Balinese Kedisi

Adını Balili Dansçılardan Alıyor: Balinese Kedisi

Kedi Cinsi Icon Balinese Kedi Cinsi Hakkında Hap Bilgiler

Erişkinlerin İdeal Kilosu: 3 ile 6 kg.
Tüy Yapısı: Katsız ve uzun.
Tüy Rengi: Gövde ağırlıklı krem rengi iken yüz, kulaklar, bacaklar ve kuyruk genellikle siyah, mavi ve lila benzeri renklerde olur.
Göz Rengi: Safir mavisi ya da sönük mavi.
Ortalama Ömrü: İyi şartlarda bakıldığı sürece ortalama 12 ile 20 yıl arası.

Balinese kedi cinsi; zekaları, arkadaş canlısı kişilikleri, heyecanlı doğaları ve nefes kesici güzellikleriyle kedi cinsleri arasında az bilinen ancak çok sevilen bir ırktır. Temelde siyam kedisi ile aynı özelliklere sahip olan Balinese kedileri, bir genetik mutasyon sonucunda uzun tüylere sahip olmuşlardır ve günümüzde farklı bir ırk olarak değerlendirilirler. Yani Balinese kedileri Siyam kedileriyle aynı cins değildir. Balinese, yani Balili kedilerin uzun ve ipek gibi yumuşak tüyleri ve mavi gözleri vardır. Bu ilginç cins hakkında sizler için yumuş yumuş bir rehber hazırladık. Kedi Rehberi iyi okumalar diler!

Balinese Kedisi Cinsinin Tarihi

Bali her ne kadar Endonezya’da konumlanan bir ada olsa da Balinese kedileri Endonezyalı değildir. Tıpkı akrabaları Siyam kedileri gibi Balinese kedileri de Taylandlıdır. Balinese kedilerinin adı, geçmişte Bali tapınaklarında göz alıcı danslar gerçekleştiren dansçılardan gelir. Kedi yetiştiricileri, Balili kedilerin güzelliğini yansıtması amacıyla bu kedi cinsini ve Bali dansçılarını bağdaştırmıştır. Yani aslında Taylandlı olan bu kediciklerin Balili olarak anılmasının sebebi; kedi yetiştiricileridir.

Kimileri tarafından uzun tüylü siyam kedisi olarak adlandırılan Balinese kedileri, bir mutasyon ya da Siyam kedileri ile uzun tüylü bir kedi ırkının çiftleşmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. En azından uzmanlar böyle tahmin ediyor, ancak bu konuda kesin bir yargıya varılmıyor. Balinese kedi cinsinin sıkça duyduğumuz kedi cinslerine oranla uzun ve köklü bir tarihi yok. Cins, ilk olarak 1940’lı yıllarda Amerika’da görülmeye başlıyor. Dünya savaşından sonra pek çok kedi cinsi tehlikeye girdiğinden, özellikle Amerika’da saf kedi ırklarını korumak amacıyla pek çok insan yetiştiricilik ile uğraşıyor ve hatta yetiştiricilik yarışmaları düzenliyordu.

Balinese kedi cinsi oldukça estetik ve göz alıcı bir dış görünüşe sahip olduğundan, ilk etapta her ne kadar “uzun tüylü siyam kedisi” olarak kabul edilmiş olsalar da 1950’li yıllarda yetiştiriciler tarafından saf halleri korunarak üretilmeye başlandı. İlk olarak 1961 yılında Cat Fanciers Federation Balinese kedi cinsini özel bir ırk olarak tanıdı. Sonrasında ise 1970 yılında Cat Fanciers Association tarafından özel bir ırk olarak tanındı. Yani Balinese kedileri 1970 yılında hem Amerika’da hem de Avrupa’da artık uzun tüylü Siyam kedisi değil, Balili kedi olarak tanınıyordu.

Okuma Önerisi: Siyam Kedisi 

Balinese Kedi Cinsinin Tarihi

Balinese Kedisi Karakteri

Balinese kedileri ve Siyam kedileri görünüş olarak birbirlerinden farklı olsalar da o tüylerin altında aslında oldukça benzer bir karakter yatar. Eğer daha önce bir Siyam kedisi ile birlikte yaşadıysanız, Balinese kedisi ile yaşarken de muhtemelen hiç yabancılık çekmeyeceksiniz!

Sevgi Dolu

Balinese kedileri tıpkı siyam kedileri gibi bir hayli cana yakındır. Ev içerisinde sürekli sizi takip ederler ve bir yere oturduğunuz anda kediniz kucağınızda belirebilirler. Eğer kedinizle birlikte uyumayı seviyorsanız size güzel bir haberimiz var; sinirli bir Balili kediye denk gelmediğiniz sürece muhtemelen kendinize bir yatak arkadaşı edinmiş olacaksınız. Uyarması bizden, geceleri uyurken ayaklarınıza dikkat edin!

