Kediler Nasıl Yıkanır?

Kediler Nasıl Yıkanır: Kedi Yıkaması Hakkında Pratik Bilgiler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Duş almak biz insanlar için gerekli ve rahatlatıcı bir işlem olsa da kediler için bunu söylemek pek de mümkün değildir. Özellikle kedilerinin bahçeye erişimi olan kedi ebeveynleri sık sık Kedi nasıl yıkanır? ve Kedi yıkanır mı? gibi sorular sormaktadır. Kedilerin büyük bir çoğunluğu suyu sevmez ve hatta suya yaklaşmazlar bile. Ancak patilerini kuru tutabildikleri sürece oturup saatlerce suyu izleyebilirler. Hatta belki biraz içerler.

Kedi yıkanır mı sorusu ebeveynler arasında bir hayli tartışmalı bir konudur. Kediler, az önce de bahsettiğimiz gibi yıkanmaya ihtiyaç duyan ya da yıkanmayı seven canlılar değillerdir. Ancak bazı durumlarda, kedileri yıkamak bir zorunluluk olabilir. Bu gibi durumlarda kedinizi nasıl yıkayabileceğiniz konusunda size yardımcı olmak amacıyla kesi nasıl yıkanır sorusunu yanıtladığımız bir içerik oluşturduk.

Kedi Yıkanır Mı?

Bir Kedi Banyo Yapması İçin Nasıl Eğitilir?

Kedinizi yıkamadan önce hem onun hem de kendinizin güvenliği için bazı önlemler almanız gerekir. Eğer kediniz sudan gerçekten nefret ediyorsa, duş seanslarından önce kedinizin tırnaklarını kesmek yaralanmanızı büyük ölçüde önleyecektir. Suyu sevmeyen bir kedinin ebeveyniyseniz duş seanslarınız kesinlikle monoton bir şekilde gerçekleşmemelidir.

Kedinizi duşa sokmadan önce şampuanı ve havluyu kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir noktaya yerleştirmeli ve su sıcaklığını iyi ayarlamalısınız. Ayrıca kedinizi yıkarken rahatlatıcı bir ses tonuyla ona seslenmeniz yıkama işlemini çok daha kolay bir hale getirecektir. Ayrıca banyonuzda kırılabilecek aksesuarlar ya da eşyalar bulunuyorsa bunları güvenli bir yere kaldırmanızı öneririz. Kediniz siz onu yıkarken muhtemelen pek çok kez kaçma girişiminde bulunacaktır. Eğer bunlardan birinde başarılı olursa banyonuzdaki her şeyi kırıp dökebilir. Yoğun stres altında olduklarından tüm güçlerini kaçmak için kullanacak ve bunu yaparken kesinlikle etrafa dikkat etmeyeceklerdir.

1. Adım: Kediyi Yıkamadan Önce Hazırlanması Gereken Malzemeler

Bazı cinsler haricinde kedilerin sudan pek hoşlanmadıkları herkesçe malum. Ancak özellikle dışarıda gezen kediler bu durumdan memnun olmasalar da zaman zaman yıkanmaya ihtiyaç duyabilir. Kedinizi banyoda sabit tutabilmek ve işinizi çabucak bitirmek için yıkama esnasında ihtiyaç duyacağınız malzemeler yanınızda hazır bulunmalıdır.

  • Normal şampuanlar kedinizin derisine zarar verebileceği için öncelikle kediler için uygun bir şampuan almalısınız.
  • Kedinizin üşütmemesi için hemen kurulanmaya ihtiyaç duyar. Tüylerine zarar vermeyecek yumuşak bir havlu yanınızda bulunmalıdır.
  • Kedinizi içinizde yıkayabileceğiniz ve içerisine temiz su koyabileceğiniz iki adet kap bulundurmalısınız.
  • Sudan hoşlanmayan kedinizi oyalamak için en sevdiği oyuncağı yanınızda bulundurmalısınız.
  • Kulaklarına su kaçmasını engellemek için pamuk bulundurmalısınız.

2. Adım: Banyoya Alışma Süreci

Kediler her ne kadar kendi kendini temizleyebilme özelliğine sahip olsalar da çok kirlendiği zamanlar kendilerini yeteri kadar temizleyemeyebilir ve yıkanmaya ihtiyaç duyabilir. Sudan pek hoşlanmayan minik dostlarınızı sorunsuz bir şekilde yıkayabilmek için öncelikle hem fiziksel hem de psikolojik anlamda onu hazırlamak gerekir. Ancak her ne kadar hazır olsalar da suda zapt etmekte zorlanabilirsiniz ve istenmeyen kazalar meydana gelebilir. Sudan tedirgin olan kedinizin sizi tırmalamasını istemiyorsanız banyodan birkaç gün önce mutlaka tırnaklarını kesmelisiniz. Tırnakları kesildikten sonra onu sakinleştirme ritüellerine devam etmelisiniz. Tüylerini taramalı, yorulması için en sevdiği oyunları oynamalısınız. Kedinizi sakinleştirdikten sonra suyla temasını sağlayıp tekrar gerginleşmesine izin vermeden hızlıca yıkama işlemini sonlandırmalısınız.

