Kediler Regl Olur Mu?

Kediler Regl Olur Mu? Dişi Kedilerde Adet Dönemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Eğer ilk defa bir dişi kediye ebeveynlik yapıyorsanız muhtemelen siz de “Kediler Regl Olur Mu?” sorusuna cevap arıyorsunuzdur. Kediler de tıpkı insanlar gibi memeli canlılar sınıfına girdiğinden bir adet döngüsüne sahiptir. Ancak kedilerin adet döngüsü insanların adet döngüsüne oranla bir hayli farklıdır.

Kediler memeli canlılar grubuna giren hayvanlardır. Her memeli canlı doğurarak çoğalır. Bu nedenle her memeli dişi canlıda olduğu gibi kediler de adet görmektedir. Kedilerin adet görmesi durumu birçok kedi sahibi tarafından pek fazla bilinmez. Bu durumun en önemli sebebi bildiğimiz adetteki gibi bir kanama durumunun yaşanmamasıdır. Ancak kanamanın olmuyor oluşu onların regl olmadığı anlamına gelmez.

Kediler de tıpkı insanlar ve köpeklerde olduğu gibi belirli zamanlarda adet döngüleri yaşamaktadırlar. Kedilerin adet döngüleri onların cinsel olgunluğa eriştiklerinde başlar. Cinsel olgunluğa girmek ise kedilerin kızgınlık dönemlerine girmesidir. Kedilerde kızgınlık dönemi ise genellikle 6 aylıktan sonra başlar. 6-7 aylık olan bir kedi kızgınlık belirtileri gösterir ve regl yaşamaya başlar.

Kızgınlık dönemine giren dişi kediler çiftleşmeye ve hamile kalmaya başlayabilir. Kısaca, dişi kedilerin menstrual döngüleri kızgınlık dönemlerinde oluşmaktadır. Bu dönemde dişi kediler erkek kedileri kendilerine çekebilmek için birtakım farklı davranışlar sergilemektedir. Bu dönem gerek kediler gerek kedi sahipleri için oldukça zorlayıcı olabilmektedir. Davranış değişiklikleri, kedinin hamile kalması ve yavru kedilerin akıbeti gibi durumlar kedi sahiplerini zorlayacaksa kedinin kısırlaştırılması düşünülmelidir. Kısırlaştırılan bir kedide üreme organları çıkarıldığı için kedi kızgınlık döngüsüne ve bununla birlikte adet döngüsüne de girmez.

Bilimsel açıdan bahsetmek gerekirse bir memeli canlı türü olan insanlarda adet döngüsü “Menstrual Cycle” olarak adlandırılır ve kanama gibi gözle görülebilir sonuçları vardır.  Kedilerde ise adet dönemi “Estrus cycle” olarak adlandırılır ve bu dönemin kediler üzerindeki etkisini muhtemelen daha önce gözlemlemişsinizdir.

Adet döneminde, halk dilinde kızgınlık döneminde, tüylü dostunuzun kendini yerlere attığını ve çiftleşmek için miyavladığını görebilirsiniz. Hatta kendisine erkek bir kedi bulmak için belirli bir noktalara idrar püskürttüğüne dahi tanık olabilirsiniz. Kedilerde adet dönemi kanama gibi ölü yumurtaların dışarıya atıldığı döngüden ziyade çiftleşmek için hormonlarının harekete geçtiği bir dönemdir.

Kedilerin Adet Dönemi

Kedilerde Kızgınlık Döngüsü (Östrus) Nedir?

