kedilerde-burun-akintisi-neden-olur

Kedilerde Burun Akıntısı Neden Olur?

Eğer siz de kedimin burnu akıyor, ne yapmalıyım? ya da kedilerin burnu neden akar? gibi sorulara yanıt arıyorsanız ve kedilerde burun akıntısının tam olarak neye işaret ettiğini öğrenmek istiyorsanız, doğru noktadasınız. Kedilerde burun akıntısı, genellikle çok büyük bir soruna işaret etmez ve mevsimsel olarak vuku bulur. Ancak bazı durumlarda kedilerde burun akıntısı daha ciddi bir sağlık sorununu işaret ediyor olabilir. Aşağıdaki başlıkları inceleyerek kedilerde burun akıntısı neden olur öğrenebilir ve hangi durumlarda kedinizi veterinere götürmeniz gerektiğini anlayabilirsiniz.

Kedilerde Burun Akıntısı Nedenleri, Kedilerin Burnu Neden Akar?

Kedilerde özellikle mevsimle bağlantılı olarak burun akıntısı görülebilir. Çoğu zaman ciddi bir durum söz konusu olmasa da bazı durumlarda kedilerde burun akıntısı ciddi sorunlara işaret edebilir. Tüm bunların yanı sıra bazı kedi cinsleri, diğerlerine oranla  burun akıntısı gibi sorunlarla daha fazla yüzleşebilir. Özellikle burun kanalları kısa olan Exotic Shorthair gibi kedi cinslerinde burun akıntısı sıklıkla gözlemlenebilir. Aşağıdaki başlıkları inceleyerek kedimin burnu akıyor, ne yapmalıyım? sorusuna yanıt bulabilirsiniz.

Kedilerin Burnu Neden Akar?

 

1 – Alerjiler

Kediler de tıpkı insanlar gibi çeşitli alerjilere sahip olabilir. Alerjiden kaynaklı burun akması durumunda kedinizin gözlerinde kızarıklık, sulanma ve hapşırma gibi belirtiler de gözlemleyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda kedinizin neye alerjisi olduğunu belirlemek ve kedinizi alerjen olduğu maddelerden korumak yapılacak ilk şeydir. Ancak alerji durumu ve kedinizde burun akıntısı uzun süredir devam ediyorsa, mutlaka bir veteriner hekime danışmalısınız.

2 – Tahriş Edici Toksikler

Kediler; kendileri için zararlı olan deodorant, temizlik deterjanı ve asidik maddeleri kokladıklarında, bu durum burunlarında tahrişe ve bunu takiben burun akıntısına yol açabilir. Evinizde temizlik yaparken kedinizin çok meraklı olduğunu ve deterjanları koklamaya çalıştığını fark ederseniz, temizlik yaparken onu farklı bir odada tutmak en iyi seçenek olacaktır. Bu maddelerin kedilerde yol açtığı burun akıntısı genellikle geçicidir ve ciddi sonuçlar yaratmaz. Ancak kedinizde halsizlik ve uzun süreli bir burun akıntısı gözlemlerseniz vakit kaybetmeden bir veteriner hekime danışmalısınız.

3 – Burunda Yabancı Cisimler

Kediler, meraklarıyla ünlü canlılardır. Kedilerin bu karakteristik özellikleri bazen onların başına çeşitli sorunlar açabilir. İplik ya da küçük bir gıda parçası, kedilerin burnuna kaçma ihtimali bulunan maddelerden bazılarıdır. Bu gibi durumlarda kedinizin burun akıntısı farklı renklerde olabilir. Eğer kedinizin burnuna yabancı bir cisim kaçtığından şüpheleniyorsanız, mutlaka bir veteriner hekime danışmalısınız.

4 – Kedi Gribi

Kedi gribi; özellikle yavru kedileri etkileyen, feline herpes ve feline calicivirus adı verilen virüsler sebebiyle ortaya çıkan viral bir hastalıktır. Grip, insanlar için mevsimsel ve olağan bir hastalık iken kediler için bir hayli tehlikeli olabilir. Özellikle yavru kedilerde kedi gribi, acil müdahalede bulunulmadığı takdirde kötü sonuçlarla sonlanabilir. Eğer kedinizde burun akıntısına ateş, halsizlik, iştah kaybı ve solunum güçlüğü gibi belirtiler de eşlik ediyorsa; bir dakika dahi kaybetmeden veteriner hekiminize danışmalısınız.

5 – Kedilerin Burun Boşluğunda Ortaya Çıkan Mantar Enfeksiyonları

Kedilerde mantar, pek çok sağlık sorununa sebep olabilir. Ancak aspergilloz adı verilen mantar enfeksiyonu, özellikle kedilerin burun boşluğunda ortaya çıkar. Bu tür bir mantar enfeksiyonu, kediniz için hem çok can yakıcı hem de çok tehlikelidir. Aspergilloz adı verilen mantar enfeksiyonunun başlıca belirtiler; burunda akıntı, hapşırık, burun deliklerinde iltihap ve hırıltılı nefes almadır. Bu mantar tedavi edilmediğinde, mantarın yayılımı gözlere kadar ilerleyebilir ve kedinizin görüş yeteneğini kaybetmesine yol açabilir. Eğer kediniz bu belirtileri gösteriyor ve kedinizin burnu akıyorsa, mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız.

