kedi-kilo-cetveli-ideal-kedi-kilosu-nasil-anlasilir

Kedi Kilo Cetveli – Kedilerin İdeal Kilosu Nasıl Anlaşılır?

WSAVA (Global Veteriner Topluluğu) tarafından hazırlanan kedi kilo cetveli, kedi ebeveynlerine ideal kedi kilosu hakkında kapsamlı bilgiler veriyor. Gelin ideal kedi kilosu hakkında hazırladığımız içeriği birlikte inceleyelim.

Kediler bakımı en kolay evcil hayvanlar arasında yer alıyor olsa da birçok insan özellikle besleme konusunda büyük hatalar yapıyor. Öyle ki yapılan bir araştırmaya göre Amerika’da evde beslenen kedilerin neredeyse %60’ı aşırı kilo ve obezite sorunlarıyla mücadele ediyor.

Kedilerin kilolu gözükmesi belki sizlere sempatik geliyor olabilir ancak bu durum sağlıkları açısından pek de iyi değildir. Aşırı kilolu kediler; eklem ağrıları, cilt sorunları, diyabet ve karakter değişikliği gibi sorunlarla karşılaşabilir.

Kedi Kaç Kilo Olmalı?

Yetişkin kediler, ortalama 3.5 ile 4.5 kg ağırlığında olmalıdır. Erkek kedilerin kiloları, dişi kedilere oranla daha fazla olabilir. Yani sağlıklı bir dişi kedinin kilosu 4 kg iken, aynı yaşta yetişkin bir erkek kedinin kilosu 5 kg olabilir. Bu oldukça doğal bir durum olmakla birlikte, kedilerin kilolarını etkileyen pek çok farklı faktör bulunur. 

İdeal Kedi Kilosu Nedir?

Rakamsal olarak ideal kedi kilosu yetişkin kediler için 3.5 ile 4.5 kg arasında iken, kedilerin kilosu üzerinde etkili olan faktörler devreye girdiğinde bu rakamlar değişir. Kedi cinsleri ideal kedi kilosu konusunda belirleyici bir etkendir. Siyam kedisi gibi küçük ırklarda 2.5 ile 3 kg ideal ağırlık sayılırken Norveç orman kedisi gibi büyük ırklarda ise ideal kilo 7 ile 10 kg’dır. Yani kediler için doğrudan “ideal kilo budur!” gibi bir yargıya varmak imkansızdır. Kedinizin boyutu, cinsiyeti ve cinsi ideal kilosunu doğrudan etkileyen etmenlerdendir.

Eğer kedinizin fazla kilolu ya da zayıf olduğunu düşünüyorsanız veteriner hekiminize danışarak kedinizin durumunu öğrenebilir ve gerektiği takdirde kilo vermek ya da almak için kedinizi diyete başlatabilirsiniz.

kedi-kilo-cetveli

Yeni doğmuş bir kedinin ağırlığı yalnızca gramlarla ölçülebilirken, 7. ayına adım atmış bir kedi yaklaşık 2.5 – 3 kg ağırlığındadır. Kedilerin kiloları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, sizler için hazırlamış olduğumuz kedi kilo rehberi içeriklerine göz atabilirsiniz.

 

Kedi Kilo Cetveli – Zayıf Kedi Nasıl Anlaşılır?

Eğer kediniz yukarıdaki tablonun ilk kısmında yer alan görüntüyle uyuşuyor ise bu onun zayıf olduğunu işaret ediyor. Kedilerin kilolu olması kadar zayıf olması da tehlikelidir. Yani zayıf kediler de en az kilolu kediler kadar tehlike altındadır. Ayrıca kedinizin zayıf olup olmadığını anlayabilmek için gerçekleştirebileceğiniz bazı yöntemler bulunur. WSAVA tarafından hazırlanan çizelgede zayıf kediler 3 gruba ayrılmıştır ve gösterdikleri başlıca özellikler şunlardır:

Çok Zayıf Kediler

Çok zayıf kedilerde kaburgalar sayılabilecek kadar göz önündedir. Vücutlarında dokunulduğunda dahi hissedilebilen herhangi bir yağ kütlesi yoktur. Bu fiziksel özelliklere genellikle halsiz ve mutsuz bir surat eşlik eder. Çok zayıf kediler birçok hastalığa açık haldedir. Özellikle sokakta gördüğünüz çok zayıf kedilerin sürekli hasta olması bundandır. Ayrıca çok zayıf kedilerin bel omurları ve kalça kemikleri de kolaylıkla gözlemlenebilir.

cok-zayif-kediler

Zayıf Kediler

Kaburgalar birinci grupta yer alan kedilere oranla daha az görünür. Zayıf kedilerde karın bölgesi büyük oranda içeriye doğru çekilmiştir. Zayıf kedilerin vücutları üzerinde yine elle hissedilen bir yağ kitlesi bulunmamaktadır.

zayif-kediler

İdeal Kilonun Altındaki Kediler:

Kaburgaların üzerinde gözle görülmesini engelleyecek kadar yağ kitlesi bulunur ancak temas sırasında kaburgalar kolaylıkla hissedilebilir. Bel omurları oldukça belirgindir ve ideal kilonun altındaki kedilerin karınlarında hafif bir yağlanma vardır.

zayif-kedi-nasil-anlasilir

Zayıf Kedilere Nasıl Kilo Aldırılır

Eğer kediniz ideal kilosundan uzaksa ve yukarıda açıklanan 3 gruptan birisinin içerisinde bulunuyorsa hızlı bir şekilde önlem almanız gerekiyor. Zayıf kediler için öncelikle veterinere danışılması gerekiyor. Kedilerde zayıflık yalnızca yetersiz beslenme gibi sorunlar dolayısıyla ortaya çıkmıyor. Pek çok hastalığın görünür etkisi zayıflık oluyor. Bu sebepten kedilerin önce veteriner tarafından kontrol edilmesi sonrasında ise ideal kilosuna ulaşması için bir diyet uygulanması gerekiyor. Eğer kedinizin sağlık sorunu olmadığına eminseniz kedinize kilo aldırmak için şu yöntemleri uygulayabilirsiniz

  • Kediniz kilosunu son zamanlarda kaybettiyse mamasını değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Bazı kediler mama konusunda seçici olabiliyor ve beğenmedikleri mamayı daha az tüketebiliyorlar.
  • Piyasada kediler için üretilen pek çok mama bulunuyor. Peki bunlardan hangileri kedimizin ihtiyaç duyduğu besin değerlerini içeriyor? Eğer kediniz kilo alamıyorsa zengin içerikli mamalar satın almayı tercih etmelisiniz. Protein ve yağ oranı yüksek mamalar bu konuda sizlere yardımcı olabilir.
  • Eğer kediniz kuru mamayı çok az tüketiyorsa onu yaş mamayla beslemeyi deneyebilirsiniz. Yaş mamalar aromaları sebebiyle kediler tarafından daha çok beğeniliyor ve kuru mamalara oranla besin değerleri daha yüksek oluyor.
  • Kedinizin beslenmesinde mama dışındaki yiyeceklerden de yararlanabilirsiniz. Özellikle haşlanmış tavuk göğsü zengin proteini sebebiyle kediler için faydalıdır. Eğer kedinizi farkı gıdalarla beslemek istiyorsanız kediler ne yer isimli rehberimizi okuyabilirsiniz.

Kedi Kilo Cetveli – İdeal Kiloya Sahip Kedi Nasıl Anlaşılır?

Eğer kediniz yukarıdaki tablonun ikinci kısmında yer alan görsel ile uyuşuyorsa, tebrikler! Bu kedinizi doğru bir şekilde beslediğinize ve kedinizin herhangi problemi olmadığına işaret eder. Uzun tüylü kedi cinslerinde görsel sınıflandırmadan yararlanmak oldukça zordur. Eğer kediniz uzun tüylüyse vücudunu elinizle kontrol edebilirsiniz. Görüntü sınıflandırma yapmanız için yeterli gelmediyse ideal kedi kilosunu anlamanın başka yolları da bulunuyor.