Kedilerde kızgınlık döngüsü yani östrus döngüsü dişi kedinin adet dönemini ifade eden terimdir. Yani kedilerde kızgınlık döngüsü kedinin cinsel olgunluğa eriştiğinde, 6 aylık olduğunda başlar. Kedilerde östrus döngüsü kedinin, diğer kedilerle çiftleşebileceği ve hamile kalabileceği bir dönemdir. Yavru dişi kediler, cinsel olgunluğa 6-7 aylık olduğunda ulaşır ve bu da ilk kızgınlık dönemine girmesini ifade eder. Cinsel olgunluğa ulaşan ve kızgınlık döngüsüne giren kedilerin davranışlarında değişimler yaşanmaya başlanır. Kedilerin yaşadığı reglde bilinen reglinin aksine kanama durumuyla oldukça nadir rastlanır. Kanama haricinde gözle görülemeyecek bir şekilde kahverengi akıntılar vardır. Kedilerde kızgınlık dönemlerinde kanama olmaması onların kızgınlık dönemlerinde olup olmadığını anlamamıza engel değildir. Kediler bu döngüye cinsel olgunluğa eriştiklerinde girer ve cinsel olgunlukla birlikte kedinin vücudunda hormonlar salgılanır. Bu hormonların etkisi nedeni ile kedide birtakım davranışsal değişiklikler yaşanır. Kızgınlık döneminde yaşanan bu davranış değişiklikleri normal dönemdeki davranışlarından oldukça farklı olduğu için bu durum oldukça kolay bir şekilde fark edilir.

Kızgınlık döneminde olan bir kedinin davranışları normal davranışlarından oldukça farklıdır. Yani kedi bu dönemde çiftleşmek için dışarı çıkmak ister, yüksek sesle miyavlar ve yerde yuvarlanarak dikkat çekmeye çalışır. Sabırsız, ilgi ve sevgi bekleyen ve oldukça talepkar davranışlarda bulunan kediler çiftleşme isteklerini belli ederler. Ayrıca kedinizin bel kısmını okşadığınızda kuyruğunu havaya kaldırır. Gün içinde dikkat çekebilmek için çeşitli şekillerde miyavlar ve bağırırlar. Tüm bunların yanı sıra size ve çevresine karşı da agresif davranışlarda bulunabilirler. Kızgınlık döneminde olan bir kedi çiftleşebilir ve hamile kalabilirse kızgınlık sona erer ve hamilelik sona erene kadar kedi tekrar kızgınlık dönemine girmez. Ancak kedi bu dönemde çiftleşemezse bu döngü 1-10 gün arası sürer ve üç haftada bir kendini tekrarlar.

Dişi Kedilerde Regl Dönemi Belirtileri

Dişi kedilerin kızgınlık dönemlerinde regl olduğunu belirtmiştik. Ancak kedilerin yaşadığı regl bilinen reglden oldukça farklıdır. Yani kedilerde bu dönemde bir kanama görülmez. Kediler regl olduğunda kanama yerine gözle bile görülemeyecek kahverengi akıntılar oluşur. Kedilerin regl dönemleri kızgınlık dönemleri ile ilişkili olduğu için regl dönemi belirtileri de kızgınlık dönemi belirtilerini yansıtacaktır. Bu nedenle kedilerin regl dönemi belirtilerini izlemek için kızgınlık dönemi belirtilerine bakılması gerekecektir.

Kedilerde regl dönemi belirtileri ise genellikle şu şekildedir:

  • Regl dönemine giren bir kedi, diğer kedilere karşı talepkar davranışlar sergiler.
  • Regl dönemindeki kedi, kendini yere atar ve yerde sırt üstü yuvarlanır.
  • Kedilerin bu dönemde sevgi ve ilgi ihtiyacı artar.
  • Kediniz size sürtünürken poposunu kaldırır.
  • Bu dönemde kedi çok fazla miyavlar ve miyavlarken de yüksek frekansta farklı şekilde miyavlayabilir.
  • İdrar sıklıkları fazlalaşır. Yani kedi normalde yaptığından daha fazla idrara çıkar.
  • Regl döneminde olan bir kedinin idrarı salgıladığı hormonlar sebebi ile keskin bir kokuya sahiptir.
  • Nadir bir durum olsa da dişi kediler de erkek kediler gibi idrarını evin muhtelif yerlerine püskürtebilir.
  • Bu dönemde kedi size ve çevresine karşı agresif olabilir.
  • Bahçe katı veya bahçeli bir evde yaşıyorsanız bahçenizde birçok erkek kedinin olduğunu görebilirsiniz. Hatta evin bahçesinde olan bu erkek kediler kedinizle çiftleşebilmek için bazı yerlere idrar bırakırlar ve kendi aralarında bir yarışa girerler.

