Birman Kedisi

Birman Kedisi: Tanrıçalardan Gelen Güzellik

Birman kedisi, içerisinde bulunduğu ortamı tamamıyla benimseyen, ailenin parçası olmak isteyen oldukça sosyal bir kedidir. Diğer kediler ve petler ile anlaşabilen Birman kedileri, aynı zamanda çocuklara karşı da oldukça nazik davanır. Tabii çocuklar da onlara nazik davrandıkları sürece!

Birman kedisi çoğunlukla siyam ve balinese gibi kedi cinsleri ile karıştırılsa da aslında bu cinslerden oldukça farklı bir görünüme sahiptir. Kürklerinde tam 6 farklı renk bulunabilir ancak ayakları her zaman beyaz ve gözleri her zaman mavidir. Geçmişi bir hayli görkemli olan güzel mi güzel bu kedi cinsini daha yakından tanımak istiyorsanız, hemen aşağıdaki başlıkları inceleyebilirsiniz!

Birman Kedisi Tarihi ve Kökenleri

Birman kedisi gibi güzel bir kedi tabii ki de böylesine efsanevi bir kökene sahip olmalıydı. Birman olarak adlandırılan Burma’nın Kutsal Kedisinin tapınakta yaşarken bakıcısı olan rahibe duyduğu saf sevgi ve bağlılık sebebiyle mavi gözlü bir tanrıça tarafından ödüllendirildiği söylenir. Rivayete göre Tanrıça, Birman kedisinin rahibe duyduğu sevgi sebebiyle beyaz kürkünü altın rengine ve yeşil gözlerini maviye çevirdi. Patileri ve bacaklarını ise sevgisinin saflığını temsil etmesi için beyaz renginde bıraktı. Bu olaydan sonra Burma tapınaklarında hayatını yitiren rahiplerin kedilerin bedenlerinde tekrar hayat bulduğuna inanılıyordu.

Tabii etkileyici bir efsanesi olsa da Birman kedi cinsinin tam olarak nasıl ortaya çıktığı bilinmiyor. Teoriler arasında Siyam kedisi cinsinin Angora ve İran kedileri ile çaprazlanması sonucunda ortaya çıktığına dair görüşler vardır. Ancak bu teori de kesin değildir ve kesin zamanı bilinmemektedir.

Tarihi kayıtlarda yer alan bir diğer bilgi ise; 1919 yılında rahiplere yardım ettiği için bir çift Birman kedisi ile ödüllendirilen Binbaşı Gordon Russel’in kedileri Fransa’ya taşıdığıdır. Dokümanlar arasında erkek olan Birman kedisinin yolculuğu tamamlayamadan hayatını kaybettiği ancak yolculuk sırasında dişi Birman kedisini hamile bıraktığı bilgisi yer alır. Yani dişi kedi ve yavruları, Birman cinsi kedilerin Avrupa’ya yerleşmesini sağladı. Bu cins ilk kez 1925 yılında Fransa’da Sacre de Birmanie olarak tanıtıldı. Yani aslında orijinal adı “Burma” olan kedi, Fransızcada Burma anlamına gelen Birmanie olarak adlandırıldı.

Birman kedilerinin resmiyet kazanması ise ancak 1960’lı yıllarda gerçekleşti. 1959’da Amerika’ya ithal edilen bu kedi cinsi, 1967 yılında Cat Fanciers Association tarafından resmi bir kedi cinsi olarak tanındı. Ayrıca günümüzde American Cat Fanciers Association, Cat Fanciers Federation ve The International Cat Association tarafından da resmi olarak tanınıyorlar.

Birman Kedisi Tarihi ve Kökenleri

Birman Kedisi Özellikleri

  • Karakteri: Sosyal, uysal ve konuşkan.
  • Vücut Yapısı: Uzun, kaslı ve geniş.
  • Tüy Yapısı: Orta ve uzun, ipeksi dokulu. Boyun etrafında kırışık bir desen var iken göğüs ve göbek kısmında kıvırcık desen.
  • Tüy Rengi: Yüz, kuyruk, bacaklar ve kulaklarda; leylak ve koyu kızıl tonları. Vücutta ise krem rengi ve beyaz.
  • İdeal Kilosu: 4 – 5 kg arası.
  • Göz Rengi: Yuvarlak ve mavi.
  • Kafa Yapısı: Geniş ve yuvarlak bir kafa yapısı.
  • Kulak Yapısı: Orta uzunlukta ve uçları yuvarlak bir kulak.
  • Kuyruk Yapısı: Vücuduyla orantılı ve orta uzunlukta, tüylü.