  • İdeal kedi kilosuna sahip kedilerde kaburgalar göze çarpmayacak şekilde belirgindir. El ile temasta kaburgalar hissedilebilir. Kaburgalarının üzerinde el ile tutulabilen ince bir yağ kitlesi vardır. Yağ kitlesine rağmen bel oyuntuları rahat bir şekilde görülebilir. Karında yağ yastığı bulunur ancak sarkma gözlemlenmez.

ideal-kilo-kedi-1.jpg

Kedi Kilo Skalası – Şişman Kedi Nasıl Anlaşılır?

Yazının ilk paragrafında da bahsettiğimiz gibi kedilerin dörtte biri aşırı kilolarla mücadele ediyor ve ne yazık ki kedilerin fazla kilolarında en büyük etken kedi ebeveynleri oluyor. Eğer kediniz yukarıdaki tabloda yer alan 3. ya da 4. görüntüdeki özellikleri taşıyorsa bu onun kilolu ve belki de obez olduğuna işaret ediyor. Kedi kilo cetveli içerisinde yer alan en tehlikeli bölüm kesinlikle şişman kedi bölümü oluyor. Zayıf kedilere kilo aldırmak bir hayli kolayken şişman kedilerin kilo vermesini sağlamak pek de kolay olmuyor.  WSAVA tarafından hazırlanan çizelgede şişman kediler 3 gruba ayrılmıştır ve gösterdikleri başlıca özellikler şunlardır:

İdeal Kilonun Üstündeki Kediler

Bu grupta yer alan kediler etkili bir beslenme ve kondisyon programıyla oldukça hızlı bir biçimde ideal kilolarına kavuşabilir. Şişman kedi olarak sınıflandıramayacağımız bu kedilerin vücutları biraz yuvarlaktır. Kaburgalarının üzerindeki yağ kitlesi elle tutulabilir ve kaburgaların dıştan gözükmesini engeller. Büyük oranda yağlanma mevcut olsa da kedinin bel bölgesiyle karın bölgesi halen ayırt edilebilir. Karınlarında sarkıklık vardır.

ideal-kilonun-ustundeki-kediler

Şişman Kediler

Kaburgalarda ve bel bölgesindeki yağlanma sebebiyle kedinin vücudunda gözle görülür herhangi bir kıvrım yoktur. El ile kontrol edildiğinde kaburga hissedilebilir ancak gözle görülemez. Sarkıklık yüzünden yuvarlak görünümlü bir karınları vardır.

sisman-kediler-1.jpg

Obez Kediler

Grafikte yer alan en tehlikeli sınıf obez kedi sınıfıdır. Obez kediler pek çok sağlık sorunuyla karşı karşıya kalabilir ve aşırı kiloları yüzünden hayat kaliteleri düşer. Obez kedilerde vücutta gözle görülebilir herhangi bir kıvrım yoktur. Bel bölgesi ve karın bölgesi yoğun yağ kitlesi sebebiyle birleşik gözükür. El ile kontrol edildiğinde yağ kitlesi sebebiyle kedinin kaburgaları hissedilemez. Karın bölgesindeki sarkmanın yanı sıra bel bölgesinde de zaman zaman yağ sarkmaları gözlemlenebilir.

obez-kediler

Şişman Kedi Nasıl Zayıflar?

Kedi kilo cetveli üzerinde oldukça uç sıralarda yer alan kedilerin hayat kaliteleri büyük oranda azalır. Ayrıca şişman kediler salgılanan hormonlar yüzünden agresifleşebilir. Tüm bunların yanı sıra şişman kedilerde pek çok sağlık sorunu da gözlemlenebilir. Şişman kedinizi zayıflatmak istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey bir veterinere başvurmaktır. Kedinizin kilosu ölçülür, ideal kilosu belirlenir ve bu doğrultuda bir diyet programı hazırlanır. Kedinizin sağlık sorunu bulunmadığından emin olduktan sonra artık diyet aşamasına geçebilirsiniz.