Dişi kediniz bu belirtilere sahip ise bilin ki, kediniz regl dönemine girmiştir ve çiftleşmek ister. Bu nedenle bu dönemi en iyi şekilde ve sağlıkla atlatabilmek için kedi sahiplerine çok iş düşmektedir. Kedinizin çiftleşmesini ve yeni yavrular doğurmasını istiyorsanız kedinizin çiftleşmesine yardımcı olmalısınız. Kedi bu dönemde çiftleşir ve hamile kalırsa regl belirtileri de ortadan kalkar. Eğer kedi bu dönemde çiftleşemezse regl döngüsü 1-10 gün sürer ve 3-4 haftada bir devam eder. Fakat kedinizin kızgınlık dönemi yaşamasını istemiyorsanız onu kısırlaştırarak bu durumun önüne geçebilirsiniz. Kısırlaştırılan bir kedi regl belirtileri yaşamaz.

kedilerde-adet-donemi-belirtileri-scaled-1024x682.jpg

Dişi Kedilerde Regl: Ovülasyon Dönemi

Ovülasyon döneminde olan dişi kediler bu dönemde olduklarını davranışları ile belli etmektedirler. Bu dönemde davranışsal olarak birtakım belirtiler gösterseler de kedilerde fiziksel değişimler yaşanmaz. Ovülasyon döneminde kedilerin davranışları çiftleşmeye uygun olacak şekilde farklılaşmaktadır. Ayrıca bu dönem geçtikten sonra kedinin davranışları eski haline geri döner. Bu dönemde kedilerde çiftleşme isteği olduğu için davranışlarıyla da bu isteğini diğer erkek kedilere göstermek ister. Yani idrar sıklığı artar, yerlerde yuvarlanır ve miyavlama şiddeti artar. Ovülasyon dönemindeki bu değişimler fiziki değil sadece davranışsal olarak gerçekleşir. Ovülasyon dönemi geçtiğinde ise kedinin yaşadığı davranış değişiklikleri de ortadan kalkar. Yani kedi yine o bildiğiniz eski kediniz olmaya devam eder. Ancak bu dönem yine ovülasyon dönemine kadar sürer. Yani bu dönem de döngüseldir ve belirli bir süre sonra tekrar ortaya çıkar.

Kediler Neden Kızgınlık Dönemine (Östrus) Girer?

Kediler ergenlik dönemlerine girdiklerinde kızgınlık dönemleri de başlamış olur. Kediler de tıpkı diğer canlılarda da olduğu gibi ergenlik dönemlerine girdikleri zaman cinsel olgunluğa girerler. Kedilerde cinsel olgunluk ise 6-7 aylık olduklarında görülmeye başlar. Cinsel olgunluğa giren bir kedide ise kızgınlık dönemi başlamış olur. Yani kedilerin kızgınlık dönemine girmesinin nedeni onların cinsel olgunluğa girmesinden kaynaklanmaktadır. Cinsel olgunluğa erişen bir kedide ise birtakım hormonlar salgılanır ve bu hormonların etkisiyle kızgınlık dönemine girmiş olur. Bu dönem 1-10 gün arasında değişmektedir. Kedilerin kızgınlık dönemlerine girme zamanı ise genellikle çiftleşme zamanı olan Mart ayında görülmektedir. Ancak evde yaşayan veya sokaktaki kediler, doğal döngülerinden farklı bir döngüye sahip olabilir. Bu değişikliğin en önemli sebebi ise beslenme değişimleri ve iklim değişiklikleri yaşanmasıdır. Bu nedenlerden dolayı doğal döngüleri değişen kediler, Mart ayı dışında da östrus döngüsüne girmektedir. Kızgınlık döngüsü değişimlerinden dolayı kediler 3-4 haftada bir kızgınlığa girmektedir. Kızgınlık döneminde olan kedilerde ise menstrual döngü de başlamış olur. Bu dönemde ise kedide kanama durumu söz konusu değildir. Ancak kızgınlık döneminde olduğu bilinen bir kedinin vücudunda kan görürseniz veteriner hekime gitmeniz faydalı olacaktır.

