Kedilerde Isırma: Kediler Neden Isırır?

Kedilerde Isırma Davranışı: Kediler Neden Isırır?

Kedilerde ısırma davranışı çok fazla görülen bir davranış tipi olsa da bu durum çoğu zaman kolay bir şekilde ortadan kaldırılabilir. Kediler oldukça keskin dişlere sahiptirler. Bu nedenle bazen kedilerin ısırması sorun olabilir. Özellikle de virüs taşıma riski nedeniyle sokak kedilerinin ısırması buna örnek gösterilebilir.

Özellikle kedilerini elleriyle oynatan kedi ebeveynleri, kedilerde ısırma davranışını anlamlandırmaya çalışıyor ve kediler neden ısırır sorusuna yanıt arıyor. Kedi neden ısırır sorusuna pek çok farklı yanıt verilebilir;

Bizlerle evlerimizi paylaşan kediler; oyun oynamak amacıyla, korktuklarında ya da sinirlendiklerinde sahiplerini ısırabiliyor. Yavru kedilerin ısırması daha yaygın olsa da bu davranış yetişkin kedilerde de sık sık gözlemleniyor.

Yavru kedilerde de ısırma davranışı görülebiliyor. Daha çok oyuncu ve yaramaz oldukları için fazlasıyla hareketlidirler. Fiziksel davranışa bağlı duyguları gelişmediğinden, çevrelerini tanımak için çoğunlukla da dişlerini kullanırlar. Birçok nedenle yavru kedilerde ısırma davranışı sık görülse de bu her zaman onlara izin verilecek anlamına gelmez. Yavru kedilerde uzun vadede ısırma problemini engellemek için ısırma davranışını tetikleyecek oyunlar oynamamak bu sorunu ortadan kaldırabilir. 3 aylık olan yavru bir kedi parmaklarınızı ısırırken bu durum sizin için çok hoş bir an olabilir ancak 3 yaşında dişleri keskinleşmiş bir kedi ile aynı oyun yaralanmanıza neden olacaktır.

Özellikle kardeşlerinden ve annelerinden erken ayrılan kediler, sahiplerini ısırdıklarında canlarının acıdığını anlayamayabiliyor. Bu sebepten iki taraf için de tatsız durumlar ortaya çıkabiliyor. Bu gibi tatsızlıkları önlemek için kediler neden ısırır ve bu durum nasıl önlenir öğrenmek istiyorsanız; hemen şimdi alt başlıkları incelemeye başlayabilirsiniz.

Gelin, kedilerde ısırma davranışına detaylıca bir göz atalım, altında yatan nedenleri irdeleyelim ve önleyici çözüm önerilerini okuyalım…

Kediler Neden Isırır?

Kediler Neden Isırır?

Birçok kedi sahibi bu konuyu fazlasıyla merak ediyor. Kötü senaryolar kurmaya gerek yok. Tahmin ettiğiniz kadar riskli bir durum söz konusu değildir. Yani, minik dostunuz size saldırmıyor. Zira kediniz size saldırmak amaçlı ısırsaydı bunun sonucunda durumu çok daha fazla riskli yerlere gidebilir ve sağlık yönünden büyük hasarlara yol açabilirdi. Bknz: Kedilerde Kuduz Hakkında Bilinmesi Gerekenler

“Kediler neden ısırır” sorusunu göz önünde bulundururken birçok faktörü ele almak gerekir. Kediniz yavru mu yoksa yetişkin mi, kedinizin ırkı nedir ve sizin kedinize olan yaklaşımınız nasıl? Bunların hepsi dikkatli bir şekilde ele alınmalıdır.

Yavru kediler neden ısırır sorusuna yanıt bulabileceğiniz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Kedinizin yaşı onun ısırma alışkanlığı ile bağlantılıdır. Minik dostunuz aslında sizi tanımak, size dokunmak ve sizi hissetmek istiyor ve bunun için de tıpkı bebekler gibi ağzını kullanıyor. Bu onların tercih ettiği bir durum değil aksine olağan bir süreçtir. Peki, minik dostlarınızı bu alışkanlıktan vazgeçirmeniz mümkün mü? Belli bir döneme kadar bu mümkün olmayabilir. Genellikle 5-6 aylık olana kadar bu ısırma alışkanlığını sık sık yapacaktır. Sonrasında bu alışkanlık azalabilir ama son bulur diyemeyiz. Sadece ısırma hareketinin miktarı azalır. Burada da sizin tutumunuz oldukça önemlidir. Bebeklerimizde de olduğu gibi, minik dostlarımız da diş çıkartırken diş etlerini kaşıma isteğinde bulunurlar. Bu da kedinizin sizi ısırmasının bir diğer nedeni diyebiliriz. Ayrıca kediler; sinir, stres veya korkudan dolayı da ısırabilmektedirler.