3. Adım: Kediyi Yıkamak

Kedinizi yıkamak için tüm hazırlıkları yaptıktan sonra yıkama aşamasına geçebilirsiniz. Kedinizi yıkayacağınız suyun sıcaklığı ne çok soğuk ne de çok sıcak olmalıdır. Aksi halde kediniz sudan rahatsız olabilir. Kedinizin üzerine suyu aniden dökmemeli, ıslatmaya ayaklarından başlamalısınız. Sonrasında yavaş yavaş ve sakince vücudunu ıslatabilirsiniz. Islattıktan sonra kedi şampuanıyla köpürterek tüylerini temizleyebilirsiniz. Ancak tüm bu işlemleri olabildiğince nazik yapmalısınız. Eğer kediniz tedirgin olursa onu suda tutmanız çok zor olabilir. Tüylerini köpürtüp nazikçe ovduktan sonra yavaşça durulamalısınız. Bu işlemi yaparken gözlerine, burnuna ve kulaklarına su kaçmamasına dikkat etmelisiniz.

4. Adım: Kediyi Yıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer kediniz yavruluk döneminden itibaren suya alışmışsa yıkamak daha kolay olacaktır.
Ancak alışık değilse yıkama işlemine ekstra özen göstermek gerekir. Kedinizi yıkama işlemini hem kendiniz hem de kediniz için kolaylaştırmak istiyorsanız:

  • Yıkamadan önce mutlaka tırnaklarını kesmelisiniz.
  • Eğer imkânınız varsa yanınızda kediyi tutmak için ikinci bir kişi bulunmalıdır.
  • Suyun ısısının ılık olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Mutlaka kedi şampuanı kullanmalısınız.
  • Kediyi yavaş yavaş ıslatmalı, ıslatmaya ayaklarından başlamalısınız.
  • Kulaklarına, gözlerine ve burnuna su kaçmasını engellemek için kafasını öne eğerek durulamalısınız.

5. Adım: Kediyi Kurulama Aşaması

Kedinizi yıkadıktan sonra sıra kurulama aşamasına geliyor. Kuru ve yumuşak bir havluyla kedinizin tüylerini okşarmış gibi kurulamalı, banyo sırasında tedirgin olan kedinizin rahatlamasını sağlamalısınız. Kedinizin tüylerini kurularken aynı zamanda tarayarak ölü tüylerden kurtulmasını sağlamalısınız. Eğer mevsim yazsa kedinizin tüylerini kurulamak için havlu yeterlidir. Ancak hava soğuksa tüylerini kurutmak için saç kurutma makinesine ihtiyaç duyabilirsiniz. Kediler bu sesten rahatsız olacağı için onu bir ısıtıcının ya da kaloriferin yanına da yerleştirebilirsiniz.

Kedi Neyle Yıkanır?

Kedi Yıkama Hakkında Pratik Bilgiler ve İpuçları

Kedi yıkama esnasında en çok dikkat edilmesi gereken husus, kedilerin kafalarının ve kulaklarının kesinlikle suyla temas etmemesidir. Kedilerin kulakları vücutlarının en hassas noktalarından birisidir. Kedilerin kulakları kesinlikle suyun pH değerine uygun değildir ve kulaklarına su kaçtığı durumlarda kedilerde genellikle çeşitli enfeksiyonlar ortaya çıkmaktadır. Bu sebepten kedinizi yıkarken duvara sabitlenmiş duş başlığı kullanmamalı ve mümkün olduğunca kafasını suyla temas ettirmemelisiniz.

Kedi yıkama esnasında yalnız olmamak çoğu zaman size yardımcı olabilir. Sudan nefret eden kedilerin hareketli yapıları kedi yıkama seansını bir eziyet haline getirebilir. Bu sebepten bir kişi kediyi sabit tutarken diğer bir kişinin kediyi şampuanlaması ve yıkaması çok daha kolay olacaktır. Kedinizi yıkarken suyu uygun bir sıcaklıkta tutmalısınız. Kedilerin vücut sıcaklığı 39ºC’dir, su sıcaklığını olabildiğince bu seviyeye yakın tutmalısınız. Kedileri soğuk suyla yıkamak hem hastalanmalarına hem de daha çok huzursuzlanmalarına sebep olabilir.