Dişi Kediler Regl Olur Mu?

Memeli canlılar grubunda yer alan kediler, üreyerek çoğalırlar. Bu nedenle diğer tüm memeli canlılarda olduğu gibi belirli günlerde kediler de regl olurlar. Öncelikle kediler cinsel olgunluğa eriştiklerinde yani kızgınlık dönemine girdiklerinde regl olmaya başlarlar. Bu dönem genellikle 6 aylık olduklarında başlar ve ömürlerinin sonuna kadar da bu döngü devam eder. Ancak kedilerin yaşadığı regl, bizim bildiğimiz regl olayından oldukça farklıdır. Kedilerde yaşanan reglde insanlardaki gibi kanama yaşanmaz. Kanamanın yerini gözle göremeyeceğimiz kahverengi akıntılar alır. Kanamanın olmaması ve kahverengi akıntıları göremiyor oluşumuz kedinin regl döneminde olup olmadığını anlamaya engel değildir. İlk defa kedi beslemiyorsanız ya da kediler hakkında az çok bilgiye sahipseniz kedilerin kızgınlık dönemlerine bakarak regl döneminde olup olmadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz.

kedilerde-regl-donemi-belirtileri-scaled-1024x683.jpg

Dişi Kedilerin Adet Dönemi Ne Zaman Başlar?

Dişi kedilerin regl dönemine girmesi onların cinsel olgunluğa eriştiğinin bir göstergesidir. Buna bağlı olarak da dişi kedilerin adet dönemi, onların kızgınlık dönemi ile ilişkilidir. Kedilerde kızgınlık dönemi ise genellikle 6 aylık olduklarında başlar. Yani kediler 6 aylık olduklarında adet dönemine başlamış olurlar. 6 aylıktan sonra başlayan adet dönemi döngüseldir ve kızgınlık dönemlerinde kendini gösterir. Genellikle kedilerin Mart ayında kızgınlık dönemlerine girdiği bilinse de günümüzde bu durum değişmiştir. Kedilerin kızgınlık dönemlerinin değişmesinin en önemli sebepleri ise iklim değişiklikleri, beslenme ve barınma durumlarının değişmesidir. Değişen bu kriterlere göre kediler 3-4 haftada bir kızgınlık dönemlerine girmektedirler ve bu kızgınlık döngüsü de 1-10 gün arası sürmektedir.

Kedilerin regli, kızgınlık dönemlerinde yaşanır. Ancak kedilerin yaşadığı adet, insanlardaki ve köpeklerdeki adetten oldukça farklı şekillerde gözlemlenir. Bu adette kanama yerine kahverengi bir akıntı oluşumu vardır. Ancak bu akıntıyı görebilmek oldukça zordur. Yani bir kedinin adet döneminde olup olmadığını görebilmek mümkün değildir. Kedilerin adet dönemlerinde olduğunu anlamanın yolu ise onların kızgınlık dönemlerini anlamadan geçer. Adet dönemine giren bir kedi ise çiftleşmeye ve hamile kalmaya başlayabilir. Kısaca ifade etmek gerekirse bir kedinin regli dönemi onun çiftleşmeye ve üremeye başlayacağı dönemdir ve bu da 6-7 aylık olduğu zamanı işaret eder.

Dişi Kedilerde Regl Dönemi Nasıl Anlaşılır?

