Kediler Ne Yer?

Kediler Ne Yer? Kediler Nasıl Yemek Yer?

Kediler proteinlerden karbonhidratlara kadar oldukça geniş bir yelpazede beslenebilir ve bundan keyif alırlar. Eğer bir kedi sahiplenmeyi ya da kedinize farklı tatlar tattırmayı düşünüyorsanız muhtemelen kediler ne yer sorusu aklınızdan geçmiştir. Bu rehberimizde kediler ne yemeyi sever sorusunu ve kedilerin yeme alışkanlıklarını mercek altına alıyoruz, alt başlıklara buyurun lütfen.

Kediler Nasıl Yemek Yer? Kediler Etçil Mi Otçul Mu?

Kedilerin nasıl yemek yediğini anlayabilmek için öncelikle onların kökenlerine inmek gerekir. Şu anda yanınızda yatan pofuduk kürklü, boncuk gözlü ve belki biraz miskin kedinizin genlerinde aslında mükemmel bir avcı yatıyor. Kediler, doğal ortamlarında oldukça başarılı avcılardır ve ağırlıklı olarak etle beslenirler. Yani kediler etçildir ve potansiyel avları; kuşlar, kemirgenler, böcekler ya da küçük boyutlu sürüngenlerdir.

Avcılık kediler için oldukça köklü ve baskın bir içgüdüdür. Kediniz, kedi oltasıyla ya da oyuncak fareyle keyifli vakitler geçirirken aslında bunun altında yatan sebep avlanma istekleridir. Ev kedilerinin avlanmasına gerek olmadığından bu içgüdülerini oyun yoluyla giderirler.

Tüm bunları gözden geçirdiğimize göre artık kediler ne yer ve kediler nasıl yemek yer sorusunu daha iyi yanıtlayabiliriz. Kediler, her şeyden önce mükemmel bir avcı ve etobur hayvanlardır. Yoğunluklu olarak hayvansal protein ile beslenmeleri gerekir. Ancak kedilerinizin öğünlerini oldukça zenginleştirebilirsiniz. Kediler için sağlıklı olan ve onların da hoşuna gidebileceği birçok yiyecek bulunur.

kediler-nasil-yemek-yer

Kediler Ne Yer? Kediler Ne Yemeyi Sever?

Kediler her şeyden önce etçildir, yani yaşamak için hayvansal proteinlere ihtiyaç duyarlar. Et ve çeşitli hayvansal gıdalar kediler için birincil besin kaynağıdır. Ancak kedilerin yoğun olarak et ile beslenmesi vücutlarında yağlanmaya sebep olabilir. Ev kedileri, sokakta yaşayan kediler gibi sürekli aktif olmadığından yağlı gıdalarla beslenmek onlarda kilo artışına yol açabilir. Bu sebepten hazırlayacağınız etlerin porsiyonunu kedinizin aktivite seviyesini göz önünde bulundurarak ayarlamalısınız. Ayrıca et ürünlerini kedilerinize kesinlikle pişirmeden vermemelisiniz.

Bununla birlikte, minik dostunuz için hazırlayacağınız mama kabı her zaman beslenme açısından eksiksiz zengin bileşenlere sahip yiyeceklerden oluşmalıdır. Gün ortasında onlara ödül mahiyetinde fazla kalorili olmayacak şekilde ödül mamaları da verebilirsiniz. Burada önemli olan, kedilerin ihtiyacı olan yiyecekleri nasıl seçeceğinizdir. Kediler her şeyi yemezler. Evet, balığa hayır demezler ancak, çiğ olmaması gerekir. Bu ve buna benzer detaylar kedilerin daha sağlıklı büyümeleri adına oldukça önemlidir. Peki, kediler tam olarak ne yer ve nelerden hoşlanırlar? Yazımızın devamında, kedilerin nelerden hoşlandığı ve hangi yiyeceklerden uzak durmaları gerektiği hakkında detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

Kedilerin sevdiği bazı yiyecekler şunlardır;

kediler-et-yer-mi

Kemiksiz Tavuk Göğsü: Kemiksiz tavukgöğsü kesinlikle kediler için muhteşem bir besindir. Yüksek proteini ve düşük yağ oranı sebebiyle kedinizi ev yemeğiyle beslemeyi düşünüyorsanız başvuracağınız ilk ürün tavukgöğsü olmalı.

