değişimi.

Kedilerde göz hastalıklarının en genel belirtileri bunlardır. Kedinizin gözlerinde bu tip belirtiler mevcut ise sorun büyümeden kedi veteriner hekime götürülüp tedavi ettirilmelidir.

Kedilerde Göz Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde göz akıntısı sıklıkla karşılaşılan göz sorunlarından biridir. Ancak kedilerde göz akıntısı dışında birçok göz hastalığı da bulunur. Kedilerin gözleri oldukça hassas yapıya sahip olduğu için sık sık çevresel faktörlerden etkilenerek hastalık kapabilir. Kedilerde göz hastalıkları olduğunu anlamanın pek çok belirtisi bulunur. Bu belirtiler iyi izlenmeli ve gerektiğinde geç kalınmadan veteriner hekime gidilmelidir. Çünkü göz hastalıklarının ilerlemesi sonucu hem tedavi zorlaşır hem de bazı durumlarda tedavi edilemez durumlara yol açabilir. Göz hastalıklarının en son noktası körlüktür ve bu durum tedavi edilemez.

Kedilerde Göz Akıntısı Dışında Ortaya Çıkabilecek Göz Hastalıkları

Kedilerde göz akıntısı sıklıkla karşılaşılan göz sorunlarından biridir. Ancak kedilerde göz akıntısı dışında birçok göz hastalığı da bulunur. Kedilerin gözleri oldukça hassas yapıya sahip olduğu için sık sık çevresel faktörlerden etkilenerek hastalık kapabilir. Kedilerde göz hastalıkları olduğunu anlamanın pek çok belirtisi bulunur. Bu belirtiler iyi izlenmeli ve gerektiğinde geç kalınmadan veteriner hekime gidilmelidir. Çünkü göz hastalıklarının ilerlemesi sonucu hem tedavi zorlaşır hem de bazı durumlarda tedavi edilemez durumlara yol açabilir. Göz hastalıklarının en son noktası körlüktür ve bu durum tedavi edilemezdir.

Göz Travmaları

Kedilerin en hassas organları gözleridir. Bu nedenle göze alınan en ufak darbeler onlarda göz travmasına neden olabilir. Göz travmaları, kedilerin gözlerine darbe alması sonucu oluşan bir durumdur. Kedilerde bu travmalar çoğunlukla göze yabancı bir cisim batması sonucunda ya da başka kedilerle kavga esnasında göze alınan darbeler sonucunda oluşur. Göz travmalarının en önemli belirtisi göz akıntısıdır. Göz akıntısı dışında diğer belirtileri ise; gözlerde kaşıntı ve bir yere bakarken gözleri kısma şeklinde gerçekleşir. Bu durumun tedavisi veteriner hekimlerce gerçekleştirilir.

Keratit

Keratit, kornea dokusunun iltihaplanması sonucunda oluşan bir çeşit kedi göz hastalığıdır. Bu hastalığa maruz kalan kediler bulanık görme sorunu yaşarlar. Bulanık görme sorununa ek olarak kedilerin gözlerinde ışığa karşı duyarlılık, şişmiş ve kırmızı bir göz, sarı veya yeşil renkte olabilen göz akıntısı gibi durumlarda karşılaşılabilmektedir. Keratit ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Çünkü hastalığın ilerlemesi sonucu kornea delinmesi yaşanabilir. Kornea delinmesi, geriye dönülemez bir durum olup kedide görme kaybına yol açar. Bu nedenle kedilerde keratitin erken tedavi edilmesi gerekir.

