Kediler Neden Çok Uyur?

Kediler Neden Çok Uyur?

Kedilerin en tatlı oldukları andan birisi kıvrılarak uyudukları o an olabilir. Günün büyük bir çoğunluğunu uyuyarak geçiren kediler, sizlerin de “Kediler neden çok uyur?” sorusunu sormanıza sebep olmuş olabilir. Hatta siz şu anda bu yazıyı okurken kedinizin uyuyor olması oldukça muhtemel!

Kedilerimiz her ne kadar uzun süredir biz insanlar ile birlikte yaşıyor olsalar da aslında halen vahşi atalarından kalma davranışlarını sürdürüyorlar. Yani kediler neden çok uyur sorusunun yanıtına verilebilecek en kısa cevap; vahşi atalarından onlara aktarılan genler yüzündendir.

Ancak bu yanıtın siz meraklı ve ilgili kedi ebeveynlerini memnun etmeyeceğini biliyoruz. Bu sebepten “Kedi neden çok uyur” sorusunu detaylı bir şekilde incelediğimiz bir içerik oluşturduk. Aşağıdaki başlıkları inceleyerek sorunuza yanıt bulabilir, şirin kedinizin neden günün yarısından fazlasında uyuduğunu öğrenebilirsiniz.

Kediler Neden Çok Uyur?

Kediler; enerjilerini toplamak, dinlenmek ve atalarından onlara miras kalan bazı içgüdüleri sebebiyle çok uyur. Kediler krepüsküler canlılar olduğundan gün ışığında çoğunlukla uyur, alacakaranlık ve şafak vaktinde ise uyanık olurlar.

Kediler neden çok uyur sorusunu yanıtlamak için yalnızca bugün evlerimizi paylaştığımız kedileri değil; kedilerimizin vahşi doğada yaşayan atalarını da göz önünde bulundurmalıyız. Krepüsküler canlılar gün ışığında uyuyup alacakaranlık vaktinde avlanırlar. Kediler de sanılanın aksine noktürnal değil; krepüsküler hayvanlardır. Ayrıca tıpkı diğer hayvanlarda da olduğu gibi kediler doğada hem bir avcı hem de av konumundadır. Bir kedinin gün ışığı altında ormanda faal olması; kedinin her an av konumuna düşebileceği anlamına gelir. Bu sebepten vahşi doğada hayatta kalmaya çalışan kediler, gün ışığını uyuyarak geçirirler.

Vahşi doğada hem av hem de avcı konumunda olan kediler, günün büyük bir bölümünü uyuyarak geçirerek vücutlarının her zaman enerji dolu, dinç ve diri olmasını sağlarlar. Yani siz bu yazıyı okurken yanı başınızda uyuyan kediniz – her ne kadar farkında olmasa da – alacakaranlıktaki gelecek avı için enerji biriktiriyor.

Kedilerin uzun zamandır evcil olduğu bilinse de atalarından aktarılan genler ve davranışlar bugün halen geçerliliğini korumaktadır. Siz her ne kadar kedinize birinci sınıf mamalar sunsanız da kedinizin genetik kodlarına bir sonraki av seansı için hazır olmaları gerektiği işlenmiştir.

Kediler Neden Hep Uyur?

Bir önceki başlıkta “Kediler neden çok uyur?” sorusunu bilimsel bir şekilde açıklamış olsak da günümüzde elbette kediler yalnızca atalarından kalan içgüdüler ile hareket etmezler. Bu içgüdüler kedilerimizin çoğu davranışı için belirleyici bir etken olsa da bizimle yaşamaya adapte olan kedilerimiz, yeni davranışlar ve alışkanlıklar geliştirmiştir. Kediler neden hep uyur sorusunun kesin bir yanıtı olmasa da aşağıdaki başlıklar bu sorunuzu yanıtlamak konusunda sizlere yardımcı olabilir:

Kediler Neden Hep Uyur?

1 – Uyku Alışkanlıkları Sebebiyle

Bir önceki başlıkta kedilerin krepüsküler, yani alacakaranlıkta avlanan canlılar sınıfında konumlandığından bahsetmiştik. Kedilerin çok uyumasının temel sebeplerinden birisi bu uyku alışkanlığıdır. Özellikle yavru kediler, güneşin tepede olduğu vaktin büyük bir çoğunluğunu uyuyarak geçirirken geceleri faal olurlar. Bunun temel sebebi; yavru kedilerin henüz size ve ev yaşantınıza ayak uyduracak kadar erişkin olmamasıdır. Kediler büyüdükçe ve size bağlandıkça, sizin yaşam stilinize ayak uydurma eğiliminde olacaktır. Kediler bu durumda dahi çok uyuyacaktır ancak uyku düzenleri sizin uyku düzeninize biraz daha benzeyecektir.