Konuşkan

Siyam kedileri, pek çok kedi ebeveyninin bileceği gibi oldukça çenesi düşük canlılardır. Balinese kedileri de tıpkı ataları Siyam kedileri gibi oldukça konuşkandır. Bu kediler ne düşündüklerini ve ne istediklerini sizden bir an dahi saklamayacaklardır, bundan emin olabilirsiniz. Eğer evinize bir neşe, bir ses arıyorsanız; Balinese kedi cinsi sizin için ideal bir seçim olabilir.

Balinese Kedileri Konuşkandır

Enerjik

Bir kedi cinsi ne denli sosyal olursa, o denli hareketli olur! Balinese kedileri de bu söylemi doğrular nitelikte özelliklere sahiptir. Pratik zeka, çevik ve atletik yapılarıyla onlara oynatabileceğiniz her türlü oyunun başarıyla üstesinden gelebilirler. Tıpkı bir köpek gibi attığınız oyuncağı tekrar fırlatmanız için ellerinize kadar getirebilir, hatta tasmayla yürüyüşe dahi çıkabilirler. Yani anlaşılacağı üzere Balinese kedileri yüksek enerjiye sahiptir ve kesinlikle göz ardı edilmemelidir.

Sosyal

Eğer hayatınızın büyük bir bölümü okulda ya da işte geçiyorsa, günde en az 1 saatinizi kedinizle oyun oynamaya ayıramıyorsanız, bu durumda Balili kediler sizin için en iyi seçenek olmayabilir. Ancak bu handikapı Balinese kedinizin yanına alacağınız ikinci bir kedi ile halı altına süpürebilirsiniz. Çünkü bu kediler diğer kedilere karşı oldukça sosyaldir!

Eğer ev hayatınızda size adeta partner olacak konuşkan ve yüksek enerjili bir kedi arıyorsanız, bu kediler sizin için biçilmiş birer kaftan olabilir. Ancak meşgul bir yaşantınız varsa ve daha sakin bir kedi arıyorsanız, Balinese kedi cinsi pek de mantıklı bir seçim olmayacaktır.

Balinese Kedileri Sosyaldir

Balinese Kedileri Çocuklarla ve Diğer Evcil Hayvanlarla Anlaşabilir Mi?

Daha önce de belirttiğimiz gibi bu kedi cinsi bir hayli sosyal ve aktiftir. Özellikle kendilerine saygılı davranan çocuklarla çok iyi bir iletişim kuracak ve onların en yakın dostu olacaktır. Aynı zamanda kedilere nasıl yaklaşacağını bilen köpeklerle de çok güzel bir arkadaşlık ilişkisi kurabilir. Diğer kediler ise Balinese kedileri için ideal bir yakın arkadaş adayıdır.

Eğer yoğun bir hayatınız varsa ve kedinize çok fazla vakit ayırabileceğinizi düşünmüyorsanız, onu mutlaka başka bir evcil hayvanla arkadaş etmelisiniz. Ancak diğer tüm kedilerde olduğu gibi bu tanışma ve yakınlaşma bir anda gerçekleşmiyor, bu sebepten kedinizi diğer evcil hayvanınıza yavaş ve uygunca tanıttığınızdan emin olmalısınız.

Balinese Kedilerinin Fiziksel Özellikleri

Balinese cinsi kedilerin en çok öne çıkan özelliği; eşi benzeri bulunmayan güzellikteki kürkleridir. Bu cinsin orta uzunlukta ipeksi yapıda bir kürkü vardır ve çok ciddi bir bakım gerektirmezler. Tüyleri çok katlı yapıda olmadığından düğümlenme ya da tiftiklenme gibi sorunlarla karşılaşmazlar. Yani Balinese cinsi kedilerin uzun tüylü yapıları, onların sağlığına herhangi bir tehlike arz etmez. Yine de kedinizin tüylerinin parıl parıl parıldaması ve kedinizin minimum derecede tüy yutması için haftada bir kez tarak yardımıyla bakım yapmanız, oldukça iyi sonuçlar verecektir.

Cinsin renkleri genellikle aynı olsa da renk geçişleri kediden kediye farklılık gösterebilir. Gövde kısmı genellikle krem rengine çalan bir beyaz ile süslenmiştir. Ancak yüz, kulaklar, bacaklar ve kuyruk genellikle daha koyu tonlara sahiptir. Bu tonlar leylak başta olmak üzere mavi, çikolata rengi ve koyu kızıldır.