Konjunktivit

Konjoktuvit, pembe göz hastalığı olarak da bilinen ve kedilerde sıklıkla görülen göz hastalıklarından biridir. Kedilerin göz çevresindeki dokularda kırmızı renkte iltihabi bir görüntü mevcutsa bu durumda konjoktuvit olma ihtimali göz ardı edilmemelidir. Konjoktuvit; enfeksiyon, toz, alerji gibi unsurlar nedeni ile ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır. Her yaştan kedide görülebilir ancak genç kedilerde daha sık görüldüğü bilinmektedir. Konjoktuvit genellikle tedaviye gerek duyulmadan geçer. Ancak konjoktivit akıntılı ise kedi ağrı veya acı çekiyor olabilir. Bu nedenle veteriner hekime gidilmesi uygun olacaktır. Konjoktuvit, Feline Herpes (fHV) virüsünden kaynaklı oluşabilir. Bulaşıcılık oranı yüksek olan bu virüsü önlemek için kedi aşılanmalıdır. Ayrıca konjoktivit oldukça nadir görülse de ölümcül bir kedi hastalığı olan kedi enfeksiyöz peritonitine (FIP) neden olabilir. Bu hastalık ateş, ishal ve soluk alıp vermede zorlanma şeklinde kendini gösterir.

Glokom

Glokom, iltihaplanma ve enfeksiyonlara bağlı oluşan kedi göz hastalıklarından birisidir. Kedilerde glokom belirtileri gözlerde büyüme ve gözlerin aşırı bir şekilde şişmesi olarak bilinir. Diğer glokom belirtileri ise göz kızarıklığı, ışığa tepki vermeyen genişlemiş bir göz bebeği, gözün yaşlanması ve kornea tabakasının üzerindeki bulutsu görüntü olarak sayılabilir. Glokom ciddi göz hastalıklarından biridir ve erken tedavinin önemi büyüktür. Tedaviye geç kalındığında ya da tedavi edilemediği durumlarda ise kedilerde görme kayıplarına kadar gidebilmektedir. Glokom tedavisi için öncelikle bu hastalığa sebep olan iltihaplanmaların ve enfeksiyonların tedavi edilmesi gerekir.

kedilerde-goz-iltihaplanmasi.jpg

Göz Ülseri

İnsanlar ve kedilerde görülen ortak göz hastalıklarından biridir. Kedilerde göz ülserinin belirtisi gözlerde kızarıklık ve akıntı olarak bilinir. Ağrılı ve acılı geçen bir hastalıktır. Göz ülserinin diğer belirtileri diğer göz hastalıkları belirtileriyle oldukça benzer niteliktedir. Göz ülserinde ülser olan bölgede şişlik, gözlerde kızarma ve göz kapaklarının kapanması gibi belirtiler yaygın olarak yaşanır. Erken dönemde ilaçlarla tedavi edilebilir. İleri boyutlara ulaşan göz ülserinde ise ameliyat yapılması gerekebilir. Bu nedenle göz ülseri belirtileri iyi izlenmeli ve bu durumdan şüphelenmeniz durumunda geç kalınmadan veteriner hekime gidilmelidir. Göz ülserinin en son noktası körlüktür.

Üçüncü Göz Kapağının Çıkması

Kedilerin gözleri insanların gözlerinden epey farklı yapıdadır. Onların üç tane göz kapağı bulunur. Bunlar; alt göz kapağı, üst göz kapağı ve ince bir zar şeklinde olan üçüncü göz kapağı olarak sayılabilir. Üçüncü göz kapağının en önemli işlevi gözün korunmasını sağlamaktır. Gözde yaşanan herhangi bir sorunda bu kapak ince bir perde gibi inerek gözün korunmasına yardımcı olur. Kedilerde üçüncü göz kapağı gözü korumak için ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle üçüncü göz kapağının ortaya çıkması bir sorun olduğunun göstergesidir. Bu durumun altında bir hastalık yatar. Yani üçüncü göz kapağının ortaya çıkması önemli bir göz hastalığı belirtisidir. Çünkü üçüncü göz kapağı bir sorun olduğunda, bir hastalık olduğunda ortaya çıkmaktadır. Kedilerin gözünde üçüncü göz kapağının varlığı ortaya çıkmışsa veteriner hekime gidilmesi gerekecektir.