Oyun oynama amacı ile de ısırıyor olabilirler. Eğer 5 dakika önce güzel güzel oynuyor ve bir anda asabileşiyorsa size sınırı aştığınızı göstermeye çalışıyordur. Sevilmekten yorulmuş olabilir. Oynamaktan sıkılmış kedilerin uyarıları ile de bunu anlayabilirsiniz. Mesela kuyruğunu sallıyorsa, gözleriyle dikkatli bir şekilde sizi izliyorsa, ufak bir hırıltı sesi çıkarıyorsa bilin ki bunlar ısırılacağınızın habercisi olabilir. Isırmak kedilerde kur yapmanın da bir göstergesidir. Bu arada ısırmak kedilerin doğasında olan bir harekettir. Bu durumun önüne geçmek için kedinizle günde en 2 kez oynamalısınız. Ucuna püskül bağladığınız bir çubukla bile oynamanız onu eğlendirmeye yetecektir. Kedinize ısırma davranışının kabul edilemeyecek bir şey olduğunu öğretmelisiniz. Burada önemli olan nokta bununla nasıl başa çıkarız sorusunun cevabıdır.

Kediler neden ısırır sorununun en yaygın sebepleri aşağıdaki gibidir;

  • Sevildiği esnada ısırma
  • Sevgisini ısırma yoluyla göstermesi
  • Agresif ısırma davranışı
  • Aşırı uyarılmaya bağlı ısırma (Aşırı fiziksel temas durumu; sevmek, kucağa almak ve mıncıklamak gibi)
  • Sert ve hırçın oynamaya bağlı ısırma
  • Korku, acı ve strese bağlı ısırma
  • İletişim kurma amaçlı ısırma
Kedi Niye Isırır?

Kedilerde Isırma Davranışı

Kedilerde ısırma davranışı hangi hallerde kendini gösterir? Aşağıdaki yer alan alt başlıklarda, kedilerde ısırma davranışının birkaç farklı türünü detaylarıyla birlikte okuyabilirsiniz.

Sevildiği Esnada Isırma

Bazı kedi sahiplerinin, “kedim beni durup dururken ısırıyor” sorusuna çok kez maruz kalmışsınızdır. Bu ısırma davranışı kedinin kendini sevdirmek istediği zamanlarda gerçekleşir ve kedi sahipleri için şaşırtıcı olması pekâlâ normaldir. Eğer siz minik dostunuzu severken aniden sizi ısırmaya çalışırsa, bu davranışla aslında size bir mesaj vermeye çalışıyordur. Amacı canınızı yakmak veya size zarar vermek değildir. Sevilirken anında davranışı değişen kediler, artık ona dokunmanız gerektiğini size anlatmaktadır.

Sevgisini Isırma Yoluyla Göstermesi

Bazı kediler de sahiplerine olan sevgilerini göstermek için bu yolu kullanırlar. Özellikle doğum yapmış kedilerin sahiplerini bu şekilde ısırması çok bilindik bir durumdur. Anne olan kediler yavrularına temizlenmeyi öğretmek için onlara küçük ısırıklar kullanabilirler. Bu ısırma türünü de sahipleri üzerinde denemeleri kaçınılmaz olacaktır.

Agresif Isırma Davranışı

Bu ısırık türü, kedilerde en çok istenmeyen ve dikkat edilmesi gereken bir ısırmadır. Bu tür ısırmalarda kedinin vücut dili de sahip olduğu agresifliği çok net bir şekilde yansıtır. Arkaya yatırdıkları kulakları, kabarmış tüyleri ve dikilmiş kuyrukları ile kedinin sinirli olduğunu anlayabilirsiniz. Ayrıca agresif ısırmanın öncesinde de tıslama sesi duyabilirsiniz. Bu tür bir hareket ile karşılaştığınız zaman kediyi kendi haline bırakmalısınız.

Aşırı Uyarılma Durumuna Bağlı Olarak Kedilerde Isırma

Kedinizi sevmek sizin için mükemmel bir eylem, biz de kedilerimizi severken aynı şekilde hissediyoruz. Ancak kediler her zaman bizimle hem fikir olmayabiliyor; bu sebepten kedilerin ilgiden sıkıldığını anlamamızı sağlayacak olan çeşitli işaretleri tanımamız gerekiyor. Birçok kedi ebeveyni bu işaretleri tanımadığından, kedilerinin onları ısırmadan önce yaptıkları uyarı işaretlerini fark edemiyor. Bunun sonucunda kedi ebeveynleri kediler niye ısırır anlamaya çalışıyor.