Kedinizi yıkadıktan sonra hiç oyalanmadan kurutma işlemine geçmelisiniz. Kedilerin ıslak kalması hastalıklara davetiye çıkartır. Eğer kediniz saç kurutma makinesinden korkmuyorsa ılık bir sıcaklık ayarında saç kurutma makinesiyle kedinizin tüylerini kurutabilirsiniz. Eğer saç kurutma makinelerinden faydalanamıyorsanız kedinizi havlularla olabildiğince kurutmalı ve sonrasında kedinizin sıcak bir odada dinlendiğinden emin olmalısınız.

Aşağıda sudan oldukça nefret eden bir kedicik görüyorsunuz. Kedi nasıl yıkanır sorusuna yanıt arayan kedi ebeveynleri, muhtemelen tüm kedi ebeveynleri bu manzaraya daha önce şahit olmuştur.

Şayet bu zorlukları çekmek istemiyorsanız İstanbul’un en iyi anestezisiz kedi ve köpek traşı pet kuaför hizmeti, can dostunuz dostumuzdur. sloganı ile hizmet veren Türkiye’nin en büyük pet shop sitesi petibom‘un hizmeti olan pet puaför hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

Petibom piyasaya göre en uygun kedi traş ve köpek traş fiyatı sunmaktadır. pet kuaför fiyatları güncel bilgi alabilirsiniz.

Kedi Yıkama Öncesinde Alınacak Önlemler

Kediler Yıkanmadan da Temizlenebilir mi?

Bazı kedi cinsleri suyu gerçekten çok severler. Norveç orman kedisiSibirya kedisi, Bengal kedisi ve Ankara kedisi suyu seven kedi cinslerine muhteşem birer örnektir. Suyu seven kedilerin bulunmasına rağmen kedilerin büyük bir çoğunluğu gerçekten sudan nefret ederler. Eğer kedinizi yıkamayı denediyseniz ve sonucunda banyonuzda bir kaos ile karşılaştıysanız sizi gerçekten yürekten anlıyoruz. Bazı kediler sudan o kadar çok nefret ediyor ki, bu kedileri yıkamak pek de mümkün olmuyor. Peki, suyu sevmeyen kedi nasıl yıkanır? Gelin birlikte inceleyelim…

Suyu Sevmeyen Kedi Nasıl Yıkanır?

Suyu sevmeyen kedileri yıkamak yerine, tüylerinin kirlenmiş bölümlerini ıslak bir bez yardımıyla silebilirsiniz. Ancak buna rağmen kir geçmiyorsa, kedinizi sakinleştirerek vücudunu bölüm bölüm yıkamayı deneyebilirsiniz.

İçeriğin başında da vurguladığımız gibi kedilerin birçoğu kendilerini temizlemekte ustadır. Eğer bahçeden yeni geldiyse ve patileri çamura batmış haldeyse ilk seçeneğiniz kedinize biraz zaman tanımak olabilir. Biraz dinlendikten sonra bir yere kıvrılıp kendini tepeden tırnağa temizleyeceğine emin olabilirsiniz. Ancak kediniz adım attığı yerde çamurlu bir iz bırakıyorsa bu noktada temizliğine müdahale etmeniz gerekebilir. Bunun için en büyük yardımcınız yalnızca ıslak bir bez olacaktır.

Kedi temizliğinde ıslak mendil tarzı pH değeri kediler için uygun olmayan ve kolonya gibi kedilerin cildine zarar verebilecek içeriklere sahip olan ürünleri kullanmanız kesinlikle önerilmiyor. Bir bezi ıslatarak kedilerinizi büyük oranda temizleyebilirsiniz. Kedinizi temizlerken birisinden onu tutmasını isteyebilir, böylece çok daha ince bir temizlik gerçekleştirebilirsiniz. Ancak etrafınızda size yardım edecek kimse bulunmuyorsa kedinizi en sevdiği mamasıyla kandırabilirsiniz. Kedilerin birçoğu favori yiyeceklerini tüketirken etraflarında olan bitene pek önem göstermezler.

Kedi yıkanır mı? Kedi nasıl yıkanır? gibi soruları cevaplandırdığımıza göre artık bu sorulara yanıt bulduğunuzu var sayıyoruz. Son olarak, kedinizi sık sık yıkamamaya dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz. Kedilerinizi yalnızca gerçekten gerekli olduğu durumlarda yıkamalısınız. Eğer kedilerinizi suya nasıl alıştırabileceğinizi merak ediyorsanız ilgili rehberimizi okuyabilirsiniz.