Körlük

Körlük, kedilerde ve diğer canlılarda göz hastalılarının en son aşaması olarak bilinir. Kedilerde körlüğe sebep olan birçok durum vardır. Körlük, kedilerde doğuştan olabileceği gibi sonradan da olabilir. Sonradan oluşan körlükler, göz hastalıklarının tedavi edilememesi ve bu hastalıkların ilerleyerek gözü geri dönüşü olmaksızın tahrip etmesi sonucu oluşur. En önemli ve en sık görülen körlük nedeni göz enfeksiyonlardır. Körlüğe neden olan birçok hastalık erken dönemde tedavi edilebilir. Bu hastalıklar tedavi edilmediği sürece ilerleyerek körlüğe neden olur. Bu nedenle kedilerin gözlerinde herhangi bir göz sorunu oluştuğunda bu sorun göz ardı edilmemeli ve kedi veteriner hekime götürülmelidir. Bu sayede kedinin göz hastalığı ileri boyutlara ulaşmadan tedavi edilebilir. Körlük genellikle tedavisi olmayan bir durumdur. Bu nedenle kedilerde göz hastalıklarında erken tedavi çok önemlidir. Kedilerin göz hastalıklarından korunmasını sağlamak ve körlüğü engellemek için kedilerin göz bakımlarına ayrı bir önem verilmelidir. Kedilerin gözleri temiz tutulmalı ve düzenli göz bakımları yapılmalıdır. Bunun haricinde görülen göz sorunlarında kedi veteriner hekime götürülmeli ve tedavi ettirilmelidir.

Kedilerde Göz Akıntısı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kedilerde Göz Akıntısı Nasıl Geçer?

Kedilerde göz akıntısı belirli ölçülerde ise normal olarak kabul edilmektedir. Ancak geçmeyen ve iltihaplı göz akıntılarına karşı da dikkatli olmak gerekir. Kedilerde göz akıntısının geçmesi için veteriner hekime gidilmesi gerekir. Çünkü kedilerde göz akıntısına neden olan pek çok farklı neden bulunur. Ayrıca göz akıntısı, bir göz hastalığı belirtisi de olabilir ve bu durum erken tedavi edilemezse sorun ciddi bir boyuta ulaşabilir. Kedilerde göz akıntısı tedavisi de göz akıntısının neden kaynaklandığına bağlı olarak değişim göstermektedir. Buna göre tedavi için öncelikle bu duruma neden olan problem araştırılmalıdır. Daha sonra bu nedene uygun tedavi planlamasına gidilecektir.

Kedilerde göz akıntısı enfeksiyon kaynaklı ise göz damları ve ilaçlarla göz akıntılarının önüne geçilebilir. Göz akıntısının nedeni alerjik ise önce alerjenler tespit edilir ve daha sonra göz damlaları kullanılır. Göz akıntısının nedeni epifora ise tedavide hem ilaç hem de cerrahi yöntemlere gidilebilir. Ancak göz akıntısı başka bir göz hastalığının belirtisi ise bu hastalığın tedavi edilmesi gereklidir. Göz akıntısına neden olan hastalığın tedavi edilmesi ile göz akıntılarının önüne geçilebilecektir.

Kedilerde Göz Akıntısı Esnasında Veterinere Ne Zaman Gidilmelidir?

Sağlıklı kedilerin gözlerin canlı, parlak ve berrak bir görünümde olmalıdır. Kedilerin en hassas organları gözleridir. Bu nedenle en ufak bir şeyden kolaylıkla etkilenme oranları oldukça yüksektir. Eğer bir kedide göz akıntısı oluştuysa ve bu durum 24 saatten fazladır devam ediyorsa veteriner hekime gidilmesi gerekir. Ayrıca göz akıntısına ek olarak iltihaplanmalar, göz kapaklarında veya göz çevresinde kızarıklık, şişlik gibi durumlar mevcutsa o zaman vakit kaybetmeden veteriner hekime gidilmesi gerekir.

kedilerde-goz-akintisi-esnasinda-veterinere-ne-zaman-gidilmeli.jpg

İltihaplı Kedi Gözü Nasıl Temizlenir?