 Kedinizi severken ve onunla fiziksel temasa geçerken şu işaretlere dikkat edebilirsiniz;

  • Kuyruklarını ya da derilerini kasmaları
  • Kulaklarını düzleştirmeleri ve arkaya yatırmaları
  • Göz bebeklerinin büyümesi
  • Kafalarını ya da gözlerini elinize doğru yöneltmeleri
  • Vücudunun kasılması ve gerilmesi
  • Bıyıklarının öne doğru kıvrılması

Bütün bu işaretler kedilerinizin çok fazla mıncıklanmaktan ya da ilgiden rahatsız olduğunu ve sevilmeye ara vermeye ihtiyacı olduğunu belirtir. Birçok kedi için aşırı sevilme ve okşanma hareketleri tetikleyici olabilir. Daha sonrasında ise onları sakinleştirmesi ve normal hareketlerine geri dönmesi zor olabilir.

Ayrıca birçok kedi ısırma aşamasına geçinceye kadar pek çok farklı uyarı sinyali gösterir. Kedinizin bu hareketlerine dikkat ederseniz ve onun sevileceği süre miktarını kendisinin ayarlamasına izin verirseniz ısırılma şansınız azalacaktır.

asiri-uyarilan-kedilerin-isirmasi.jpg

Kedinin Sert ve Hırçın bir Şekilde Oynaması ve Isırması

Kediler neden ısırır sorusunun yanıtlarından birisi de kedinin sert ve hırçın bir şekilde oynamaya alışmış olmasıdır. Sert oynama davranışı, daha çok yavru veya genç olan evin tek kedilerinde görülüyor. Genellikle kardeşlerinden çok ufakken ayrılan kedilerde bu davranışa daha sık rastlanıyor. Bu davranış biçimi, kedinizin size pusu kurduktan sonra siz yürürken elinize ya da ayağınıza birden atlaması ve ısırması şeklinde de gözlemleniyor. 

Yavru bir kedi kardeşleriyle veya arkadaşlarıyla oynarken zaman içerisinde birbirlerine nasıl davranmalarını gerektiğini öğrenir. Güreşerek ve cırlayarak oynayan iki yavru kedi, birbirlerine hangi oranda diş ve pençe geçirmelerini gerektiğini ve ne kadarını tolere edebildiklerini öğretir. Eğer bir yavru bu edinimi kazanamazsa ısırma kısıtlamalarını insanlardan öğrenmek zorunda kalır.

Hırçınlığa Bağlı Gerçekleşen Kedilerde Isırma Davranışı Nasıl Önlenir?

Genç kedinizin ısırarak oynama alışkanlığıyla şu şekilde baş edebilirsiniz;

  • Kedinizi elinizle oynatmaktan kaçının. Yavruyken kedinizin karnıyla elinizle oynamak, elinizi ufak ufak ısırması ve tekmelemesi size sevimli gelebilir. Fakat büyüdüğünde aynı davranış artık sizin için o kadar da sevimli olmayacaktır. Eğer kediniz elinizi dişlemeye ısrarcı olursa bu davranışını peluş bir oyuncağa yönlendirebilirsiniz. Bu sayede kedinizin eliniz yerine oyuncağı ısırmasını sağlayabilirsiniz.
  • Hırçınlığa bağlı olarak kedilerde ısırma davranışı genellikle kazanılmış bir davranış olarak ortaya çıkıyor. Kediler bu davranışı özellikle yavruluk dönemlerinde benimseyebiliyorlar. Bu konuda atabileceğiniz en iyi adım, kedinizle asla sert bir şekilde oynamamak olacaktır. Kedinizin göbeğiyle oynamayı ya da elinizle güreş tutmayı çok seviyor olabilirsiniz; yavruyken bu davranışlar çok tatlı olsa da kediniz büyüdüğünde kedilerde ısırma davranışının temel sebeplerinden birisi olacaktır.
  • Eğer ısırılırsanız, dayanabildiğiniz kadar sabit durun ve tepki vermeyin. Elinizi yavaşça arkanıza koyun ve ayağa kalkın. Kendinizin bu davranışını tamamen görmezden gelin ve ilgi odağını bir oyuna yönlendirin. Mesela tüylü bir kedi oltasına. Gerektiğinde bu davranışı tekrarlayın.
  • Bazı kediler tiz tonlardaki acıma sesini (ahh! Ayy! vb.) tanıyabiliyor. Bu ses yavru kedilerin oynarken birbirlerinin canını acıttıklarında çıkardıkları sese benzer bir ses olabiliyor.

Çoğu sert oynayan kediler bu davranışı hayal kırıklığından ve sıkıntıdan da sergileyebiliyor. Günlük rutininize bir sabah bir de akşam olmak üzere günde iki kez 15 dakikalık bir oyun saati eklemek harikalar yaratabilir. 