Dişi kediler, köpeklerde veya insanlarda olduğu gibi kanamalı bir regl döngüsü yaşamaz. Bu nedenle kedinin regl döneminde olduğunu anlamanın yolu kanama olup olmadığına bakmak işe yaramayacaktır. Dişi kedilerin regl dönemlerinde olup olmadığını anlamanın tek yolu kızgınlık dönemlerini bilmekten geçer. Yani dişi kediler kızgınlık dönemlerinde regl olurlar. Dişi kedilerin kızgınlık dönemleri ise oldukça kolay anlaşılır. Kızgınlık dönemine giren dişi kedilerin bu dönemde davranışları ve vücut hareketleri bariz bir şekilde değişir. Buna bağlı olarak kızgınlık dönemlerinin gün ve takibinin yapılması kedinin regl döneminde olduğunu anlamamıza yardımcı olacaktır.

Dişi kediler regl dönemlerinde;

  • Erkek kedilerin ilgisini çekmek ister. Bunun için değişik davranışlarda bulunurlar.
  • Kendilerini yere atıp sırt üstü yuvarlanırlar.
  • Bir yere veya size sürtünürken poposunu yukarıya kaldırırlar.
  • Bağırmaya ve daha fazla miyavlamaya başlarlar.
  • Normalden daha fazla idrara çıkarlar.
  • İdrarları oldukça keskin bir kokuya sahiptir.

Kedilerin regl dönemlerinde olması aslında kızgınlık döneminde olduğunu ifade eder. Bu yüzden dişi kedinizin kızgınlık döngüsünü bilmeniz regl döngüsünü bilmenize de yardımcı olacaktır.

Dişi Kedi Sahiplerinin Bu Dönemde Yapabilecekleri

Kedi sahipleri için kedilerine bakarken en çok zorlandıkları dönemlerden biri de kızgınlık dönemleridir. Erkek ve dişi kedi fark etmeksizin kızgınlık dönemlerine giren kediler sahiplerine oldukça zorlu anlar yaşatır. Dişi kedilerde ise kızgınlık dönemi ile birlikte adet dönemi de başlamış olur. Adet gören bir kedi ise cinsel olgunluğa erişmiş demektir. Bu dönemde dişi kedi çiftleşmek ister ve amacına ulaşıncaya kadar değişik davranışlar sergiler. Bu nedenle adet döneminin sağlıklı bir şekilde atlatılması için kedi sahiplerinin yapabileceği birkaç basit nokta bulunur. Öncelikle adet döneminde olan kedinin çiftleşmek istediğini belirtmiştik. Bu nedenle kedinin bu isteğini yerine getirmek için kedinin çiftleşmesine yardımcı olmak gerekecektir. Kızgınlık dönemine giren kedi çiftleşebilir ve bu çiftleşme sonucunda da hamile kalabilirse kızgınlık dönemi sona erer. Yani kızgınlık döneminde olan bir kedi için yapabileceğiniz ilk şey kedinizin çiftleşmesine yardımcı olmaktır.

Kedinizin hamile kalmasını ve doğum yapmasını istemiyorsanız bu dönemde çiftleşmemesini sağlamalısınız. Ancak bu dönemde çiftleşemeyen kedi kızgınlık dönemini bir şekilde atlatır. 1-10 gün arası süren dönem yine 3-4 hafta sonra tekrar ortaya çıkar ve ömür boyu devam eder. Bu nedenle bu durumun önüne geçebilmek için en doğru ve en kesin karar kısırlaştırma ameliyatıdır. Kedinizi kısırlaştırdıktan sonra adet döneminde yaşadığı çiftleşme isteğini ve buna bağlı olarak da hamile kalmasını engellemiş olursunuz. Ayrıca kısırlaştırma işlemi kedinin sağlıklı olması açısından da oldukça faydalı olacaktır.

disi-kedilerde-adet-donemi-hakkinda.jpg

Dişi Kedilerde Adet Dönemi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Dişi Kediler Adet Görür mü?