Kısır Kediler İçin Özel Mama Kullanın

Kısırlaştırma operasyonu geçiren kedilerin metabolizması diğer kedilere oranla daha yavaş işler. Çevrenizdeki kedi ebeveynlerinin “Benim kedim kısırlaştırıldıktan sonra kilo aldı.” dediğini duymuş olabilirsiniz. Ancak korkmanıza gerek yok, kilo artışına sebep olan şey kısırlaştırma işlemi değil kısırlaştırma işlemi sonrasında başvurulan besleme biçimidir. Kısır kedilerin mutlaka kalori oranı düşük özel mamalarla beslenmesi gerekir.

Şişman Kediler için Öğünleri Artırın ve Porsiyonları Azaltın

Kedilere ne kadar mama verilmesi hususunda genellikle mama paketlerinin arkasında yer alan çizelgelerden yardım alınıyor. Ancak söz konusu şişman kediler olduğunda bu çizelgeler pek bir işe yaramıyor. Kedinizin günlük ne kadar kaloriye ihtiyaç duyduğunu ve kilo vermek için ne kadar kalori alması gerektiğini sadece veteriner aracılığıyla öğrenebilirsiniz. Yine de ortalama bir değer vermek gerekirse; eğer kedinizin günlük mama ihtiyacı 70 gr ise bunu 55 – 60 gr civarına indirerek kalori açığı oluşturabilirsiniz. Ayrıca mamayı kedinize sık sık ve az az vermelisiniz.

Kedinizin Su İçtiğinden Emin Olun

Su, kedilerin genel sağlığı için oldukça önemlidir. Tüy sağlığından tutun kilo alımına kadar birçok hususta suyun etkisi vardır. Bazı kediler diğerlerine oranla daha az su tüketebilir ve bunun birden çok nedeni olabilir. Kedi ebeveynleri kedilerine su verirken genellikle çeşme sularını içiyor. Ancak bazı kediler çeşme sularını pek tercih etmiyorlar. Eğer kediniz az su içiyorsa ona içme suyu vermeyi denemelisiniz. Ayrıca kedilerin birçoğu taze su içmeyi sever. Bu doğrultuda kedilerinizin suyunu sık sık temizlemeyi unutmamalısınız.

Şişman Kediler için En Önemli Nokta: Egzersiz

Kedilerde kilo artışına bağlı olarak tembellik gözlemlenebilir. Fazla kiloları onun hareket kabiliyetini kısıtlayacağından o da hareket etmemeyi tercih edebilir. Ancak kedilerin kilo verebilmesi için hareket etmeleri gerekir. Kediler için en iyi egzersiz yöntemi oyun oynamaktır. Kedinizi sevdiği oyuncaklarla oynatarak kilo vermesine yardımcı olabilirsiniz. Eğer kediniz oyun oynamayı pek tercih etmiyorsa bunun için de yapabileceğiniz bazı şeyler bulunuyor. Bunlardan ilki, kedilere oyun seansından sonra mama vermektir. Böylece kediler oyun oynadığında mama yiyebileceğini öğrenecektir. İkincisi ise kedinizin favori oyununu keşfetmektir. Kediler şişko da olsa halen bazı oyuncaklara diğerlerinden daha fazla ilgi duyabilirler. Tüm bunları denediyseniz ve kedinizin kilosunda herhangi bir değişiklik göremiyorsanız mutlaka bir veteriner hekime danışmalısınız.

Bu içeriğin oluşturulmasında WSAVA’nın Kedi Vücut Kondisyonu makalesi kaynak alınmıştır. Yanlış ya da kesin olmayan yargılara kesinlikle yer verilmemiştir.

Kedi Kaç Kilo Olmalı?

Kedilerin ideal kilosu, cinslerinden cinslerine değişiklik gösterebilir. Ancak yetişkin bir kedi ortalama 3,5 - 5 kg kilo olmalıdır.

Kedi Ortalama Kaç Kilodur?

Her kedi cinsi farklı özellikler sergilediğinden ortalama bir kilo skalası çıkarmak zordur. Ancak yetişkin kediler için sağlıklı ağırlık, 3 ile 6 kg arasındadır. Erkek kediler, dişi kedilere oranla daha kilolu olabilir ve bu normaldir. Aynı şekilde kedi cinslerine oranla ideal kilo oranı da değişiklik gösterebilir.

Yorum Yap!