Evinize kedi zeka oyuncakları, kedi ağaçları ve kedi tünelleri gibi eşyalar ekleyerek, evinizi kediniz için daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. Kediler çeşitliliği sever. Bu yüzden sürekli aynı oyuncakları aynı anda önüne sunmayın. Onun yerine oyuncakları dönüşümlü şekilde kullanarak kedinizin ilgi odağının sizden uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz. 

Kedilerde Hırçınlığa Bağlı Isırma

Korku, Acı ve Strese Bağlı Kedilerde Isırma Davranışı

Kediler neden ısırır sorusuna verilebilecek yanıtlardan birisi ise korku acı ve stres olmaktadır. Kedinizin veterinerdeyken daha farklı davrandığını fark ettiniz mi? Evinizdeyken adeta bir melek olan yavrunuz, siz onu taşıma kutusuna koymaya çalışırken terör estirmeye başlayabilir. Elbette bu davranış kedinizin kasıtlı olarak yaptığı bir şey değildir. Tam tersi bunu korktuğu için yapar.

Eğer kedinizi bilmediği ya da korkacağı bir duruma sokarsanız sizi ısırmaya daha meyilli hale gelirler. Eğer yakın zamanda taşınacak ya da ailenize bir bebek katılacaksa; bu gibi ciddi değişiklikler söz konusu olduğunda kedinizi mutlaka daha önceden bu durumlara hazırlamalısınız. Her ne kadar bunlar kadar büyük olmasa da veteriner ziyaretleri de kedinizin önceden hazırlanması gereken durumlardan birisi olabilir.

Aşağıdaki maddeleri takip ederek kedilerinizi stresli durumlara önceden hazırlayabilir ve bu dönemlerinin daha yumuşak geçmesini sağlayabilirsiniz;

  • Evde küçük çocuğunuz varsa kedilere nasıl yaklaşılması gerektiğini öğretin. Eğer çocuğunuz kedinizle sert oynuyorsa, onu kovalayıp köşelere sıkıştırıyorsa veya arkasında her çocuğun yapabileceği gibi bağırarak koşturuyorsa kediniz baskı altında hissettiğinden ısırması muhtemeldir. Bu tarz durumları önlemek için kedinizin kendine ait, sığınabileceği güvenli bir alan oluşturmaya özen gösterin. Ayrıca çocuklarınızın ve evinizi ziyaret eden diğer insanların kedinizi bu alanda rahatsız etmemeleri gerektiğini öğretin.
  • Eğer kediniz veterinere gideceği zaman yaygara koparıyorsa, kedinize taşıma kutusunun onun düşmanı olmadığını öğretmeye çalışın. Kedinizin taşıma kutusunu evde en çok vakit geçirdiği alanlardan birine kapağı açık bir şekilde yerleştirin. İçerisine güzel, yumuşak bir battaniye ve lezzetli ödül mamaları koyarak kedinizi taşıma kutusuna alışmaya teşvik edebilirsiniz. Çok yakın zamanda kediniz taşıma kutusunun kötü bir şey olmadığını öğrenecek ve içine girerken de zorluk çıkarmayacaktır.
  • Eğer kediniz sizi alışılmadık şekilde birden ısırmaya başladıysa büyük ihtimalle canı acıdığı için yapıyor olabilir. Kediler acılarını gizlemekte oldukça ustadırlar. Bu sebeple de canlarının acıdığına dair pek de bir belirti göstermeyebilir. Eğer davranışlarında bu tarz bir değişiklik görürseniz mutlaka veteriner hekiminize başvurun.
  • Bir kedi ebeveyni olarak kedinizin ihtiyaçlarının farkında olmanız gerekmektedir. Kediniz, sürekli saklanıyor, aşırı yalanıyor, kumuna tuvaletini yapmıyor, tıslıyor ve hırlıyorsa ve ısırmaya çalışıyorsa büyük stres altında demektir. Eğer kediniz sizi ısıracak kadar stres altındaysa, bir kedi davranış uzmanına ya da veteriner hekiminize başvurmanız gerekmektedir.
Kediler Korktuklarında Isırabilirler

Kedilerde İletişim Kurma Amaçlı Isırma Davranışı

Kedilerin iletişim kurma şekli, kediler neden ısırır sorusunun yanıtlarından biri olabilir. Son olarak kediler ısırma huyunu bir iletişim aracı olarak kullanabilir. Özellikle ilginizi çekmeye çalışırken kullanırlar. Bu tarz ısırıklar genelde oldukça hafiftir ve canınızı pek acıtmaz. Kediniz siz onu sevmeyi bıraktığında daha sevmenizi istediğinde yapıyorsa bunu “aşk ısırığı” olarak da düşünebilirsiniz. Kediniz sizi cimcikliyorsa onu sevmeye devam edin emin olun o ısırağa değecektir. Kedinize istediği ilgiyi gösterin ve onu birazcık şımartın.