Sığır Eti: Kediler ete bayılırlar. Sığır etinin onlar için doyurucu bir besin olduğu gerçektir. Güçlü bir kalp, iyi bir göz sağlığı ve sağlıklı bir üreme için etin sağladığı protein kaynağı kediler için oldukça önemlidir. Eğer kedinizi sığır etiyle beslemek istiyorsanız -ki bu biraz pahalıya patlayabilir- kedinize sığır etinin yağsız kısımlarından pişirmelisiniz. Pişmiş sığır eti, onların protein ihtiyacını fazlasıyla karşılayacaktır. Unutulmamalıdır ki, çiğ et kedinizin sağlığını bozabilir. Eğer tüketmediğiniz et varsa, ona haşlayarak vermeyi unutmayınız.

Ciğer: Daha önce mamaların içerisinde ciğer aroması görmüşlüğünüz vardır. Kediler ciğeri çok severler ancak kedinizi sıklıkla ciğer ile beslemek pek önerilen bir şey değildir. Tatlı bir aperatif olarak ayda 2 ile 3 kez kedinize ciğer verebilirsiniz.

Haşlanmış Yumurta: Kediler yumurtaya bayılır. Zengin protein ve mineral oranı, düşük fiyatıyla besleme için mükemmel bir alternatiftir. Haşlanmış yumurtanın beyaz kısmı kediler için herhangi bir sorun teşkil etmese de sarı kısmı içerdiği kolesterol sebebiyle tehlikeli olabilir. Bu sebepten kedinize yumurta verirken yalnızca beyazını vermeyi ya da onu daha az sıklıkla yumurta ile beslemeyi tercih edebilirsiniz. Unutmayın, çiğ et ve çiğ balık gibi çiğ yumurta da kedilere zarar verebilmektedir.

Tam Tahıllar: Yulaflar, kalori başına çok fazla protein içermektedir. Mısır ve iri öğütülmüş mısır unu gibi besinler, kediler için iyi birer yiyecektir. Besleyici bir mama hazırlamak istediğinizde kahverengi pirinç, arpa ve buğday gibi tahılları ezerek kedinizin yiyebileceği kıvama getirdikten sonra ona verebilirsiniz. Kediler, darı ve kuskus gibi küçük taneli tahılları afiyetle yerler. Yalnız kedinizle paylaşacağınız tahılların da, tamamen sindirebilmesi adına pişmiş olmasına dikkat etmeniz gerekir. Kediler için tam buğday ekmek de uygun bir besin kaynağıdır.

Balık: Balık, kediler için son derece besleyici ve lezzetli bir yiyecektir. Dünya üzerinde hiçbir kedi yok ki balığa hayır diyebilsin. Balıklar, onlar için adeta değerli bir yakıttır. İçeriğindeki omega-3 yağ asidi sayesinde gözlerinin iyi görmelerine ve ayrıca artrit, böbrek hastalığı ve kalp rahatsızlıklarından da korumasına yardımcı olur. Tıpkı etler gibi balıkları da çiğ vermemeye dikkat etmeniz gerekir.

Peynir: Peynir, kediler için yüksek proteinli birer atıştırmalıktır. Ancak, peynirdeki protein, et, balık ve yumurtadan daha azdır. Günlük protein miktarına göre, kediniz için hazırladığınız mama kabına küçük miktarlarda peynir ilave ederek ona verebilirsiniz. Fakat birçok kedi, süt ürünlerini kaldıramayacak mideye sahiptirler. Bu nedenle süt ve süt ürünlerini onlara haftada yalnızca birkaç defa vermeniz kâfidir.

Süt: Süt ve süt ürünleri söz konusu olduğunda fazlası her zaman kediler için zararlı olmuştur. Kediler sütü severler fakat aşırı tüketmeleri durumunda da ishal problemi ile karşı karşıya kalabilirler. Bu nedenle az ölçülerde süt vermek onların sindirim sisteminin sağlıklı kalabilmesi adına önemlidir. Ayrıca sütü su ile seyreltip kedinizle paylaşabilirsiniz.

Yoğurt: Yanlış okumadınız, kediler de yoğurt yiyebilir. Ancak diğer süt ürünlerinde olduğu gibi aşırı yoğurt tüketimi sonucu kediler ishal problemi yaşayabilmektedirler.