6 – Diş Hastalıkları

Yaygın kanı olarak kedilerin diş bakımına ihtiyaç duymadığı düşünülse de, aslında kedilerin düzenli diş bakımına ihtiyacı vardır. Dişlerine bakım yapılmayan kedilerde apseler, iltihaplar ve bunu takiben diş kayıpları ortaya çıkabilir. Diş köklerinde meydana gelen iltihaplar ve apseler, zamanla sinüs yoluna da karışarak kedinizin burnunda akıntıya sebep olabilir. Diş sorunlarından kaynaklanan kedilerde burun akıntısı, genellikle pembemsi bir renk tonuna sahiptir.

Kedilerin diş yapısı ve diş bakımı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz, aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ilgili içeriğimize ulaşabilirsiniz.

İlgili bağlantı: https://kedirehberi.com/kedilerin-disleri-ne-zaman-cikar/

7 – Burun Polipleri

Polipler, kedilerin vücudunda sıklıkla görülebilen iyi huylu doku kütlelerine verilen addır. Kedilerin burnunda oluşan polipler, burun akıntısına ve hırıltılı nefes alma gibi sorunlara yol açabilir. Çoğu zaman zararsız olsalar da polipler genç kedilerde ortaya çıktığında sorun teşkil edebilir. Çünkü kedi büyüdükçe polip de büyüyecek ve kedinin nefes almasını engelleyecektir. Eğer kedinizin burnu akıyorsa ve hırıltılı nefes alıyorsa, veteriner hekiminize danışmayı düşünmelisiniz.

8 – Polenler

Polenler, tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de burun kaşıntısı, hapşırma ve akıntı gibi sorunlara yol açabilirler. Polenlerden, yani alerjiden ortaya çıkan kedilerde burun akıntısı çoğu zaman zararsızdır.

9 – Zatürre

Zatürre insanlar gibi kedilerde de ortaya çıkabilir ve bir hayli tehlikelidir. Kedi zatürresi, solunum güçlüğüne ve buna bağlı olarak kandaki oksijenin azalmasına yol açar. Azalan oksijen ise solunum yollarında ve akciğerde iltihaplanmaya yol açabilir. Zatürre, bazı bakteriler ve solunum yolu enfeksiyonu gibi etkenler nedeniyle gelişebilir. Eğer kedinizin zatürre olduğundan şüpheleniyorsanız mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız.

Kedilerde Burun Akıntısı Nasıl Anlaşılır?

Eğer veteriner hekiminize kedimin burnu akıyor şikayeti ile başvurursanız, veteriner hekiminiz sorunu belirlemek için elinden geleni yapacaktır. Ancak kedinizdeki burun akıntısının nedenine doğru bir tanı konmasını istiyorsanız, mutlaka burun akıntısı ile birlikte vuku bulan diğer belirtileri de veteriner hekiminize belirtmelisiniz. Bu gibi durumlarda eğer kedinizde burun akıntısı ciddi olmayan sebepler nedeniyle vuku buluyorsa, veteriner hekim basit bir muayene sonrasında tanı koyabilir. Bu gibi durumlarda kedilerde burun akıntısının sebebi genellikle alerjidir.

Eğer kedinizin burnunda kanama, gözlerinde yaşarma ya da burunda iltihap gibi sorunlar da meydana geliyorsa, veteriner hekiminiz çeşitli tahliller yapmak isteyebilir. Kedinizin ciddi bir sağlık sorununa sahip olup olmadığını belirlemek için veteriner hekiminiz tam bir kan sayımı ya da doku testi gibi işlemler yapmaya ihtiyaç duyabilir.

Kedilerde Burun Akıntısı Nasıl Anlaşılır?

Kedilerde Burun Akıntısı Tedavisi

Kedilerde burun akıntısının tedavisi ve tedavi süresi, bu soruna neyin yol açtığıyla bağlantılı olarak uzayacak ya da kısalacaktır. Kedinizin burun boşluğunda yabancı bir cisim ya da polip bulunuyorsa, veterinerinizin bu cisimleri burundan atmak için küçük bir operasyon yapması gerekebilir. Eğer kedinizdeki burun akıntısı mantar gibi rahatsızlıklardan dolayı vuku buluyorsa, veterineriniz size kullanmanız için antibiyotik temelli ilaçlar reçete edecektir. Bu ilaçları kedinize düzenli olarak içirmek sizin sorumluluğunuzda olacak ve veterinerinizin belirlediği süre zarfında kedinizi tekrar kontrole götürmeniz gerekecektir.

Eğer kedinizdeki burun akıntısının alerji sebebiyle ortaya çıktığı tespit edilirse, veterineriniz muhtemelen size alerjinin sebebinin belirlemek amacıyla bir alerjen testi yapılmasını önerecektir. Bu işlem kedinizi, alerjisi olduğu maddelerden korumanız ya da alerji belirtilerini azaltabilmeniz için size yardımcı olacaktır.

Kedilerde Burun Akıntısı Tedavisi

 

Bu içerik üretilirken kaynak olarak veterinerler tarafından soru – cevap etkinliği yapılan bir internet sitesi olan WagWalking alınmıştır. WakWalking’den elde edilen bilgiler, diğer güvenilir kedi bakım platformları üzerinde de incelenmiş ve kuşkulu bilgilere içerikte yer verilmemiştir. 

Yorum Yap!