Eğer kedinizin ısırması iletişim kurmaktan çok rahatsız edici bir davranışa dönüştüyse çözümü kolay! Kedinizi görmezden gelin, ayağı kalkın ve oradan uzaklaşın. Kediniz sakin bir şekilde oturup sizi ısırmazsa, ona istediği ilgiyi gösterip bu davranışını ödüllendirin. 

Yavru Kedilerde Isırma Davranışı: Yavru Kediler Neden Isırır?

Yavru kediler, özellikle yavru dönemlerinde sahiplerini sık sık ısırma ihtiyacı duydukları gibi ellerine geçen her türlü eşyayı da ısırma gereği duyarlar. Bu durum yavru kedilerin bulundukları ortamı tanımaları anlamına gelir. Isırma hareketi yavru kediler için aynı zamanda bir oyun anlamı da taşır. Ayrıca kediniz diş çıkarıyorsa kaşınan dişleri için önüne gelen her şeyi ısırabilir. Yavru kedinizin sizi ısırmasının bir diğer nedeni ise kendisinden uzak durulması gerektiğini bildirmesi içindir.

Kedinizle oyun oynarken ve kedinizin bundan çok keyif aldığı anda ani hareketlerde bulunuyorsa ve ısırıyorsa size artık onu sevmeyi bırakmalısınız mesajı veriyordur. Onların sınırları aşıldığında sizi sert bir şekilde uyarma ihtiyacı duyabilirler. Size haddinizi bildirmek ve sınırınızı aştığınıza dair bir uyarı verirler. Size sevgi gösterisinde bulundukları zaman ve onunla oyun oynarken ya da siz onu severken nazik bir şekilde ısırabilirler. Zaten ısırmanın şiddetinden bunun bir sevgi ısırığı olduğunu anlayacaksınızdır. Fakat yavru kediler sizin canınızı yaktığını anlayamadıkları için ısırıkların şiddeti size fazla gelebilir ve canınızı yakabilir. 

Özet geçecek olursak, kediler oyun oynarken, sevgi gösterisinde bulunurken ve kızdıkları zaman ısırma davranışı sergileyebilirler. Kediniz bu üç davranışı sergilerken sizi sevmiyor demek değildir. Isırma onların doğası gereği olan bir şeydir ve engellenebilir. Yani yavru kedilerde ısırma davranışı çok normal ve sürekli görülen bir davranıştır.

Yavru kediler neden ısırır sorusuna verilecek birçok cevap vardır. Kedilerin yavruluk dönemlerinde diğer duyguları gelişmediğinden çevrelerini tanımak ve kendilerini koruma altına almak için dişlerini kullanırlar. Ayrıca yavru kediler doğası gereği oyuncu ve yaramazdırlar. Kedinizin yavruluk dönemlerinde onlarla ısırmalı oyunlar oynamayın ve bu tür bir yaklaşımda ona izin vermeyin. Onlara yavru diye ellerinizi oyuncak olarak sunarsanız uzun vadede can yakıcı sonuçlar ile karşılaşabilirsiniz.

Kediler Neden Isırdıktan Sonra Yalar?

Yavru Kedilerde Isırma Davranışı Nasıl Önlenir?

Yavru kedilerde ısırma sık sık rastlanan ve olağan bir durumdur. Yavru kedinizin ısırmasını önlemek amacıyla ona enerjisini yönlendirebileceği oyuncaklar alın ve kendinize bir oyun saati belirleyin. Düzenli aralıklarla her gün en az 60 dakika onunla oynayarak enerjisini atmasını sağlayın. Ayrıca sizi ısırdığında canınızın acıdığına dair ince sesle bir tepki vererek (Ayy! Ah! vb.) canınızın acıdığını ona öğretmeye çalışın.

Sizi ısırmaya ısrarcı bir şekilde devam ederse; ona o anda ilgi göstermeye bırakın ve yanından uzaklaşın ve biraz zaman geçtikten sonra oyuncakla oynatmaya başlayın. Daha sonra sakinleştiğinde ve sizi ısırmadığında onu ödüllendirin. Ayrıca yavru kediler dişleri yeni çıktığı bir dönemdeyse dişleri kaşındığı için de sizi ısırıyor olabilir. Kedinize dişlerini kaşıması için özel yavru kedi oyuncakları satın alarak bu durumu düzeltebilirsiniz.