Sebzeler: Sebzeler, lif ve su ile zengin bir vitamin kaynağı olmakla birlikte sindirime de fazlasıyla yardımcı olan besinlerdir. Ancak unutulmamalıdır ki, kediler, meyvelerde olduğu gibi her sebzeyi sevmezler. Kedinize taze salatalık, kavun, brokoli, ıspanak, kabak veya kuşkonmaz verebilirsiniz. Bir alt başlıkta kedilerin yiyebileceği sebzeler hakkında daha detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

Kediler Sebze Yer Mi? Sebzeler Kediler İçin Güvenli Mi?

kediler-sebze-yer-mi

Daha önce söylediğimiz gibi kediler etçildir ve genellikle etle beslenmeyi tercih ederler. Ancak bazı kedi cinsleri ve kediler bu konuda farklı davranışlar sergileyebilir. Eğer kedinizin sebze yediğine tanık olduysanız onu şu sebzeler ile besleyebilirsiniz.

Aşağıda yer alan sebzeler kediler için tamamen güvenlidir.

Havuç: Havuç, toksik içermeyen zararsız bir sebzedir. Kedinize vermeyi düşündüğünüz havucu mutlaka pişirip öyle vermeye dikkat ediniz. Pişirilmemiş havuç çok fazla lifli olduğundan dolayı kedilerde sindirim sorununa neden olabilmektedir.

Brokoli: C, E, A, K, B6 ve B2 gibi bolca vitamine sahip olan brokoliler, kedilerin kanserden korunmasına fayda sağlar. Lifli bir yapıya sahiptir. Antihistaminik etkisi nedeniyle alerjik durumlarda tercih edilebilmektedir. Bununla beraber kedilerin midesinde biriken tüylerin de atılmasında önemli rol oynar.

Bal Kabağı: Kediler için oldukça faydalı bir sebze olan balkabağı, özellikle sindirim sistemi sorunu yaşayan kediler için tercih edilmektedir. İçeriğinde besleyici protein, A, C vitaminleri ve çinko yer alır. Tokluk hissi vermesi nedeniyle özellikle obeziteye meyilli yaşlı ve kilolu kediler için tercih edilir.

Ispanak: Düşük kalorili, yüksek vitamin ve mineral içeren ıspanak, kediler için toksik etkisi yaratmayan bir sebzedir. Sindirim sistemini iltihaplardan korur. Üriner veya böbrek problemi yaşayan kedilere ise ıspanak sıklıkla verilmemelidir.

Yeşil fasulye: Yeşil fasulye de kilolu kedilerin kilo vermelerinde, diyetlerinde kullanılan sebzelerden biridir. Lifli bir yapıya sahiptir ve B6 vitamini, demir, kalsiyum ve magnezyum içerir.

Bezelye: B1, C ve K vitaminleri içeren bezelye, özellikle kabızlık sorunu yaşayan kediler için tüketilmesi fayda sağlayacak sebzelerden biridir. Ancak aşırı kullanımı kusma ve ishale neden olabilmektedir. Bezelyeyi kedinizle paylaşmadan önce haşlamayı unutmayınız.

Kabak: Tam anlamıyla C vitamini deposu olan kabak sebzesi, içeriğindeki A, B6 vitamini, manganez, potasyum ve magnezyum ile besleyici olduğu kadar sağlıklıdır da. Birçok kedinin günlük diyet menüsünde kendine yer bulur. Kilolu kedilerin kilo verme aşamasında tercih edilir. Lifli bir sebzedir.

Patates: Patates de kedilerde sindirim sistemine yardımcı olan sebzelerden biridir. Ancak patates kedilere pişmiş olarak verilmelidir. Zira çiğ patates toksik etkisi yaratan alkaloid içerir ve kedilerin zehirlenmesine neden olabilir. B, C vitaminleri, protein ve potasyum içerir. Kilo almaya meyilli kediler için patatesin sürekli kullanılması pek tavsiye edilmez.

Ayrıca aşağıdaki sebzeler de fazla olmamak şartıyla kedilere, diyetlerinde vitamin olması açısından verilebilir;

  • Kuşkonmaz
  • Karnabahar
  • Bezelye
  • Salatalık

Kediler için son derece sağlıklı olan vitamin deposu sebzeleri minik dostlarınızla paylaşırken, çiğ olmamasına dikkat ediniz. Tıpkı et ve balıkta olduğu gibi sebzeleri de haşlanmış veya fırınlanmış olarak kedinize vermeyi ihmal etmeyiniz. Ayrıca meyvelerde olduğu gibi sebzelerin de toksik etki yaratıp yaratmamasına dikkat ediniz. Bazı sebzeler kedilerde toksik etki gösterebilmektedir. Söz konusu toksik içeren yanlış bir sebze kullanımı kedileri zehirleyebilmektedir.