Kedi Yıkama Püf Noktaları

Kedi Yıkaması Hakkına Sıkça Sorulan Sorular

Kediler Suyu Sever mi? Bir Kedi Neden Sudan Nefret Eder?

Bazı istisnalar olsa da genel olarak kediler sudan hoşlanmayan canlılardır. Hatta bazı kediler suyu sevmemekle kalmayıp su sesinden bile korkarlar. Her ne kadar bunun kesin nedeni bilinmese de hayvan davranışları üzerine çalışmalar yapan uzmanlar bu konuda çeşitli görüşler bildirmiştir. Genel olarak kedilerin sudan korkmalarının nedeni atalarından kalan mirastır. Kedilerin ilk ataları kurak yerlerde yaşamışlardır ve su kaynaklarını yıkanmak için değil sadece su içmek için kullanırlardı. Su kaynaklarından uzak kalmaları onların suya karşı tepkili olmalarına neden olmuştur.

Kedilerin suyu sevmemelerinin nedenleri arasında yavruluk döneminde kötü bir banyo deneyimi yaşamış olmaları olabilir. Zorla suya sokularak yıkanılan kediler sonraki deneyimlerinde suya karşı tepkili olabilirler. Kedilerin sık ve yoğun tüyleri ıslandıktan sonra ağırlaşabilir ve hareketleri kısıtlanabilir. Rahat hareket edemeyen kediler kendilerini savunmasız hissedip suya karşı tepki gösterebilir.

Kedimin Suyu Sevmesi İçin Nasıl Eğitebilirim, Suya Nasıl Alıştırabilirim?

Kedilerin suyu sevmesini sağlamak için yıkanmadan önce belirli adımları izlemelisiniz. Öncelikle enerjilerini atmaları için onların sevdiği oyunları oynamalı ve yorulmalarını sağlamalısınız. En sevdiği mamayı ödül olarak vererek onları mutlu etmelisiniz. Kediniz sakinleştikten sonra yavaş yavaş suyla temas ettirmelisiniz. Sudan ürkmemesi için mutlaka yavaş yavaş ıslatmalı, özellikle de kafasına su dökmekten kaçınmalısınız.

Kedimi Banyo Esnasında Nasıl Sakinleştirebilirim?

Kedinizi yıkarken sorun çıkarmaması için henüz yavruyken suya alıştırmak en doğru olandır. Kedinizi ilk kez yıkıyorsanız sakinleştirdikten sonra suyla temasını sağlamalısınız. Suyu yavaşça sırtına dökmeli, ürkütmemeye özen göstermelisiniz. Yıkama sırasında kedinize olabildiğince nazik davranmalı yumuşak bir ses tonuyla konuşmalısınız.

Yavru Kedi Yıkanır Mı?

Kedimi Ne Sıklıkla Yıkamalıyım? Ayda 1 Yıkamak Uygun mudur?

Kediler, gerekmediği sürece yıkanmamalıdır. Kedilerin salyalarında antiseptik bulunur ve dilleri tıpkı bir tarak şeklindedir. Bu sayede kediler kendilerini oldukça iyi bir şekilde temizleyebilirler. Ancak kediniz kendini temizleyemeyecek kadar yaşlıysa ya da çeşitli maddeler ile kaplandıysa, kedinizi yıkayabilirsiniz.

Kediler oldukça titiz hayvanlardır. Bu sebepten genellikle ebeveynlerinin onları temizlemelerine ihtiyaç duymazlar. Ancak kediler yaşlandıkça kendilerini temizleme yeteneği biraz yetersiz bir hale gelebilir. İlk paragrafta da bahsettiğimiz gibi dış ortama erişimi olan kediler sık sık kirlenme eğilimindedir. Kedisini yıkamak isteyen ebeveynlerin birçoğunun en büyük derdi kirli patilerdir. Kedi yıkanır mı sorusunun kısa ve öz cevabı; kediler yıkanmaktan hoşlanmasa da gerekli durumlarda yıkanabilir. Gerekli önlemleri aldığınız ve kedi yıkamanın püf noktalarına dikkat ettiğiniz sürece kedi yıkamak zararlı bir işlem değildir.

Tekrar vurgulamakta fayda var; kediler yıkanır mı sorusuna evet yıkanabilir şeklinde bir yanıt vermiş olsak da kedilerinizi sık sık yıkamanız onun için sağlıklı ya da eğlenceli bir şey değildir. Kedinizi yalnızca çok yaşlıysa, bir rahatsızlık sebebiyle kendini temizleyemiyorsa ya da kendisi temizleyemeyeceği yapışkan maddelerle kaplandıysa kedinizi yıkamalısınız.