Göz iltihaplanması, kedilerin gözlerinde dış etkenlerden kaynaklı oluşan bir durumdur. Dış etkenler çevresel faktörlerdir ve göze toz, kir ve mikropların girmesi suretiyle gözlerde iltihaplanmalara neden olurlar. Gözlerde oluşan bu iltihaplanmalar çapaklanma şeklinde kendini gösterir. Birçok kedi özellikle yavru kediler ve sokak kedileri sıklıkla göz iltihabı yaşar. Göz iltihabını önlemek için kedilerin gözleri düzenli ve doğu bir şekilde temizlenmelidir. İltihaplı gözleri temizlemek için göz temizleme solüsyonları ve göz damlaları kullanabilirsiniz. Bu maddelere ulaşımınız yoksa sterilize edilmiş su ve pamuk kullanarak kedinin gözlerini silebilirsiniz. Sterilize suyu veya göz temizleme solüsyonunu temiz pamuğa birkaç damla dökerek kedini göz çevresini nazikçe temizlemek yeterli olacaktır.

Kedilerde Göz İltihabına Ne İyi Gelir?

Göz iltihaplanması, kedilerde sıklıkla görülen bir durumdur. Göz iltihaplarının önüne geçebilmek için kedilerin gözleri düzenli ve doğru temizlenmelidir. Buna göre göz iltihaplarına iyi gelen ürünler aynı zamanda göz temizliği için de kullanılabilecek ürünlerdir. Bu ürünler ise şunlardır: Poşet çay, sterilize su, göz damlaları ve göz solüsyonları. Bu ürünleri uygun bir şeklide kullanarak iltihap oluşumunun önüne geçilebilir. Ancak göz damlaları ve göz solüsyonları kullanılırken veteriner hekime danışılması iyi olacaktır.

Kedilerin Gözleri Neyle Temizlenir?

Kedilerin gözleri en hassas organlarıdır. Kedilerin gözleri dış etkenlerden kolaylıkla etkilenerek bunlara reaksiyon gösterir. Bu nedenle kedilerin göz temizliğine dikkat edilmeli ve düzenli göz temizliği yapılmalıdır. Ancak kedilerin gözleri çok hassastır ve bu minik gözler kolaylıkla etkilenebilir. Bu nedenle kedilerin gözleri temizlenirken dikkatli olunmalı, kullanılacak temizleyicilere de dikkat edilmelidir. Buna göre kedilerin gözleri ve göz çevresi göz temizleme losyonu ile temizlenmelidir. Öncelikle kullanacağınız bu solüsyonları veteriner hekimlerden veya eczanelerden temin edebilirsiniz. Eğer evde göz temizleme solüsyonu bulunmuyorsa kaynatılmış soğutulmuş su ile de temizlenir. Göz temizleyicisine karar verdikten sonra temiz bir pamuk yardımıyla nazikçe kedinizin gözlerini temizleyebilirsiniz. Göz temizleme losyonunu temiz bir pamuğa dökün ve gözü temizlerken içten dışa doğru hafif silme hareketlerini kullanarak göz temizliği yapabilirsiniz.

Düzenli göz temizliğinin dışında mümkünse kedilerin gözlerinde antibiyotikli göz damlası uygulanmalıdır. Fakat her göz damlası kediye uygun değildir. Çünkü bazı göz damlaları kedi için zararlı olabilir. Hangi göz damlasının uygun olacağı konusunda veteriner hekiminizden bilgi almanız uygun olacaktır. Kedilerde göz temizliğinin yanı sıra göz bakımı yapılması da ayrı bir öneme sahiptir. Bu noktada kedinin gözleri tüylerden arındırılmalı ve görüşünü engelleyecek bir sorun olmamalıdır. Kedilerin göz temizliğine dikkat edilip gözleri düzenli temizlenirse bazı göz hastalıklarının önüne de geçilebilmek mümkündür.

kedilerde-goz-iltihabina-ne-iyi-gelir-1.jpg

Kedilerin Gözlerine Ne İyi Gelir?