Dişi kedilerin adet gördüğü bilinen bir gerçektir. Memeliler sınıfında yer alan kediler, diğer hayvanlardan ve insanlardan farklı şekillerde adet dönemi yaşamaktadırlar. Adet dönemine giren kedilerde insanda görülen belirtiler yaşanmaz. Yani bu dönemde kedilerde kanama olmaz. Kedilerde adet kanamasının olmamasının en önemli sebebi ise reglinin gizli bir kanama ile oluşmasıdır. Bu dönemde kedilerde fiziksel değişimlerin yanı sıra davranışsal değişimler de yaşanır. Bu nedenle kedilerin adet görmesi pek çok insan tarafından bilinemeyebilir. Özellikle daha öne kedi beslememiş ve kediler hakkında çok az bilgiye sahip olan kişilerin bu durumu bilmemesi oldukça normaldir. Dişi kedilerin adet dönemi çoğunlukla 21-22 günde bir tekrarlar ve ömürleri boyunca da devam eder. Tekrarlanan bu adet döngüsü ise 1-10 gün arası sürebilmektedir. Dişi kedilerin adet döngülerini anlamak için onların kızgınlık dönemleri ve menstrual dönemlerine bakmak gerekecektir.

Dişi Kediler Hangi Yaşta Regl Olmaya Başlar?

Dişi kediler kızgınlık dönemlerine girdiklerinde yani cinsel olarak belirli olgunluğa ulaştıklarında regl olmaya başlar. Ancak bu noktada bütün kedilerin aynı yaşta ve aynı zamanda kızgınlık dönemine girdiğini söyleyemeyiz. Kedilerin regl yaşları, yaşam kalitelerine ve beslenme şekillerine bağlı olarak değişim gösterir. Bu kriterlere göre dişi kedilerin kızgınlık yaşı değişmektedir. Genel olarak ifade etmek gerekirse dişi kedilerin büyük çoğunluğu 6 aylık olduklarında kızgınlık belirtileri göstermeye başlar. 6 aylık olduktan sonra kızgınlık dönemine giren dişi kedide birtakım davranışsal ve ruhsal değişimler de baş göstermeye başlar. Ayrıca dişi kediler 6 aylıktan itibaren çiftleşmeye başlayabilir ve doğum yapabilir.

Kedilerin Adet Döneminde Kanama Olur mu?

Kediler kızgınlık dönemlerine girdiklerinde adet görmeye başlarlar. Dişi kedilerin adet dönemine başlaması ise onların kızgınlık dönemine girdiği yaş yani 6 aylık olduklarında gerçekleşmektedir. Kedilerde görülen adet döngüsü ise bilinen adet döngüsünden farklıdır. Yani bu dönemde kedilerde kanama görülmez. Kanama yerine kahverengi akıntılar oluşur. Ancak bu akıntılar gözle görülemeyecek boyuttadır. Kedilerde adet döneminde kanama yaşanmaması onların adet döneminde olup olmadığını anlamaya engel değildir. Çünkü bu dönemde kedilerin davranışlarında belirgin farklılıklar yaşanır.

Kedilerde Kızgınlık Belirtileri

Kediler Adet Dönemlerinin Farkındalar mı?

Kediler, memeli canlılardır. Bu nedenle diğer memelilerde olduğu gibi onlar da adet döngülerine sahiptirler. Ancak bu adetin insanlardaki adetten farklı olduğunu belirtmiştik. Kedilerin yaşadığı adet döngüsünde kanama oluşmaz. İnsanlar tarafından kızgınlık dönemlerine bakılarak anlaşılan adet dönemleri, kediler tarafından nasıl anlaşılır veya kediler bu durumun farkındalar mı? Bu sorunun cevabı ise kesinlikle evet olacaktır. Yani kediler koku ve hormon seviyeleri sayesinde adet dönemlerinde olduklarını anlayabilmektedirler. Ancak kediler bu durumu elbette tam olarak bizim şekillendirdiğimiz biçimde anlamıyorlar. Onlar sadece birtakım faklı şeyler yaşadıklarını ve hormonları sayesinde uyarıldıklarını anlıyorlar.