Sebzeler, kedilere bol vitamin ve mineral sağlar. Bununla birlikte bağışıklık sistemini güçlendirerek sağlık sorunlarına karşı daha dirençli olmalarına fayda sağlar. Obeziteye karşı kilo kontrolüne yardımcı olmakla birlikte yaşlanmanın etkilerini de azaltmada büyük bir rolü vardır.

Peki, kediler ne kadar sebze yiyebilir? Günlük tüketmesi gereken protein miktarına göre %15 oranında küçük miktarlarda sebze ekleyerek kedinize verebilirsiniz. %85’i ise hayvansal içerikli mama ile besleyici bir günlük öğün olabilir.

kedi-sebze-yer-mi

Kediler Meyve Yer Mi? Hangi Meyveler Kediler İçin Güvenli?

kediler-meyve-yer-mi

Kedilerin birçoğu “tatlı” aromalardan hoşlanmazlar. Ancak her kedi birbirinden farklı davranışlar sergileyeceğinden belki sizin kediniz hoşlanıyor olabilir. Eğer kedinizin meyve sevdiğini keşfettiyseniz onu şu meyveler ile besleyebilirsiniz.

Aşağıda yer alan meyveler kedi sağlığı için tamamen güvenilirdir.

Muz: Potasyum, bakır ve vitaminler bakımından zengin, sağlıklı bir besindir. Aşırı tatlı olmalarından dolayı fazla tüketimden kaçınılmalıdır.

Yaban mersini: İçeriğindeki antioksidanlar ve lif sayesinde kedileri kanserden korumaya yardım eder.

Karpuz ve kavun (çekirdekleri olmadan): Karpuz ve kavun kedilerin severek tükettiği iki besindir. Şekerli olmalarından dolayı fazla tüketimden kaçınılmalıdır.

Çilek: C vitamini, folat, potasyum ve manganez kaynağı olan çilek bol miktarda lif ve antioksidan içerir. Fazla miktarlarda verilmesi önerilmemektedir.

Ayrıca aşağıda yazılı olan meyveler de kedilerin diyetlerinde tercih edilebilir;

  • Soyulmuş elma
  • Mango
  • Ananas

Meyveleri küçük parçalar halinde diyetlerine ek olarak verebilirsiniz. Tıpkı sebzeler gibi meyveler de bolca vitamine sahiptirler ve kediler için sağlıklı birer gıdalardır.

kedi-muz-yiyor

Süt Ürünleri Kediler İçin Güvenli Mi?

sut-urunleri-kediler-icin-guvenli-mi

Çizgi filmler ve öyküler sebebiyle kedilerin süt içmeyi çok sevdiği sanılsa da aslında bu yanlıştır. Kediler, büyüdükçe laktoz in toleransı geliştirirler. Kediniz süt ürünlerini çok seviyor olabilir ancak bu onun sağlığı açısından pek de muhteşem bir şey değildir. Kedinizi süt ürünleriyle beslemek istiyorsanız porsiyonları küçük tuttuğunuzdan ve bu gıdaları ona çok sık vermediğinizden emin olmalısınız.

Aşağıda yer alan süt ürünleri kedi sağlığı için en güvenli olanlardan seçilmiştir.

  • Laktozsuz Süt
  • Light Yoğurt
  • Kefir (Özellikleri kedileriniz bağırsak sorunlarıyla karşılaştığında ona kefir verebilirsiniz. Kefir, tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerin bağırsak sisteminde de onarıcı bir rol oynar.)
  • Tuzsuz Peynir (Evlerde tüketilen peynirlerin birçoğunda kediler için aşırı sayılabilecek tuz vardır. Kedinize peynir vermek istiyorsanız bunun için light peynir kullandığınızdan emin olmalısınız.)

kedi-peynir-yiyor

Kediler İçin Tehlikeli Olan Yiyecekler

Kediler ne yer sorusu kadar kediler için neler tehlikelidir sorusu da önemlidir. Kedilerin bazı yiyecekleri kesinlikle tüketmemesi gerekir. Bazı gıdalar içerdikleri maddeler sebebiyle kediler üzerinde oldukça yıkıcı bir etkiye sahip olabiliyor.