Tüm bunlara rağmen hala ısırmalar devam ediyorsa, daha önce de bahsettiğimiz gibi yavru kedileriniz canları acıdığı için, stres altında olduğu için ya da psikolojik nedenlerden ötürü bu davranışı sergiliyor olabilir. Böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız önce yavru kedinizin davranışlarını gözlemleyin ve ardından veteriner hekiminize başvurun.

Yavru Kediler Neden Isırır?

Isırma Davranışında Bulunan Yavru Kedi Eğitilebilir mi?

Bildiğiniz üzere kediler doğası gereği yırtıcı hayvanlardır. Bu nedenle yavru kedilerin de ısırmak, saldırmak veya çiğnemek gibi gayet doğal hareketleri bulunabilir. Kediler özellikle 4. haftadan sonra ev gibi gördüğü her şeyi görsel olarak takip etmeye başlar. Bir yavru kedinin ısırması doğal olarak karşılanırken bu elinizi veya ayağınızı ısırabileceği anlamına da gelmemelidir. Bu davranışını daha uygun hedeflere yönlendirmek doğru olacaktır. Bunun için yavru kediler küçük bir eğitimle her şeyi yoluna koyabilir.  Beslenme saatlerinden bir iki saat önce oyun oynamak onların motor becerilerini güçlendirmekte ve enerjilerini dışarı atmalarını sağlamaktadır.

Uyarıcı Nesneler

Yavru kedinizin daha çok peluş oyuncaklar veya top gibi oyuncaklarla oynamasını sağlayın. Çeşitli av türlerini taklit eden oyuncaklar almaya özen gösterin.

Oyun Oynayın

Kedinizle gün içerisinde sürekli oyun oynamaya çalışın. Onlardan tek başına oyun oynamalarını beklemeyin.

İyi Davranışı Ödüllendirin

Kedinizle oyun oynadığınızda oyuncağı yakalamasına izin verin. Ardından oyuncağı ısırmasına izin verin. Oyun saatinden sonra da bir ödül maması verebilirsiniz. Böylelikle kediniz kendisinin harika bir avcı olduğunu düşünecektir.

Yönlendirmeyi İhmal Etmeyin

Eğer kediniz ısırma davranışında bulunuyorsa ona sadece hayır demeniz işe yaramayacaktır. Tabi burada eşit miktarda evet demeyi de bilmelisiniz. Kediniz bir uyarıcı arar ve ona o an ısırabileceği bir seçenek sunmalısınız. Böylelikle sizi ısırmasının da önüne geçmiş olacaksınız.

Yavru Kedilerin Isırma Huyu Nasıl Geçer?

Kedi Isırma Davranışı Nasıl Tedavi Edilir?

Kedilerin ısırmasını engellemek için öncelikli olarak onların neden saldırgan bir tavır sergilediklerini ve ısırdıklarını iyi gözlemlemek ve anlamak gerekiyor. Kediler çok çeşitli sebeplerle ısırma eyleminde bulunabilirler. Isırmayı önlemek için bu ayrımı yapmak oldukça önemlidir. Yavru kediler daha çok sosyal sebeplerden ısırırken, yetişkin kediler ise çok farklı sebeplerden ısırabilir. Yavru kediler, anneleri ve kardeşleri ile olan etkileşim neticesinde iyi bir davranış geliştirirler. Yavru kediler çoğu zaman ailelerinden bu dersleri almadan sahiplendirildikleri için bunu daha çok sahipleri yapmaktadır. Yavru kedilere onların anladığı şekilde anlatmadığınız sürece dişlerinin acıttığını bilmezler.

Yavru kedi veya yetişkin kedi sahiplendiyseniz hemen eğitimine başlamalısınız. Yavru kedilerin öğrenmeleri gereken bir diğer konu avlanma becerilerini geliştirmektir. Bir kedinin insanı ısırmasının yanlış olduğunu öğrenmezse bu ısırma davranışına devam ettirmesi çok normal olacaktır. Yetişkin kedilerde ise ısırma davranışları aşağıdaki çeşitli sebeplerden dolayı olabilir;