Kedilerde göz temizleme işlemi yapılırken dikkatli olunması önemlidir. Özellikle oldukça hassas olan kedilerin gözleri temizlenirken her ürün kullanılmamalıdır. Kedilerin gözlerine iyi gelen ürünlerden bazıları ve bu ürünlerin kullanımı şu şekildedir:

  • Poşet Çay: Siyah ve yeşil çaylar anti bakteriyel özelliklere sahiptirler. Poşet çayların bu özelliği tahriş olmuş ve kaşınan gözleri yatıştırmaya yardımcı olur. Ancak poşet çay kullanılırken kullanılan çayın organik olması önemlidir. Organik olmayan çaylar kimyasal özellik taşıyabildiği için zararlı olabilir. Demlenen poşet çayları temiz bir kâğıt havluya koyarak soğutun. Daha sonra soğuyan poşet çaylarını kedinizin gözlerine koyun. Ancak poşet çaylar kedinin gözlerine tam olarak oturmalıdır ve kedi bu esnada hareketsiz olmalıdır. Kedinin gözleri açık olacak vaziyette koyulan poşet çayların birkaç dakika gözde kalması yeterli olacaktır.
  • Ilık Su ve Pamuk: Kedinin gözlerinde kullanılacak ılık suyun sterilize olması gerekir. Bu nedenle kaynatılmış ılımış su kullanmanız iyi olacaktır. Bu şekilde hazırlamış olduğunuz sterilize suları temiz bir pamuğa sürerek kedinin göz çevresini nazikçe temizleyebilirsiniz. Kedilerin gözleri pamuk ile temizlenirken kullanılan pamukların temiz olmasına dikkat edin. Çünkü temiz olmayan pamuklar bakteriyel özellik taşıyabileceği gibi kedinin gözlerinde birtakım rahatsızlıklara ve enfeksiyonlara da neden olabilir.
  • Göz Damlaları: Göz damlaları kedilerde göz hastalıklarında sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak her göz damlası kedi için uygun olmayabilir. Bu nedenle kullanacağınız göz damlasını veteriner tavsiyesine uygun kullanmalısınız.
  • Göz Solüsyonları: Göz solüsyonları kedilerin göz temizliğinde sıklıkla kullanılan temizleyicilerdir. Anti bakteriyel özellik gösteren bu solüsyonlar, birtakım göz hastalıkların tedavisinde de sıklıkla kullanılabilmektedir.

Kediler Neden Gözlerini Kısar?

Kedilerde göz hastalıkları belirtilerinden biri olan sürekli ya da aralıklı göz kısma hareketi dikkat edilmesi gereken belirtilerden biridir. Kedilerin gözlerini kısarak bakmalarının altında yatan en yaygın neden göz travmalarıdır. Göz travmaları, göze yabancı bir cisim kaçması ya da göze alınan darbeler şeklinde dış faktörlerden kaynaklı olabilir. Bu şekilde zarar gören gözler bir koruma mekanizması olarak tepki verir. Böylece gözlerde akıntı, kızarıklık ve gözlerini kısarak bakması şeklinde belirtiler oluşabilir. Ancak kedilerin her göz kısmasının altında bir hastalık olmayabilir. Bu nedenle göz kısmasının yanında diğer belirtiler de izlenmelidir. Göz kısmasına ek olarak kedide başkaca belirtiler bulunuyorsa veteriner hekime gidilmesi uygun olacaktır.

Kediler, sevimlilikleri ve cana yakınlıkları ile birçok insan tarafından sevilmekte ve beslenmektedirler. Kedilerin beslenmesinde ve sağlıklarında her türlü özeni gösterirken onların herhangi bir sağlık sorunu yaşamalarını istemeyiz. Gözler, kedilerin en hassas organları olduğu için kolaylıkla etkiye açıktır. Bu nedenle kedilerin gözlerinde sıklıkla akıntı, ağrı gibi belirtiler gözlemlenir. Kedi sahipleri bu belirtileri iyi izlenmeli ve gerekli olduğu takdirde veteriner hekime gitmelidir.

Yorum Yap!