Eğer Siyam kedisinin görüntüsünü seviyor ancak kalın sesiyle pek uyum sağlayamıyorsanız, Birman kedisi sizin için ideal bir kedi olabilir. Bu kedi cinsinin akrabası olan siyamlar bir hayli otoriter ve konuşkan iken, Birman kedileri genellikle yaşadığı ortama uyum sağlama eğilimindedir. Tabii tıpkı siyamlar gibi Balinese kedisi ile de benzerlik gösterirler. Eğer sizi sahiplenirse gittiğiniz her yere peşinizden gelir, geceleri sizinle birlikte uyur ve akrabasına oranla biraz daha az gürültücü bir kişiliğe sahiptir. Aslında Birmanlar da Siyamlar gibi sık sık konuşma eğilimindedir, ancak sesleri Siyamlar kadar yüksek değildir.  

Birman’ların uysal kişilikleri aklınızı çelmesin, onlar da tıpkı diğer kedi cinsleri gibi oldukça meraklıdır. Yaptığınız her şeyi merak eder, açtığınız her kapının ardını görmek ve her yeni yiyeceği tatmak ister.  

Birmanların benzersiz görünümleri ve yumuşak kişilikleri onları aileler için benzersiz bir kedi yapar. Ancak bu kediler oldukça sosyal bir yapıya sahiptir. Eğer yoğun bir hayatınız varsa, gününüzün büyük bir çoğunluğu işte ya da okulda geçiyorsa ve eve döndükten sonra kedinize vakit ayıramıyorsanız, bu kedi cinsi sizin için ideal olmayabilir. Ancak evinizde sizin haricinizde bireyler ya da diğer evcil hayvanlar bulunuyorsa, bu problemin üstesinden gelebilirsiniz. Birman kedisi diğer kediler ve köpekler ile oldukça yakın dostluklar kurabilir.

Birman Kedisi Özellikleri

Birman Kedi Cinsi Fiziksel Özellikleri

Birman kedilerinin eşsiz güzellikleri, tıpkı efsanesinde de yer aldığı gibi adeta bir ilahi güç tarafından bahşedilmiş gibidir. Birmanların en çok öne çıkan özellikleri; pofuduk tüyleri ve eşsiz renkleridir. Orta ve uzun yapıda gözlemlenebilen bu tüy yapısının bakımı oldukça kolaydır. İran kedi cinsi gibi çok tüylü kedilerde olduğu gibi tiftiklenme problemi yoktur. Ancak göbek ve göğüs kısmında bazı durumlarda kıvırcıklaşma gözlemlenebilir.

Tüylerinin rengi ise tıpkı akrabaları siyam kedilerinde de olduğu gibi oldukça geçişlidir. Surat, kulaklar, kulak araları, bacaklar ve kuyruk genellikle koyu kızıl ile leylak renginde olur. Gövdenin büyük bir kısmı kreme çalan beyaz renk ile bezenmiştir. Bu kediciklerin patileri tamamıyla beyazdır. Bu görüntü, onların çorap ya da ayakkabı giymesine benzetilir.

Kaslı, uzun ve zarif bir vücuda sahip olan Birman kedisi ideal kilosundayken oldukça estetik gözükür. Ancak ideal kilosunu aştığı takdirde vücudun enine doğru büyüme eğilimi vardır. Kilolu kediler bizlere her ne kadar tatlı gözükse de aslında bu onların sağlığı için hiç de iyi değildir. Eğer kedinizin ideal kilosunu öğrenmek ve kilosunu kontrol altında tutmak istiyorsanız; kedi kilo tablosu isimli içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Birman kedileri yuvarlak ve geniş bir kafatasına sahiptir. Alınları biraz geriye yaslı olduğundan burunları tıpkı hokka gibi görünür. Orta uzunluktaki kulakları tamamıyla sivri değildir. Kulaklarının uçları yuvarlak bir yapıdadır.

Birman Kedi Cinsi Fiziksel Özellikleri

Birman Kedisi Yavru Dönemi

Birman yavru kedileri, tatlı görünüşleri ve küçük patileriyle adeta evinize neşe getirir. Oldukça pofuduk görünen ve bir hayli aktif olan bu kedilerin yavruluk dönemi, hiç bitmesini istemeyeceğiniz kadar güzeldir. Birman kedileri yavruluk dönemlerinde ilk olarak tamamıyla beyaz tüylerle doğarlar, yetişkinlerde gördüğümüz koyu renkler onlarda yalnızca ufak lekeler olarak görünür. Ancak büyüme süreçleri boyunca bu lekeleri koyulaşarak gerçek bir Birman rengi halini alır.

Birman kedi yavruları da tıpkı diğer kedi yavruları gibi mutlaka anne sütüyle beslenmelidir. Sokakta bir Birman’a rastlamanız imkansıza yakın olacağından, eğer Birman sahiplenmeyi düşünüyorsanız mutlaka yavru kedinin sütten kesilmesini beklemelisiniz. Annelerini yeterince emmeyen yavru kediler, gelecekte çeşitli sağlık problemleriyle karşılaşabilirler. Ancak elinizde olmayan sebeplerden dolayı bir Birman yavrusunu çok erken sahiplenmek zorunda kaldıysanız ya da annesi onu emzirmeyi reddediyorsa, yavru kedi nasıl beslenir isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Birman Kedisi Yavru

Birman Kedisi Bakımı

Söz konusu Birman kedileri olduğunda pek çok kedi ebeveyni, bu cinsin kürkü yüzünden bakımının bir hayli zor olacağını düşünür. Birmanların uzun tüyleri, matlaşmayan ipeksi bir yapıya sahiptir. Yani bu tüyler tiftik benzeri kıvırcık bir yapıya dönüşme eğiliminde değildir.