  • Hâkimiyet kurma ve güç gösterisi yapmak için ya da bir tehlikeyle karşı karşıya kaldığı zaman buna yanıt vermek için ısırabilir. 
  • Bazı kediler geçmişte istenmeyen bir davranış karşısında ısırmışsa ve istemedikleri hareket son bulmuşsa ilerde de istemedikleri hareketleri durdurmak için ısırırlar. Buna örnek verecek olursak daha önce tırnak kesiminde ısırdıysa ve tırnak kesme işlemi son bulduysa bundan sonra da tırnakları kesilirken ısırmaya devam edecektir.
  • Bazı kediler de ısırma davranışını ilgi görmek için gösterebilir. Bir kedi oyun oynamak için sizi ısırıyorsa sebebi bu olabilir.
  • Minik dostlar her ne kadar size harika bir arkadaş olsa da dişlerinin ağrıdığını söyleyemezler. Bu nedenle ısırmanın sebebi bu olabilir. Dişlerinde veya ağızlarında bir ağrı olduğu zaman bunu dile getirmek için sizi ısırabilirler.  Kediler acı çektikleri zaman daha acı verici olabilirler. Bu sebeple kediniz ani davranışta bulunuyorsa acilen uzman bir veteriner hekime götürün.
  • Kediler de bazen insanlar gibi bir şeyin hırsını, alakası olmayan başka birinden çıkarabilir. Sinirlenmiş bir kedinin karşısına çıkarsanız o anki durumundan dolayı size bir saldırıda bulunabilir.

Kedinizi Sizi Isırdığı İçin Cezalandırmayın

Artık kediler neden ısırır ve yavru kedilerde ısırma davranışı gibi konuların temel sebeplerini bildiğinize göre içeriğimizi kısa bir not ile sonlandırabiliriz.

Kediler sebepsiz yere sizi ısırmazlar. Mutlaka altında yatan bir sebep bulunur. Kediniz sizi oyun oynamak veya iletişim kurmak amacıyla, stres altında kaldığı, fizyolojik ya da psikolojik bir rahatsızlığı olduğu için de ısırabilir. Tüm bunlara ek olarak kedinizi sizi ısırdığı için cezalandırmak asla önerilmemektedir.

Bu durumu olabildiğince sakin karşılamanız ve yangına körükle gitmemeniz gerekmektedir. Araştırmalar; kedileri davranışlarından dolayı cezalandırmanın, bağırmanın, su fışkırtmanın, ensesinden kaldırmanın ve kedinize fiziksel olarak şiddet göstermenin asla işe yaramadığını ve kedinizin bunu anlam veremeyeceğini göstermektedir. 

Kedinizin ısırma davranışıyla ona uyguladığınız ceza arasında bağlantı kuramayacağı gibi bu durum sadece korkmasından ve gerilmesinden başka bir şeye yaramayacaktır. Yapmanız gereken tek şey; olumsuz davranışlarını görmezden gelmek ve iyi davranışlarını ödüllendirmektir. Olumsuz vereceğiniz herhangi bir tepki kedinizle olan ilişkinizi zedeleyecektir. Kedinizin sizi neden ısırdığını anlamak için öncelikle davranışlarını iyi bir şekilde gözlemlemeli ardından da altında yatan sebepleri araştırmak ve çözüme ulaştırmak için veteriner hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

Şunu asla unutmamalısınız ki kediniz de bir bireydir ve içgüdüsel davranışları vardır. Onunla boş vakitlerinizde bol bol oyunlar oynamalısınız. Özellikle kediniz yavruysa ve annesi, kardeşleri yanında değil ise kediniz ile ilgilenmeniz onun yetişkinlik dönemi için çok önemli bir yetiştirme adımı olacaktır. Şöyle de bir durumun olduğunu bilmelisiniz; bazı kedilerde ısırma davranışının bir davranış bozukluğu olabildiğini ve bunun hayatı boyunca devam edebileceğini unutmamalısınız.

Kedilerin Isırması Nasıl Engellenir?

Özet: Kedilerin Isırması Nasıl Engellenir?

Kediler çok zeki hayvanlar olsa da oldukça inatçı ve asabi olmaları nedeni ile eğitilmeye pek de yatkın değillerdir. Bu yüzden onlara bir şey öğretirken oldukça sabırlı ve kararlı yaklaşmalı ve sıkı bir çaba göstermelisiniz. Yani kediniz sizi ısırıyor diye ona ceza vermek bu davranışı tekrarlamaktan başka bir işe yaramayabilir. Kedinizin ısırma huyunu engellemek için alacağınız en etkili yöntem onunla yavruyken doğrudan doğruya elinizi hedef alacak oyunlar oynamamanız olacaktır. Kediniz sizi her ısırdığında ona tek bir işaret ile komut vermeniz yanlış bir davranışta bulunduğunu öğrenmesi için gereklidir.

Kedinizin yavruluk dönemlerinde ısırma odaklı oyunlar oynamayın ve bu tür bir yaklaşımda ona kesinlikle izin vermeyin. Yavru oldukları için ellerinizi onlara oyuncak niyetiyle sunarsanız uzun vadede can yakıcı sonuçlara katlanmak zorunda kalabilirsiniz.