Kedilerin yememesi gereken başlıca yiyecekler şunlardır:

Soğan ve Sarımsak: Soğan ve sarımsak tüketimi kedilerin kırmızı kan hücrelerine zarar vererek anemiye sebep olabilir. Bu gıdalar genellikle aşırı tüketildiğinde zararlıdır ancak ev yemeklerine az miktarda koyulan sarımsak ya da soğan dahi kediniz üzerinde kötü bir etkiye sahip olabilir.

Çiğ Et ve Kemik: Kedilerin çiğ et tüketmesindeki en büyük tehlike, bağırsaklarında oluşabilecek parazitlerdir. Etler belli bir sıcaklıkta ısıtılmadığı sürece yoğun miktarda bakteri içerir ve insan ya da hayvan fark etmeksizin yiyen kişinin bağırsağında parazit oluşturma etkisine sahiptir. Kemikler de tüketimi sırasında kedilerin ağzını, boğazını ya da iç organlarını zedeleyebilir.

Çikolata: Çikolata, içerdiği Ksantin isimli bileşen sebebiyle kediler üzerinde kusma, yüksek kan basıncı ve kas kasılmaları gibi sorunlara yol açabilir. Kesinlikle tüketilmemesi gerekir.

Üzüm ve Kuru Üzüm: Sebebi tam olarak bilinmiyor olsa da üzüm ve kuru üzüm kediler üzerinde oldukça yıkıcı bir etkiye sahiptir. Üzüm tüketiminde sonra kedilerde karaciğer sorunları görülebilir.

Kafein İçerikli Gıdalar: İnsanlar kafeine bayılıyor ve hayatını idame ettirebilmek için ihtiyaç duyuyor olsa da bu durum kediler için geçerli değildir. Kafein içerikli gıdalar kedilerde hiperaktiviteye, dengesiz kalp ritmine, nefes almada zorluğa ve ağrılara yol açabilir.

Alkol: Kediler için zararlı olan alkol; ishal, kusma, nefes darlığı, titreme hatta ölüme bile neden olabilmektedir. Alkol, insan sağlığına zararlı olduğu gibi kedi sağlığına da son derece zarar vermektedir.

Çiğ Hamur: Çiğ hamur tüketen kedilerde mide genişlemesi yaşanabilmektedir.

Köpek Maması: Az miktarda köpek maması tüketimi pek sorun yaratmamaktadır. Ancak kedilerin çok fazla miktarda köpek maması yemesi onlarda taurin ihtiyacının karşılanmamasına yol açacaktır. Zira taurin kediler için kalbi, gözleri ve diğer organları koruyan amino aside sahiptir.

Ayrıca aşağıdaki yiyecek ve içecekler de kedilerin uzak durması gereken atıştırmalıklar arasında yer almaktadır. Kediler için zehirli olan bu yiyecek ve içecekleri her zaman onların ulaşamayacakları bir yerde saklamaya özen göstermeniz gerekir.

  • Macadamia fıstığı
  • Ksilitol (şekersiz gıdalarda, özellikle sakızda kullanılan tatlandırıcı)
  • Sakatatlar
  • Şekerli gıdalar
  • Tuzlu ve baharatlı gıdalar
  • Çiğ yumurta, çiğ et ve çiğ balık
  • Mantar
  • Tuz
  • Kemikli ve kılçıklı gıdalar

Oldu ki kediniz, kendisi için zehirli bir yiyecek yedi… Kedinizin kendi sağlığı için pek de iyi olmayan bir yiyecek yediğinden şüpheleniyorsanız, ne kadar tükettiğinden emin olun ve yapmanız gerekenler hakkında bilgi sahibi olmak için veterinerle iletişime geçin. Bazı durumlarda, yenilen küçük miktarlar sorun yaratmayabilir, ancak kedinizin yediği daha büyük miktarlar söz konusu olduğunda acil bir tedavi durumu gerekebilir.

kedi-cig-et-yiyor

Zengin İçerikli Yüksek Kaliteli Mama Nasıl Seçilir?