Kediler Banyo Yapmayı Sever mi?

Kediler kendilerini yalayarak temizleyebildikleri için çok gerekmedikçe yıkanmaya ihtiyaç duymazlar. Tüylerine kendilerinin temizleyemeyeceği herhangi bir madde yapışmadıkça yıkamak gerekmez. Banyo yapmayı çok sevmeyen kediler mümkün olduğunca az yıkanmalıdır.

Kedimi Normal Şampuanla Yıkayabilir miyim?

Saçlarınızı yıkamak için kullandığınız şampuanınızdan ne kadar memnun olsanız da ne yazık ki o şampuanlar kedileriniz için pek de uygun değil. Kedileri insanlar için üretilen şampuanlarla yıkamak cilt kuruluğuna, çeşitli cilt hastalıklarına ve tüy dökülmesine yol açabilir. Bunun sebebi şampuanınızda bulunan süt aroması ya da Hindistan cevizi aroması değildir. Bunun sebebi, bu şampuanların pH değerlerinin kedilerin standartlarını karşılamamasıdır. Kedi yıkama işleminizin çok daha efektif ve sağlıklı olmasını istiyorsanız mutlaka kediler için üretilen şampuanlardan kullanmalısınız. Bu şampuanları internette, pet shoplarda ve veterinerlerde bulabilirsiniz.

Norveç Orman Kedisi YIkanıyor

Yavru Kedi Yıkanır mı? Yavru Kedi Nasıl Yıkanır?

Yavru kediler gerçekten gerekmediği sürece yıkanmamalıdır. Yavru kedilerin bünyeleri bir hayli hassas olduğundan, sizin için çok basit bir işlem olan yıkama, yavru kedilerin hasta olmasına sebep olabilir. Yani ekstrem bir durum söz konusu olmadığı sürece yavru kediler yıkanmamalıdır.

Uzmanlar gerekmedikçe yavru kedilerin yıkanmasını önermemektedir. Yavru kedilerin bünyeleri oldukça hassas olduğundan yıkanmaları aslında tehlikelidir. Ancak gerçekten gerekli olduğu durumlarda yavru kedilerinizi yıkayabilirsiniz. Yukarıda anlatmış olduğumuz kedi yıkama püf noktalarının her biri yavru kediler için de geçerlidir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli husus, yavru kedilerinizi tamamen kurutmanızdır. O minicik bünyelerinin hastalıklara yenik düşmemesi için duştan sonra kedinizi kurutmalı ve sıcak bir yerde dinlenmesini sağlamalısınız.

Kedileri Yıkamak Zararlı mıdır?

Kedilerin sık sık yıkanması veterinerler tarafından gereksiz bulunur. Kedilerin tüylerindeki virüs, mantar, bakteri gibi zararlı canlıları yok etmeye yarayan maddeler yıkanmayla birlikte yok olur. Bu durum kedilerin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle de kedilerin kendi kendilerini temizlemelerine izin vermeli çok gerekmedikçe yıkamamalısınız.

Kediler Kendilerini Temizleyebilirler mi?

Kedilerin dilleri antiseptik özelliktedir. Bu sayede kendilerini rahatlıkla yalayarak temizleyebilirler. Dillerindeki antiseptik özellikler sayesinde derilerinde ve tüylerinin arasında bulunan bakteri ve virüsleri de temizleyebilirler. Hatta dilleriyle yaralarını bile iyileştirebilir.

hangi-cins-kediler-suyu-sever.jpg

Hangi Cins Kediler Suyu Sever?

Kediler genel olarak sudan hoşlanmasalar da bazı istisnalar da vardır. Van kedisi, Savannah kedisi, Habeş kedisi, Bengal kedisi, Ankara kedisi, Main Coon, British Shorthair cinsi kediler suyla oynamaktan ve suda vakit geçirmekten çok hoşlanırlar.

Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan kedilerin suyu sevmesi çok da gerekli bir özellik değildir. Kedinizin yıkanması gerekiyorsa suya alıştırmak sanıldığı kadar zor olmayabilir. Bunun için öncelikle kararlı olunmalı, enerjilerini atmaları sağlanmalı, ödül mamalarıyla mutlu olmaları sağlanmalıdır. Özellikle de ilk deneyimleriyle travmatik etki bırakmamak için nazik davranılmalı, su içerisinde rahat etmesi sağlanmalıdır. Onu rahat ettirdiğiniz ve güven verdiğiniz sürece kediniz sizi ve kendini zorlamayacaktır.

Yorum Yap!