Kediler çok zeki hayvanlardır. Fakat biraz inatçılardır. Bu nedenle onları eğitmeye çalışmak biraz zor olsa da sabırla ve kararlılıkla bunu başarabilirsiniz. Kedilerinizin hareketlerini gözlemleyin ve onu tanımak için uğraşın. Kediler sevilmek istedikleri zaman bunu sahiplerine davranışları ile bildirirler.  İstedikleri sevgiyi aldıktan sonra da kalkıp giderler. Kedinizin bu hareketlerine alışmalısınız ve aranızdaki ilişkiyi onların yönetmesine izin vermelisiniz.

Kediniz eğer sizin kıyafetlerinizi ısırırsa, siz de ona ses çıkarmazsanız ve onun bu davranışını kabul ederseniz kedinizin ısırma davranışını kaybetmesini beklememelisiniz. Kedileriniz için pantolonunuz varken veya pantolonunuz olmadığında ısırmasının bir farkı yoktur. Çünkü pantolonluyken izin verirseniz çıplak olduğunuzda da ona izin verildiğini düşünecektir.

Cezalandırma iyi bir yöntem olmayabilir. Aksine bu yöntem kedinizin daha agresif ve kavgacı olmasına neden olabilir. Artan agresif davranışla beraber ısırma davranışının da artması beklenecektir. Bu sebeple onu cezalandırmak, bağırmak veya bir yere hapsetmek gibi davranışlarda bulunmanız bir işe yaramayacaktır. Ayrıca kediler ceza ile davranış arasında ilişki kurmazlar, kursalar bile bu onların çok umurunda olmaz.

Minik dostlarımızın günlük enerjilerini atmaları ve egzersiz ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için aileleri ile olan ilişkileri çok önemlidir. Enerjisini üzerinden atamayan bir kedi sürekli oyun oynamak isteyecektir. Burada kedinizin ilgi çekmeye çalışması gayet normal bir davranıştır. Kediniz gün içerisinde çok fazla oyun oynadıysa bu durum ısırma hareketinin çözülebilmesi için önemlidir.

Kedilerde ısırma davranışının çok doğal olduğunu ve pek çok farklı hususa bağlı olarak gerçekleşebileceğini artık biliyorsunuz. Çok fazla başlık bulunduğundan, kedilerin ısırması nasıl engellenir sorusuna dair kısa bir özet geçmek istedik:

  • Kedinizi Ellerinizle Oynatmayın: Yavruluktan itibaren kedilerinizi elleriniz ile oynatırsanız, eliniz artık kedileriniz için size ait bir organ değil; bir oyuncak gibi görünecektir. Oyun seansları için kedi oltası benzeri oyuncakları tercih edin.
  • Kedinizi Aşırı İlgiye Boğmayın: Her kedi sevilmeyi sever, ancak bunun bir sınırı vardır. Kedinizin ne zaman ilgiden sıkıldığını anlayın ve onun belirlediği sınırları aşmayın.
  • Kedinizle Sert Bir Şekilde Oynamayın: Kedinizin göbüşünü sağa sola sallamak ya da elinizle kedinizi güreşe tutmak çok keyifli olabilir. Ancak bu oynayış şekli, kedilerin kardeşleriyle oynayış şekline benzer. Kediler canlarının yandığını ciyaklama benzeri seslerle belirttiğinden, sizin canınızın yandığını çoğu zaman anlamazlar.
  • Kediniz Stresli Olduğunda Onu Zorlamayın: Kedilerde ısırma davranışı özellikle strese bağlı olarak görülebilir. Eğer kediniz stres altındaysa ve bunun sebebini biliyorsanız (Yani herhangi bir müdahale gerekmiyorsa.) kedinizi keyiflendirmek için onu zorlamayın. Stresten kurtulana kadar saklanmak istediği yerde kalmasına izin verin.
  • Kedinizi Oyuncaklara Alıştırın: Kedilerde ısırma davranışını engellemenin en iyi ve en etkili yolu; el ve ayak benzeri uzuvlarınızın oyuncak olmadığını kedinize öğretmektir. Bunun için oyun seanslarınızda her zaman oyuncak bulundurduğundan ve kedinizi elleriniz ile oynatmadığınızdan emin olun.

Kediler neden ısırır isimli içeriğimizin üretiminde veteriner hekimler tarafından oluşturulan makaleler ve üniversite araştırmaları kaynak alınmıştır. Kaynakları aşağıda bulabilirsiniz.

Kaynaklar:
https://www.vet.cornell.edu/departments-centers-and-institutes/cornell-feline-health-center/health-information/feline-health-topics/feline-behavior-problems-aggression
https://www.vetfolio.com/learn/article/hissing-scratching-biting-marking-how-can-we-work-with-aggressive-cats
Behavioural development in the cat. In Turner DC, Bateson P (eds): The Domestic Cat: The Biology of its Behaviour

Yorum Yap!