Okuma Önerisi: Kediler Kaç Saat Uyur?

2 – Bir Sonraki Ava Hazırlanmak İçin

Kedilerin bugün halen vahşi doğada yaşayan atalarından kalma içgüdülerini taşıdığından bahsetmiştik. Eğer gözlemlerseniz; kedinizin mama yedikten bir süre sonra uykuya daldığını fark edebilirsiniz. Vahşi doğadaki kediler avlanmak için yüksek oranda enerji harcarlar. Avlarını yakalayıp onları tükettikten sonra ise öncelikle yalanarak kendilerini temizler, sonrasında ise bir sonraki ava hazırlanmak için uyumaya başlarlar. Yani yanı başınızda uyumakta olan kediniz her ne kadar farkında olmasa da aslında bir sonraki avına hazırlanmak için enerji topluyor.

3 – Serinlemek ya da Isınmak İçin

Kediler, farklı iklimlerde yaşamak konusunda oldukça tecrübelilerdir. Birçok kedi cinsi belirli bir coğrafyaya ait olsa da bu cinslerin ortak atalarından aktarılan içgüdüler halen süregelmektedir. Kediler uyuyarak vücut ısılarını kontrol altında tutabilir ve tabiri caizse kendilerini tasarruf moduna alabilirler. Kedinizin çok sıcak yaz aylarında ya da çok soğuk kış aylarında fazla uyumasının sebebi bu tasarruf modu olabilir.

Yavru Kediler Neden Çok Uyur?

4 – Keyif İçin!

Daha önce kedilerimizin bizlerin hayatına ayak uydurarak yeni davranışlar ve alışkanlıklar geliştirdiğinden bahsetmiştik. Kediler de bizler ile birlikte modern dünyaya adapte oluyor. Öyle ki; kediler hoşlandıkları davranışları daha fazla gerçekleştirmek, istedikleri bir şey için sizi zorlamak ve hatta çok hoşuna giden şeylerden zamanla sıkılmak gibi davranışlar dahi sergileyebiliyor. Eğer kediniz sizinle uyumayı seviyorsa, kedinizin hafta sonları daha çok uyuduğunu fark etmiş olabilirsiniz.

Yavru Kediler Neden Çok Uyur?

Yeni doğmuş bir kedi, annesinin sütünü emdiği vakitler hariç neredeyse günün 24 saatini uyuyarak geçirir. Gelişim dönemindeki kedilerin sağlıklı ve hızlı bir şekilde büyüyebilmeleri için uyku en az anne sütü kadar gereklidir.

Henüz gözleri açılmamış olan yavru kediler günün neredeyse 24 saati uyurken, kediler büyüdükçe bu uyku vakti kısalır. 1 – 2 aylık sağlıklı bir kedinin günde ortalama 2 ile 3 saatini faal olarak geçirmesi beklenir. 6 ile 7 aylık sağlıklı bir kedi ise yetişkin kedilerin uyku döngüsüne oldukça yaklaşır. Bu dönemden sonra kediniz günün ortalama 5 ile 8 saatini faal olarak geçirecektir!

Yavru Kedilerin Çok Uyuması Normal Mi?

Evet, gelişim çağındaki yavru kedilerin enerjilerini toplamak ve gelişimlerini hızlandırmak için çok uyumaları normaldir. Eğer yavru kedinizde olağan dışı bir davranış gözlemlemiyorsanız çok uyuması sakıncalı değildir.

Kediler Hamileyken Neden Çok Uyur?

Tıpkı diğer memelilerde de olduğu gibi, hamile bir kedinin karnındaki yavruların ana besin kaynağı annesinin enerjisidir. Anne kedi daha çok mama yemek, daha çok su içmek ve bunlara bağlı olarak daha fazla enerji tüketmek zorundadır. Tüm bunların sonucunda ise kaybettiği enerjisini geri kazanmanın yegane yolu; daha çok uyumaktır.

Kediler Neden Gündüz Uyur Gece Uyumaz?

Kedilerin gündüz uyuyup gece uyumamalarının sebebi; kedilerin krepüsküler canlılar sınıfına ait olmasıdır. Krepüsküler canlılar gün ışığını uyuyarak geçirirken alacakaranlık ve şafak vaktinde avlanmak için aktif olurlar.

Uyku Rehberi: Kedilerin Uyuma Şekilleri ve Anlamları

Kaynaklar:

https://www.aecmemphis.com/site/vet-blog-memphis/2020/02/13/my-cat-sleeps-constantly-when-should-i-worry

https://www.ovrs.com/blog/cats-sleep/

Yorum Yap!