Kediler, tüm yaşamları boyunca sağlıklarını koruyabilmeleri, kendilerini iyi hissedebilmeleri ve buna bağlı olarak tüm kişisel özelliklerini sergileyebilmeleri için düzenli beslenmelidirler. Düzenli beslenmekle de kalmayıp her zaman yüksek kaliteli besinler ile beslenmeleri gerekir. Özellikle ilk defa kedi sahiplenecek olanların kafasına takılan soru işaretlerinden biri de hangi mamayı tercih etmeliyim sorusu oluyor. Henüz mama satın almadan önce yapılacak araştırmalarda pek çok farklı terimle karşılaşmanız olasıdır. Bu her biri farklı tanıma sahip terimler, ilk defa kedi sahiplenen kişilerin kafasını ister istemez karıştırmaktadır. Bu karışıklık da onların, minik dostları için doğru mamayı tercih etmelerinde işlerini bir hayli zorlaştırmaktadır. Ancak kedi mamalarında benzer besleyici içerikler söz konusu olduğundan dolayı işler kolaylaşmaktadır.

Kediniz için kaliteli ve ihtiyaçlarını %100 karşılayacak olan mama arayışındaysanız, aşağıdaki içeriklere dikkat ederek mama tercihinde bulunabilir, minik dostunuzun sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olabilirsiniz.

Protein: Proteinin kedilerin hayatında önemli bir yere sahip olduğunu henüz ilk başta söylemek daha doğru olacaktır. Her kedi mamasının protein bakımından zengin olması gerekir. Satın alınacak olan mamaların içeriğinde en az %30 oranında özellikle –hayvansal gıdalardan- elde edilmiş olan protein bulunmalıdır.

Vitaminler ve Mineraller: Kedilerin diyetlerinde beslenme dengelerini sağlayabilmek oldukça önemlidir. Dengeli bir beslenme kedileri daha dirençli kılar ve sağlık sorunlarına karşı bağışıklığı arttırır. Dengeli bir beslenme için vitamin ve mineral içeren yüksek kaliteli besinler tercih edilmelidir.

Yağ Asitleri: Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri kedilerin beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Özellikle kalp sağlığı için önemli olan yağ asitleri henüz yavruyken kedilere verilmeye başlanmalıdır.

Karbonhidratlar: Kediler karbonhidrata ihtiyaç duyarlar ancak çok da aşırı değil. Zira karbonhidratlar kedilerin kilo almasına neden olabilmektedir.

Nem Oranı ve Su: Kediler de tıpkı insanlar gibi sıvıya ihtiyaç duyarlar. Sıvı tüketimi kedilerin hayatlarında önemli bir yere sahiptir. Dolayısıyla hem mama saatinde mama kabının yanında bir de su kabı bulundurmaya özen gösteriniz. Eğer çok fazla su tüketmeyen bir kediye sahipseniz yaş kedi maması tercih edebilirsiniz. Ancak tercih edeceğiniz mamanın da en az %7 oranında nem içermesi gerektiğini unutmayınız.

Lif: Neyse ki, lifler her kedi mamasının içeriğinde bulunmaktadır.

Kül: Kül, mama içeriğindeki mineral oranını ifade eden bir tanımdır. Paket üzerindeki içindekiler kısmından bu oranı görebilirsiniz.

Yağ: İlgili mamanın yağ oranını ifade etmektedir. Kediler her ne kadar yağlı mamayı sevseler de, obeziteye neden olabilmektedir.

Magnezyum: Magnezyum kediler için gerekli bir bileşendir. Fakat diyetlerinde az oranda tercih edilmelidir. Özellikle de kısırlaştırılmış bir kedi için mama seçiyorsanız, magnezyum oranının az olmasına dikkat edilmelidir.

Taurin: Taurin, kedilerin genel vücut sağlığıyla birlikte göz sağlığı ve kalp için oldukça önemlidir.

kaliteli-kedi-mamalari.jpg

Yüksek Kaliteli En İyi 5 Kedi Maması

Peki, yukarıdaki bileşenlere sahip en iyi kedi mamaları hangileridir? Kedi beslenmesinde piyasada kendine yer edinmiş ve çok fazla tercih edilen 5 kedi maması markasını sizler için bir araya getirdik. Aşağıdaki markalara ait kedi mamaları Türkiye’de de petshoplar da kolaylıkla bulunabilmektedir. Eğer ilk defa bir kedi maması satın alacaksanız, kediniz için ideal beslenme ve mama tercihi için veterinerden yardım alabilirsiniz.