Balinese kedi cinsinin güzelliğini bu denli ortaya çıkaran bir diğer faktör ise; gözleridir. Bu kedi cinsinin gözleri soluk mavi ya da safir mavisi olabilir. Parlak mavi gözleri, etkileyici renk geçişleri, büyük kulakları, uzun ve ipeksi tüyleriyle çarpıcı bir güzelliğe sahip olan bu kediler, gözüktükleri kadar narin değildir. Onlarla uzun süre ilgilenmezseniz, evinizi alt üst olmuş bir şekilde bulabilirsiniz.

Pek çok kişi Balinese kedi cinsinin de bir alerji yapmayan kedi cinsi, yani hipoalerjenik kedi olduğunu söylüyor. Ancak bu durum bilimsel yöntemlerle kesin olarak kanıtlanmış bir şey değildir, kedilerin hipoalerjenik olarak adlandırılması yalnızca kedi ebeveynlerinin söylemleriyle gerçekleşir. Alerjiye sahip pek çok kedi ebeveyni Balinese kedilerini beslerken daha az alerjik reaksiyon göstermiştir ancak dediğimiz gibi bu kesinlikle bilimsel olarak kanıtlanmış bir özellik değildir.

Balinese Kedilerinin Fiziksel Özellikleri

Balili Kedilerin Yatkın Olduğu Sağlık Problemleri

Balinese kedileri genel yapıları itibarıyla sağlık problemlerine çok fazla yatkın olmasalar da Siyam kedileriyle akrabalıkları bulunduğu için bazı problemlerle karşılaşabilirler. Ancak bu durum kedilerin mutlaka hasta olacağı ya da bu hastalıkları geçireceğini ifade etmez. Eğer veteriner kontrollerinizi düzenli yaptırır ve kedinizi düzgün şartlarda beslerseniz, muhtemelen bu sağlık problemlerinin hiçbirini gözlemlemeyeceksiniz. Şu rahatsızlıklar Balili kedilerde görülebilir:

  • Göz problemleri: Balili kedilerde en çok rastlanan rahatsızlıklardan biri göz problemleridir. Glokom geliştirmeye eğilim ve şaşılık bu kedi cinsinde gözlemlenebilir.
  • Karaciğer Amiloidozu: Karaciğerde biriken amilioid proteinleri sebebiyle karaciğerin işlevi bozulabilir. Doğru beslenme, aktivite ve düzenli veteriner kontrolleri ile bu ihtimal ortadan kaldırılabilri.
  • Solunum Sorunları: Solunum yolu enfeksiyonları ve astım gibi rahatsızlıklar tıpkı her kedide olduğu gibi Balili kedilerde de gözlemlenebilir.
  • Nörolojik Problemler: Balili kediler aşırı sosyal ve enerjik canlılar olduğundan, onlar için gerekli sosyal koşullar sağlanmazsa depresyon eğiliminde olabilirler. Hızlı göz hareketlerine yol açan Nistagmus ve aşırı yalanmaya sebep olan hiperestezi sendromu ihmal edilen Balili kedilerde gözlemlenebilir.

Diyet ve Besleme

Tıpkı tüm kediler gibi Balinese kedileri de aşırı kiloya bağlı sağlık sorunlarından kaçınmak için uygun mamalar ve uygun porsiyonlarla beslenmelidir. Balili kedi besleyen kedi ebeveynleri, bu kedi cinsinin diğerlerine oranla daha fazla mama seçtiğini belirtiyor. Yani kedinizin favori mamasını keşfedene kadar birkaç marka ya da çeşit denemeniz gerekebilir. Bu kedi cinsi mutlaka yüksek proteinli ve düşük tahıl oranlı mamalarla beslenmeli. Eğer kedinize çiğ et ya da yaş mama diyeti uyguluyorsanız, diş bakımlarını asla aksatmamalısınız. Çünkü bu beslenme düzeninde kediler diş eti ve diş problemleri yaşamaya daha yatkın olurlar.

Yavru Balinese Kedisi

Balinese kedilerinin ne kadar sevecen olabileceğini merak ediyorsanız, mutlaka aşağıdaki videoya göz atmanızı öneririz! 

 

Bir Kedi Blogu olan Kedi Rehberi, kedi cinsleri ile ilgili paylaşımlarını tamamen bilgilendirme amaçlı yapmaktadır. Elbette cins kediler üretilecek ve üretilmeye devam edilecektir ancak okurlarımızdan her zaman önceliği sokaktaki çocuklarımıza vermelerini rica ediyoruz. Lütfen; satın alma, sahiplen!

Bu içeriğin üretilmesinde CFA gibi kedilerin saf ırklarını korumaya çalışan derneklerin dokümanlarından faydalanılmıştır.

Yorum Yap!