Kısırlaştırılmış Kediler Kızgınlık Dönemine Girer mi?

Dişi kedilerde kısırlaştırma işleminde kedinin üreme organları tamamen vücuttan çıkarılmaktadır. Yumurtalık ve rahim dâhil olmak üzere kedinin üremesini sağlayan organlar çıkarılır. Kedilerin kızgınlık dönemine girmesi onların üreme organları ve bu organların salgılamış olduğu hormonlar ile ilgilidir. Yani vücudu hormon salgılayan bir kedi kızgınlık dönemine girer ve çiftleşerek üremek ister. Üreme organları vücudundan çıkarılmış bir kedide ise bu durumlar yaşanmaz. Kısırlaştırılan bir kedi hormon salgılayamaz ve bu nedenle kızgınlık dönemi yaşanmaz.

Dişi Kedilerin Kızgınlık Dönemi Nasıl Atlatılır?

Dişi kedilerin kızgınlık dönemi onların cinsel olgunluğa eriştikleri dönemdir. Kedi cinsel olgunluğa eriştiğinde ise hormonların etkisiyle kızgınlık dönemine girer. Kızgınlık döneminde olan bir kedinin ise tek bir amacı vardır: çiftleşmek ve hamile kalmak. Çiftleşme ihtiyacında olan dişi kedi ise erkek kedileri kendine çekebilmek için türlü davranışlar gösterir. Bu dönemde kediler yerlerde yuvarlanırlar, idrar bırakırlar ve yüksek sesle miyavlarlar. Bu sayede erkek kedileri kendine çekmiş olurlar. Kızgınlık döneminde olan dişi kedi eğer çiftleşebilirse amacına ulaşmış olur ve kızgınlığı geçer. Ancak kedisinin çiftleşmesini istemeyen veya yavru kedilerin bakımını üstlenmek istemeyen kedi sahipleri kedilerin kızgınlık dönemi yaşamaması için kedisini kısırlaştırması gerekir. Yani kısırlaştırılmış bir kedi kızgınlık dönemine girmez ve böylelikle atlatılması gereken bir kızgınlık dönemi de ortadan kalkmış olur.

Dişi kedilerin kısırlaştırılması onların rahim ve yumurtalıkları dâhil olmak üzere tüm üreme organlarının vücuttan çıkartılmasını ifade eder. Birçok kişi için kısırlaştırma kedinin doğasına aykırı bir durummuş gibi ve kedinin annelik hakkının elinden alınması gibi görülse de aslında bu durum tam olarak bu şekilde değildir. Kısırlaştırma kedi için iyi bile olabilir. Çünkü doğan yavruların bakımı üstlenilemeyecekse kısırlaştırma faydalı olacaktır. Ayrıca kedi kızgınlık döneminde çiftleşme yaşayamazsa birtakım psikolojik sorunlar da yaşayabilir. Bununla beraber, üreme organları çıkarıldığı için bu organlarda oluşan kanser gibi hastalıklar da ortadan kalkmış olur. Yani bu nedenle kısırlaştırma işlemine karşı olumlu bakabilirsiniz.

Kedilerin yaşadığı menstrual döngüler birçok kedi sahibi tarafından fazla bilinmeyen bir konu olarak karşımıza çıkar. Bu konunun çok fazla bilinmemesinin sebebi ise kedilerin regl döngülerinde kanama yaşamamasıdır. Kedilerin menstrual döngüleri ise kızgınlık döngüleri ile alakalıdır. Yani kediler kızgınlık dönemlerine girdiklerinde adet döngülerine girmektedir. Kedilerin kızgınlık döngülerine girmelerini bilmek adet döngüleri hakkında da bilgi sahibi olmamızı sağlayacaktır. Kedi sahiplerinin bu döngüler hakkında bilgi sahibi olması faydalı olacaktır.

Yorum Yap!