Orijen Tundra Tahılsız Yetişkin Kedi Maması

Orijen, kedi mamaları arasında kendine ilk sıralarda yer edinmiş olan kaliteli markalardan biridir. Özellikle yetişkin kedilerin beslenmesinde çokça tercih edilen Orijen, kedi sahiplerine çok fazla çeşitlilik sunmaktadır. Kedi beslenmesinde ideal oran olan %85’i hayvansal gıda ve %15’i sebze ve meyve oranına sahip paketler halinde yüksek kaliteli mamaları satılmaktadır.

Royal Canin Indoor 7+ Yaşlı Kedi Maması

Royal Canin, kedi dünyasında çok fazla bilinen ve popüler olan markalardan biridir. Indoor 7+ yaşlı kedi maması, yaşlı kedilerde sıklıkla ortaya çıkan eklem ağrıları, böbrek sorunları, sindirim problemleri ve üriner sistemin korunması adına üretilmiş bir besindir.

Brit Care Crazy Kitten Tavuklu Yavru Kedi Maması

Yavru kedilerin ihtiyaçlarına yönelik çıkarılmış olan Brit Care Crazy Kitten tavuklu kedi maması, yavru kedilerin genel sağlığı ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi adına fayda sağlar. İçeriğindeki et parçacıkları yavru kedileri 1 yaşına kadar sağlıklı bir şekilde besler. Paket içeriği %38 protein, %20 yağ ve %10 nemden oluşur.

N&D Düşük Tahıllı Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması

Kedi mamalarına yönelik üretim yapan markalardan biri de N&D. N&D’nin kısırlaştırılmış kedilere özel olarak ürettiği tahıllı somonlu kedi maması, lezzetli ve besleyicidir. %38 protein, %10 yağ, %0.40 Omega-3, %1.80 Omega-6 ve %8 oranında neme sahiptir. Bununla birlikte sahip olduğu magnezyum ile kısırlaştırılmış kedilerin böbrek sağlığını korumasına yardımcı olur.

Hills Adult Kuzu Etli Yetişkin Kedi Maması

Hills’in yetişkin kediler için hazırlamış olduğu kuzu etli kedi maması, obeziteye meyilli yetişkin kedilerin aşırı kilo almasını önleyici sağlıklı bir beslenme sunar. %32 protein, %20.80 yağ ve %4.70 külden oluşur. Bağışıklık sistemini güçlendirici vitaminlere sahiptir. Aktivite seviyesi düşük bir kediye sahipseniz, günlük enerji ihtiyacını karşılaması için Hills’in üretmiş olduğu bu mamayı tercih edebilirsiniz.

 

kediler-hakkinda-sikca-sorulan-sorular.jpg

Kediler Ne Yer Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Aşağıda, çoğunlukla ilk defa kedi sahiplenmiş olan kişilerin merak ettiği bazı soruları sizler için bir araya getirip yanıtladık. Kedilerin beslenmesi, henüz yeni kedi sahiplenmiş olan kişiler için biraz kafa karıştırıcı olabilir. Kediler nasıl beslenmeli, onlara neler vermeli, kuru ve ıslak mama ayrımı nedir, yemeden içmeden kesilen kedilerin ne sıkıntısı olabilir gibi soruların yanıtlarını aşağıdan okuyabilirsiniz.

Kediler Nasıl Beslenmeli?

Çoğu kedi için her zaman en güvenli besin, kedi mamalarıdır. Kedi mamaları, kedilerin ihtiyaç duyduğu tüm vitamin ve mineralleri içerdiğinden onlar için adeta bir şarj istasyonudur. Kediler birçok vitamini vücutlarında üretemez ve dışarıdan alırlar. Kedi mamaları da doğrudan kedilerin vücudunda eksik olan vitaminleri ve mineralleri içerir.

Ayrıca bazı kedi cinsleri diğerlerine oranla daha farklı bir diyete ihtiyaç duyabilir. Smokin Kedi ve Tekir gibi cinsler klasik mamalar ile sağlıklı bir şekilde beslenebilirken, Exotic Shorthair gibi cinsler ise daha hassas bir beslenme planına ihtiyaç duyar. Kısır kedilerin kalorisi düşük mama, sağlık sorunu olan kedilerin ise özel olarak üretilmiş mamalar tüketmesi gerekir.

Kedinize en uygun diyeti keşfetmek için mutlaka bir veteriner hekime danışmalısınız.