Ölü tüylerini temizlemek ve cilt yağlarının dağıtılmasına yardımcı olmak için kedinizi haftada bir kez taramak yeterli olacaktır. Birman kedileri genellikle suyu sevmez, yani yıkanmaları pek doğru bir tercih değildir.

Kedinizin sağlıklı ve mutlu bir hayat sürmesini istiyorsanız, rutin veteriner kontrollerini kesinlikle atlamamalısınız. Ancak yine de kedinizin genel durumunu evinizde de kontrol edebilirsiniz. Eğer mümkünse kedinizin dişlerini temizlemeli ya da kedinize dişlerini temizlemesine yardımcı olacak oyuncaklar (Matatabi çubuğu gibi.) satın almalısınız. Göz ve burun akıntıları için her zaman tetikte olmalı, kulaklarının içini düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Kedinizin olağan dışı davranışlar sergilediğini düşünüyorsanız vakit kaybetmeden veteriner hekiminize danışmalısınız.

Birman kedileri sokakta yaşamaya uygun hayvanlar değillerdir. Ayrıca ülkemizde sokaklarda ne yazık ki çok fazla can bulunduğundan, Birman kedilerini yürüyüşe çıkarmak da pek mantıklı bir seçenek olmayacaktır. Siz farkında olmasanız dahi kediniz viral enfeksiyonlar ya da virüsler kapabilir, evde beslenen kediler sokakta yaşayan kediciklere oranla biraz daha narin bir bünyeye sahiptir.

Birman Kedisi Bakımı

Birman Kedisi Çocuklarla ve Diğer Evcil Hayvanlarla Anlaşabilir mi?

Birman kedileri oldukça sosyal kedilerdir. Eğer çocuklara kedinize nasıl yaklaşılması gerektiğini öğretir ve kedinizin özel alanına saygı duymalarını sağlarsanız, kediniz çocuklarınız ile hiçbir problem yaşamayacak hatta onların en yakın dostu olacaktır. Ancak unutmayın, tıpkı biz insanlarda olduğu gibi kedilerde de saygı her zaman karşılıklıdır.

Birman kedileri diğer evcil hayvanlarla da çok yakın dostluk ilişkileri kurabilirler. Çoğu zaman baskın olmak gibi bir eğilimleri olmadığından, eğer başarılı bir tanıştırma süreci yürütülürse kısa süre içerisinde diğer evcil hayvanlarınızla bağ kurabilirler.

Birman Kedisi Çocuklarla Anlaşabilir

Bu içeriğin üretilmesinde kaynak alınan makaleler şunlardır;
https://cfa.org/birman/
https://en.wikipedia.org/wiki/Birman
http://www.acfacat.com/birman_synopsis.htm
http://www.birman.asn.au/history.php

İlgili kaynaklar her ne kadar otoriter ve güvenilir olsalar da elde edilen bilgiler farklı kaynaklardan da doğrulanmış ve içerikte kesin olmayan bilgilere yer verilmemiştir. 

Birman Kedisi - Sık Sorulan Sorular

Birman Kedisi Tüy Döker Mi?

Evet, Birman kedisi tüy döker. Özellikle mevsim geçişlerinde tüy dökülmesi artış gösterebilir. Kedinizi haftada bir kez taramanız, ölü tüyleri temizleyeceğinden dökülme oranını azaltacaktır.

Birman Kedileri Kaç Yıl Yaşar?

Veteriner kontrollerini aksatmayan ve kaliteli mamalar ile beslenen Birman kedileri ortalama 10 ile 15 yıl yaşayabilirler.

Ancak kedilerin yaşam süresi doğrudan hangi cinse ait olduklarıyla bağlantılı değildir. Nasıl bir ortamda büyüdükleri, genetik hastalıkları, tükettiği besinler ve sosyal ilişkileri onların genel durumunu en çok etkileyen faktörlerdendir.

Birman Kedisi İdeal Kilo Aralığı

Estetik görünümleri ile kalplerimizi eriten Birman kedisi için ideal kilo aralığı 4 ile 5 kg arasındadır. Atletik bir yapıya sahip olan bu kedilerin kilolarını kontrol altında tutmak çoğu zaman kolaydır. Çünkü siz onları harekete geçirdiğiniz sürece onlar da hareketli olma eğilimindedir.

Tabii Birman kedilerini ideal kilo aralığında tutmak için kullanılan mamaya dikkat edilmesi de önemlidir. Tahıl oranı düşük, protein oranı yüksek mamalar bu kediler için ideal bir seçim olacaktır.

 

 

Yorum Yap!