Kedim Kuru Mama Yemiyor, Ne Yapmalıyım?

Çoğu evcil kedi bir anda kuru mama yemeyi kesebilir. Bu, üzerine düşülmesi gereken bir yeme sorunu olsa da, çok fazla endişelenmeye gerek yoktur. Zira bu durum bazen kedilerin tamamen keyfi durumundan kaynaklanabilmektedir. Tabi, kedi bu süreçte dikkatle izlenip takip edilmelidir. Çünkü bazı kediler için bu durum ciddi bir sağlık sorununun başladığının göstergesi olabilir. Kedilerin kuru mama yemeyi bırakmasına; ağız içindeki iltihaplanmalar, yorgunluk, ateş, salya, mama kokusunun beğenilmemesi ve yavru döneminden bu yana yaş mama ile besleniyor olması neden olabilir.

Kedime Yaş Kedi Maması Verebilir miyim?

Kediler için taze ve temiz su tüketimi oldukça önemlidir. Günlük besinlerinin yanında düzenli su tüketmeleri sindirim sisteminin sağlıklı olması adına önem arz eder. Eğer az sıvı tüketen bir kediye sahipseniz o halde yaş kedi maması vermeniz iyi olacaktır.

Kedim Çok Şişman, Ne Yapabilirim?

Neredeyse tüm kedi ırkları obezite olmaya meyillidirler. Obezite olmuş bir kedi hiç hareket edemez ve aktiviteden düşerek ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilir. Söz konusu sağlık sorunları onları ölüme kadar bile götürebilmektedir. Kedinizi düzenli olarak beslemeli, günlük tüketmesi gereken besinden fazla beslememelisinizdir. Bununla birlikte her gün düzenli olarak kedinize egzersiz yaptırmalı, oyunlar oynamalı, onunla tasmalı yürüyüşlere çıkmalısınız.

Kedim Yemek Yemeyi Neden Bıraktı?

Kedileri günlük olarak her beslediğimizde dikkatlice izlemeli, mamasını yiyip yemediklerini kontrol etmeliyiz. Eğer kediniz aniden yemek yemeyi kestiyse bunun altında; böbrek yetmezliği, enfeksiyonlar, pankreatit, bağırsak ve kanser gibi sağlık problemleri olabilir. Bu tür sağlık sorunları yaşayan kedilerde iştah kesilir. Bu durum her zaman kötü bir hastalığın habercisi de değildir. Belki bir diş ağrısı veya daha basit bir sorun da olabilir. Eğer 1-2 günü geçen iştahsızlık durumu söz konusu ise kedinizi derhal veteriner hekime götürmelisiniz.

Kedime Ev Yemeği Verebilir miyim?

Tam yetişkin dişi ve erkek kediler gün içerisinde ortalama 90 ila 100 gram aralığında mamaya ihtiyaç duyarlar. Dengeli beslenme kediler için oldukça önemlidir. Ne az verilip enerjiden düşmesine neden olmalı ne de fazla verilip obeziteye davetiye çıkarılmalıdır. İhtiyacı olanı kadar mamayla beslemeli, gün içerisinde aldığı besinden fazlası kadar ev yemeği vermemelisiniz.

Kedim Yemek Yemeyi Kesti ve Ağzından Salya Akıyor

Kedilerde salya akıntısı ne yazık ki yemek yemelerini etkileyebilmektedir. Salya akıntısına; ağız ve diş hastalıkları, mide bulantısı, ağızda yabancı bir cismin olması, travma veya zehirli bir maddeye maruz kalması nedeniyle oluşabilmektedir. Kedinizin ağzından salya aktığını görür görmez derhal veterinere gitmelisiniz.

Kedim İçin Evde Mama Hazırlayabilir miyim?

Dengeli ve eksizsiz olmak kaydıyla içeriğimizin genelinde bahsettiğimiz sebzeler, meyveler ve tahılları içeren besinlerden bir karışım yaparak kedinizi besleyebilirsiniz. Kedinize evde hazırlayabileceğiniz yemek tariflerini içeren içeriğimize göz atınız.

Kedilerinizin sağlığı için mümkün olduğunca yüksek kaliteli mamaları tercih ediniz. Mutlaka sağlık kontrollerini düzenli olarak yaptırınız ve egzersize dayalı oyunlara teşvik ediniz. Kedinizle birlikte mutlu, sağlıklı günler dileriz.

Yorum Yap!